Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Wat is er mis met Frankrijk?

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2006-07-13 19:50:50

In de discussie over de vissoep is geopperd een nieuw onderwerp aan te maken. Bij deze.

De verzuchtingen over het achteruit hollende Franse restaurantwezen zijn mij uit het hart gegrepen. In een jaar of tien, twaalf hebben wij een geleidelijke en onherroepelijke teruggang moeten ervaren van de kwaliteit van het geboden Franse voedsel in de meeste restaurant. Mooi eten doe je alleen nog in sterrenrestaurants. Prettig eten doe je in de auberges met een repas van € 11. Daartussen is het niet veel soeps meer. De uitbaters willen vooral veel centjes verdienen en kennen het begrip prijs/kwaliteit niet meer.

En zo zijn er wel meer zaken in Frankrijk die niet goed meer gaan. Daar moesten we maar even op gaan mopperen.

Wim

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#1 Geplaatst: 2006-07-13 22:30:36

Allereerst even dit:

Het lijkt me werkelijk onmogelijk om een land als Frankrijk in zijn geheel te veroordelen. Als ik iets geleerd heb over dit land is het wel de verscheidenheid tussen de vele streken en gebieden, ja zelfs aangrenzende departementen.

Wat mij opvalt in onze streek is dat er een aantal restaurants plaats hebben moeten maken voor pizzeria's en kebabcounters.

Van de paar restaurantjes die ikhier ken is de kwaliteit nog altijd vele malen hoger dan de kwaliteit van het gemiddelde Nederlandse restaurant in de lijn den Bosch, Eindhoven, Maastricht.

Wat ik mis is het lokale karakter, niet dat er persé volgens aubollige streektradities gekookt moet worden maar ik merk gewoon dat lokale productie plaats gemaakt heeft voor massa producten. Dat proef je, dat merk je en dat beleef je!

Een geweldig restaurant hier in de buurt heeft onlangs zijn deuren gesloten. Eén van de redenen was volgens de uitbater het gedoe met regelgeving. Hij mocht zijn vlees niet meer rechtstreeks van de boeren uit het dorp kopen, zijn keuken voldeed niet aan de (Europeese) normen en de investering om dit alles op orde te brengen waren hem te gortig op zijn leeftijd. SCHANDE!!

ik herinner me nog goed hoe wij daar een keer wat aan de late kant aankwamen met de vraag of er nog wat te eten viel. Antwoord; "Helaas, het fornuis is al uit" 

Teleurgesteld maar hongerig zijn we toen maar ergens anders heengegaan dar was het fornuis ook al uit, al jaren maar het magnetron belletje deed het prima...

Hoe vaak die opmerking over het gedoofte fornuis niet in mijn hoofd gespookt heeft als ik weer eens ergens in een Nederlands restaurant met grote ergenis naar het "PLINGGG" van de magnetron zat te luisteren....

Het probleem zit 'm denk ik niet in de Fransen of Frankrijk. Het probleem ligt mijnsinziens bij een almaar verdergaande globalisering. Eindeloos ingewikkelde en kostbare regelgeving en een steeds "kleiner" wordende wereld.

Eén ding snap ik overigens niet uit een voorgaand antwoord van de oorspronkelijke topicstarter;

"ik kan je vertellen dat van de talloze Franse restaurants 90% slecht tot matig is." 

Hoe kun je dit nu beweren? wat is de bron en als die er al is wat zijn dan de criteria waarop dit beoordeeld wordt?!

Ik ben trouwens zelf horecaondernemer 

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#2 Geplaatst: 2006-07-13 23:57:56

Ik denk ook dat de 'moderne tijd' Frankrijk niet ongemoeid laat. En daarmee zal het onontkoombaar zijn dat Frankrijk niet meer gelijk staat aan lekker eten.

De traditie is er, de geschiedenis, de boeken... Maar is het niet Johannes van Dam die als credo heeft: nooit meer eten in Frankrijk!?

Eigenlijk vind ik een ander aspect van de Franse cultuur en maatschappij veel vervelender:

de bevoogding.

-Het verschil tussen 'particulier' en 'professionel': ooit bij France Telecom de verkeerde deur in gegaan. Het was alsof ik met schoenen aan een moskee binnen ging. Maar ook alle websites: particulier / professionel.

-Dat je moet aangeven in gevoelstermen wat je wilt/wenst/nodig hebt en dat de organisatie dan bepaalt wat daar bij hoort. (Ik doel op mijn poging een offerte te krijgen van de Mutuelle de la Vienne.)

-Voor pillen die je altijd moet slikken iedere maand naar de apotheek moeten.

Er zijn vele voorbeelden te geven.

De bevoogding is erg Frans geloof ik. Ik heb er trouwens ooit iemand over horen praten op France Musique (!). Ik wil maar zeggen, ik verzin het niet. Als ik me goed herinner was het woord 'tutellerie', maar dit kan een verzonnen herleiding zijn van tutelle.

Nog iets heel anders: de Franse website-cultuur: alles in één pagina proppen. (En nooit prijzen van diensten noemen.) Heel opmerkelijk voor zo'n groot dun bevolkt land.

Ik wil absoluut niet 'kankeren'! Er zijn andere dingen die geweldig zijn... De mensen die het dak van mijn schuur vernieuwd hebben, daar heb ik diepe bewondering voor. De verpleegster uit mijn dorp heeft onlangs een halve middag - op haar vrije dag - met me rondgezeuld toen ik een stuk beton tegen mijn voet had geslagen. Maar laten we niet besmuikt zijn om de puntjes op de negatieve i's te zetten.

Dick

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#3 Geplaatst: 2006-07-14 00:02:10

Beste Wim,

Ik heb gesuggereerd om het te hebben over "de meevallers van Frankrijk". Het mopperen spreekt me niet aan en al dat gehuil met de wolven over de Franse restaurants is aan mij niet besteed. Ik ben sinds 1965 erg veel in Frankrijk geweest, ik heb er van 1974 af vier jaar gewoond en gewerkt, ik heb er nu een tweede huis. Maar ik weet echt niet waar het op slaat, al dat gemopper over de achteruitgaande kwaliteit van de restaurants. In mijn kennissenkring, waaronder ook veel Franse lekkerbekken, bestaat dat negatieve beeld niet. Het hierboven aangehaalde "sweeping statement" van mij dat 90% van de restaurants slecht to matig is, gold altijd al, niets nieuws onder de zon. Maar ik herhaal graag ook één van m'n andere uitspraken, namelijk dat je in die andere 10% eet als God in Frankrijk. En in alle andere landen die ik bezocht was dat percentage veel lager.

Ik lees liever tips over aantrekkelijke restaurants en houd me nog steeds aanbevolen voor soupes de poissons.

Jacob

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2006-07-14 07:50:19

In ons lokale restaurant kostte rond 1997 een goede maaltijd Frs 110 Frs (= Eur 17). De eerste tekenen aan de wand waren, dat het personeel van de Banken niet meer jwamen eten. Voorzichtig informeren leverde op: de microwave, niet vers meer. Thans betaal je voor dezelfde maaltijd EUR 28,- Zeker niet vers meer(microwave), maar vooral ook niet aan verbeterd. Een ander aspect is de toename van het aantal restusurants; in 1998 waren in  Mirepoix 3 restaurants, maar nu zijn het er wel 10. Vele varkens maken de spoeling dun.

Het probleem is niet de objectieve kwaliteit van het eten, maar de prijs/kwaliteit verhouding. De prijzen zijn gestegen en de kwaliteit is iets achteruit gegaan.

Ik neem aan dat de kosten zijn toegenomen en dat de restaurateurs niet anders kunnen dan de prijs verhogen en de prijs/kwaliteit verhouding dus verlagen en/of  door 'efficienter' te koken de kosten moeten verlagen; dat is voorkoken en opwarmen, dus kwaliteit verlagen.

Een paar resurants in Mirepoix zijn op een ander marksegment overgegaan. Goedkoopste menu EUR 28 , volgende EUR 55,- en goedkoopste fles wijn EUR 55.-

Ik hoop dat ze het volhouden, maar ik zal daar niet vaak eten. De kwaliteit is goed, dat is zeker.

Dat brengt mij op een ander probleem: de elasticiteiten  van de vraag zijn veel groter dan je zou denken,  De vraag reageert heftig op de prijsverhogingen en nog sterker op het inkomen. Ik zie in Toulouse, dat in  mijn stam-restaurant het aantal bezoekers afneemt en dat op straat veel meer sandwiches worden gegeten. Sandwiches zijn een grandioos alternatief voor een lage prijs. Ik betaal nu in mijn stamrestaurant EUR 15 voor een complete middagmaaltijd incl. wijn. Voor EUR 5.- heb je een lekkere en buikvullende sandwich met een glas drinken.

Jacob, dat jij geen belangstelling hebt voor het negatieve gevoel wil niet zoveel zeggen, er zijn nu eenmaal veel mensen die dat zo ervaren. Het heeft geen zin om deze gevoelens weg te poetsen als niet en vogue te verklaren en daarmee afte doen.  

Een goede maatstaf is het eten in de Campanile: was in de negentiger jaren goed, maar is nu niet te verteren. Dat gaf goede kansen aan andere restaurants. De meeste gasten van Campanile eten nu niet meer in het hotel, maar gaan naar de omringende restaurants die als paddestoelen uit de grond zijn geschoten. Buffalo Grill bijv. Dus fast food. Wij zijn geheel vn hotel gewisseld en slapen dus niet meer in de Campanile Hotels.

Mijn slotstelling luidt: je kunt niet meer lekker eten in Frankrijk beneden EUR 20,- met een flesje wijn beneden de EUR 15,-. Dat vind ik duur: Eur 55 voor de avondmaaltijd. Vergelijk dat niet met NL, want dat is appels en peren vergelijken.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2006-07-14 08:08:54

@Dick

Ik  ben het volledig met je eens: de 'bevoogding' noem ik welisaar de 'arrogantie' en de 'burocratie' gepaard aan domheid. Die combinatie kom je overal tegen. Dat leidt to vaak lachwekkende situaties en vaak dure oplossingen.

Offertes zonder prijzen te noemen; ht ontbreken van prijzen bij huizen op het internet of in de krant. En wat dacht je van het niet reageren als je informatie aanvraagt over een huis dat al verkocht blijkt te zijn. Projectontwikkelaars hebben daar een handje van, terwijl het krijgen van een geintresserde potentiele klant commercieel de moeilijkste activiteit is.  Ze denken niet, pak ik 'm niet voor dit huis, dan mogelijk voor het volgende huis 

Ik moet ook elke maand pilletjes halen en nu ik in de ZVW zit betaal ik een visite om het recept te krijgen. Geen probleem, ik hoef het niet zelf te betalen. In 2005, met mijn particuliere verzekering met een hoog eigen risico, schreef ik zelf het recept uit en betaalde de medicijnen contant. Scheelde EUR 20 op een doosje pillen van EUR 9.-

De stricte eis aan de geboorteacte m.b.t de afgiftedatum, die je voor alles moet inleveren. Hoe simpel: je scant de acte eenmalig en daarna manipuleer je de afgiftedatum naar wens. Oppossane, dat je uit luiheid niet een zondag neemt.

Een nieuwe acte aanvragen in BL kost EUR 10 en duurt een maand. Dan zijn de andere documenten alweer verlopen (ouder dan een maand). 

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#6 Geplaatst: 2006-07-14 11:10:59

Jacob,

Het gaat volgens mij niet om mopperen (ook al bebruikt Wim dat woord) op Frankrijk maar om kritische analyse!

Dat is nuttig.

Maar als je dat niet leuk vindt, begin jij dan het onderwerp 'De meevallers van Frankrijk'!

Dick

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#7 Geplaatst: 2006-07-14 14:21:19

"Maar ik herhaal graag ook één van m'n andere uitspraken, namelijk dat je in die andere 10% eet als God in Frankrijk. En in alle andere landen die ik bezocht was dat percentage veel lager."

Sorry hoor Jacob maar wie ben jij dan om dit te bepalen?! En wat is in jouw optiek dan de algemene regel voor goed of slecht?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2006-07-14 14:45:09

Niemand wil Frankrijk vergelijken met andere landen. Maar ik weet best een land waar je veel beter eet voor minder geld. Maar dit terzijde. Voortdurend is gezegd, dat alles zo goed is in Frankrijk en dat je er zo lekker eet. Niet alles is goed en de kans dat het eten shit is is inderdaad zo'n 90 % als H@ns indirect aangeeft.

Ik heb de laatste twee jaar wel erg vervelende ervaringen gehad na het binnengaan van een onbekend restaurant. Frankijk was in het verleden ontzettend goed in de goedkopere sector, zeg Eur 10.00 voor een Menu Midi incl. een pichet. Dat is nu over het algemeen niet smakelijk meer.

Maar het gaat niet alleen om eten, zoals Dick aangaf is de bevoogding inderdaad een nare eigenschap van de Franse samenleving anno 2006. Ik stoor mij vooral aan de arrogantie, de burocratie, de grenzeloze corruptie in het bestuur,  en het gebrek om over de grenzen heen te kijken.

Mijn timmerman zegt 'Frankrijk is sociaal een beetje achterlijk'. Hij doelt dan op zaken als homohuwelijk, euthenasie (straf is levenslang!) en fiscale straf op ongehuwd samenwonen, drugsbeleid, de aanpak van homofobie en probleemjongeren in de banlieu. Allemaal steken die men nog steeds laat vallen.

De meerderheid van de Fransen staat achter het homohuwelijk en het recht op euthenasie (sinds Vincent), maar de politiek staat stil. 

Groet

HansPiet

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2006-07-14 16:28:58

Hans Piet schreef:

De meerderheid van de Fransen staat achter het homohuwelijk en het recht op euthenasie (sinds Vincent), maar de politiek staat stil. 

Ben het in grote lijnen met je eens. Alleen ik snap je bovenstaande bewering niet; de meerderheid bepaalt toch welke politiek er is?

Dat er grote afstand tussen politiek en burger is weet iedereen, maar als de Fransen in meerderheid kiezen voor een rechts-conservatieve politiek dan moeten ze over deze kwesties niet zeuren toch?

Uit eten anno 2006?

Wij deden het vaak. Tegenwoordig minder vaak maar dan wel beter (duurder). Wat je in het 'goedkopere' segment tegenwoordig aantreft is vaak bedroevend van kwaliteit. Gelukkig zijn er hier in de Auvergne ook nog genoeg (duurdere) restaurants (ook zonder sterren) waar men met respect voor de regionale culinaire geschiedenis met liefde kookt.

Groeten,

Jan Willem

Auvergne

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#10 Geplaatst: 2006-07-14 17:30:26

H@ns,

Kennelijk erger ik je met mijn uitspraken. Dat is in ieder geval niet mijn voorop gezette bedoeling. Maar het is gewoon mijn mening, niet meer en niet minder. Zoals uiteraard iedereen zijn eigen mening mag hebben. Het enige dat ik er aan kan toevoegen is, dat het is gebaseerd op meer dan een toevallige terloopse ervaring. Maar als je een mening met wat meer gewicht wilt horen, raadpleeg dan eens de geschriften van terzake kundige culinaire journalisten die de kat de bel aan durven binden. Ik weet nu niet direct een naam in Frankrijk te noemen. In Nederland weet Johannes van Dam waar hij het over heeft (enfin, dat is ook weer een mening). Een generatie geleden waren in Frankrijk Christian Millau en Henri Gault erg verfrissend (en invloedrijk).

Maar wat is jouw mening, als vakman?

Jacob

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2006-07-14 17:40:54

@Jacob:

Dick schreef : Maar is het niet Johannes van Dam die als credo heeft: nooit meer eten in Frankrijk!? Ik denk dat dat its tever gaat, maar ik begrijp wel de teleurstelling die eruit spreekt.

Ik ken Frankrijk nog, waar je 's middags moest aangeven, dat je 'savonds slakken wilde eten, zodat ouwe oma in de namiddag de slakken kon plukken in de omringende velden van het dorp. Of bij mij in het dorp waar je in het jachtseizoen wild kon eten, dat werd aangeleverd door de lokale jagers, maar zoals hierboven gezegd, dat mag niet meer. Het moet nu allemaal via de slachthuizen gaan. Ook de sanguliers en de lievres

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#12 Geplaatst: 2006-07-14 19:09:15

Beste A380,

Die uitspraak van Johannes van Dam ken ik niet. Ik ben wel benieuwd in welk verband hij zo'n opmerking maakt, want ik hecht veel waarde aan wat hij zegt. referentie?

Kleine correctie van jouw sentimentele herinneringen, die ik overigens qua strekking deel: slakken kun je niet eten binnen een aantal dagen nadat ze zijn gevangen/geoogst. Ze moeten eerst een flinke tijd nuchter zijn geweest, omdat ze anders nog bestanddelen van hún voedsel bevatten die voor ons vergiftig zijn.

In Frankrijk mogen volgens mij  meer soorten wild worden geschoten dan in NL. Maar ze mogen voor een deel niet worden verhandeld, d.w.z. dat de jager en z'n vrienden het zelf moeten opeten. Dus....... goede maatjes worden met ze.

De tijd van de ortolanen is wel voorbij, maar dat zie ik toch meer als een + punt.

Jacob

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#13 Geplaatst: 2006-07-14 19:24:33

De Johannes van Dam-uitspraak heb ik iets opgerekt.

Er zijn twee boekjes 'Nooit meer Frankrijk' en 'Nooit meer de Provence' waar hij aan heeft meegewerkt:

http://www.nnbh.com/nurpage.cgi?nur=303&sort=alfa&find=9041705694#9041705694

Dick

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#14 Geplaatst: 2006-07-14 19:39:36

P.S. Ik heb ze nu besteld. T.z.t. zal ik evt. wat smakelijks uit citeren.

avatar#3352
NietsTeVertellen
Berichten: 2
Reacties: 54

#15 Geplaatst: 2006-07-15 12:00:53

Ik zie/lees dat jullie er echt zin in hebben inclusief wat statistieken :-) Was het nu niet zo dat een bekend iemand zei dat 85,2% van de statistieken verzonnen was....enfin....ik weet er ook nog wel een paar:


- Bestel eens een catalogus via een website : Grote kans dat je niets geleverd krijgt
- Stuur eens een emailtje : Nog meer kans dat daar niet op gereageerd wordt.
- Waarom behandeld men de partikulieren klant bij CA bij het internetbankieren als een ... (vul maar in) Ik moet eerst de RIB op het kantoor goed laten keuren en laten toevoegen aan mijn profiel om daarna thuis de rekening online te kunnen betalen...aaarrrgggg..

Maar toch kan ik het desondanks niet laten om ook tegenwicht te geven, alles maar dan ook werkelijk alles inclusief de eetervaring heb ik ook in NL meegemaakt. Dat is de pech van de voortgang van de mensheid die alleen nog maar op zijn 50ste met pensioen wilt en op zijn 18de daar al aan begint te werken.

Maar uiteindelijk heb ik hier wat ik in NL niet heb en dat is het weer en de ruimte. En met die ruimte komt rust..zalig!

Dus om de vraag dan maar te beantwoorden : Er is niets mis met Frankrijk anders dan wat er mis overal ter wereld soms wat meer en soms wat minder.

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#16 Geplaatst: 2006-07-15 13:51:53

Niets te vertellen heeft best gelijk. Hij ziet alleen over het hoofd dat er nogal breed een idolatrie heerste in Nederland (en Frankrijk - zie het interview met Chirac gisteravond) over Frankrijk.

Niet voor niets is dit een site vor de 'francofiele Nederlander'...

Als je zoals ik in het geheel geen francofiel bent (W.F. Hermans:

Soms lijkt het wel of u een haat-liefdeverhouding met Frankrijk heeft.

Nou nee, ik houd heel veel van Frankrijk. Maar het Franse volk vind ik verbazingwekkend. Als je zo door Parijs loopt, toch eigenlijk wel de mooiste stad ter wereld, zo ruim aangelegd en je vergelijkt dat met de mentaliteit van het Franse volk dat uit nog verschrikkelijker kruideniers bestaat dan de Nederlanders, dat is ongelooflijk. Je kunt hier geen pond suiker kopen of je loopt de kans dat ze je te veel in rekening brengen. De Nederlanders zijn eigenlijk een heel vriendelijk volk, in vergelijking met de Fransen. Werkelijk schatjes zijn het. Ongevraagd wijzen ze je de weg op straat, ze bemoeien zich overal mee, de buren kijken of er niet bij je ingebroken wordt. Hier niet. Hier kun je doodgeslagen worden zonder dat de buren er notitie van nemen.)

... dan (o wee... hoe zit het met de lay-out en het lettertype nu??!) is wat tegenwicht geboden. Ik laat het hier maar bij want de website-techniek laat me in de steek..

Dck

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#17 Geplaatst: 2006-07-15 19:44:27

Nog even mijn verhaal afmaken.

Iets anders dat Niets te vertellen over het hoofd ziet is dat ieder land zijn geschiedenis en daarmee verbonden cultuur heeft. En dat daar bovendien ontwikkelingen in zijn. In Nederland is er de laatste jaren een benauwdheid ontstaan die zijn weerga niet heeft. Globaal zijn de oorzaken daarvoor dezelfde die overal spelen. Maar alleen in Nederland krijgt het deze verstikkende vorm. Dat kan alleen maar het gevolg zijn van de Nederlandse omstandigheden.

Zo kun je ieder land en zijn cultuur onder de loep nemen, ook Frankrijk.

Er zijn een paar typische Franse eigenschappen en het is leuk en zinvol om die zo precies mogelijk te omschrijven.

Dick

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#18 Geplaatst: 2006-07-15 23:28:54

Dag Dick,

Als we hier op dit Forum W.F.Hermans gaan citeren, dan gaat het wel goed met de polemiek. Vergelijk het eens met "Le forum des Hollandais" , tenminste op dat zogeheten forum discussieren Fransen die in NL wonen met elkaar. Misschien iets humoristischer dan hier, maar er komt ook zelden een serieus woord in voor. Veel vaker tenenkrommende puberprietpraat. Maar goed, ik dacht dat Hermans ook wel eens met "tongue in cheek" uitspraken deed, zeker toen ie net in Parijs woonde.

Wat betreft ontwikkelingen, positief of negatief ervaren, reageer ik nog even op de opmerking van onze vriend A380 die een samenleving in "decline" ziet. Ongeveer 25 jaar geleden was de koopkracht in F ca 80% van die in NL. Dat heeft zich geleidelijk ontwikkeld tot het omgekeerde. Tegenwoordig is de Franse koopkracht ongeveer 120% van die in NL. In die goede oude tijd waren wij met onze guldentjes wel de koning te rijk op reis in F, en dat is niet meer. Decline waar? Misschien vinden jullie allemaal het immateriele belangrijker en dan heb je hartstikke gelijk.

Jacob 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#19 Geplaatst: 2006-07-16 07:40:43

Jacob,

Ik zeg niet direct dat Frankrijk als land achteruitgaat, maar dat frankrijk niet meekomt met de ontwikkelingen in andere landen, omdat Frankrijk vooral en voornamelijk belangstelling heeft voor de eigen navel. Als duidelijkste voorbeeld zie ik, en daar begon ik mee, dat Frankrijk nog steeds niet inziet dat de minimale kennis van de Engelse taal een belemmering is, die ze tegenhoudt verder te kijken dan hun neus lang is. En stilstand is achteruitgang.

Aan de andere kant: wij, gebruiken Frankrijk voor onze eigen doeleinden en zodra wij ervaren dsat de nadelen groter zijn dan de voordelen, dan zouden wij sans rancune verhuizen naar een ander land. Er zijn candidaten

Ook ik verzet mij vooral tegen de roze bril die mensen vaak opzetten als ze over Frankrijk praten. Het is geen hemel op aarde meer en er zijn vele nadelen waar je tegen aan loop. Nou en??

Een daarvan is het restuarantwezen. Er zijn hier mensen die daarover juigen, nu ik niet. Ik had in Nederland mijn lekkere restaurantjes en die heb ik hier. Maar ongezien een restaurant binnenlopen en tevreden weer verlaten is er echt niet meer bij. Of je bent een hoop geld kwijt of het eten is beneden de maat.. Komt natuurlijk wel bij, dat er een zekere gewenning optreedt, waardoor je steeds hogere eisen gaat stellen.

Dat is niet zo met de door Dick genoemde bevoogding, daar valt slecht mee te leven en is ook geen kwestie van gewenning maar een kwestie van domheid. Misschien mag je niet zulke hoge eisen stellen aan de plattelandsbevolking. Ik ken de plattelandsbvevolking van NL niet, maar dat zal ook daar niet briljant zijn. Ik ken ze wel in de USA en inderdaad daar vindt je een uitvergroting van de situatie in Frankrijk. 

Conclusie: zolang wij hier nog wonen, zijn er voor ons meer voordelen dan nadelen.

Hans

avatar#3352
NietsTeVertellen
Berichten: 2
Reacties: 54

#20 Geplaatst: 2006-07-16 11:18:32

I beg to differ :

- In CE2 wordt al begonnen met Engels, weliswaar niet erg hoog nivo maar toch.

- In de dojo waar ik kom praat 1/3 ook Engels, in mijn geval wel handig

- Toen ik nog met een Franse afdeling in Parijs had te maken sprak het grootste deel ook Engels.

En navel staren komt in elk land voor maar als het een groot land is dan is de navel ook wat groot. Japan, US etc...

Maar inderdaad is het er nog wonen een duidelijk bewijs van de verhouding voordelen en nadelen, nu nog oppassen voor het gras is altijd groener effect als je je eigen gras te goed begint te kennen :-)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#21 Geplaatst: 2006-07-16 11:50:01

@Niets te vertellen

Kennis en opleiding Engels is wel erg laag

Het gras is natuurlijk groener bij de buren, maar je moet ook bedenken, dat men snel genijgd is het eigen gras als supergroen te beschouwen. En Frankrijk heeft, zoals eerder gezegd, haar eigennaardigheden, die daarbij niet aangenaam zijn. Dat hebben jij en ik zelfs :-))

Kritiek is goed en noodzakelijk, evenals het zien van eigen zwakheden. Het is beter te weten wat niet goed is dan wat wel goed is. Natuurlijk komt dat inzicht met de jaren. Ik woon nu zolang in Frankrijk, dat mij een aantal zaken gaan ergeren, zaken, die mij vroeger nooit aanspraken. Bijvoorbeeld de warmte: ik vind Zuid Frankrijk de laatste jaren onprettig warm en droog. Het heeft hier nu al 2 maanden niet geregend en dagtemperatuur is voortdurend boven de 30 graden geweest, en de nachttemperatuur boven de 20 graden. Dat ervaar ik nu als afmattend en onaangenaam, vroeger was dat een prettig alternatief voor de hollndse guurheid.

Ik denk dat wat er mis is in Frsnkrijk vooral een kwestie is van je eigen verwachtingspatroon en dus sterk afhankelijk is van eigen gemoedstoestand. Hoe kort is je lontje?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#22 Geplaatst: 2006-07-16 12:26:25

Ik ben het eigenlijk helemaal niet eens, met mij welwillende en relativerende standpunt hierboven.

Frankrijk is op bepaalde gebieden een naar land, waardoor je niet kan zeggen dat Frankrijk de "hemel op Aarde" is of kan spreken in termen van "God in Frankrijk".

Een paar zaken zijn in willekeurige volgorde:

1. de achteruitgang in de kwaliteit van het onderwijs

2. de franse arrogantie en burocratie

3. de bevoogding

4. het lage maatschappelijke bewustzijn of het willen denken daarover:

   jeugdwerkeloosheid, homohuwelijk, euthenasie, de banlieus, racisme en 

   homofobie, drugsbeleid, de economische stagnatie. 

   De Franse politiek is veel te zelfgenoegzaam om daar fundementeel over te 

   denken

5. de gerichtheid op eigen land, taal en cultuur

6. de corruptie in de politiek en de zakenwereld.

7. de achteruitgang in de kwaliteit van het 'restaurantwezen'

Voor een groot deel zaken, waarover ik - samen met de meeste fransen - kan denken: "het duurt mijn tijd wel uit; apres nous la deluge...", en zo is het ook, maar toch knaagt er iets aan de rendjes van mijn bewustzijn.

Meer wil ik er niet over zeggen, want velen zullen zich geroepen voelen om in de verdedigingsmode te springen en dan word ik misschien weer interecht toegevend of welwillend. En dat wil ik niet.

Hans 

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#23 Geplaatst: 2006-07-16 14:30:22

NietsTeVertellen, wat is een dojo? Als Fransen Engels aanbieden te gaan spreken sla ik dat aanbod altijd snel af. Kun jij hun Engels verstaan?

En, het gaat niet om de verhouding tussen voor- en nadelen. Het gaat niet eens om de nadelen. Het gaat om de specifieke, merkwaardige en eventueel vervelende Franse eigenschapjes.

Ik heb eens gelezen dat hiërarchie in Frankrijk een grote rol speelt. Mensen zijn alleen aan bovengestelden verantwoording schuldig. En ze nemen mede daardoor (?) geen eigen initiatieven. Een klant van een bedrijf of winkel is lager gesteld. Dus je bent als klant afhankelijk van de luim van de winkelier. Als ie zegt 'ik kom vanmiddag' dan is het absoluut onzeker dat ie ook komt. En hij zal ook niet opbellen dat ie niet komt als ie niet komt!

Dit noem ik nu een vervelend Frans eigenschapje.

HansPiet, ik woon in middenwest-Frankrijk en het is hier al even warm en droog, afschuwelijk! Maar dat zullen we de Fransen niet kwalijk nemen, hè? ;)

Groet,

Dick

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#24 Geplaatst: 2006-07-16 21:32:12

Hans,

Ik kan er nog steeds niet goed de vinger op leggen waarom jij meent dat Frankrijk achteruit gaat of nog erger. Je  vergelijkt kennelijk toch F met een land of verschillende landen die naar jou mening beter scoren. Maar kijkend naar de situatie in NL schaam ik mij soms diep. Maatschappelijk bewustzijn, het functioneren van de democratie en de kwaliteit van het onderwijs? Daarin is NL geen voorbeeld om te volgen. NL is misschien een beetje minder bureaucratisch en zeker wat minder corrupt. Maar verder is het gevoel dat we hier in NL veel zaken erg verkeerd doen toch ook bij veel mensen aanwezig. Op sommige punten heeft NL vooruitstrevende ideeën.

Als ik je lijst met punten 1 t/m 7 neem, dan concludeer ik dat je vindt dat het onderwijs en de restaurants slechter worden (punten 1 en 7). Onderwijs kan ik niet beoordelen, de issue van de restaurants hadden we van het begin af op tafel, wij zijn het op dat punt oneens. Ik ben van mening dat bij jouw punten 2 t/m 6 de situatie al vreselijk lang zo is, of juist op een paar punten een beetje verbetert. Men spreekt in F geleidelijk aan een beetje Engels, misschien is het niet indrukwekkend goed en snel, maar het is vooruitgang. De vanouds suffe en leidzame dagbladpers in F is een beetje aan het ontwaken en zelfs journalisten van Le Monde hebben de laatste jaren affaires boven water gekregen: nog niet genoeg, maar toch vooruitgang. Voor ons is de koehandel. het patronisme, de corruptie in de politiek allemaal zeer verwerpelijk, maar de laatste jaren is op dat gebied schoorvoetend wat wetgeving totstand gekomen om de toestand te verbeteren. Er zijn zelfs veroordelingen recent geweest. Allemaal nog lang niet genoeg, maar wel vooruitgang. Als ik je goed begrijp, ken je F ook van de tijd vóór les événéments de 1968. Maar voor die tijd was het op al je punten allemaal nog veel erger, toch vooruitgang, misschien niet genoeg.

Resumerend is jouw gevoel van de decline gebaseerd op de kwaliteit van de restaurants en het onderwijs. Of doe ik je nu tekort? 

Ik heb me altijd gegeneerd gevoeld als mijn kennissen me een francofiel noemen. Een francofiel heeft bij mij de bijsmaak van idolatrie en kritiekloosheid, not my cup of tea. Een gezonde kritische houding spreekt me meer aan. Maar jij hebt het over decline en dat is iets heel anders. Ik zie het nog niet zo. 

Jacob

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#25 Geplaatst: 2006-07-16 23:54:34

Hoe grappig is dit alles toch. Gisteren noodden wij onze gemeenschappelijke buren uit voor een avondlijke barbecue. Aan de ene kant wonen lieve 'eenvoudige' mensen, wier familie al generaties lang in de regio woont. Hun actieradius reikt niet verder dan zo'n 25 kilometer vanaf hun woonhuis. De andere buren bewonen een résidence secondaire, zijn afkomstig uit Ile de France en zullen zich over enige jaren permanent in hun huidige tweede verblijf vestigen.

Waarover spreek je met deze mensen? Inderdaad over de zaken die in dit onderwerp ter sprake komen. We lopen ze even langs:

1. de achteruitgang in de kwaliteit van het onderwijs 

De 'Parijzenaars' en de lokalen zijn het hier hartgrondig mee eens. Het massale verzet tegen de CPE (afgeschotenplan voor een arbeidscontract voor jeugdigen) is belachelijk. Jongeren moeten accepteren dat je niet direct een baan voor het leven kunt krijgen. Eerst presteren en dan zullen we wel verder zien. De lokalen mopperen dat de jongeren geen vak meer leren. Ze - de jongeren - hangen liever achter de ordinateur en vertikken het om de handen uit de mouwen te steken. Er is een schreeuwend tekort aan geschoold bouwvakpersoneel.

2. de franse arrogantie en burocratie

Ik meldde dat het bij buitenlanders bevreemding wekt dat één op de vijf werkers in Frankrijk in overheidsdienst is. De buren keken me meewarig aan. Iedereen in Frankrijk meent dat er te veel ambtrenaren zijn en dat de daardoor veroorzaakte bureaucratie één van 's lands grootste problemen is.

3. de bevoogding

Onze beide buren blijken daar niet zo veel last van te hebben. Ze maken zich wel boos over de arrogantie van publieke diensten zoals EDF en France Télécom. Als je vroeger een klacht had of een storing moest melden, werd je onmiddellijk geholpen. Er was bliksem vrijdag en de telefoon bij de lokalen functioneerde niet meer. De verbazing was immens dat FT niet bereikbaar was, dat je een callcenter te spreken kreeg, die van toeten noch blazen wist.

4. het lage maatschappelijke bewustzijn of het willen denken daarover:

    jeugdwerkeloosheid, homohuwelijk, euthenasie, de banlieus, racisme en 

    homofobie, drugsbeleid, de economische stagnatie. 

    De Franse politiek is veel te zelfgenoegzaam om daar fundementeel over te 

    denken

Tussen de chipolata's (geen pudding of ijs, maar pittige worstjes) en de malse kalflapjes, kwamen deze onderwerpen aan de orde. Jeugdwerkloosheid is al besproken, homohuwelijk en euthanasie zijn kwesties die ook in Frankrijk gewoon moeten kunnen, de afstandelijke Parijse politiek heeft de kwestie van de banlieues schromelijk onderschat, vreemdelingenhaat is onfrans maar het is goed dat Sarkozy (de griezelig ambitieuze minister van Binnenlandse Zaken) aandacht vraagt voor het wangedrag van groepen maghrébiens (oorspronkelijke Noord-Afrikanen), het drugsprobleem is een non-probleem en met de economie blijft het inderdaad tobben. De zelfgenoegzaamheid op dit terrein zal de Fransen een keer opbreken, aldus de Parijzenaars en de bewoners van het Franse platteland. Over de politiek oordelen stedelingen en ruralen unaniem: ils sont tous des menteurs, het zijn allemaal leugenaars. Het wantrouwen in de politiek is immens. Wie een élu is, een gekozene, kan in principe voor de rest van zijn leven verzekerd zijn van een staatsinkomen. De afkeer van 'Parijs' zit in de genen van elke Franse burger. Hoewel, de Parijzenaars beschouwen president Chirac weliswaar volstrekt ongeschikt als bestsuurder van hun land, maar de man zelf is volgens hen heel aardig en zeer sociaal voelend.

5. de gerichtheid op eigen land, taal en cultuur

Daarvan merken wij niet zo veel. Wel is te constateren dat ondanks de schoollessen in vreemde talen, de Fransen vertikken om Engels te spreken. Als ze het al spreken, in Parijs en andere grote steden, is het van aan abobinabel niveau. Dat 'Parijs' Engelse invloeden in de taal tracht te weren, vindt geen of nauwelijks weerklankt bij de bevolking. Het weren van Engelse termen wordt als krampachtig ervaren.

6. de corruptie in de politiek en de zakenwereld.

Dat valt in de beleving van de bevolking wel mee. Het verschijnsel bestaat wel degelijk, maar niet in de mate zoals een land als Italië kent.

7. de achteruitgang in de kwaliteit van het 'restaurantwezen'

Wie met Fransen eet, praat over eten. En de daarbij behorende wijnen. Onze lokale buren eten vrijwel nooit in een restaurant, doen wel mee aan de dorpsrepas, heden ten dagen meestal verzorgd door cateringbedrijven. De Parijzenaars die wat vaker buiten de deur eten, beamen hartgrondig onze constatering: mooi eten doe je óf in sterrenrestaurants waar je veel moet betalen, óf in de echte en eerlijke 'eetcafés' waar ook de ouvriers en de vrachtwagenchauffeurs hun middagmaal verorberen. Goed en goedkoop. En alles wat daartussen zit, de restaurants van Logis de France bijvoorbeeld en andere ketens, de gemiddelde stadsrestaurants, het is allemaal niks. Zwak eten voor veel geld.

Zo hoor je het weer eens van iemand anders.

Wim

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#26 Geplaatst: 2006-07-17 07:51:02

Wim,

even een belevenis met betrekking tot het niet buitenlands spreken van de Fransen.

Wij hadden vanuit Rotterdam een project bij een Frans bedrijf. Het betrof het inpassen van een nieuwe productielijn in een bestaande afdeling.

De informatie die wij in voorbereidende gesprekken kregen klopte vaak niet of was vaag. Wat was het geval?

De gesprekken werden, zoals bij een internationaal werkend concern gebruikelijk, in het Engels gevoerd. Van de Franse kant nam daarom niet de meest competente man deel maar degene die het beste Engels sprak, en die wist onvoldoende over de op te lossen problemen. En hij was te arrogant om zich bij zijn collegas wegwijs te laten maken.

Maar dit is aan het veranderen. Veel Franse collegas doen hun best om hun engels op te vijzelen, en omdat ik en mijn collegas gewend zijn met engels sprekende Finnen, Portugezen en Turken te praten lukt het meestal. Alleen als er een echte Engelsman bij is kan het moeilijk worden, want die spreekt Shakespeare's English en geen Engineer's English.

En wat te denken van het Engels van de meeste Duitsers en Beneluxers?

En, zoals door anderen al gezegd: vergeet niet dat wij als Nederlandse stedelingen meestal in Frankrijk op het platte land zitten. Er bestaat ook een verschil tussen Haagenaren en een Achterhoekse boer.

Christian v.K.

- verder is met Frankrijk meer goed dan mis; gewoon anders, soms beter soms slechter -

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#27 Geplaatst: 2006-07-17 08:48:56

Jacob en anderen,
  
Jij zegt, 'dat de situatie een beetje verbeterd' en dat is zonder meer waar, maar dat is nu juist de kern: achteruitgang is relatief, d.w.z. dat zelfs een land dat vooruitgaat, maar minder snel dan andere landen relatief achteruitgaat.
Je zegt het zelf al '...toch vooruitgang, (meer)misschien niet genoeg'. Nee, dat is het waar het om gaat en waar ik mij zo aan stoor. De vooruitgang gaat uiterst langzaam, terwijl de wereld overal verandert. Ik ben vaak voor werk in Singapore en ik verbaas mij steeds weet hoe het mogelijk is, dat een agrarische samenleving als Frankrijk en een geavanceerde samenleving als die van Singapore antipoden kunnen zijn en geen idee hebben van elkaars functioneren.

Ook in Singapore is men sociaal redelijk achterlijk, maar je ziet dan men bezig is met verandering, je ziet dat de regering daarbij sneller wil gaan dan de mensen aankunnen. Regering en politici komen daar met politiek dappere ideeën. En dan niet eens de jongere politici, maar juist de oudere meer seniore politici het meest vooruitstrevend zijn. In Frankrijk was de 32-urige werkweek een dapper, maar verkeerd idee, het herstel van de 40-urige werkweek en het aanpakken van de ambtenaren posities durft men echter niet aan. Het breken van stakingen als chantagemiddel nog minder. Ik vind de acceptatie van de veelvuldige stakingen in Frankrijk een blijk van sociale en politieke achterlijkheid.

Vergelijk Spanje bijv. met haar homohuwelijk. Wie had kunnen denken, dat een land als Spanje zo het roer in eigen hand zou nemen en zoveel weerstand zou kunnen bieden tegen de RK-kerk. Met die daad heeft Spanje voor mij een reuzensprong voorwaarts gemaakt. Italië is voor mij dan ook een echte Bananen Republiek

Ja, ik ken Frankrijk al heel erg lang: toen ik eerstejaars student was (1964) werkte ik als gids in het Parijs onder De Gaulle. Het politieke en sociale klimaat was toen zeer repressief. Ik was toen begin 20 en ervoer Frankrijk als een zeer onvrij land. Eng zelfs. In die tijd had ik veel met onderwijs te maken en ik struinde boekwinkels af, omdat de school- en studieboeken opzienbarend geavanceerd waren. Het onderwijs was zeer goed, de Hautes Ecoles top Europees onderwijs. De Universiteiten waren bronnen van kennis en wetenschap: Sartre enz. Kort geleden heeft een zekere Paul op deze site gereageerd. Kort geleden, bij het vernieuwen van mijn paspoort, ontmoette ik bij het consulaat in Toulouse een paar NL uitwisselingsstudenten. Zowel Paul als die uitwisselingsstudenten hadden geen goed woord over voor het onderwijs. Vooral dan de wisselwerking tussen het aangeboden onderwijs en de studenten zelf.

Je zegt dat de koehandel boven tafel komt, dat is een beetje waar, maar de koeien worden niet geslacht. Jongens onder elkaar. Jacob, onvrede zoals de mijne ontstaat door impulsen. De stomme t.v. programma's en de super stomme reclames zijn voor mij een praktische maat voor de kwaliteit van de samenleving, hoe men omgaat met het geweld tegen minderheden en subgroepen in de samenleving, hoe men omgaat met de eigen geschiedenis. Als voorbeeld van het laatste: het geweld tegen de Algerijnen is nog steeds niet boven tafel gebracht.

Kortom Jacob: mij verontrusting ten aanzien van Frankrijk en haar ontwikkeling is moeilijk te omschrijven en is vooral diffuus. Heb je het boek van Marc Chavannes (Frankrijk achter de schermen) gelezen? Doen! Bovendien is mijn onrustige gevoel even gefundeerd als het gevoel dat ik heb, dat pedo-misdane meer in België voorkomen dan in andere landen. Is dat zo? Ik weet het niet zeker, maar ik heb de sterke indruk van wel. Dat zegt niets over de Belgen, maar wel iets over België. Zo is het ook met mijn gevoel dat Frankrijk een inflexibele samenleving is: het zegt niets over de Fransen maar wel iets over Frankrijk. Het gaat evenwel niet alleen om eten en onderwijs. Twee gebieden waar de Fransen het (zie reactie van Wim) het juist met mij eens zijn.

Het is waar, dat 'was sich liebt dan neckt sich', maar dat hoeft - voor je eigen geestelijke gezondheid - niet te betekenen, dat je alles met de mantel der liefde moet bedekken: er is in Frankrijk veel fout, maar dat wil niet zeggen dat het in NL beter is, of dat je per omgaande Frankrijk moet verlaten of het risico lopen veroordeeld te worden tegen landverraad. Toegeven daaraan is karakterzwakte.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#28 Geplaatst: 2006-07-17 09:54:46

Heel interessante discussie. Ik volg hem met belangstelling. Hier en daar herkenning. Bijvoorbeeld dat bepaalde francofielen in bijvoorbeeld mijn familie geen fundamentele kritiek op Frankrijk kunnen verdragen. Wat heeft dat land toch voor een onvoorstelbare aantrekkingskracht op hen. Veelal heeft het te maken met de vroegere vooruitstrevende rol van Frankrijk op bepaalde gebieden, de literatuur, de Franse revolutie etc. 

Anderzijds merk ik ook dat het modieus is om (als buitenlander) op Frankrijk af te geven. Ik denk dat dit weer mede wordt gevoed doordat landen als Frankrijk niet als vanzelf achter de mondialisering aanhollen en de rest wel. 

 Hans-Piet heeft beslist een punt wanneer hij beweert dat stilstand achteruitgang oplevert. Toch maak je mijns inziens ook een veelvoorkomende denkfout door te suggereren dat volk en politiek twee onafhankelijk van elkaar opererende fenomenen zijn. Dat is onjuist want het volk kiest toch echt (althans de meerderheid van de kiezers) zijn eigen politieke koers. Het is niet anders. Dat die politiek zich vervolgens niet meer zo veel van hen aantrekt is een andere discussie... Wij wonen hier nu drie jaar en genieten nog dagelijks. Maar soms irriteren we ons aan de Franse - vaak starre - opstelling. En het niet over de eigen Franse grenzen willen/kunnen kijken is voor ons als internationaal georiënteerden erg vervelend. Frankrijk lijkt erg op de VS en Japan: star, arrogant en intern gericht... En France, on n’admire que l'impossible - (Napoleon Bonaparte)

Groeten,

Jan Willem

Auvergne.

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#29 Geplaatst: 2006-07-17 13:00:20

Vroeger, toen alles veel beter was en de aarde nog plat was. In die tijd reageerde bijvoorbeeld France Télécom veel sneller en beter op storingsmeldingen. Zei iemand dat? aan de borreltafel misschien?

Zie onderstaande uit het (mijn) leven gegrepen ervaring.

Jacob

Verhaal van storing aan mijn telefoon toen ik rond 1977 in Parijs woonde; de lijn was plotseling volledig dood.  NB geen woord van dit verhaal is fantasie. In het café aan de overkant bel ik de storingsdienst (maandag). “meneer voor het melden van een storing moet u van uw eigen toestel bellen, melding van een ander toestel af kunnen wij niet in behandeling nemen”;Maar mevrouw, mijn lijn is dood, ik kan niet van mijn eigen toestel bellen, dat is nou net het probleem.Verbinding wordt verbroken. Volgende ochtend bel ik weer uit het café.“meneer, u belde gisteren ook al; het is regel dat u niet twee dagen achter elkaar voor dezelfde storing mag bellen”.Verbinding wordt verbroken. Volgende ochtend bel ik weer uit het café.“meneer, er wordt naar gekeken”verbinding verbroken Na twee dagen bel ik weer uit het café.“meneer, het moet al gerepareerd zijn”maar mevrouw de telefoon is helaas nog steeds dood“meneer, ik zal het eens navragen bij de afdeling”even later verbinding verbroken;ik bel onmiddellijk weer en meld verbazing over het verbreken van de verbinding“meneer, wij mogen niet langer dan twee minuten per klant praten. Daarna wordt de verbinding automatisch verbroken”verbinding wordt weer verbroken Na het weekeinde bel ik weer uit het café“meneer, het is gerepareerd”mevrouw mijn telefoon doet het echt nog steeds niet“meneer uw telefoon is morgen in orde”verbinding wordt verbroken Na twee dagen bel ik weer uit het café“meneer, het is erg vervelend dat het zolang heeft geduurd, maar morgen werkt uw telefoon weer”verbinding wordt verbroken. Vrijdag ( twee dagen later) bel ik weer uit het café“Oh, oh ,oh, wat erg meneer, nu is het langer dan 10 dagen en nu moeten we u abonnementsgeld gaan terugbetalen”Mevrouw ik heb liever dat de telefoon zsm weer werkt dan terugbetaling. Verder zou ik graag willen dat deze verbinding blijft, totdat u mij heeft verteld wat er aan de hand is en wanneer ik weer m’n telefoon kan gebruiken.“oh, oh, oh, meneer wat erg; ik zal proberen met u in verbinding te blijven , maar ik mag niet langer dan 2 minuten met u praten” “ik ga bij de afdeling vragen hoe of wat”heel lang stiltebent u er nog?“ja meneer”heel lang stiltebent u er nog?“ja meneer”nog veel langer stilte“meneer, weet u een ander woord voor reiswieg; drie letters eindigend op R?”ik hap naar adem, geef toe dat ik het helaas niet weet en vraag naar de vorderingen met m’n telefoon;“oh, wat vreselijk meneer, ik heb u nou al 20 minuten aan de lijn, ik ga opnieuw vragen bij de afdeling”één minuut later:“meneer, ze hebben het gevonden, vanmiddag werkt uw telefoon weer, très bon weekend, excusez-nous. Die middag was de telefoon inderdaad al weer OK  

avatar#3352
NietsTeVertellen
Berichten: 2
Reacties: 54

#30 Geplaatst: 2006-07-17 14:26:48

@Dickk : Een dojo is een plek waar martial arts onderwezen/beoefend worden, aikido in mijn geval. En ja ik kan ze verstaan en er zijn er zelfs die ook nog Duits praten.

Algemeen : Ik probeer niet te vertellen dat er niets mis is met Frankrijk maar dat Utopia samen met Atlantis tegelijkertijd verzwolgen zijn door de zee :-) en we het dus maar moeten doen met wat we hebben.

Onderwijs, ambtenaren, corruptie etc is in Nederland ook serieus erg..niet voor niets was/is er bodem voor de LPF of zijn we dat al weer vergeten ?  Belgie..Vlaams blok of wat de huidige naam dan nu ook is.

Ja het is hier warm maar met minder luchtvochtigheid beter uit te houden dan Nederland bij 25graden en daarnaast lig ik 2 maal per dag een uurtje in mijn zwembad om af te koelen. Let wel in NL had ik geen ruimte om een zwembad te plaatsen en hier wel.

Ga eens naar een plan d'eau en probeer dat nu ook eens in NL, in NL min 2 uur in de file ongeacht waar je aan het water wilt zijn en vervolgens geen parkeerplek, geen ligplek.

Frankrijk : ruimte en de daarbij behorende rust.

Klopt dat ik dat ook in Nieuw Zeeland had kunnen hebben maar met die plek was mijn vrouw het niet mee eens :->

En wat betreft het eten..Ook in NL al jaren aan het afglijden..en ook daar van de kenners de opmerking ..ga eens eten in een chauffeurs-restaurant.

avatar#3352
NietsTeVertellen
Berichten: 2
Reacties: 54

#31 Geplaatst: 2006-07-17 14:41:33

@A380 : Wat was er gebeurt tussen 11:50 en 12:26 ? Dat was een opmerkelijke zwaai in toon. Ging zelfs al kijken of het wel dezelfde persoon was.

Ik denk dat ik voor al je punten wel een Nederlands tegenwicht kan geven, als zodanig valt het bij mij niet onder "wat is er mis met Frankrijk" maar zou het eerder moeten zijn "wat is er mis met de mensheid". Maar dan wel met uitzondering van punt 5. Maar is dat niet zoals ik al eerder stelde het gevolg van de grote van het land? Volgens mij heeft elk groot land dat probleem. Landen als Nederland of Belgie moeten/mogen juist niet navel staren om te overleven maar ja de opmerking dan is "we verwaarlozen onze eigen cultuur". Het is gewoon moeilijk om een goed evenwicht te vinden en dan ook nog een evenwicht wat door iedereen ervaren wordt als een goed evenwicht.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#32 Geplaatst: 2006-07-17 15:34:29

Zwaai in toon werd veroorzaakt, dat ik mij wel prettig voel in Frankrijk en maar al te graag bereid ben vrede te sluiten met de zwakke kanten, maar dan toch besef dat je daar niets mee opschiet: zachte heelmeesters maken zere wonden. Natuurlijk is de aarde niet plat en natuurlijk was vroeger alles niet beter. Ik geef juitst aan, dt Frankrijk wel opgeschoten is in positieve richting, alleen niet voldoende.

Het grote probleem is, dat wanneer ze niet opschieten, dan is het telaat. Dat geldt voor Frankrijk, maar ook voor Europa als geheel. Frankrijk is economisch een zieke man  in Europa en met en werkeloosheidspercentage als vigerend kun je als land niet overleven. Zeker niet met Azie en Oost Europa in je nek. Het aantal ingenieurs in Singapore per 1000 jongeren is aanzienlijk hoger. Het is zelfs zo, dat Airbus zijn ontwikkelafdelingen om die redenen gaat verplaatsen naar Singapore. Hier zijn geen geschikte mensen meer te vinden: te laag kennisniveau, te verwend, te recalcitrant. Niet de beloning speelt een belangrijke rol> In Singapore verdien je in EURO's evenveel als hier alleen zijn de prijzen veel lager.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#33 Geplaatst: 2006-07-17 16:09:30

(Ik was nog niet klaar).

Al met al, denk ik, dat ik mij weliswaar zorgen maak over Frankrijk, maar dan zoals een vader zich zorgen maakt over zijn zoon of dochter groeit hij/zij niet op voor galg en rad en studeert hij/zij wel hard genoeg om later een goed baan te kunnen krijgen. Groei en ontwikkeling is nodig om de toekomst van ons nageslacht veilig te stellen. Het is al erg genoeg, dat wij ze een enorme staatsschuld nalaten en dat wij ook de samenleving niet up to date achterlaten.

Grappig is dat Jacob het woord Utopie schrijft. Ik ben mij juist in het verdiepen over de poltieke achtergronden van Het Westen (Hobbes en John Locke) maar als klein jongetje liep ik met mijn moeder en vader mee in protestoptochten, je kent ze wel van de tv, en dat was voor de Wereldfederalisten en de Bellamisten. De Bellasmisten worden nu utopisten genoemd. De derde groep waarvoor mijn ouders ( en ik als jongetje inzette) waren de Esperantisten. Lees eens ttp://en.wikisource.org/wiki/The_Parable_of_the_Water-Tank en dan begrijp je dat denken over de maatschappij heel moeilijk te grijpen is en wellicht begrijp je  iets van mijn 'boosheid' en het feit dat ik vind dat Jacob ten onrechte het woord Utopie schrijft .

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#34 Geplaatst: 2006-07-17 16:59:15

Hans,

Dank voor je uitvoerige en zorgvuldige reactie op mijn betoog over kleine verbeteringen. In je laatste reactie dicht je mij het woord utopie toe, maar dat was iemand anders, ik kan het nu al schrijvende ook evn niet zien wie het wel was. Het lijkt me dat we het zo langzamerhand wel behoorlijk eens zijn, zij het m.u.v de restaurants. Je vaderlijke zorg over onvoldoende alertheid over grote en groter wordende maatschappelijke problemen en de ogenschijnlijk ernstig tekortschietende politiek geldt inderdaad voor veel westerse landen.

Het is al genoemd, er was in NL een reden voor opkomst van de LPF. Wij hadden o.a. schoon genoeg van de achterkamertjes politiek. En toen deden ze een plas en lieten vervolgens alles zoals het was. Ik heb niet de indruk dat er iets aan het veranderen is.

Ik heb ook een paar jaar gewoond en gewerkt in Zwitserland. Als je kijkt naar het funktioneren van de bijzondere vorm van democratie in dat land, dan snap je niet dat het zo relatief goed gaat daar. Alles gaat zo onvoorstelbaar langzaam, niet te geloven. Ook daar zijn volksstammen, die al lang op het onafwendbare onheil attenderen en bijvoorbeeld zeggen dat CH zich niet buiten de EU zal kunnen handhaven. Maar hun stemsysteem heeft nog recent alle initiatieven in die richting gesmoord.

De VS? In principe de mooiste democratie en rechtstaat ter wereld, zie de constitutie. Ook een geweldig welvarende natie zou ik zeggen. En iedereen heeft er een kans. Toch gigantische problemen en ze presteren het in oorlog te geraken met Irak op grond van argumenten die vals blijken achteraf.

Wij snappen met z'n allen kennelijk bitter weinig van bestuur van samenlevingen als zulke naties. We snappen niet "what makes it tick". We snappen het systeem van"checks and balances" niet. We snappen eigenlijk niet waarom het niet nóg slechter gaat.

Toch lijkt mij de realisering van EU een geweldige vooruitgang. En wie had gedacht dat de enkele visionairs die daartoe de eerste stappen zetten in begin jaren vijftig zo'n succes 50 jaar later zouden hebben, o.a. één muntsoort. Ander punt, wie had voor de val van de muur durven denken dat Oost- en West-Duitsland binnen jaren zouden worden herenigd. Wie had toen gedavht dat binnen aftelbare jaren heel midden Europa bij de EU en zelfs bij de NAVO zou gaan horen? Toch is het allemaal gebeurd.

Wim,

Ook ik had recent met mijn Franse buren een gesprek over de CPE en was verwonderd over hun onverbloemde uitspraken pro, die jij ook optekent. Maar dat zegt helaas misschien wat we hier al telkens betogen, gebrek aan betrokkenheid en gebrek aan inzicht. Ik las onmiddellijk na het intrekken van de CPE een opmerkelijke en overtuigende analyse in Le Monde van (naam vergeten) die betoogde dat de CPE oppervlakkig gezien onmiddellijk had moeten worden ingevoerd, maar niets zou helpen. Deze auteur zei namelijk (ik herhaal het hier uit geheugen en uiterst kort door de bocht) dat jongeren sowieso in hun eerste werkervaringen veel van baan verwisselen, dus dat de wet daar niet veel aan zou veranderen. Maar hij betoogde dat de kwetsbare doelgroep van de drop-outs er helemaal niets aan zou hebben, met als reden dat de scholing van drop-outs ernstig tekort schiet. Die jonge mensen, waaronder erg veel van allochtoonse afkomst, leven in een subcultuur waarin geen verband wordt gelegd tussen scholing en maatschappelijk succes. M.a.w. om die doelgroep te bereiken moet je iets anders doen dan de wet CPE. De CPE is op totaal verkeerde gronden maar wel terecht afgewezen.

Ik laat het hier even bij.

Jacob 

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#35 Geplaatst: 2006-07-17 17:20:33

De reden voor de opkomst van de LPF was de afloop van de Big Brother-serie op de tv. Het is ongelooflijk hoe drogredenen / -beweringen een eigen leven gaan leiden. 'Achterkamertjespolitiek', 'linkse kerk', 'oude politiek', ... Quatsch allemaal! Het tv-volk was klaargestoomd door Big Brother. Het wilde de sensatie voortzetten, Fortuyn was de nieuwe held.

En Paul Witteman heeft hem een handje geholpen door Melkert af te zeiken!

Het volk is totaal niet geïnteresseerd in politiek, alleen in oneliners, sensatie en geilheid.

Dick

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#36 Geplaatst: 2006-07-17 18:39:43

Ik werd bij de latste zin gestoord door een telefoontje van het SVB en moest de laatste zin daarom afraffelen. Daarna een biertje gaan drinken op een terrasje in Mirepoix.

Wat ik nog wilde zeggen was dat Edward Bellamy zo boeiend verhaal heeft geschreven, waar je aan de ene kant geen speld tussen krijgt, maar waar je aan de andere kant weer ook nietsmee opschiet. Want 'het heft in eigen hand nemen' lukt gewoon niet. Ook niet via de LPF of via andere volksbewegingen. Erover denken en lezen doe je alleen voor je eigen zielerust. Daarom maak ik mij ook druk over de toekomst van Europa en dan met name FRankrijk.

De scope van het onderwerp is natuurlijk veel te groot voor een site als deze bij een temeperatuur als deze.

Desalnietemin, bedankt voor jullie bijdragen en laten wij alle bijdragen, denkend over Frankrijk,  in ons achterhoofd houden. Een ding is duidelijk: het is een hele verbetering dat wij hier zitten met internet en kennisbanken als Wijipedia. Anders zou je compleet verpieteren. Het laatste werkwoord heeft niets met mijn naam te maken.

Tenslotte: Melkert is niet afgezeken; hij heeft het afzijken uitgelokt. Niets is een klein man te klein en een groot man te groot.(Napoleion). En Melkert was klein, bereklein.

Groeten

HansPiet. 

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#37 Geplaatst: 2006-07-17 18:59:55

HansPiet, herinner je je niet dat Witteman in het befaamde nachtelijke tv-'debat' met een duivels lachje het in de rede vallen van Melkert door Fortuyn, na bezwaar van Melkert, toeliet?

Melkert een klein man? Ik denk dat er in de huidige Tweede Kamer weinig tot geen mensen zijn van zijn statuur! Ja, hij was geen tv-persoonlijkheid en dat is het voornaamste wat van politici tegenwoordig gevraagd wordt.

Groet,

Dick

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#38 Geplaatst: 2006-07-17 19:10:26

Dick,

Het is me duidelijk: hier helpt geen potion magique.

De oplossing is: verbied televisie en schaf het stemrecht af.

Misschien kan een flinke dosis bevoogding ook geen kwaad.

Op naar een betere wereld, te beginnen in Frankrijk.

Jacob

p.s. waar die soupe de poissons nu is gebleven weet ik niet meer.

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#39 Geplaatst: 2006-07-17 22:58:07

Jacob,

Je reageert sarcastisch. Is dat discussiëren?

Ik stel vast dat de politiek door de (pulp)televisie is ingehaald.

Ontken het maar!

Democratie is een betrekkelijk iets. Dictatuur van een meerderheid is er een ander woord voor. Zeker met een Tweede Kamer die weinig kwaliteit heeft. Kijk hoe Verdonk de regering en de politiek gegijzeld heeft!

De LPF heeft niets dan wat beroerde steekwoorden opgeleverd. De politieke partijen die populistisch zeggen dat ze wat geleerd hebben van de LPF liegen dat ze barsten.

Dick

P.S. Je bent toch geen LPF-sympathisant/stemmer?

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#40 Geplaatst: 2006-07-17 23:55:20

Dick,

Liever een sarcast dan een fan van de LPF, maar riep jij dit niet op?

Als je had gezegd dat we worden overspoeld door stemmingmakerij en dat de Tweede Kamer z'n inspiratie haalt bij de pers die voornamelijk dweepziek is, dan had je wat mij betreft geen sarcasme opgeroepen. Maar ieder land heeft de politieke leiders die het verdient. Het politieke bedrijf is een carriere bedrijf geworden, de kiezers zijn niet meer dan een handige legitimatie waar dat opportuun is. Verder is het een machtsspel, dat geregeld erg treurig stemt. Ik had het gevoel dat De Villepin een zeer intelligent, bevlogen en onafhankelijk denker was met visies over de toekomst van Frankrijk die de moeite waard zijn. Maar helaas hij is verstrikt geraakt in de CPE die niet geloofwaardig oplossingen bood. Het traditionele spelletje van beentje lichten in de Franse politiek heeft hij als niet-straatvechter zijnde ook onderschat. Misschien ontwikkelt Sarko zich tot een goed politiek leider, hij is nu vooral een handig politiek tacticus. Mevrouw Royal heeft duidelijk ook politiek talent, maar dat geeft geen enkele garantie voor geslaagd leiderschap. Chirac was onbetwist erg goed als burgemeester van Parijs, maar over zijn presidentschap zijn de meningen meer verdeeld. Een zeer hoog geplaatst manager van één van de Franse autoproducenten met wie ik de eer had lang zakelijk contact te hebben en die op résidence secondaire niveau buurman was van Edith Cresson, zei mij in dat verband eens ongevraagd geen sympathieën te hebben voor haar partij, maar dat dat op haar niveau er ook niet toe deed. Een "leermoment" voor mij: het ging alleen om de positie.

Autre chose: ga bij gelegenheid eens eten bij Le Relais de Venise in Paris en vertel me na afloop hoe het vlees je beviel. Als je dat niet lekker vindt, dan weet ik het ook niet.

Jacob

avatar#3352
NietsTeVertellen
Berichten: 2
Reacties: 54

#41 Geplaatst: 2006-07-18 23:47:52

@Dick : mhhh...polariseren is wel discussiëren?En voor de record : Ja, ik ben schuldig zowel Utopia als LPG genoemd....Niet verwacht dat LPG voor Thread Stealing zou zorgen :(@A380 : Leuk leesvoer het verhaal van Edward Bellamy. De clue is eigenlijk wel snel te vinden "Waarom nam men het heft niet in eigen handen maar moest het hun verteld worden" Bestaat er echt een groep mensen die "het" verteld moet worden en zo ja hoe groot is die dan? Maar op die vraag wil ik eigenlijk geen antwoord horen, ik geloof in de mensheid....soms :-)

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#42 Geplaatst: 2006-07-19 13:14:24

NietsTeVertellen, geen idee wat je bedoelt. Polariseren? Zet ik twee partijen van forumgebruikers tegen elkaar op?

Verklaar je nader!

Dick

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#43 Geplaatst: 2006-07-19 14:24:42

Ik krijg de indruk dat de houdbaarheidsdatum van deze discussie gepasseerd is.

Ik startte op 19 april met andouille en op 10 juli met soupe de poissons. Beide keren leverde het een interessante discussie op, maar ook beide keren werd er eigenlijk door niemand inhoudelijk op de oorspronkelijke vraagstelling in gegaan.

Opmerkelijk? Of is dit gewoon voor Internet Fora?

Tot de volgende keer, beste vrienden en vriendinnen. Wellicht over de toepassing van peterselie als gehoorbescherming? Of worteltjes die je beter doen zien?

Jacob

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#44 Geplaatst: 2006-07-19 14:38:36

Ik denk dat het probleem dieper ligt. De meeste forumbezoekers zullen uit een wat 'ruimer' milieu in NL komen en zijn hier min of meer opgesloten in een wat berperkter milieu op het Franse platteland.

Ik wil graag wat prten over allerlei onderwerpen, maar ik vind hier in het dorp geen weerklant en meestal is de kring te beperkt om een gesprekspartner te kunnen vinden. Vandaar dat een thread over soep uitloopt naar geheel andere zaken. Ik zou ook graag met een aantal mensen MahJong willen spelen, maar ook daarvoor is het platteland te dun bevolkt.   

Ik denk zelf vaak, dat wanneer ik 'de dprijs in de lotto' win, ik een vergelijkbaar huis koop in het centrum van Toulouse. Vergelijkbaar, daarom moet ik eerst een prijsje in de lotto afwachten :-) 

Praten vis-a-vis is toch heel wat prettiger dan virtueel. Virtueel lijken mensen vaak praatjesmakers, terwijl je bij een gesprek vis-a-vis meer zintuigen kunt gebruiken.

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#45 Geplaatst: 2006-07-20 11:25:32

Jacob, de houdbaarheidsdatum van deze discussie... Je zit hier niet in de discussie Soupe de poisson. Dit is 'Wat is er mis met Frankrijk?'

Als je deze discussie niet interessant meer vindt, dan trek je je er uit terug, lijkt mij.

HansPiet, je beschrijft een wat mij betreft 'beroemd' probleem. Ik heb me al vaak afgevraagd of ik een kluizenaar ben. Niet een echte, heb ik dan gedacht. Misschien wel een beetje. Toch mis ik het grotestadsleven vaak erg.

Een tijdje geleden schreef je in ander verband over hetzelfde onderwerp dat iedere week een dag Toulouse voor jou volstond. Dit is dus min of meer achterhaald?

Ik heb er meerdere malen over gedacht terug naar Nederland te verhuizen. Sowieso loop ik dan tegen de huizenprijzen op. Maar ik kan de ruimte en vrijheid hier ook niet missen...

Dick

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#46 Geplaatst: 2006-07-20 17:57:53

@Dick:

Ik ben vandaag, ondanks de bloedhitte, een dagje wezen stappen in Toulouse. Of dat voldoende is weet ik niet, maar oppervlakkig gezien, ja. Ik speel ook wel met de gedachten om weg te gaan. Niet naar NL, maar eerder naar Zuid Malysia (Johore Baru) of Singapore.  Nl is inderdaad te krap voor mij.

Ik hoop dat dat echt gaat gebeuren. Ik zal sans rancune vertrekken uit Frankrijk, zoals ik ook sans rancune vertrokken ben uit NL. Je vaagt jezelf af of je een heremiet bent. Ik vind van mijzelf van wel, maar dan wel een heremiet onder veel mensen. Heft te maken met verschil tussen eenzaam en alleen. Ik vind het niet zo erg om alleen tussen veel mensen te zijn, maar in mijn uppie vind ik maar niks, dat is eenzaam.

Sterkte en groeten

HansPiet.

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#47 Geplaatst: 2006-07-20 23:17:04

Nou, ja... geen discussie meer. HansPiet en ik verzuchtten in een zijpad ervan dat we Frankrijk wel zouden willen verlaten, de eigenlijke discussie is gestopt. Al dan niet met wat krakkemikkige schimpscheutjes verlieten de discussianten het toneel, nadat ik wat onzin die over Fortuyn was gezegd, had weerlegd.

Ik begrijp het, de (meeste) pensionada's (c.q. francofielen) hebben geen behoefte zich druk te maken over sociaalcultureelpolitieke kwesties. Ze drinken liever hun sapje of drankje onder de parasol op hun heerlijkheidje.

Daarvoor waren ze tenslotte naar Frankrijk gekomen!

Dick

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#48 Geplaatst: 2006-07-21 08:50:28

Daar is niets mis mee, heel legitiem.

Laten wij de discussie sluiten zonder de laatste druppel gelijk te willen krijgen.. Als je enderen zo ver kunt krijgen dat ze kunnen zggen 'I understand where you come from' - wat is Engels toch een prachtige taal - dan heb je alles bereikt wat je kunt bereiken. Overtuigen hoeft niet noodzakelijkerwijs.

HansPiet

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#49 Geplaatst: 2006-07-21 09:27:35

De discussie (aanvankelijk over Vissoep) levert uiteindelijk niets nieuws op en leek voornamelijk tussen drie personen te gaan. Dat is mijn reden om het zo te laten. En Dick: er doen hier meer mensen mee dan alleen pensionado's ;-))

.

En nu: schaduw!!!

Jan Willem

Auvergne

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#50 Geplaatst: 2006-07-21 11:10:48

OK-OK!

Ik leg me er geheel en al bij neer.

En ga mijn kwaadheid over De Rechtse Kerk, de Oorlog in Libanon, Verdonk, de allerbelabberste tv-journalistiek en het verschrikkelijke gemartel van een groot deel der mensheid door een ander groot deel der mensheid wel elders aanwenden.

Laten we overigens vaststellen dat Frankrijk in het Palestijnse conflict aan de goede kant staat! Dus in dit opzicht is er niets mis met Frankrijk!

Dick

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#51 Geplaatst: 2006-07-21 14:12:14

@Dicck

Uit principes of omdat Frankrijk zo goed weet waar haar belangen liggen?

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#52 Geplaatst: 2006-07-21 17:08:55

(Ik weet wel niet wie dit aan mij vraagt... maar:)

Heeft Frankrijk daar zulke grote belangen?

Hoe dan ook, waar ter wereld wordt er politiek bedreven gebaseerd slechts op grond van principes?

Dick

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#53 Geplaatst: 2006-07-22 00:27:07

Ik blijf het niet blij vinden, die anonieme postings. Ik zie het fenomeen nog even aan.

Wim

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#54 Geplaatst: 2006-07-22 08:32:42

@Wim:

Kompleet anoniem, dit was het wat mij stoorde (zie 'over het forum en de website').

Geuzennamen zoals 4711 of frankrijkganger vind ik acceptabel.

Christian v.K.

avatar#3352
NietsTeVertellen
Berichten: 2
Reacties: 54

#55 Geplaatst: 2006-07-26 22:56:49

@dickk : "...de eigenlijke discussie is gestopt. Al dan niet met wat krakkemikkige schimpscheutjes verlieten de discussianten het toneel, nadat ik wat onzin die over Fortuyn was gezegd, had weerlegd..."

Nee hoor, gewoon geen zin om tegen je in te gaan, geen zin om me gelijk te willen halen of te moeten krijgen.

"..Ik begrijp het, de (meeste) pensionada's (c.q. francofielen) hebben geen behoefte zich druk te maken over sociaalcultureelpolitieke kwesties. Ze drinken liever hun sapje of drankje onder de parasol op hun heerlijkheidje.

Daarvoor waren ze tenslotte naar Frankrijk gekomen.."

Nee hoor, ben gewoon aan het werk en zie ondertussen wat leuke idee-en langskomen. De inhoud van de discussie was eigenlijk al ten einde op de genoemde punten zeker toen HansPiet aangaf als "vader" zich zorgen over het "kind" Frankrijk te maken. Wat wil je daar nog aan toe voegen? Is een duidelijk statement en valt niet tegen in te gaan.

Enne.. speciaal voor de Anglofielen "I hear you" :>>  zalige opmerking!

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#56 Geplaatst: 2006-07-27 15:19:23

Ik zou nog even vertellen over de boekjes 'Nooit meer Frankrijk' en 'Nooit meer de Provence'.

Wel, het is een en hetzelfde boekje! Alleen met een andere titel.

Dus een exemplaar voor niets gekocht.

De inhoud: het zijn verhalen die veelal elders zijn gepubliceerd. Ze zijn onder deze titel er met de haren bij gesleept. Eigenlijk niet een verhaal heeft echt als strekking 'nooit meer' Frankrijk of de Provence.

In het verhaaltje van Johannes van Dam heeft zijn broertje roekeloos tripes besteld in een restaurant. De hele familie inclusief de hond deinst terug voor de stank. Dus, nooit meer tripes, was het. Maar niet, nooit meer Frankrijk.

En zo gaat het met al die verhaaltjes.

Dick