Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Lijfrente

Auteur Bericht

avatar#5681
PAM
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2006-07-14 23:14:14

Goedenavond,

Heeft iemand ervaring met het laten uitbetalen in één keer van lijfrente in Frankrijk.

In Nederland wordt het uit te betalen bedrag dan progressief belast maar ik heb een keer iemand op de TV horen zeggen dat wanneer je in Frankrijk woonachtig bent je het bedrag daar uit kunt laten betalen en dat er dan een zeer hoog percentage voor vrijstellling in aanmerking komt.

PAM

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-07-15 07:14:01

Nieuw Regiem of Oud Regiem?

Oud regiem is afgesloten voor 16 oktober 1990.

In dat geval in NL belastingvrij naar buitenland, maar wel ZVW-premie, maar daar beschermt het maximum van ongeveer 30K je. In Frankrijk grote vrijstelling afhankelijk van jouw leeftijd thans.

HansPiet

avatar#5681
PAM
Berichten: 1
Reacties: 1

#2 Geplaatst: 2006-07-15 10:58:15

Bedankt voor de reactie HansPiet,

Het betreft zowel Nieuw als Oud Regiem.

Oud Regiem is overigens het meest interessant omdat ik in die periode ongeveer 15 jaar het maximale bedrag heb gespaard.

De uitkering zal plaatsvinden in de maand nadat ik 65 ben geworden. Dus pas in oktober 2007. Maar ik ben me nu al aan het orienteren (en me rijk aan het rekenen).

Daarnaast zijn er nog een paar lijfrentepolissen van het nieuwe regime maar daarvan heb ik inmiddels begrepen dat die uitbetaling minimaal over 5 jaar verspreid moet worden. Dat is dus een leuke aanvulling op WAO en pensioen en maakt het eventueel uitkeren in Frankrijk van het gedeelte van het oude regime in één keer, zonder alles naar de fiscus te hoeven brengen, alleen maar interessanter.

PAM

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-07-15 13:37:43

Moeilijke materie. Ik raad je aan de nieuwste Elsevier belastinggids te kopen. Als je daarin dingen tegenkomt, copieer ze dan even en zend ze mij toe per post. Ik heb eeb gids uit 1998 en dr atn wwn pe belangrijke details in.

Een paar opmerkingen vast, die jouw denken zullen beinvloeden.

1. De lijfrente keer niet uit, maar jouw koopsom komt vrij. De wetgever verwacht dat jij een lijfrente koopt en dan hoef je niet af te rekenen in 1 keer.Als je in het buitenland woont hoef je ook niet af te rekenen, maar je krijgt wel een pro forma aanslag, die na 5 jaar vervalt.

2. Je koopt volgens de wetgever een lijfrente als de betalingen worden gespreid over een periode van minstens zoveel jaar, dat je een sterftekans van 1% hebt.. Dus niet minimaal 5 jaar. 1% is minder dan 5 jaar.

Wellicht is deze methode de beste methode, de hele zaak laten uitkeren in een lijfrente van een beperkt aantal jaren.

Dat ben ik van plan. Ik heb mij koopsom gestald bij Loyalis (een dochter van het ABP) omdat ik het geld om andere redenen niet wil hebben of nodig heb. Brengt een goede rente op. Ik denk dat ik over een jaar of twee een lijfrente zal nemen met een looptijd van 2 jaar of zo.

3. De mate waarin ze meetellen voor de Franse belastingen is afhankelijk van de leeftijd waarop de lijfrentes of de aankoopsommen vrijkomen (of zijn begonnen?).

Maar dat laatste is ongeveer hetzelfde, want je laat de lijfrentes immers nu ingaan. Op te geven bij Rentes Viageres a titre onereux; vragen AW,BW,CW,DW.

Koop dessnoods ook een goede franse belastinggids. In iedere boekhandel verkrijgbaar, en duik erin. Zal ik ook gaan doen!

Zend mij een email met jouw emailadres. Mijn adres is: hans.pieters@wanadoo.fr