Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Vermoeide pompen

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2006-07-15 17:54:22

Dit jaar heb ik gemerkt dat de pompen van het zwembad niet meer zo krachtig zijn. De ferme kracht van het begin (zes jaar geleden) is verworden tot een uitstroom op halve kracht zo lijkt het. Het gevolg is dat het bad niet voldoende wordt gespoeld. Honderd procent helder is het water sinds enige tijd niet meer. Zaken als pH en chloor zijn in orde. Gevolg is bovendien dat vriend Polaris, de stofzuiger (robot zeggen sommigen ten onrechte), niet goed meer wandelt. Hij gaat op z'n rug liggen of op z'n kant. Hij doet kortom zijn werk niet meer. Ik heb begrepen dat een goed functioneren van Polaris mede afhangt van voldoende waterdruk.

Bestaat het dat elektrische waterpompen 'fatiguées' raken, zoals de Fransen gemakshalve zeggen. Slijten pompen eigenijk? Ik heb daar allemaal geen verstand van.

Wim 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-07-15 22:54:58

Wim,

Het effect van verminderde pompkracht ken ik wel in samenhang met het 'volraken' van het filtersysteem. In ons geval een zandfilter. Wekelijks even flink doorpompen met het filter op de reinigingstand doet wonderen. Heb je ook gecontroleerd of er geen lucht in je systeem zit?

groeten,

Jan Willem

Auvergne.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2006-07-16 09:19:25

Wim,

Jan Willem heeft gelijk:

aan centrifugaalpompen kan bijna niets kapot gaan. Het ligt meestal aan een te grote weerstand aan de drukkant of luchtinbreuk aan de zuigkant.

Aan de pomp kan hooguit de pakking van de aandrijfas versleten zijn, maar de meeste moderne pompen hebben geen pakking (stopbus) meer maar een onderhoudsvrije zelfafstellende asafdichting met keramische schijven (mechanical seal).

Had ik niet ooit iets gelezen van iemand die beweerde dat zijn filter jarenlang zonder onderhoud meeging? Deze man brengt ook zeker zijn auto nooit naar de service en rijdt hem tot hij het niet meer doet!  ;-))

Dus:

- Filter grondig terugspoelen (backflushen),

- desnoods het filtermedium vervangen

- zuigleiding op luchtinbreuk onderzoeken.

Christian

- die weliswaar geen zwembad heeft maar een beetje ervaring met industriële pomp- en waterinstallaties -

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#3 Geplaatst: 2006-07-16 13:14:06

Centrifugaal pompen slijten wel degelijk. De ring aan het inlaat gedeelte van de waaier moet vrij goed passen in het pomphuis. Op grotere industriele pompen zit op de waaier zelfs een vervangbare slijtring.

Of dit nu het geval is met de pomp van Wim is niet waarschijnlijk, maar wel mogelijk. Ik denk eerder aan vuil in de waaier. Een stukje blad of iets dergelijks.

Het gebeurt wel eens dat er een blaadje uit het voorfiltertje valt bij het schoonmaken hiervan.

(Als zwembad eigenaar zal Wim toch wel weten dat het zandfilter zo af en toe terug gewassen moet worden?)

groet, Kees (ex swtk)

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#4 Geplaatst: 2006-07-16 13:51:33

Nog even een "afterthought" : Hoewel de meeste zwembadpompjes van kunststof zijn heb ik toch ook wel eens een gietijzeren pomp gezien. In het vrij agressieve zwembadwater rotten die echt weg. Wat is het materiaal van je pomp, Wim?

groet, Kees

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2006-07-16 14:25:52

Kees,  je brengt mij op een gedachte:

als ooit zand  in het zwembad terecht gekomen en door de pomp aangezogen is dan is er echt kans op slijtage in de pomp, de door jou genoemde schade aan de spleet tussen zuigmond van het schoepenwiel en het pomphuis. Ik ken ook cavitatieschade maar verwacht dit niet bij een zwembadpomp.

Maar ik bijf erbij:

Eerst het systeem voor en na de pomp onderzoeken!

Christian v.K.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#6 Geplaatst: 2006-07-17 00:05:13

Dank aan allen voor de adviezen. Uiteraard wordt wekelijks, zondagmorgen na de koffie, het zwembad 'gedaan': vijf minuten spoelen van het zandfilter en daarna nog een minuutje voor de leidingen. Wegens verblijf elders vorig weekend is het spoelen een  keertje overgeslagen. Vandaag gemerkt dat het al wat beter ging. Morgen ga ik nog het filter bij de pomp los- en schoonmaken. Wellicht dat het probleem dan geheel van de baan is.

Wim