Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

eigen bedrijf

Auteur Bericht

avatar#3487
Michael
Berichten: 23
Reacties: 56

#0 Geplaatst: 2006-07-17 18:56:10

Hoi,

Wij wonen nu een jaar in Frankrijk. Mijn vrouw heeft hier een vaste baan en ik zit momenteel thuis. Aangezien ik ook iets om handen wil hebben, ben ik op zoek naar werk. Ik wil graag een eigen bedrijf beginnen als tuinman. Bij particulieren of bij een lotissement alle tuin en tuinonderhoud doen, zoals snoeien, grasmaaien etc.

Nu heb ik gelezen dat de mensen ook via de CESU mijn salaris kunnen betalen. Heeft iemand daar meer info of ervaring mee? Moet ik dan over dat salaris nog charges betalen? Of ik zit ook te kijken zelf dus echt een bedrijf op te richten. Hoe gaat dat in zijn werking? Ik moet mezelf dan inschrijven bij chambre de commerce, maar dan heb ik begrepen dat je zelf ook alle charges moet betalen (= bijna 45% van je totaal inkomsten). Hoeveel BTW moet er dan gerekend worden op de facturen?

Graag hoor ik van jullie

Michael van Opstal

Egriselles(venoy)

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2006-07-17 23:50:46

Op deze site is informatie over de CESU te vinden

http://www.infofrankrijk.com/pagina/CESU%2C+werkster+en+tuinman+betalen/268/#268

Ook over het opzetten van bedrijfje kun je informatie vinden  

http://www.infofrankrijk.com/pagina/Werken/1006/

Heb je na lezing nog vragen, stel ze gerust in dit forum

Wim

avatar#3487
Michael
Berichten: 23
Reacties: 56

#2 Geplaatst: 2006-07-19 00:27:56

Dank je wel voor de tips Wim!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-09-17 15:14:51

hallo michael,

ik heb twee jaar op een werf gewerkt hier in La Rochelle en werd er werkelijk doodziek van die (stomme) franse regeltjes.

twee uur schaften met de lunch waardoor ik als een zombie door de stad liep te dwalen, terwijl ik zoveel werk had te doen aan ons huis, veiligheidsregeltjes waar je helemaal larisch van werd, moeilijk doen over dingen die helemaal niet bestonden, ik dacht werkelijk dat ik in een vreemd land was terecht gekomen.

nou moet ik eerlijkheidshalve wel zeggen dat het meeste aan mijn baas lag hoor, het is niet in heel frankrijk zo.

maar goed, dus ben ik gestopt en ben mijn eigen bedrijf begonnen.

wat moet je doen..... je moet een week naar school op de chambre de commerce, dat is regel.

daar leer je heel nuttige dingen, belastingzaken, verzekeringen, ed.

daarna kun je je bedrijf beginnen, als je dat nog wilt tenminste.

over belastingen..... in nederland wordt in één keer alles geregeld met een en de zelfde formulier van de belasting, dat is hier anders, maar... met een beetje geduld kom je daar vanzelf achter en gaat het vanzelf.

trouwens, wat mij opvalt is dat als ik in nederland bij de belastingdienst aanklopte er alijd iemand was die keek van "zo, we gaan jouw eens lekker uitkleden" en hier doet men van "zo, en hoe kunnen we jou van die ratten weghouwen" precies het tegenover gestelde dus.

maar goed, men regelt hier inderdaad met een formulier de TVA (btw) een ander de Impots (inkomstenbelasting) en ook de regeling van ziektewet en zo moet je zelf regelen.

dat is in het begin even een klus maar als het eenmaal geregeld is gaat het vanzelf.

al deze informatie kun je halen bij de chambre de commerce.

al met al betaal je hier net zoveel belasting als in nederland, dus in dat opzicht weinig verschil.

ik heb een meubelmakerij, en één van de bassis van mijn succes is dat ik doorwerk, en niet zoals de fransen het vandaag niet af dan morgen wel mentaliteit heb.

ik zou zeggen, heb je er zin in, ga er dan beslist voor, maar laat je voorlichten op de chambre de commerce, en jammer voor diegene, ik heb minder vertrouwen in allerlei nederlandse hulpinstanties, die lopen in grote mate gelijk, maar vaak zijn er per regio van die kleine klote-wetjes waar ze net niets van af weten en dan zit je.

de fransen zijn erg trots, en daar moet je rekening mee houden, als je thuis (in nederland) informatie haalt, zegt men hier al gauw, bekijk het dan ook maar.

vergeet niet, hoe vervelend ook, de nederlander is niet té populair hier hé.

heb je vragen, mail me dan maar.

cees4you@hotmail.com