Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

specificatie frais notaire

Auteur Bericht

avatar#3755
Anje
Berichten: 7
Reacties: 42

#0 Geplaatst: 2006-07-18 14:28:08

Goedemiddag, is het onredelijk dat wij

--de specificatie van de frais notaire eerst willen zien van de notaris

--bovendien de Acte Authentique ook eerst willen zien(per email)

voordat wij het geld overmaken naar de notaris. Overdracht is volgende week dinsdag en we hebben nog niets binnen, behalve een estimation van de frais (1 bedrag) en natuurlijk een aanzienlijk email verkeer en telefoongesprekken.

Ik hoop dat Wim (Bavelaar) ons een objectief antwoord kan geven. Alvast hartelijk dank, groet Anje

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#1 Geplaatst: 2006-07-18 15:27:34

Dag Anje,

Ik ben Wim Bavelaar niet, dus wat berbeeld ik me eigenlijk om op je vraag te reageren. Nou ja, ik heb zelf net die dingen bij de hand gehad.

Natuurlijk moet  je de concept acte authentique eerst (per e-mail) toegezonden krijgen en corrigeren waar nodig. Je moet die notaris voor de datum antwoorden wat je van zijn/haar concept vindt.

Ik vroeg (Hollander) een specificatie van de taxes. Toen heeft zij het totaal van de taxes in 4 onderdelen opgesplitst zonder nadere toelichting. Dat heb ik er maar bij laten zitten. Zij vond het al wat insolent dat ik dat vroeg en uiteindelijk is het gewoon belasting. Je moet uiteraard wel precies weten welke ander kosten er zijn, zoals de honorering van de notaris zelf en de makelaarskosten, if any.

Niets onredelijks dus. Het lijkt mij onredelijk om te denken dat je het niet vraagt.

Ne te laisse pas faire! 

Jacob

avatar#3755
Anje
Berichten: 7
Reacties: 42

#2 Geplaatst: 2006-07-18 17:12:18

Dag Jacob, dank voor je antwoord, en nee het is helemaal niet erg dat je geantwoord hebt, het was trouwens niet mijn bedoeling dat alleen Wim zou, mocht, kan antwoorden. Ja, alleen lijkt het er wel een beetje op als ik het terug lees!

Maar goed, we zitten te steggelen met de notaris die het druk druk druk heeft en nog niets gedaan heeft: ze wisten 2 half maand geleden al dat ze onze acte zouden doen. En de acte zouden wij dan te zien krijgen bij het passeren. En dat doen we niet. Wij willen de acte voor die tijd.

(dachten we dan we dit soort toestanden in Frijk niet zouden hebben, we hebben net 2 jaar Spanje achter de rug met onroerend goed verrassingen)

Huisprijs, commissie makelaar is duidelijk, alleen de notaris specificatie nog, en die heeft ze niet. We moeten dan het globale bedrag overmaken, en de + en - rekening van de notaris wordt daar dan ter plekke met een check verrekend. Een beetje raar lijkt mij. Goed hartelijk dank en wordt vervolgd.

Groet, Anje

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#3 Geplaatst: 2006-07-18 18:07:58

Anje, de frais notaire waar je je zorgen over maakt is een (vrij nauwkeurige) schatting. Na het tekenen van de acte kan het nog wel een jaar duren eer je de

"copie authentique de l'acte d'acquisition" ontvangt, samen met de echte frais notaire. De notaris rekent meestal iets te veel en dat krijg je terug in de vorm van een cheque als je de copie authetique ontvangt. Dit kan enkele honderden euros bedragen.

groet, Kees.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2006-07-18 22:11:17

De Franse notarissen werken toch met standaardtarieven?

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2006-07-18 23:37:47

Jean Paul en Kees hebben beide gelijk: de definitieve notariskosten (derhalve niet de overdrachtsbelasting, droits de mutations) zijn pas geruime tijd na het verlijden van de acte authentique bekend. Als alle kosten (inschrijving hypotheekregister, aantal pagina's van de akte enz. enz.) tot op de centimes bekend zijn, ontvang je de eindafrekening. Meestal schat de notaris de frais te hoog in, zodat je vaak geld terug krijgt.

Ten slotte: het is usance dat je vóór het tekenen een exemplaar ontvangt van de acte authentique.

Wim

avatar#3755
Anje
Berichten: 7
Reacties: 42

#6 Geplaatst: 2006-07-19 09:25:54

Aan alle wijze mannen: dank voor jullie antwoord. Wij hebben bevestiging wat we zelf ook denken, en zeker wat betreft Wim's laatste alinea.

Bonne journee en een 

vriendelijke groet, Anje

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#7 Geplaatst: 2006-07-19 14:45:06

dat het wel een jaar kan duren voor je de definitieve afrekening ontvangt is erg optimistisch ingeschat, nu, na 3 jaar hebben wij de afrekening en een cheque van 400 euro ontvangen.

groet

avatar#5059
Yerounn
Berichten: 0
Reacties: 35

#8 Geplaatst: 2006-07-25 14:53:42

Ervaringen hier (van mezelf o.a. en van collega's) leert dat het definitieve contract en de afrekening van de notaris een maand of drie-vier na het tekenen van de Acte authentique in de brievenbus liggen. Drie jaar lijkt me erg uitzonderlijk, tenminste, ik hoop dat het dat is. De schatting is inderdaad altijd te ruim (83 euro in ons geval, viel hartstikke mee), maar je kunt beter nog wat terugkrijgen dan bij moeten betalen.

Wim heeft ook zeker gelijk over de usance : het contract tevoren ter inzage krijgen is gebruikelijk en méér dan normaal. Ik heb ook maar niks gezegd over alle tikfouten in het contract...

Groet,

Jeroen