Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

wie heeft er advies voor mij???

Auteur Bericht

avatar#5685
petite
Berichten: 2
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2006-07-19 12:01:06

Hallo allemaal

Ik hoop dat er iemand is die ervaring of wat meer informatie heeft voor mij. Ik wil in november bij mijn vriend gaan wonen in Parijs. (samenwonen met een fransman)

Nu vind ik op veel sites wel informatie enzo, maar dat is niet echt voor mijn situatie.

Is er iemand die mij hierbij kan helpen??? En dan gaat het vooral over de verblijfsvergunning, franse scholing, werkloosheid, verzekeringen, belastingen.

Alvast bedankt

Groetjes

Rianne

ps. mailen mag ook, petite_r@hotmail.com 

avatar#5590
CarlaH
Berichten: 3
Reacties: 5

#1 Geplaatst: 2006-07-19 23:27:00

Hoi,

Ik wil wel proberen advies te geven maar dat moet je eerst meer info over jezelf geven.

Wat doet je vriend, kun je via hem verzekerd zijn ? Spreek je frans, wat voor opleiding heb je gedaan, wil je werken of wil je gaan studeren of  voorlopig thuis blijven / frans leren ?

Je hebt als nederlandse geen verblijfsvergunning nodig,  maar je moet wel voor jezelf kunnen zorgen (hetzij via je vriend, hetzij via werk, studie of uitkering).  

Groetjes,

Carla 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2006-07-19 23:36:09

Begin vooral ook met het - vrijwel - geheel doorlezen van deze website. De meeste vragen vind je dan wel beantwoord. Voor de nog openstaande vragen is er dan nog dit forum, waar inmiddels erg veel expertise is verzameld.

Wim

avatar#5685
petite
Berichten: 2
Reacties: 3

#3 Geplaatst: 2006-08-10 19:19:11

Hoi hoi

even wat meer over mijzelf

Ik ben 24 jaar en ik heb diploma's voor laboratorium. Die worden op dit moment gelegaliseerd door de ib-groep.

Verder wil ik dalijk eerst een franse scholing volgen om goed frans te leren, ik ben het nu ook al aan het leren, maar ik wil het daar dus meteen goed aanpakken. In die tijd wil ik me dus volledig op de scholing storten, en proberen om voor die tijd dat ik school volg, een uitkering aan te vragen, zoals een WW in nederland.

Verder heeft mijn vriend een vaste baan, en is verzekerd via zo'n green card.

Maar hoe gaat dat in zijn werk als ik bij hem woon, kan ik dan ook via hem verzekerd zijn???

Als ik dalijk werk ga zoeken, wil ik eerst in een algemene sector werken met aardig wat mensen, zodat ik zelf ook wat nieuwe contacten maak. Weet iemand misschien ook hoe ik het makkelijkste een baan vind?? Is er een uitzendbureau ofzo dat werkt voor buitenlandse mensen??

Ik hoop dat iemand mij verder kan helpen en nog wat tips heeft voor mij

Groetjes

Rianne

ps. De site heb ik al voor een heel groot deel doorgenomen, maar ik kom er niet altijd helemaal aan uit

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2006-08-11 01:03:08

Als je kunt aantonen dat je samenwoont, in een union libre (aan te vragen op het gemeentehuis), dan moet je in aanmerking komen voor het recht van mede-verzekerde, ayant-droit. Ook is het mogelijk een samenlevingscontract te sluiten, de bekende PACS. Dan is meeverzekering altijd mogelijk.

Je doet wat luchthartig over het vinden van een baan. De werkloosheid is hoog en voor buitenlanders is het zeker niet gemakkelijk een baan te vinden. Daarom proberen de meeste emigranten een eigen activiteit te ontwikkelen. Niettemin is het de moeite waard om rond te kijken op de sites van de Franse uitzendbureaus. Je weet maar nooit.

www.apec.fr
www.jobtel.com
www.keljob.fr
www.monster.fr
www.afij.org
www.telerama.fr

Succes,

Wim

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#5 Geplaatst: 2006-08-11 09:50:45

Bonjour ma petite,

Voor een paar andere "namen" die je vriend voor jou zou kunnen gebruiken, zie de tekst van het liedje van Charles Aznavour "Par Gourmandise":

http://www.frmusique.ru/texts/a/aznavour_charles/pargourmandise.htm

't zal je ook een beetje helpen thuis te raken in de Franse denkwereld.

Wim zegt hierboven, mijns inziens volkomen terecht, dat als je je "out of the blue" op de Franse arbeidsmarkt meldt, je vrijwel kansloos bent. Om je kansen te vergroten, moet je doen als de Fransen: via, via via. Bijvoorbeeld in het fabriekje in de Parijse banlieu van de buurman van de achterneef van je vriend. Vraag het hem, hij weet precies waar het over gaat.

Bonne chance!

Jacob

avatar#5059
Yerounn
Berichten: 0
Reacties: 35

#6 Geplaatst: 2006-08-11 12:40:27

Hoi,

Even een precisering bij het lijstje van Wim (sorry Wim) : dat zijn geen sites van uitzendbureaus, maar van het arbeidsbureau voor 'cadres' (APEC) en van vacaturesites. Wim is overigens het 'gewone' arbeidsbureau (ANPE) vergeten, misschien kunnen ze daar ook nog wel wat voor je betekenen : www.anpe.fr . De voorwaarde zal wel overal zijn : Frans spreken!! En inderdaad, het is niet makkelijk om een baan te vinden op dit moment, ook niet voor de Fransen zelf. Aan de andere kant, wij (=het bedrijf waarvoor ik werk) hebben de grootste moeite om goede en genoeg nieuwe medewerkers te vinden (ICT/exploitatie, West-Frankrijk), dus het kan wel.

Sterkte / succes,

Jeroen

avatar#5685
petite
Berichten: 2
Reacties: 3

#7 Geplaatst: 2006-08-14 16:08:06

Bij de ANPE heb ik al wel een account geopend alleen dat moet ik nog ff doorlopen met mijn vriend. Verder ben ik me er heel goed van bewust dat ik frans moet gaan praten, vandaar dat ik ook die franse scholing ga volgen.

Voor het werk zelf, dat moet ik nog ff kijken, ik heb opleidingen voor laboratorium, maar misschien ga ik ook wel een paar maandjes in disney werken om ook een beetje eigen contacten te leren kennen en wat werkervaring op te doen in het toerisme.

Maar mocht dat niet lukken om een baan te vinden, dan is het voor een tijdje ook niet zo erg, wij kunnen van 1 salaris rondkomen.

En misschien dat ik in het bedrijf van mijn vriend ook terecht kan voor werk, als ik frans praat.

Maar we willen dus voor die periode dat ik die franse scholing volg, een uitkering of zoiets aanvragen of subsidie omdat die scholing toch best wel duur is. Weet iemand of dat mogelijk is???

Ik heb in nederland een werkervaring van 4 jaar

Groetjes

Rianne

avatar#5718
Lherm
Berichten: 0
Reacties: 1

#8 Geplaatst: 2006-08-19 15:54:35

Om officieel ingeschreven te staan bij de ANPE als werkzoekende moet je je eerst inschrijven bij het Assedic; het administratiekantoor dat ook uitkeringen verzorgt.

Zonder deze inschrijving kun je je niet inschrijven bij het ANPE.

Het account op internet dat je hebt aangemaakt is dus geen officiele inschrijving.

De inschrijving bij Assedic kun je online doen op hun website.

Je krijgt dan een dossier opgestuurd dat je in moet vullen en een datum voor een afspraak waarbij je alle benodigde formulieren moet meenemen. Je krijgt dan een inschrijvingsbewijs en een afspraak met het arbeidsburo waar ze je verder practisch kunnen helpen.

Bepaalde soorten scholing (onder andere frans leren) worden vaak vergoed als je werkzoekende bent. Je moet daarvoor wel eerst toestemming vragen bij het arbeidsburo maar ik denk dat ze je zelf wel iets zullen aanbieden als ze merken dat je frans nog niet goed genoeg is.


Groetjes,

Carla.  

avatar#5685
petite
Berichten: 2
Reacties: 3

#9 Geplaatst: 2006-09-29 10:22:13

Weet er toevallig ook iemand hoe je een nummer krijgt voor securite sociale???

We waren bezig met inschrijven bij de Assedic, maar dat lukte niet vanwege het ontbreken van dat nummer.

Waar kun je zo'n nummer krijgen???

Groetjes

Rianne

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#10 Geplaatst: 2006-09-29 23:28:58

Het is het bekende verhaal van de vicieuze cirkel, dat helaas vaak voorkomt in Frankrijk. Vriend Kafka zou het heerlijk hebben gevonden om kennis te nemen van dit fenomeen. Leg het probleem voor aan de afdeling Immigrés van de plaatselijke CPAM. Zij kennen het verschijnsel en willen soms via antedatering het een en ander voor je regelen.

Wim