Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

keuze warmwater voorziening

Auteur Bericht

avatar#3079
robert2cv
Berichten: 33
Reacties: 18

#0 Geplaatst: 2006-07-24 17:25:26

Bonjour,

Voor een vakantiehuisje dat enkele weken per jaar wordt gebruikt, ben ik op zoek naar een kostenefficiente oplossing voor de warmwatervoorziening (voor keuken en douche).  

Een electra boiler heeft als nadeel dat dit relatief veel energie kost en als het vat leeg is, de opwarming van de nieuwe voorraad enige tijd duurt. Voordeel is de eenvoud van montage. Ook is een duurdere edf aansluiting nodig (meer kVa).

Een geiser op gas geeft altijd warmwater, maar heeft als nadeel dat het misschien wat onderhoudsgevoeliger is en het wisselen van de tank is ongemakkelijk?

  

Heeft iemand een advies of eigen ervaring? Kan je ook douchen onder een elektrisch keukenboilertje van 10 liter?

Merci.

Robert2cv

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2006-07-24 18:26:52

Robert,

keukenboiler?

Reken maar even:

- uit een fatsoenlijke douche lopen 0,2-0,3 liter/sec (nameten met emmer en stopwatch).

- wil je twee minuten douchen, dan heb je minimaal 120sec x 0,2 lit/sec = 24 liter nodig.

- 24 liter kan je mengen uit 50% boilerwater van 65grd en 50% leidingwater van 10grd, dat geeft een gemiddelde temperatuur van (65+10):2 --> 37,5grd (de meeste mensen douchen bij 38-39grd).

Je hebt dus voor een heel korte douchebeurt al rond de 12 liter warm water nodig.

Dat betekent één boiler per persoon installeren ;-)) !

Mijn berekening is natuurlijk een grove benadering en ik maak een aantal veronderstellingen, maar de ordergrootte is wél duidelijk.

In de bekende handboeken en statistieken wordt overigens met 35-40 liter per douchebeurt gerekend.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2006-07-24 20:21:23

Robert2cv,

Ik zou een electrische geyser (beter: doorstroomapparaat) kopen. Bijv. bij Bricomarche. Je hebt dan wel de EDF kosten, maar vraag en aanbod van w.w. zijn optimaal op elkaar afgestemd. Werkt goed.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2006-07-25 10:01:13

Robert,

Ik woon zelf tijdelijk in een mobilhome naast mijn te restaureren huis. Hierin zit een geyser die wordt gevoed door een fles propaan buiten de mobilhome. Ik gebruik hiervoor van die kleine Twiny propane flessen. Daarop wordt gasslang plus reduceerventiel met een snelkoppeling aangesloten. Het wisselen van de fles is dus een fluitje van een cent, en je sleept je ook niet een ongeluk met die grote zware flessen. Mijn geyser heeft geen waakvlam maar een volautomatische piezo ontsteking, geen omkijken naar.

Nadeel in mijn geval, als het buiten erg koud is (kouder dan min 10) wordt het gasdebiet te laag voor mijn geyser. De lek/slangbreuk beveiliging van het reduceerventiel denkt dan dat er teveel gas wordt afgenomen en sluit zichzelf af. Remedie: gasfles toch maar even binnen, of butaan gebruiken en de fles altijd binnen opstellen. Als je alleen in het warme seizoen vakantie viert is er natuurlijk niets aan de hand.

Wij doen met 2 personen bij redelijk intensief douche/kookgebruik ongeveer 3 weken met een Twiny fles met 5,1 liter propaan erin.

Mocht je een geyser gaan kopen, meld dan aan de verkoper dat je deze op flessengas wilt gebruiken, de meest krachtige exemplaren zijn daarvoor niet geschikt omdat ze op de hoogste branderstand teveel gas gebruiken, waardoor bovengenoemd slangbreuk beveiliging probleem zich kan voordoen. Daar zijn wel oplossingen voor maar die vallen nog even buiten de strekking van deze reactie.

Salutations, Jos

avatar#3079
robert2cv
Berichten: 33
Reacties: 18

#4 Geplaatst: 2006-07-26 09:09:24

mag ik jullie allen bedanken woor de reacties!

Gr. Robert2cv