Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Over stuc gesproken...

Auteur Bericht

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#0 Geplaatst: 2006-08-02 14:13:17

Op onze zolder zit een enorm oude stuclaag op de muren die helemaal poreus is en erg stoft. Mijn zus heeft er al een stofzuiger op versleten (ondanks mijn tegenwerpingen dat dit niets helpt). Maar nu willen we de zolder serieus iets 'leefbaarder' maken...

Is er over de oude stuclaag iets heen te doen (aansmeren met verse stuc of een of andere kit of zo) of moeten we de oude laag eerst helemaal afbikken?

avatar#5368
Robert62
Berichten: 0
Reacties: 1

#1 Geplaatst: 2006-08-02 16:30:49

Ik veronderstel dat je het over verweerd kalk- en/of leemstuc hebt dat inderdaad een hardnekkige bron van het gemeenste (namelijk extreem fijne) stof kan zijn. Als je eerste zorg is verlost te zijn van het stof zonder alles af te hoeven bikken kan ik je de volgende aanpak aanraden:

 

-         beperk de stofoverlast in de andere vertrekken door deuren e.d. grondig af te plakken (deuren dicht houden is in mijn ervaring onvoldoende);

-         veeg met een stoffer over de muren om de grofste ongerechtigheden (losse brokjes e.d.) te verwijderen;

-         verwijder tevens alle stuc die echt helemaal los zit;

-         behandel de muren vervolgens royaal met een voorstrijkmiddel (met een blokwitter gaat dat heel snel); het in Nederland gebruikelijke Flevopol is bij mijn weten in Frankrijk niet verkrijgbaar maar een soortgelijk product van Knauf wel.

 Je muren zullen nu niet meer ‘poederen’ maar zien er nog steeds niet uit. Als authenticiteit niet je grootste zorg is kun je er simpelweg gipsplaten overheen plakken (met een plakmortel).

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#2 Geplaatst: 2006-08-02 16:35:40

Indien quick 'n dirty volstaat: laagje crepi interieur erop. Gewoon goedkope witte van de Brico's voor 5 euro zoveel per pot van 15 kg.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2006-08-02 20:30:34

Ik hou van rigoureuze oplossingen:

alles eraf! Een keer veel stof (deuren afplakken etc.), dan een nieuwe crépi, als je wilt rustique, en nooit geen last meer.

Christian von Klösterlein