Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Stemrecht buitennederlanders

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2006-08-05 18:04:40

In de rubriek Geldzaken/De nieuwe zorgverzekeringswet is een voorzichtige discussie gestart over de vraag of het zinvol is van je stemrecht gebruik te maken als je in het buitenland woont. Het liljkt me overzichtelijker als het praten daarover in een nieuw onderwerp gebeurt. Dus bij deze

Het laatste bericht kwam van Nico:

Is de kans niet erg groot dat zo`n gedachten wisseling over een voorgenomen stemgedrag in een minder fijne politieke discussie ontaardt, waarbij velen hun gal spugen over de mening van anderen?

Is het niet zinvoller om de diverse politieke partijen eens uit te nodigen om op jouw  website of op dit forum  te vertellen waarom de lezers van deze website of dit forum op hun partij zouden moeten stemmen?

We weten dan ook gelijk welke partijen totaal niet in die “Buitenlandse –Nederlanders” geïnteresseerd zijn. Misschien stimuleren we daarbij ook een lid van een partij eens na te denken over de belangen van onze groep.

Zal daarna  een gedachten wisseling via dit forum over de inbreng van de politieke partijen niet zinvoller zijn?

 

Een zinnig voorstel. Ik zal inderdaad proberen de politieke partijen te laten uitleggen waarom je als Nederlander in het buitenland van je stemrecht gebruik moet maken en waarom de keuze dan op hun partij zou moeten vallen.

We zitten wel midden in de vakantie/zomerreces, dus het zal waarschijnlijk wel even duren.

Voorts meld ik even voor de goede orde dat het niet de bedoeling is hier scheldkannonades te houden op NL politici of dat onderling wordt gekissebist over elkanders opvatting. De relatie met buitenland/Frankrijk moet de boventoon blijven voeren.

 

Wim

 

 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-08-06 07:59:31

Een georganiseerde politieke discussie is zooooo 1950. Gaaaaaaap. Goed voor het huisblad van een maison de retraite. 

Laat mensen hun hart luchten, de verwachtingen van Nico zijn arrogant en niet terzake doende. Nico, val eens voor lange tijd in slaap! 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2006-08-06 18:21:44

Wat is dit nu weer voor een reactie? Normaliter is er geen behoefte aan om op fora als deze te gaan discussiëren over de politiek in NL, zelfs niet als er Kamerverkiezingen zijn waaraan ook Nederlanders in het buitenland kunnen deelnemen. Maar we verkeren ditmaal in een bijzondere omstandigheid, namelijk de invoering van de Zorgverzekeringswet die buitennederlanders plotseling heeft geconfronteerd met 'Nederland'. Wie al jaren in het buitenland woont, daar belasting betaalt, daar tegen ziektekosten is verzekerd enz., kreeg dit jaar weer met Nederland, i.c. de politiek te maken. Vertegenwoordigers van het volk blijken in deze kwestie de voormalige landgenoten volledig in de steek te hebben gelaten. Daarom is de vraag van Nico uiterst relevant: waarom meedoen aan de nationale verkiezingen en zo ja, op welke partij?

Niks 1950 of slaapverwekkend. Gewoon 2006 en buitengewoon actueel.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-08-07 08:40:11

Wim,

Je bent - merk ik - een beetje teleurgesteld dat jouw goede bedoeling niet begrepen wordt, maar ik moet zeggen, dat ik zo weinig vertrouwen heb in de politiek, dat ik bij voorbaat niet wil luisteren naar de verkkoppraatjes van een man als Wouter Bos.

Niemand hoeft mij te vertellen waarom ik aan de verkiezingen moet meedoen. Dat is al een van de fouten in jouw bedoeling: we zijn allemaal verstandig genoeg om dat zelf te bedenken. Dat de politiek de buitenlandse Nederlanders in de steek heeft gelaten weten wij ook allemaal wel en wij verwachten ook allemaal, dat de politiek, dat in alle toonaarden zal ontkennen. Een dat hypocriete gewouwel wens ik gewoon niet aan te horen. Het gaat er niet om dat wij moeten kiezen, maar we weten allen dat er geen enkele partij iets heeft gedaan voor ons en dat de uitslag van de komende verkiezingen geen ene moer zullen bijdragen aan een verbetering van die situatie. Kortom: weg met Nederland en de nederlandse politiek. Frustreren, saboteren zoveel als mogelijk is en zeker niet beschaafd luisteren naar wat ze ons wensen voor te spiegelen.

Jouw voorstel is zeer 1950 (toen Nederland nog goed was, althans volgens een lief liedje) toen de burgers nog braaf en naief waren en zeer slaapverwekkend, als een reclame van Leen van Frisia Fianciering (ook zo 2006). Een schertsvertoning kan wel actueel zijn, maar dan wel een bijzonder soort actualiteit.

Groet

Juannes

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#4 Geplaatst: 2006-08-07 09:47:28

Wim,

luister niet te veel naar dat typise hollandse nurkse geneuzel.

Prima zo'n rubriek.

Gewoon kort en zakelijk de onderdelen uit de verkiezingsprogramma's van de diverse partijen hier afbeelden. Vooral de zorgverzekering buitenlanders, buitennederlanders algemeen, aow onderbreking, paspoortkwesties etc etc.

Alvast mijn bijdrage. ik zou een soort staatssecretaris buitennederlanders willen zien in een nieuw kabinet. Alles bij elkaar zijn we met zeer velen, over de hele wereld. Dus toch een factor. Wil men er liever geen rekening mee houden? Dan zou het beter zijn dat je kiesrecht vervalt als men NL bodem verlaat. Niet én kiesrecht laten behouden in den vreemde, én geen rekening houden met die groep. Dit

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2006-08-07 10:03:15

@Dit

Uit jouw opmerking blijkt duidelijk, dat je een ruwe bolster hebt. Van de blanke pit heb ik al die tijd weinig gezien, dus zal die er ook wel niet zijn. Maar ik wijs jouw reactie 'luister niet te veel naar dat typise hollandse nurkse geneuzel' als zee dom en aso van de hand. Zo ga je niet met mensen om. Het zal ook wel de reden zijn, dat je - zoals je zelf vaak zegt - met Jan en Alleman op gespannen voet staat.

avatar#5059
Yerounn
Berichten: 0
Reacties: 35

#6 Geplaatst: 2006-08-07 10:44:02

Even zonder rekening te houden met bovenstaande reactie(s)... wil ik toch even reageren op de stelling, al is het op een wat andere manier dan de hierboven ingeslagen weg. Daarbij zit niet iedereen op dit forum in dezelfde situatie, en heeft al dan niet (ergens/in Nederland) stemmen niet voor iedereen dezelfde impact.

Ik heb inderdaad nog steeds Nederlands stemrecht, maar weet niet of ik er gebruik van wil maken. Laten we de situatie eens samenvatten: ik woon in Frankrijk, ik werk in Frankrijk, ik betaal belasting in Frankrijk ... maar ik mag vervolgens niet meebepalen wat er met mijn belastinggeld gebeurd (=stemmen). Ik heb wel inspraak over mijn huidige straat, maar op mijn vorige adres woonde ik aan een D-weg, die valt onder het departement, en dus had ik daar geen invloed op. En dat vind ik absurd.

Oftewel, leuk, Nederlands stemrecht, maar ik woon niet in Nederland, en ik heb niet echt meer wat met Nederland te maken. Ik heb liever Frans stemrecht, om mee te kunnen beslissen/praten over wat mij dagelijks raakt. Okee, ik voldoe aan alle criteria om de Franse nationaliteit te kunnen verwerven, maar "ça n'a pas de sens", ik wil niet van nationaliteit veranderen, je blijft toch altijd (een beetje) Nederland. Ik ken een Poolse, die heeft de Franse nationaliteit verworven, maar ze zegt zich altijd Poolse. That doesn't make sens.

Eigenlijk zou je als Europeaan in de Europese Unie de keuze moeten hebben tussen stemrecht in je moederland, of stemrecht in het land waar je woont. Dat is de crux van de situatie. Helaas is de tijd er nog niet rijp voor, en mogen we al blij zijn met stemrecht voor de gemeenteraadsverkiezingen...

Ik weet dus nog niet of ik in november ga stemmen. Eigenlijk ben ik principieel tegen om te stemmen voor een land waar ik niet woon, maar ik wil ook geen stem verloren laten gaan. Voorlopig dus een persoonlijk dilemma.

Prettige dag gewenst aan iedereen die dit leest,

Jeroen

avatar#5059
Yerounn
Berichten: 0
Reacties: 35

#7 Geplaatst: 2006-08-07 10:45:03

en gebeurD moet natuurlijk gebeurT zijn, .... helaas dat kan niet meer veranderd worden...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2006-08-08 11:10:29

@Yerroun

Helemaal niet vreemd, want ik denk dateen heleboel mensen niets meer met Nederland te maken willen hebben. Als ik de naturalisatie van mijn Nederlandse rechten en plichten zou kunnen afkomen, dan zou ik dat morgen doen. Maar dat is precies het probleem met de ZVW, je kunt er niet vanaf; Nederlanderschap is zoiets als HIV: je kunt het bestrijden, maar er volledig afkomen doe je nooit. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2006-08-08 11:11:49

Ik zie wat typo's maar helaas kan ik ze niet verbeteren.

avatar#5059
Yerounn
Berichten: 0
Reacties: 35

#10 Geplaatst: 2006-08-08 12:33:29

@Juannes...

Och, waarschijnlijk is a) onze situatie niet hetzelfde en b) onze kijk op de wereld in het algemeen en Nederland in het bijzonder niet hetzelfde.

Ik wil helemaal niet van Nederland af, alleen ik woon niet in Nederland, en ondanks dat ik me Nederlander blijf voelen, voel ik me vooral Nederlander in Frankrijk, en wil ik graag bij mijn nieuwe woonland betrokken kunnen zijn. Ik deel jouw negatieve kijk dus niet.

En de ZVW, volgens mij heb ik daar inderdaad niets mee te maken, en heb ik dus geen Nederlandse plichten op dat gebied. Je mag me na deze opmerking uitmaken voor naïef en dom, dat is je volste recht, maar vertel er dan gelijk even bij waarom ;-)  Neemt niet weg dat de huidige situatie voor een heleboel buiten-Nederlanders niet duidelijk, niet plezierig en niet goed is. Mais réellement, je ne pense pas être concerné.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Sweijen

avatar#5059
Yerounn
Berichten: 0
Reacties: 35

#11 Geplaatst: 2006-08-08 12:35:14

@all

Wat vinden jullie eigenlijk van mijn mening dat je als Europeaan woonachtig in een andere Europees land zou moeten kunnen kiezen tussen :

a) stemmen in het land van herkomst?

b) stemmen in het woonland?

met natuurlijk de onmogelijkheid om bij elke verkiezing te switchen?

(Of, Wim, kan ik deze vraag beter in een nieuw topic openen? Ik ben wel benieuwd naar de mening van andere Nederlanders-in-den-vreemde over dit onderwerp.)

Cordialement, Jeroen

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2006-08-08 14:05:03

@Yerounn

Waarom onderstel je dat ik jou zou uitmaken voor naief en dom? Ik beweer in andere woorden hetzelfde als jij. Natuurlijk is dat geen garantie dat jouw opmerkingen niet naief en dom zijn :-))

Ik denk van mijzelf, dat ik over het algemeen netjes reageer op de inzendingen van andere mensen.

Jou opmerkingen inzake Europees stemrecht: het was de bedoeling, dat dat zou gebeuren, maar met name Frankrijk heeft zich daartegen verzet. Ik denk dus dat het niet zinvol is om daar over te praten, want dan moet je je tot de Franse politiek richten en daar hebben wij buitenlandse Nederlanders al helemaal geen vat op, omdat wij immers geen stemrecht hebben in Frankrijk.

Ken je nog: there is a hole in the bucket, dear Lize.......

Salut

avatar#3477
edje
Berichten: 0
Reacties: 71

#13 Geplaatst: 2006-08-08 22:30:38

vergeet niet dat de eu grondwet is afgewezen door zowel ned. als frankrijk.

maar zelfs met grondwet is eu geen politieke eenheid, maar een voortzetting van de zakelijke ekgs.

schaf morgen de landbouwsubsidies af en de zaak valt uiteen.

eu stemrecht?zelfs het eu parlement en daarmee practisch de nationale parlementen

staan buitenspel.

waar wilde je op stemmen?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2006-08-09 10:35:08

NOGMAALS, MAAR NU ZONDER FOUTEN HOOP IK:

Goed zo Edje,

Wat ik zou willen stemmen weet ik niet. Dat betekent NIET, dat ik geen keuze kan of wil maken, maar dat de keuze niet consistent en duidelijk worden gepresenteerd.

Dat is ook mijn bezwaar tegen het geven van ruimte op deze site aan politici om hun rookgordijnen op te trekken. Hun woorden zijn gericht op het maskeren van hun bedoelingen en niet op het verduidelijken. Ze zijn het papier niet waarde waarop hun teksten geschreven zijn.

Maar wat ik wel weet is dat het vanzelfsprekend is om de lanbouwsubsidies af te schaffen en als de EU dan moet ploffen, dan ploft dat maar.

Iedere actie waarbij de overheid wordt beperkt in haar macht is lovenswaard. De extra overheid als gevolg van de oprichting van de EU heeft alleen maar een playfield geschapen om zwarte pieten heen en weer te schuiven.

Nederland: moet van EU. EU: Nederland is daarin autonoom.

Terwijl het subsidiebeleid allen maar de juiste weg afzet t,g,v, inefficiente en niet levensvatbare sectoren.

Als de EURO maar blijft bestaan, anders worden de prijzen weer hoger, maar verder weg met de EU en weg met de EU-grondwet. Je hebt niets aan een grondwet als je geen werkelijke macht hebt door te stemmen. Dat is het onrealistische in de reactie van Yerounn: hij wil stemmen om invloed te kunnen uitoefenen, Hij zou toch inmiddels beter moeten weten! Toch naief? 

Met werkelijke macht bedoel ik dan zoiets als stemmen over de grondwet. Maar als je dan nee zegt, dan wordt je als aso in een verdomhoekje geplaatst. Ik wil wedden, dat dat ook de teneur zal zijn van de reacties hieronder....

Wanneer komt er een EDIT-optie?

avatar#5059
Yerounn
Berichten: 0
Reacties: 35

#15 Geplaatst: 2006-08-09 12:21:25

Maar stel, stemrecht zou zin hebben (heeft het volgens mij absoluut!), en je zou dus gaan stemmen ; en dan nog afgezien van het feit waarop ; zou je dan als in-Frankrijk-wonende-Nederlander

a) in Nederland willen stemmen, of

b) in Frankrijk willen stemmen?

Maar het is duidelijk, nos approches de cette question sont complètement différentes ...

Jeroen

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2006-08-09 14:07:36

Yerrounn,

"Maar het is duidelijk, nos approches de cette question sont complètement différentes ".

Je bent redelijk voorbarig. Ik weet helemaal niet of jij genoeg informatie hebt om tot die conclusie te kunnen komen. Ik stem al in Frankrijk op lokaal niveau. Verder hoef ik niet in ML te stemmen, maar zou ik willen dat binnen de EU veel en veel meer met een referenda wordt gewerkt, maar dan niet uitgaande van de nationale overheid.

Onze verschillen zijn niet zo zeer van kwestie uitgangspunten, maar een kwestie van het hebben van al dan niet vertrouwen in de politiek. En ik vertrouw noch de Nederlandse als de Franse politiek. De Franse politicie hebben ook ladingen boter op hun hoofd. Een korte verkenning van de geschiedenis, doet je de schrik om het hart slaan. Corruptie enz. is geen kwestie van derde wereldlanden, maar is evenzo een onderdeel van het dagelijks gebeuren in Frankrijk en Nederland. "Deelnemen" van burgers aan het politiek proces is daardoor vaak een 'meespelen' in een spel waarbij flink wordt valsgespeeld maar waarbij je dan net moet doen alsof je neus bloedt. Dat hoef ik niet op te leuken met een stukje Frans proza, hoop ik.

Juannes

avatar#5059
Yerounn
Berichten: 0
Reacties: 35

#17 Geplaatst: 2006-08-09 15:48:58

Ik bedoel alleen maar te zeggen dat wij niet over hetzelfde willen discussiëren. Ik blijf het niet goed vinden dat ik hier wel belasting mag betalen, maar niet mag stemmen. En jawel, dat heeft met elkaar te maken. Ik wil als Europeaan in Frankrijk gewoon stemrecht, en daar wil ik mijn Nederlands stemrecht best voor opgeven. Dat was de zin van mijn discussie, niet het al dan niet vertrouwen hebben in politici, en de zin van de politiek.

En referenda hebben alleen maar zin als ze over een goed afgebakend concreet onderwerp gaan. Maar dat is een andere discussie die helemaal buiten dit forum omgaat. dus daar gaan we het maar niet over hebben.

Prettige middag nog,

Jeroen

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#18 Geplaatst: 2006-08-09 16:44:11

Inmiddels heb ik in deze vakantitijd een eerste reactie binnen en wel van het CDA. Men weet het nog: waarom stemmen in Nederland en als we dat doen, op welke partij? 'We' zijn de Nederlandse buitenlanders. Zoals Juannes vreesde is de vrijblijvendheid van de binnengekomen reactie inderdaadgroot, niet de moeite van het publiceren in dit forum waard. Ik zal het geachte kamerlid de vraagstelling wat indringender voorleggen en uitleggen dat het hier om een bijzondere situatie gaat. In 'normale' tijden maken de buitennederlanders zich niet zo druk over deze kwestie, maar de beroering rond Zvw/Hoogervorst alsmede de lamentabele houding van het parlement in de zaak, maken deze kamerverkiezingen tot een bijzondere voor de Nederlanders in den vreemde, bij wie de ZVW-affaire maandenlang tot hevige opwinding en teleurstelling heeft geleid.

We wachten de overige reacties nog af.

Wim

Aan de edit-optie wordt gewerkt. Het is de bedoeling dat je tijdens een inlogsessie fouten in verstuurde berichten nog kunt corrigeren.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#19 Geplaatst: 2006-08-12 16:11:20

Wim,

De interessante vraag is, wat de positie van de NL overheid zal zijn als de kosten voor de buitennederlander uit de hand gaan lopen, omdat de mutuelle die buitennederk\lander niet wil verzekeren, in de vorm van het verhogen van de maximale leeftijd of het prohibitief verhogenn  van de premie.

Ik heb kort geleden een opreatie ondergaan en gezien, dat het grootste deel van de kosten moet worden betaald door de mutuelle. Dat gaat op termijn nooit goed gaan: de CPAM krijgt met het bedrag van ongeveer EUR 3700 ruim betaald terwijl  de Mutuelle met een premie van ongeveer EUR 700 een onevenredig deel van de kosten moet betalen.

Wat nu als de Mutuelle deze verliespost voor buitenlandse Nederlanders niet langer wil accepteren?

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#20 Geplaatst: 2006-08-12 21:19:41

De mutuelle verzekert de kosten die niet worden betaald door de CPAM. Ik heb nog nergens gelezen of gehoord dat de Franse mutuelles problemen hebben met niet-Fransen die ingezetenen zijn en via de CPAM gebruik maken van het vergoedingensysteem van de Sécu. Wat de CPAM niet vergoedt, wordt geheel of gedeeltelijk (afhankelijk van het pakket dat je hebt gekozen) vergoed door de mutuelle. Dat de aanbieders van deze aanvullende verzekeringen onderscheid gaan maken, onder druk wellicht van de CPAM, tussen Fransen en niet-Fransen is mij niet bekend. Ingezetenen van Frankrijk worden op het punt van de Sécu gelijk behandeld.

Het zou interessant zijn om te vernemen op grond van welke informatie je je vermoedens uit.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#21 Geplaatst: 2006-08-13 07:09:41

Ik heb nog niet concreet gehoord dat men of de premie omhoog gaat bijstellen of de max. leeftijd gaat verlagen. Maar ik neem verschijnselen waar. Ik heb lang genoeg in de verzekeringsbusiness gewerkt om te weten welke invloed premie/schade statistieken hebben op het acceptatiebeleid en/of de premiestelling van een verzekeringsmaatschappij. De invloed is niet direct maar wel onontkommbaar. Naar mijn inzicht wordt de CPAM te rijkelijk beloon en de Mutuelle te mager. at leert een eenvoudig rekensommetje al:

De CPAM krijgt ongeveer EUR 3700 voor 60% (gemiddeld) van de kosten.

De mutuelle krijgt ongeveer EUR 700 voor 40 % van de kosten. Zou de mutuelle met dezelfde maat worden beloond als de CPAM, dan zou de premie zijn 40/60 * 3700 = EUR 2460. Na enige jaren Hogervorst kan je ervan uitgaan, dat de invloed van de toevloed van buitenlandse ouderen merkbaar zal worden in de gemiddelde premie/schade ration. Niet vandaag of morgen.

Je hoeft geen profeet te zijn om daarin een probleem te zien. Dat is juist wat ik  polotici zo kwalijk neem, nemelijk dat ze niet in staat zijn zaken in hun hoofd, op basis van gezond verstand, te evalueren wanneer ze erover praten. Ze weten waarschijnlijk ook wel dat ze dat niet goed kunnen, daarom blijven ze vrijblijvend babbelen.

Terug naar de verzekeringen: het bovenstaande wordt een echt probleem wanneer de mutuelle zijn portfeuille via een Treaty gaat herverzekeren. Dan komen de premie/schadestatistieken op tafel en dan zal blijkenb dat de portefeuille niet zo te herverzekeren is. De gemiddelde premie/schade ratio is te laag.Daar gaan ze dan met maatregelen aan knutselen. Dan kom je vanzelf bij de ouderen terecht. Zonder het hele franse volk over je heen te krijgen is er natuurlijk een eenvoudig te identificeren groep. En dat is ideaal voor het implementeren van een startegie!

Regeren is vooruitzien

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#22 Geplaatst: 2006-09-04 19:49:19

Vandaag een tweede reactie ontvangen uit 'Den Haag':

Hartelijk dank voor uw e-mail aan de VVD-Tweede-Kamerfractie.

Uiteraard hopen wij dat wanneer Nederlanders in het buitenland wonen zij toch een betrokkenheid voelen bij hun land van herkomst. Daarnaast

hebben zij wellicht nog vrienden en familie in het land wonen en hebben

zij misschien de intentie om ooit nog terug te keren. Alle gevallen zijn

in elk geval reden genoeg om betrokken te blijven bij de wet en

regelgeving in Nederland. Voor Nederlanders in Frankrijk geldt tevens

dat beleid vanuit Nederland in vele gevallen grensoverschrijdend is.

De keuze voor een partij moet iemand geheel zelf nemen, er zijn

verschillende informatiebronnen beschikbaar om te bepalen welke partij

het beste bij iemand past. Het verkiezingsprogramma en de kieslijst van

de VVD zijn te vinden op www.vvd.nl

Men heeft er dus niets van begrepen bij de VVD. Mijn verzoek om informatie werd aldus toegelicht:

Met het oog op de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer vragen ditmaal tal van Nederlanders in het buitenland zich af

of zij gebruik zullen maken van de mogelijkheid om deel te nemen aan

deze verkiezingen (via volmacht, brief of internet). De

discussies op de diverse internetfora voor Nederlanders in het

buitenland verlopen vrij heftig en kennen als gemeenschappelijk

thema de invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet en de gevolgen

daarvan voor de Nederlanders in het buitenland. De

onvrede over het beleid van minister Hoogervorst en de desinteresse bij

de kamerleden blijken de belangrijkste discussiepunten. Ik beheer de website Wonen en leven in Frankrijk - www.infofrankrijk.com - en het daaraan gekoppelde forum (1500 bezoekers per dag). Om de gedachtenwisseling meer houvast te bieden zou het goed

zijn om uw mening te kennen omtrent twee belangrijke kwesties:

1. Waarom zou een Nederlander in het buitenland moeten deelnemen aan de parlementsverkiezingen in Nederland?

2. Waarom zou een Nederlander in het buitenland die van het recht gebruik maakt op uw partij moeten stemmen?

Ik begin, zoals eerder gemeld, het cynisme van een flink aantal uwer langzamerhand te delen.

Wim

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#23 Geplaatst: 2006-09-05 00:13:21

Volledigheidshalve laat ik ook nog de eerste reactie weten van de CDA-fractie. Een mevrouw Spies antwoordde mij als volgt:

Geachte heer of mevrouw Bavelaar,


Dank voor uw mail. Ik zal proberen kort antwoord te geven op de vragen die u stelt.


Nederlanders die in het buitenland wonen moeten natuurlijk gebruik maken van hun stemrecht. Het hebben van het stemrecht is een van de grondrechten van ieder mens. Het niet gebruiken van een democratisch recht zou betekenen dat men kennelijk geen waarde hecht aan dit recht en daarmee de mogelijkheid om invloed te hebben op de samenstelling van de Tweede Kamer voorbij laat gaan. Los van dit meer principiële argument is het natuurlijk ook zo dat in de Tweede Kamer besluiten worden genomen die van invloed zijn op Nederlanders die in het buitenland wonen. U noemt zelf al de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet als een van de onderwerpen die zeer relevant zijn ook voor Nederlanders die in het buitenland wonen. Wil je invloed uitoefenen op die besluiten dan is het deelnemen aan de parlementsverkiezingen natuurlijk een middel dat daarvoor bij uitstek geschikt is.


Elke Nederlander die in het buitenland woont en gebruik wil maken van zijn of haar stemrecht willen wij natuurlijk van harte uitnodigen op het CDA te stemmen. In zijn algemeenheid omdat het CDA vanuit een duidelijke visie politieke keuzes maakt. Die visie is gebaseerd op en afgeleid van de uitgangspunten gerechtigheid, gespreide verantwoordelijkheid, rentmeesterschap en solidariteit. Het CDA heeft de afgelopen vier jaren hard gewerkt aan een aantal hervormingen die naar onze overtuiging hard nodig waren om ook naar de toekomst toe voor alle Nederlanders een goed en leefbaar bestaan te kunnen garanderen. De resultaten daarvan worden nu steeds zichtbaarder, bijvoorbeeld door economisch herstel, door kortere wachtlijsten in de zorg, door een verbetering van de veiligheid en door het feit dat steeds meer mensen weer een betaalde baan weten te vinden.

Op dit moment wordt hard gewerkt aan een verkiezingsprogramma voor de parlementsverkiezingen van 22 november. Welke onderwerpen daarin concreet staan die van belang zijn voor Nederlanders in het buitenland weet ik nu nog niet. Wel is duidelijk dat het CDA de AOW-leeftijd op 65 jaar wil houden en de AOW niet wil fiscaliseren. Ook wil het CDA niet tornen aan de hypotheekrente-aftrek.


Ik hoop dat u met deze antwoorden uit de voeten kunt.

Aangezien ik met deze antwoorden in het geheel niet uit de voeten kon, mailde ik dit kamerlid mevrouw Spies (niet erg frequent bij NOVA gezien), dat zij de vraagstelling niet zo goed had begrepen. Ik schreef terug:

Geachte mevrouw Spies,
Hartelijk dank voor uw antwoord.
Uit uw reactie blijkt echter dat mijn vraagstelling niet helder genoeg was geformuleerd.
Aanleiding om ditmaal bij de kamerverkiezingen de meningen te peilen van de belangrijkste politieke partijen in Nederland is de buitengewoon grote onvrede die 'kamerbreed' heerst bij de Nederlanders die in het buitenland vertoeven over de gevolgen van de invoering van de Zorgverzekeringswet. Uit de talloze reacties op de fora blijkt dat het vertrouwen in 'de politiek' bij deze honderdduizenden gedupeerden tot een dieptepunt is gedaald. Verstokte CDA'ers en VVD'ers keren massaal deze partijen de rug toe en overwegen proteststemmen te zullen gaan uitbrengen. Daarom luidde mijn vraag: waarom nog stemmen in Nederland en als dat nuttig zou zijn, op welke partij? Ik raad u aan het forum op de website Wonen en leven in Frankrijk eens door te nemen
http://www.infofrankrijk.com/pagina/Forum/682/ en te kijken onder Geldzaken>De nieuwe Zorgverzekeringswet.Deze kwestie, die bekend moet zijn bij uw collega mevrouw Smilde en mevrouw Myra Koomen (inmiddels wethouder te Enschede), heeft tot een geheel nieuwe situatie en stellingname geleid die kennelijk nog niet zijn doorgedrongen tot 'Den Haag' en de campagneteams voor de verkiezingen.
U schrijft bijvoorbeeld:
Wil je invloed uitoefenen op die besluiten dan is het deelnemen aan de parlementsverkiezingen natuurlijk een middel dat daarvoor bij uitstek geschikt is.
Bij de honderdduizenden Nederlanders in het buitenland, die slechts via de rechter enigszins recht is aangedaan, is het vertrouwen in het uitoefenen van invloed tot een nulpunt gedaald.Wellicht zou u nog wat specifieker en concreter kunnen zijn in uw beantwoording bij deze ditmaal voor de buitennederlanders zeer bijzondere verkiezingen.

Sindsdien niet meer vernomen van mevrouw Spies van de CDA-fractie.

Wim

avatar#2807
Jacques
Berichten: 4
Reacties: 54

#24 Geplaatst: 2006-09-05 04:13:19

Wim, e.a.,

Het is om mies van te worden. De arrogantie van de macht ten voeten uit : aanvangen met het verkondigen van het heil des stemrechts (lees onderhuids : stem links; red.), en dat, oh gruwel, met dat nageltrekkende, casuele en patronaliserende toontje van "meneer, als u een kilo suiker wilt dan heeft u het recht die om de hoek te kopen; ja, nee sorry hoor, maar uw fout als u dat niet doet", om vervolgens die volslagen grijze plaat te draaien met botte krakers als 'zieltjeswinnen' en 'pissen tegen anderen'. U kent ze allemaal naar ik vrees.

Op onthutsende wijze wordt feitelijk ontkend dat een doorsnee klootjesburger niet alleen een virtuele stem heeft om uit te brengen, maar ook een werkelijke stem die niet zelden gehoord wenst te worden.

Ik verklap hopelijk geen geheim als ik u doorgeef dat 'Den Haag' onder meer een fors meerderheidsbelang heeft in de landelijke kluitjesindustrie, alsook in een inmiddels internationaal georienteerd lease- en verhuurbedrijf van bootjes voor rietvaarders (de gidsen zijn gratis en de bedrijfskosten komen uiteraard voor rekening van de algemene middelen). Ja, nee, sorry hoor, maar ook dat is feit en geen complot-theorie mijnerzijds (ik, die nota bene nog nooit een 'Harry Potter' gelezen of gezien heeft).

Is er echt niemand in de 'Haagse' modder te vinden die openlijk zijn handen en laarzen wast en durft te zeggen : "meneer, u heeft een zaak waarin te duiken valt" ?

Zelf ben en blijf ik voorstander van een straffe open brief in landelijke dagbladen en vooral ook in de gratis dagkranten.

Jacques.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#25 Geplaatst: 2006-09-05 07:40:13

Jacques,

Anders dan jij 'links, tegen de wil van jouw ouders is', geld voor mij  'links, in navolging van mijn ouders en tegen de wil in van mijn overige familie...' Voor de rest gelijk houdt ons hetzelfde bezig.

Dit jaar heb ik eigenlijk voor het eerst goed moeten nadenken over wat ik ga stemmen. vooral omdat de SP als partij altijd zelf heeft voorkomen dat ik SP stemde. Maar er is veel veranderd in het politieke landschap en dit jaar moet het dan maar toch gebeuren. Wel met voorkeusstem 5.

Wij zijn , zoals Wim en anderen hebben bemerkt, en evenals de rest van de Nederlanders volledig onbelangrijk stemvee voor de grote partijen.

PvdA, CDA, VVD zijn tegenwoordig toch geen clubs waar je jezelf mee kunt vereenzelvigen, de vroegere uitgangspunten even buiten beschouwing latend.

Kok zei ooit: de PvdA is geen socialistischje partij meer; Bos weet niet eens wat socialisme betekent. Breek mijn bek niet open oiver het CDA of de VVD. Zalm is wellicht een goede Minister van Financien, maar als mens een arrogante Groot Masturbant, met meer belangstelling voor zichzelf dan voor de kiezer. Hoogervorst is slechts een opportunist, met dezelfde karaktereigenschappen als Zalm.

Dit is overigens - buiten het verzoek op #5 te stemmen - geen stemadvies. 

Maar ik hoop dat wij ze in Den Haag een poepie kunnen laten ruiken. Een open brief: prima initiatief!

Sjors

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#26 Geplaatst: 2006-09-05 07:41:02

Print Post Geplaatst: 05-09-2006 15:29:06
re: De nieuwe Zorgverzekeringswet
 Zie inbreng Voogd onder Geldzaken/ De nieuwe Zorgverzekeringswet

Zie voor een persbericht over het uiterst kritische rapport van de Nationale Ombudsman over uitvoering van de ZVW voor buitenlandsituaties

http://www.perssupport.nl/Home/Persberichten/Actueel?itemId=83516

Het rapport zelf is te downloaden van www.nationaleombudsman.nl

Het rapport noemt slechts zijdelings de juridische vragen (van keuzerecht, hoogte woonlandfactoren) maar heeft wel een uitgebreide en vernietigende analyse van de uitvoering van art. 69 ZVW etc. Dat alleen al is een reden om te gaan stemmen op 22 november.

Open het betreffende PDF bestand op bovendstaande site en klik dan op Opslaam in Acrobat Reader. Belangrijk om te lezen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#27 Geplaatst: 2006-09-07 14:02:05

Wim

Je verslag van de CDA reactie op je vraag is misschien nog helemaal niet zo erg als het misschien lijkt. Men antwoord tenminste in eerste instantie nog. Maar, als je doorvraagt, zwijgt men aldaar (en in de rest van Den Haag) in alle toonaarden. Heer Omtzigt, indertijd door mevrouw Koomen als haar 'opvolger' aangekondigd, heeft nog nooit een antwoord gegeven op de paar vragen en opmerkingen die ik hem stuurde over de vrijwel zeker foutieve aanpak van de uitvoering definitieve aanslag ZVW over 2006.

Gewoon te moeilijke vragen.

Hartelijk welkom dus in de club van cynici. Den Haag is echt een nest vol onbegrijpende, zich niet willen verdiepende, pluche-lovers geworden. De diverse ervaringen van ons allen in het benaderen van de dames en heren daar kunnen niet tot een andere conclusie leiden. Dus.............................

we gaan nu toch echt allemaal voor die stem op de vijfde van n'importe quelle parti?

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#28 Geplaatst: 2006-09-07 14:53:00

[quote]Den Haag is echt een nest vol onbegrijpende, zich niet willen verdiepende, pluche-lovers geworden.[/quote]

Dit vind ik nou modieus gebral.

Dat er tegenwoordig politiek-sociaal-cultureel vele controversen zijn, ja!

En dat de politiek vaak geen vuist kan maken, ja!

Maar om dat alleen aan de volksvertegenwoordigers te wijten is kortzichtig, is borrelpraat.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#29 Geplaatst: 2006-09-07 16:24:38

@Dicck

Meer dan borrelpraat: het luchten van terechte en oprechte frustraties.

Grote delen zijn zo vervreemd van de politieke elite, dat - zoals ik elders las - het mensen niet veel zou doen als op de derde dinsdag van september de hele ridderzaal in elkaar zou storten.

Als je in staat bent als politike elite zo'n afkeer op te wekken, dan zou ik maar eens een stevige halsbeschermer omdoen en watjes in je oren tegen het fluiten van de guilotine. De tijd komt dat de politieke elite een kopje kleiner wordt gemaakt. Denk maar eens aan de tijd dat de Keizer van Duitsland werd afgezet. Het was toen ook in NL kantje bord. Toefgegeven, dat de mensen nu veel te passief zijn geworden, aan de andere kant zou ik daar maar niet teveel op rekenen.

In dat opzicht kunnen de komende verkiezingen wel eens een eyeopener zijn.

Sjors (van de Rebellenklup)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#30 Geplaatst: 2006-09-07 16:29:45

@Jaques

Ik lees nu pas terug, dat je nog nooit een Harry Potter gelezen hebt. Dat neem ik je toch wel kwalijk!! Haal je pan-fluit uit de kast en laatr je fantasie werken.

Bij de openhaard met een borrel: lees (HP) en huiver... :-)))