Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Fosse Sceptiq met terugpompinstallatie?

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2006-08-13 00:40:15

Goedenavond,

we zijn juist terug van een 4 weeks verblijf in de Allier waar we een huisje hebben. Zelfs daar werken is een ontspanning. De aanpassingen die we daar verrichten hebben betrekking op wat meer comfort. Over twee jaar hopen we definitief naar frankrijk te gaan.

We hebben een eigen waterput, die volop water geeft zowel in zomer en winter. Het water is helder en we gebruiken het, middels een pomp , voor douchen, wasmachine etc. Alleen voor drinkwater kopen we water in middels flessen.

Maar nu hebben we een een offerte aangevraagd voor een fosse sceptiq ofwel"een creation individuel dún assainissement"bestaande uit een fosse toutes eaux van 3000 liter (2personen). De offerte hiervoor bedraagt 5400 euro excl 5,5% TVA.

Maar nu vermeldt de aanbieder ook een :Poste 2.

Dit betreft een:

supplement pompe de relevage Gundfos. bestaande uit een

"-pompe de relevage avec alarm sonore,

-raccordement evacation, PVC pression e raccordement electrique interieur maison,

-Pose pompe sur radier beton de fixation et rahausse DIAM 80 de visite en ventilation."

Deze laatste omschrijving komt extra op euro 1850 exclusief 5,5 % TVA.

Nu is onze vraag of deze laatste post van euro 1850 nodig is. We zijn a technisch op dit gebied. We hadden in dit forum ook al diverse malen over de prijzen gelezen en hadden zelf een prijs van euro 5700 in onze gedachten. Nu komt daar nog eens euro 1850 bovenop voor de terugpompinstallatie. Maar is dit nodig?

Graag horen we uw meningen hierover.

met vriendelijke groet,

Henk van Summeren

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#1 Geplaatst: 2006-08-13 09:17:35

en wat zou het doel van deze pomp zijn? onze fosse dateert van ongeveer 3 jaar geleden, vrij recent dus, en daar is geen pomp te bekennen.

groet,

marjorie

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2006-08-13 10:21:36

Dag Marjorie,

We hebben hiernaar geinformeerd bij de aanbieder en helaas nog geen antwoord ontvangen.Helaas is onze kennis van de Franse taal nog ontoereikend om dit telefonisch even na te vragen.

Maar het schijnt een installatie te zijn voor als de fosse vol zou raken. Het zou aan de bijzondere terreingesteldheid kunnen liggen maar ons huisje ligt op nagenoeg vlak, licht glooiend terrein.

met vriendelijke groet,

Henk

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2006-08-13 10:45:45

Henk en Marjorie,

volgens mij gaat het niet om een terugpompinstallatie maar om een opvoerinstallatie. Dit is nodig als de ingang van de fosse septique hoger ligt dan de laagste rioolaansluiting (of le champ d'épandage hoger dan de fosse).

Ik stuur een iets uitvoeriger antwoord aan Henk.

Christian von Klösterlein

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#4 Geplaatst: 2006-08-13 11:24:20

christian, als we jou toch niet hadden!

henk, dan zou het dus afhankelijk moeten zijn van het gebruik van de fosse. en als je alleen voor de vakanties of slechts met 2 personen gebruik maakt van een 3000 liter tank moet je wel hele rare dingen doen wil hij vol raken.

of het zou het idee van christian moeten zijn, maar gezien jullie terreingesteldheid lijkt me dat niet echt noodzakelijk.

groet,

marjorie

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2006-08-13 13:48:04

Marjorie,

sorry, je maakt volgens mij een denkfout door te zeggen:

<< als je alleen voor de vakanties of slechts met 2 personen gebruik maakt van een 3000 liter tank moet je wel hele rare dingen doen wil hij vol raken.>>

De fosse septique is, afgezien van het eerste opvullen, steeds vol. Hij heeft een buffervolume van in dit geval 3000 liter. Als er één liter bijkomt gaat door de overloop ook één liter eruit. Het is wat de Fransen noemen een 'tampon isovolumétrique'.

Je hebt zeker op andere gebieden je kwaliteiten, maar hier had je het mis.

Christian v.K.

avatar#3875
le breuil
Berichten: 1
Reacties: 4

#6 Geplaatst: 2006-08-13 16:47:08

Beste Henk,

Ook wij hebben een huisje (lees schuur) in de Allier, en hebben pas ook een Fosse toutes eaux laten instaleren. Ook wij moeten verplicht een pomp laten instaleren omdat de keurings instantie anders geen goedkeuring voor het systeem afgeeft.

Men zegt dat de grond erg nat is (dit klopt ook) en dat er op de plaats van het uitvloeibed mogelijk een bron of iets aanwezig is. Om te veel water op die plaats en ev. overlast daarvan weg te nemen moet de pomp geplaatst worden, met een afvoer naar de greppel buiten het terrein. De kosten daarvan zijn inderdaad hoog, maar helaas bij ons verplicht. De pomp draait ov. niet altijd maar alleen als dit nodig is (wordt aangeschakeld via een vlotter)

met vriendelijke groet, fam. Schellius, Le Breuil

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#7 Geplaatst: 2006-08-13 18:49:24

Hieruit blijkt dat Frankrijk zichzelf weer eens voorbij loopt voor wat betreft de regelgeving met de fosse septique.

Al die nieuwe verplichte vloeivelden met die ingezaagde buisjes verstoppen gegarandeerd binnen een paar jaar. Wij konden vroeger de zinkput (komt na de septic tank) nog verleggen (lees, een nieuwe graven) maar dat ging toen in ieder geval veel eenvoudiger. Nu moet je straks steeds opnieuw een vloeiveld onder de grond aanleggen???? Ziet u het gebeuren?

Ik begrijp uit het voorgaande dat er dus al bij bepaalde instanties een overlooppomp verplicht moet worden aangelegd. Oftewel, na een paar jaar zit je weer in de oude situatie; het riool loopt gewoon weer in een slootje via deze pomp. Voor mij geen probleem, bergrijp me goed... het is allemaal natuur.

Vloeivelden, in natte en in droge grond verzepen en verstoppen in de kortst mogelijke tijd, kosten bij aanleg erg veel geld en zijn eigenlijk schijnoplossingen.

Allemaal politiek vanachter het bureau.

Grrrr...

Rob.

    

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2006-08-14 13:06:31

@Marco Le Breuil:

in je verhaal is het mij niet helemaal duidelijk wat de pomp doet cq. waar deze zit.

Tussen fosse septique en vloeiveld?

Aan het einde van het vloeiveld?

In het eerste geval zou ongezuiverd water (naja, voorgezuiverd door de fosse) naar de greppel/het beekje gaan, maar dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Ik ben voor een opheldering dankbaar. Niet dat ik hetzelfde probleem heb (wij zijn op het gemeenteriool aangesloten), maar om mijn kennis en inzicht te vergroten.

Christian von Klösterlein, die ook niet alles weet

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2006-08-14 13:16:43

@Rob

Dat met het dichtslibben van de 'buizen met sleuven' is sterk van de grond en het goed functioneren van de fosse septique afhankelijk. Ik heb met mensen gesproken bij wie een doorspoelbeurt pas na 12 jaar nodig was, en anderen bij wie het reeds na 4 jaar moest gebeuren.

En als je geen grond hebt die geschikt is voor 'épandage' dan leg je toch een zandbak aan, die je net zo goed als je zinkput kan kuisen - gewoon leeg maken en nieuw zand/grind erin.

Je moet de ambtenaren niet verantwoordelijk maken voor alle moelijkheden die iemand door slecht beheer of onderhoud van zijn assainissement heeft!

Ooit gehoord dat je een waterput die dichtgeslibd is weer kan (gedeeltelijk) regenereren door terugspoelen? Zo ongeveer is het ook met een 'champ d'épandage'.

Christian von Klösterlein

avatar#3875
le breuil
Berichten: 1
Reacties: 4

#10 Geplaatst: 2006-08-14 14:39:06

Beste Christian,

De tank is nog maar pas bij ons ingegraven, de pomp wordt binnenkort geplaatst.

Om de pomp te laten draaien is stroom nodig en de aanvraag daarvan is nog in behandeling en verloopt verre van soepel...De pomp wordt volgens mij in het uitvloeibed geplaatst, vermoedelijk in een van de controle putten aldaar, want daar komt het gezuiverde water hoog te staan bij ev. verstopping of problemen. Als hij geplaatst is zal ik hier meer info over verstrekken. fotos zijn te zien op onze website. De buizen in het vloeibed zijn trouwens geplaatst in een behoorlijke hoeveelheid grote kiezelstenen en het zijn 2 lagen boven elkaar, waardoor verstopping volgens mij niet zo een vaart zal lopen (hoop ik). Ook zijn er 4 controle putten geplaatst waardoor later doorspoelen van het systeem mogelijk wordt.

De tank is volgend de laatste eisen geplaatst (eisen2005) en moet gekeurd worden om een bouwvergunning te kunnen verkrijgen.

Marco Schellius

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#11 Geplaatst: 2006-08-14 16:45:30

Wat ik al dacht, het voorgezuiverd water gaat dus bij hoge waterstand of bij verstopping gewoon naar het beekje, Nepoplossing dus.

De kiezelstenen nemen geen water op en zijn slechts om de wateropnemende grondoppervlakte na de kiezels groter te krijgen. Deze grond moet uiteindelijk doorlatend blijven, en dat wordt uiteindelijk minder.

Die buizen krijg je met doorspoelen wel weer schoon maar die grond erachter natuurlijk niet.

Hoe je een welput kunt regenereren is mij niet bekend, water erin pompen en dan zou die weer werken??? Nieuw voor mij Christian.
En zou je mij willen uitleggen hoe je een vloeiveld waar die buizen inliggen kunt terugspoelen? Ik bedoel dan natuurlijk de grond die verzeept is, niet de buizen zelf.
Alvast dank hiervoor.

Als je met z'n tweeën een paar weken in Frankrijk verblijft zal het wel een tijdje duren, voor anderen die met meer bewoners of gasten zitten wordt het anders. Elke vier jaar (!!!) vind ik dus nogal vaak om een totaal nieuw veld aan te leggen, dat is nu precies waar ik op doel.

Verder komt ook in de oude bestaande situatie alle water weer terug in de natuur.

Ik heb overigens niets tegen ambtenaren, maar wel tegen slechte politieke oplossingen. ;-)

Rob

 
avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#12 Geplaatst: 2006-08-14 20:47:35

@Rob,

een vloeiveld krijg je met doorspoelen niet schoon, de buizen wel. Daarin heb je gelijk.

En om de vier jaar de buizen doorspoelen en dan met hetzelfde vloeiveld doorgaan, toch niet gek?

Verzeping van de grond is een teken dat het vloeiveld fout aangelegd is, niet afgestemd op het soort grond.

Het regenereren van een put:

dit werkt bij een bepaald type put. Het gaat om het type waar het water verzameld wordt in horizontale buizen die in een grindbed liggen. Dit grind werkt als filter en kan zoals ieder filter teruggespoeld worden. Jarenlang meegemaakt in een bedrijf dat oeverfiltraat van de Rijn gebruikte. Men sprak van ,verokering' van de put, en dan moest een paar dagen terugespoeld worden om de opbrengst weer op peil te brengen.

Werkt natuurlijk niet als je een waterader onder leemgrond aangeboord hebt.

Groeten

Christian

avatar#3913
Pegase
Berichten: 3
Reacties: 12

#13 Geplaatst: 2006-09-06 10:32:25

Hallo,

deze info is geweldig, maar indien iemand wat kan helpen om niet te veel beduveld te worden, wij hebben een huis in de Indre, nogal dun bezaaid met entreprises, bij ond bestek voor het assainissement individuel vraagt men ons 12.000€ (zonder de pompe de relevage), dit lijkt nogal veel in vergelijking met voorgaande texten, kan men een realistisch gemiddeld bedrag geven voor dergelijke werken, zijn ons er wel van bewust dat dit kan varieren maar toch? Heeft men soms een nuttig adres van een zaak die tot in de Indre werkt, streek Issoudun ?

Dank bij voorbaat

Charles

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#14 Geplaatst: 2006-09-06 13:48:02

Charles, wat krijg je allemaal voor die 12.000 euro's???

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#15 Geplaatst: 2006-09-06 22:51:07

Mijn fosse kostte begin dit jaar (vlakbij Indre) circa € 8000 TTC. Nogal een verschil!

Wat betreft 'verzepen' van drainagebuizen, wat is dat? Ze moeten trouwens in zand + geotextile liggen.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#16 Geplaatst: 2006-09-07 00:13:29

Een fosse septic (sceptiq, zoals in de titel staat, is erg creatief bedacht) wordt niet meer aangelegd. Men legt nog alleen een fosse à  toutes eaux aan, al het afvalwater, dus niet het hemelwater, komt - gescheiden - in de fosse aan. Een fosse voor het huishoudelijk water (wasmachine, keuken enz.) en een fosse voor de toiletten.

De aanleg daarvan mag niet meer dan € 4500 kosten. Doe-het-zelvers doen het voor minder dan de helft. Wie een offerte van € 12.000 ontvangt moet zich afvragen of de aannemer wel goed bij zijn hoofd is. Bijzondere terreingesteldheden kunnen uiteraard een devis flink laten oplopen.

Wim

avatar#3913
Pegase
Berichten: 3
Reacties: 12

#17 Geplaatst: 2006-09-07 08:12:25

Voor mijn bestek van 12200€ krijg ik:

- opruimen van begroeing (kleine bomen en planten op de ruimte van de fosse) maar niet opkuisen (pelle mecanique) "degrichage, dessouchage des arbres dans l'emprise de l'installation, mise en depot sur le terrain a la pelle mecanique (805 €)

- toegang maken van de weg door een haag en over een fossé (910 €)- realisation d'un assainissement individuel comprenant 1 fosse beton toutes eaux de 3m³ avec decolloideur, un filtre à sable vertical de 25m² avec bache et bidim en surface, ensemble des canalisations PVC et regards. ( 9850 €)

totaal 12201.08 €

normaal zou er nog een pompe de relevage moeten bijkomen en er is geen sprake van de verluchtingspijpen

Uw mening ?

Groeten

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#18 Geplaatst: 2006-09-07 09:43:49

@ Dicck,

De term "verzepen" wordt gebruikt als de grond waarin de zinkput of de drainagebuizen liggen, dichtslibt door vet (zeep) en restvuil, wat in het afvalwater altijd nog enigszins aanwezig is nadat het door de septictank voorgescheiden is.

Dus het gaat hierbij niet om niet de buizen zelf, deze kunnen  schoongespoten worden.

Het afvalwater moet ten ene male in de grond verzinken. Als dan de grond verzadigd raakt door dit vuil en vetresten, zal deze niet meer doordringbaar worden, en dus geen water meer opnemen. De grond verstopt als het ware.

Daarom wordt het op te nemen grondoppervlak waarin de buizen liggen, of de zinkput gebouwd, zo ruim mogelijk gemaakt door grof puin, stenen of grint o.i.d. te gebruiken.

Dat was vroeger bij de zinkput ( zit dus na de septictank) een reden om dan na korte of langere tijd een nieuwe te graven. Afhankelijk van de gebruiksbelasting natuurlijk. 

Rob.

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#19 Geplaatst: 2006-09-08 23:04:59

Doehetzelvers doen het voor minder dan € 2250 schrijft Wim. Dat lijkt mij erg stug. Voor dat bedrag heb je niet eens de materialen (aangevoerd) en de machines gehuurd. De fosse zelf staat al voor 1455 ex BTW op mijn facture. En hoe wou je zo'n fosse ter plekke krijgen? Plus al dat zand en grint?

Daarnaast blijft die € 12200 onbegrijpelijk.

Ik zou bij een ander bedrijf nog een offerte vragen.

avatar#3205
eisbeer
Berichten: 19
Reacties: 31

#20 Geplaatst: 2006-09-09 01:59:58

Ik denk dat Wim wel gelijk heeft. Een fosse van 3000 liter + ontvetter + pijpenwerk + extra's koop je bij elkaar voor zo'n 800 Euro bij een Brico. En als we het over een echte doe-het-zelvert hebben dan hebben we het over iemand die met een aanhanger zelf zo'n ding gaat halen (overigens levert 'onze' bouwmarkt (Lignieres) voor zo'n 30 Euro per camion, dus dat zijn de kosten niet).

Dan heb je nog ruim 1000 Euro over om een pelle te huren, de echte doe-het-zelvert doet dit natuurlijk ook zelf...

Maar goed, je hebt gelijk als je bijv. het graafwerk uitbesteed, dan zouden de kosten wel eens een stuk hoger kunnen zijn.

Ik ben het met diverse mensen eens dat 12200 EURO absurd hoog is en ik zou daar ook niet mee akkoord gaan.

vriendelijke groet,

Gijsbert Schutten

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#21 Geplaatst: 2006-09-09 17:45:55

Maar Gijsbert, over wat voor fosse hebben we het dan? Een betonnen? Wou je die met je aanhangertje vervoeren? En hoe wou je die in de grond laten zakken?

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#22 Geplaatst: 2006-09-09 18:54:58

Ok dan, even googlen  :-)
Er zijn natuurlijk vele typen.

Plaatje

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#23 Geplaatst: 2006-09-09 22:08:27

En worden al die typen goedbevonden door de Franse regelgeving?

Waarom zou ik zonder boe of bah een betonnen hebben gekregen?

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#24 Geplaatst: 2006-09-09 23:20:22

Misschien omdat je geen boe of bah zei  ;-))

avatar#3205
eisbeer
Berichten: 19
Reacties: 31

#25 Geplaatst: 2006-09-09 23:34:16

Zo'n bedrijf zal natuurlijk geen kansen laten liggen om je een dure fosse te sluiten. Ik ben niet op de hoogte van regels omtrent plastic of beton, voor zover ik weet zijn hier geen voorschriften voor (mocht iemand hier iets over weten dan zou ik dat graag horen!).

Als ik bij ons (Herault, 34) naar een speciaalzaak ga (bv. Frans Bonhomme) en vraag om een fosse conforme normes, dan krijg ik een plastic fosse voor een goeie prijs. Die zijn prima zelf te vervoeren en zonder zwaar materieel te plaatsen.

Daarom is het goed je van te voren te verdiepen in wat verplicht is, wat alternatieven zijn etc., voordat je een veel te dure offerte aan je broek hebt.

vriendelijke groet,

Gijsbert

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#26 Geplaatst: 2006-09-10 00:15:29

Is de winst op een betonnen dan zo veel meer dan op een kunststoffen?

Het enige dat ik aan 'vooronderzoek' heb gedaan is dat ik de website van de betonnen fosses fabrikant heb bezocht en gezien dat het beton dat gebruikt wordt een speciale samenstelling heeft waardoor het bestand is tegen allerlei ellende...

En ik weet - in het vage weliswaar - dat heel recent de regels hevig zijn aangescherpt. Toen het werk klaar was kwam de burgemeester (sic) controleren of alles naar behoren was gedaan.

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#27 Geplaatst: 2006-09-10 10:56:05

Leerzaam en leuk verhaaltje hieromtrent gevonden!

Lees ook deze PDF file.

Rob

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#28 Geplaatst: 2006-09-11 10:21:45

Bij Point-P en Chausson is een betonnen septic tank van 3000 liter iets van 300-400 euro HT voor de particulier.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#29 Geplaatst: 2006-09-23 00:04:46

Mijn reactie op mijn eerste bericht Fosse Septique met erugpompinstallatie is wel laat maar door omstandigheden kon ik niet eerder reageren.

Heb met aandacht, plezier maar ook verbazing de ingezonden stukken gelezen. Heb er inmiddels diverse adviezen uitgehaald.

Wat ons betreft het volgende (weinige) nieuws:

We hebben dus de installateur een brief gestuurd met het verzoek toch eens naar de prijs van euro 7600 te kijken want dat we dat wel erg hoog vonden. Ook gezegd dat de enkele mensen in de omgeving, die we kennen, niet meer hadden betaald dan euro 5000-6000.

Op deze brief kwam eind vorige week zijn antwoord per fax waarin hij zegt dat de terugpompinstallatie waarschijnlijk niet nodig zal zijn maar dat hij dat erbij heeft gezet uit zekerheid. Die zekerheid schijnt weer te maken te hebben met het feit dat de officiele man de situatie ter plaatse moet komen opnemen en dat dan wel alle benodigde opties meteen kekeken kunnen worden zoals dus die terugpompinstallatie. Het project loopt dus nu en hoeft er geen terugpompinstallatie te komen dan is de prijs euro 5400,00.

We houden eea in de gaten en komende week horen we meer. Half oktober gaan we weer naar frankrijk. Kunnen we meteen eens alles met hem op een rijtje zetten. We hopen op een goede uitkomst en plukken de dag!

Ik zal het vervolg laten horen.

met vriendelijke groet

Henk J.

avatar#3913
Pegase
Berichten: 3
Reacties: 12

#30 Geplaatst: 2006-09-25 17:11:41

Het krijgen van een bestek van andere leveranciers is tergend traag in onze regio (grensgeval tussen 36 en 18).

Heeft er iemand soms een goed adres van een firma (met goede ervaring) in deze departementen ? Graag een e-mailtje aub


Met meeste dank bij voorbaat

Charles

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#31 Geplaatst: 2006-09-25 21:21:00

tja, gelukkig is henk er uit, dat is toch wel geweldig hé ?

en ik moet je zeggen, ik woon al heel lang in frankrijk, maar ben pas achter deze site gekomen en die is geweldig.

ik heb ook zo'n idee dat de mensen allemaal een beetje vrienden zijn, een beetje familie, leuk is dat.

maar goed, wat heb ik..... 

nou ben ik nog al nieuwsgierig hé, en ik lees van alles over die fossen en zo, ik denk niet dat we zo'n ding hebben (of vergis ik me daar in ?)  maar wat is dat nou eigenlijk, ik bedoel, ik snap nu wat het is, maar ehhh..... in nederland had ik een huis waar een septitank bijzat, er was geen riool, en die tank was eigenlijk niet meer dan een met stenen gelegde put van een metertje of twee diep.

op een dag had ik problemen met de stank, en toen zei een boer in het dorp, jongeh, jhun put zi fol.

ik zeg, wat nu dan ?

goi dur mar un kiep in.

ik wist effe niet wat ik had, maar uiteindelijk hoorde ik dat vaker en heb het toen gedaan, en het schijnt waar te zijn (ook volgens mijn moeder, en moeders weten toch alles ?) dat als je een dode kip in zo'n put gooide kwam die hele bacteriologische toestand weer op gang.

in iedergeval heb ik er nog vijf jaar gewoond en nooit geen problemen meer gehad.

maar...... is dat nou het zelfde systeem ? of praten jullie over een ander iets ?

tja, ik ben nou eenmaal nieuwsgierig.

Cees.

Ebenisterie/meubelmakerij

17230

Andilly

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#32 Geplaatst: 2006-09-25 21:30:09

We praten min of meer over hetzelfde. Op een fosse septique loos je je toilet (en vaak keuken), op een fosse toutes eaux loos je al het afvalwater (niet het hemelwater). Inderdaad een grote bak waar de boel lekker kan rotten. Water dat er in spoelt, spoelt er ook weer uit, liefst in een epandage veld (bezinking). Een dode kip of een zakje Eparcyl (zie supermarkt) houdt de processen op gang.

Welkom bij de familie. 

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#33 Geplaatst: 2006-09-25 21:43:31

Schiet me ineens een aardige anekdote te binnen!

Toen wij ons huis betrokken had het ruim 10 jaar leeggestaan. De buurman die de boel een beetje in de gaten hield, raadde ons aan een kat of een kip in de fosse te kieperen om 'm weer een beetje op te starten. Op onze -verbouwdereerde- vraag: "Vivant?" haalde hij nonchalant zijn schouders op en zei: "Si vous voulez" ...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#34 Geplaatst: 2006-09-25 22:01:00

hahahahahahahaa.    richard die gaat in m'n boek, geweldig !

( ik kom uit een ongelofelijk grote familie en telkens was er wel één die vroeg 'cees, hoe gaat het nou ?'

ik dus maar weer een brief schrijven naar de hollanders.

maar als je telkens weer dezelfde vragen krijgt van afwisselende familie [12 broers en zusters, met nog eens 67 kinderen] dan wordt je er op den duur lam van, dus dacht ik, ik schrijf een journal.

dat is nu uitgegroeid tot een heus krantje wat ik elke maand verstuur over werk in en om de boerderij, de verbouwing, de omgeving, recepten voor lekker eten, de gewoontes van de fransen, zelfs meteo france ontbreekt niet.

wat is begonnen uit gein is nu een leuk krantje waar ik allerlij leuke dingen in opschrijf wat me/ons overkomen.

ik heb er een hoop plezier in, en met mij al de lezers)

Cees

Journal de Vieiles tantes

hihi. 

avatar#3994
western
Berichten: 3
Reacties: 9

#35 Geplaatst: 2006-10-04 14:48:37

Hebben huis gekocht in de Creuse en hebben net een dévis laten maken voor fosse toutes eaux, voor een totale prijs van 3.968,91 EUR.

Hierin is begrepen plaatsen van een fosse van 3000 liter (950 EUR), een BAC décoloideur (?) van 200 liter (250 EUR), een pompe de refoulement (?) 250 EUR, 2 regard 40*40 avec réhausse (200 EUR), PVC pour raccordement fosse, ventilation (312 EUR) en 60 meter de tranchée filtrante avec PVC de diam 100 perforé, gravillon, bidim (1800 EUR).

Afgezien van het feit dat ik van de helft niet goed begrijp wat het eigenlijk is, valt de prijs dan nog mee in vergelijking met de rest.

Ter info: volgens onze man in Frankrijk mag er over de fosse en bezinkingsveld geen tractor rijden.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#36 Geplaatst: 2006-10-07 07:46:30

Beste Bart 'Western',

welkom!

Op een aantal van de vraagtekens heb ik een antwoord:

bac décolloideur = bac dégraisseur: een scheider die vetachtige (colloïdale) verontreinigingen opvangt (vetput), meestal in de keukenaansluiting geplaatst

pompe de refoulement: óf opvoerpomp óf de boven veelvuldig genoemde terugpompinstallatie

<... mag er over de fosse en bezinkingsveld geen tractor rijden>

Juist, en als er een passage nodig is, bijvoorbeeld om een garage te kunnen bereiken, dan zou een oplossing kunnen zijn:

twee velden aan weerskanten van de passage aanleggen en over de verbinding ervan een soort brug aanleggen.

Over de fosse zelf nooit rijden.

En verder:

De sterk uiteenlopende kosten voor fosse + épandage zijn vaak door de bodemgesteldheid te verklaren.

Christian von Klösterlein

avatar#3913
Pegase
Berichten: 3
Reacties: 12

#37 Geplaatst: 2006-11-16 11:36:02

speciaal bedankwoordje voor western, adres gekregen voor assainissement, lijkt ernstig persoon met welke wij in zee gaan, komt van de Creuse tot in de Indre. Bestekprijs bedraagt 6000€ zonder pompe de relevage, is de helft van vorig bestek.

Nogmaals bedankt, dit helpt ons vooruit.

Charles Vierstraete

avatar#4120
de klusser
Berichten: 2
Reacties: 8

#38 Geplaatst: 2006-12-03 11:58:13

beste,

Ik heb mijn fosse tout eaux gekocht in Chaumont voor 485 euro, incl filter, vervolgens moet ik een drainage veld aanleggen van 25m2, 70 cm zand, kosten 35m3 en 30 cm grind kosten 25euro per m3. Dus het drainageveld kost meer dan de fosse tout eaux van 3000 liter, alleen aan materiaal 900 euro, en dan nog het gat graven van 25m3, heb je in de Haut Marne echt een machine voor nodig, kosten 500 euro.

Dus alles bij elkaar voor 2000 euro in eigenbeheer te realiseren. Vergunning kost niets. was ook vrij snel geregeld, formulieren ophalen bij assigment in langres, invullen en inleveren bij burgemeester, het invullen heeft de ambtenaar van de assigment gedaan.

wij zijn met zijn vieren, binnen twee jaar vol, we zijn dus nu bezig met het drainage veld.

Als ik geen drainage veld wil moet ik nog een fosse tout eaux leggen van 3000 liter te vullen met zand, dan op riool

mijn fosse ligt lager dan het riool, van de opvoer pomp heb ik nog niet gehood, heeft iemand daar info over, want een twee tank van 3000 liter en 30 meter riool pijp is goedkoper dan een drainage veld.

henk

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#39 Geplaatst: 2006-12-03 15:25:40

Beste Henk-de-klusser,

het is bekend dat kosten van de fosse septique préfabriquée niet verward moeten worden met de systeemkosten, dit is ook hier te zien.

Een aantal dingen in het bericht zijn voor mij onduidelijk:

Als ik geen drainage veld wil moet ik nog een fosse tout eaux leggen van 3000 liter te vullen met zand, dan op riool

Gaat het hier niet om een zandfilter, bac à sable? En de uitloop van een zandfilter kan je net zo goed op je terrein laten verzakken als dat van een champ d'épandage, door jou een drainageveld genoemd. Afhankelijk van de gemeente kan ook lozing op het oppervlaktewater mogelijk zijn (ik bedoel dan het water dat door fosse septique en bac à sable gereinigd is).

Als je toch over een rioolaansluiting praat, is dat dan geen riool naar een waterzuiveringsinstallatie? Het normale openbare riool is toch juist bedoeld voor nietgezuiverd afvalwater. Dan is alleen een opvoerinstallatie bestaande uit tussentank, opvoerpomp en het bijbehorende schakelmechanisme nodig.

Graag opheldering, dan is gericht advies mogelijk.

Christian-le-bricoleur

avatar#4120
de klusser
Berichten: 2
Reacties: 8

#40 Geplaatst: 2006-12-03 16:37:48

Beste Christian,

Ik heb een plastic tank, met filter, deze is ook te krijgen zonder fuilter, en moet dan met zand geuld worden.

In onze plaats is er wel water afvoer, maar geen riool, ik mag wel water lozen, maar geen riool afvoer, dus we moeten zelf voor zuiveren.

Ik heb in eerste instantie gekozen voor een septic tank met drainage veld, omdat mijn badkamer aan de achterzeide ligt, en ik anders met 30 meter riool buis door het huis moet. en aan de voorkant van het huis heb ik geen gond en kan dus hier de septic tank niet plaatsen.

Nu loop ik tegen de kosten voor het zand aan.

En ben dus aan het kijken naar alternatieven.

Henk

avatar#4120
de klusser
Berichten: 2
Reacties: 8

#41 Geplaatst: 2006-12-03 17:01:55

Beste Cristiaan,

ik heb naar je fotos gekeken op zoom.

de foto van het huis met riool is duidelijk heb ik eerder gezien.

het drainage veld moet ik ook aanleggen, maar op jouw tekening graaf je sleuven, op mijn vergunning moet ik een vierkant 5x5 aanleggen met zand en hierin de buizen leggen.

Henk