Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Lekkende kelder

Auteur Bericht

avatar#2881
Paul Subelack
Berichten: 85
Reacties: 128

#0 Geplaatst: 2006-08-16 07:01:48

Voor het stoppen van sijpelend water door de kelderwand zoek ik een goed advies/middel.

Wie kan mij hiermee van advies dienen?

Met vriendelijke groet en een prettige dag gewenst

Paul Subelack 

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#1 Geplaatst: 2006-08-16 10:43:11

Paul,

Mijn beperkte ervaring terzake betreft een Amsterdams souterrain; dus misschien irrelevant. Maar de talloze gesprekken die ik met "deskundigen" voerde, leveren twee conclusies: dit is een specialistisch en moeilijk vak en de geleerden zijn het niet eens over de beste oplossingen. Verder is het wel cruciaal om goed vast te stellen waar het water/vocht vandaan komt.

Tegen optrekkend vocht kun je de muur door een gespecialiseerde firma laten injecteren. Als het vocht/water geen oorsprong buiten of van een lekkage lijkt te hebben, moet je je afvragen of de muren van binnen zijn bekleed met een materiaal dat vocht aantrekt (uit de lucht); komt in A'dam veel voor. Als er echt vocht van buiten naar binnen treedt, moet de zaak vakkundig afgedicht worden. Soms kan dat lokaal aan de buitenkant met dik kunststoffolie, uiteraard voor het ondergrondse deel. In ernstige gevallen, zijn ingrijpende constructieve oplossingen nodig (in A'dam wordt soms een betonnen bak in het souterrain gemaakt).

Tot zover deze lekentaal,

NB in ons kikkerlandje is veel gespecialiseerde deskundigheid te vinden. Maar maak eerst een gedetailleerde beschrijving van probleem en situatie voordat je iemand raadpleegt.

Jacob

avatar#3442
Marianne
Berichten: 1
Reacties: 7

#2 Geplaatst: 2006-08-16 18:15:25

Paul,Als er sprake is van sijpelend water heeft Jacob gelijk wat betreft het injecteren van de wanden. Zal echter vrij kostbaar zijn om dit  te laten uitvoeren.

Het onderstaand relaas via een zoekmachine gevonden. Hoop dat je er wat aan hebt.

Vriendelijke groet,

Marianne Klaassens

 WandenBij verschillende inspecties constateert men dat er al vele pogingen gedaan zijn om de kelder droog te maken, dat kon soms ontaarden in dikke lagen snelcement, mortel, verf, epoxy, vaak ook nog ondeskundig aangebracht. In de praktijk zeggen wij wel eens "ga zo door en je houdt geen kelder meer over, de ruimte wordt steeds kleiner" of "gooi de rest maar vol met zand, want hier is toch niets meer aan te redden". Terugkomend op de voorbewerking, de wand moet dusdanig zijn voorbewerkt dat deze geschikt is voor het aanbrengen van een afdichtingssysteem, in de meeste gevallen metselwerk. Na het verwijderen van alle bewerkingen, tot op het metselwerk, dienen ook de voegen gecontroleerd te worden, zwakke slechte voegen verwijderen c.q. uitkrabben. Plaatsen waar water door naar binnen sijpelt en/of stroomt kunnen snel worden dichtgezet met speciale snelverhardende mortels (snelcement). Vervolgens wordt de ondergrond besproeid met een vloeistof (kiezelzuurester, een alkalische siliciumverbinding), deze vloeistof dringt in de ondergrond, reageert hier chemisch en verdicht het oppervlak, verstevigt het oppervlak en maakt het hydrofoob. Er zijn ook voorbeelden van een afdichting alleen bestaande uit mortels, zonder vloeistof. Een dergelijke afdichting kan nooit een dermate verbinding c.q. afdichting teweegbrengen dan wanneer er wordt gewerkt in combinatie met vloeistof en mortel. Door de vloeistof krijgt men een dieptewerking, chemische verankering, versteviging, hydrofobering en zoutbinding in de ondergrond en een chemische verbinding met de afdichtingsmortel. Nadat de vloeistof in de ondergrond is opgenomen, maar nog niet droog is, wordt de afdichtingsmortel aangebracht, de bewerking: vloeistof en mortel wordt nog eens tweemaal herhaald. In principe heeft men dan een waterdichte kelder. Dat wil niet zeggen dat de kelder ook droog is. Omdat we een relatief dunne afdichtingslaag op de koude kelderwand hebben aangebracht, welke geen vocht meer kan absorberen uit de ruimte, is het zeer waarschijnlijk dat er oppervlaktecondensatie op de wand optreedt. Dit is afhankelijk van de wandtemperatuur, de temperatuur in de kelder en de relatieve luchtvochtigheid.
Indien dan het dauwpunt op de wand komt te liggen dan zal er condensatie optreden. Dit kan dermate veel zijn, dat er zelfs plassen water in de kelder komen te staan, dit is alleen met ventilatie en verandering van temperatuur vaak niet te voorkomen.
Wil men dit probleem oplossen, dan is het noodzakelijk om de afdichting te voorzien van een isolerende pleisterlaag. Het moet een zogenaamde vochtregulerende pleisterlaag zijn, bijvoorbeeld saneerputzen WTA. Door gebruik te maken van deze pleisters, welke dan in een laagdikte moeten worden aangebracht van ca. 2 cm, voorkomt men dit en hierdoor wordt het klimaat in de kelder aangenamer en prettiger en de kelder is droog. Daar wij in veel gevallen te maken hebben met zouten moeten de producten welke toegepast worden voor een binnenafdichting zoutbestendig zijn, d.w.z. ze moeten niet direct worden aangetast door de zouten vanuit de ondergrond. Ook is het noodzakelijk dat de vloeistof, kiezelzuurester een alkalische siliciumverbinding, geen extra zoutbelasting met zich meebrengt. Dat kan door gebruik te maken van speciale formuleringen en niet zoals in het verleden vaak gebeurde, waterglas te gebruiken. In die gevallen waar de vloer niet lek is en waar wel een zandcement dekvloer is aangebracht, is het natuurlijk vanzelfsprekend dat de zandcement dekvloer rondom de kelderwand over een breedte naar binnen toe van 20 à 25 cm, wordt verwijderd, zodat ook de afdichting in de hoek, bij de aansluiting wand-vloer en een stukje over de vloer, kan worden aangebracht. De uitgehakte ruimte in de zandcement dekvloer kan na afdichting weer worden opgevuld.  

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2006-08-17 21:02:17

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2006-08-17 21:02:44

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2006-08-17 21:06:01

weer iets mis!

Christian

avatar#1802
empyrée
Berichten: 4
Reacties: 78

#6 Geplaatst: 2006-08-29 12:31:26

Wij hebben eenzelfde probleem, we wonen dan ook in de buurt ;-), als gevolg van een stroompje die zich via onze cave een weg baant naar een lager gelegen deel.

Wij gaan nu onze volgende 'vakantie' een drainage aanleggen aan de buitenkant van de kelder en hopen dat dit het probleem zal oplossen.

Er zal wel een minigraver aan te pas moeten komen want de grond is erg hard en zelf met een pikhouweel bijna niet los te krijgen om de boel leeg te kunnen spitten en we zullen zo'n anderhalve meter diep moeten dus dat zal wat zweetdruppels op gaan leveren........;-)

groeten,

Sandra

avatar#3453
Hirondelle
Berichten: 4
Reacties: 30

#7 Geplaatst: 2006-08-29 19:21:17

Sandra,

Het lijkt me , dat jullie niet alleen een mini-pelle nodig hebben, maar ook een 'marteau-piqueur', oftewel een pneumatische boorhamer (luchthamer): http://home.planet.nl/~j.c.de_vries/Singles_2007a.jpg met een http://home.planet.nl/~j.c.de_vries/Singles_2006.jpg op diesel.

Gelukkig hebben ze die tegenwoordig ook elektrisch (Bosch):

http://home.planet.nl/~j.c.de_vries/singles_20050319_0066.jpg

Wij kwamen daar eigenlijk iets te laat achter......

Veel succes,

Johan

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#8 Geplaatst: 2006-08-29 19:27:46

Forumleden,

Ik ben op zoek naar een kleine graafmachine, een mini-pelle. Nieuw of evt occasion. Daar ik hier helemaal geen kennis of ervaring heb, roep ik het forum te hulp. Wie heeft hier een tip, welk merk is goed, welk juist  niet? Waar moet je op letten? Bedankt alvast. Dit