Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

wanneer woon je officieel in Frankrijk?

Auteur Bericht

avatar#5721
Arend
Berichten: 2
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2006-08-21 22:36:06

Wij hebben het volgende probleem: wij bezitten twee huizen naast elkaar. Het 2e huis hebben we later gekocht. Voorlopig willen we het tweede huis verhuren totdat wij er zelf in gaan wonen (over pakweg 10 tot 15 jaar?). Dit huis is namelijk groter en beter geschikt om definitief in te gaan wonen. Zodra dit het geval is, zal de dan aanwezige bewoner de huur worden opgezegd. Elke huurder in Frankrijk, zo heb ik begrepen, heeft een contract voor steeds 3 jaar. Dit kan worden opgezegd indien het huis wordt verkocht of indien de eigenaar er zelf in wil gaan wonen, zoals het bij ons het geval is.

Nu is onze vraag: wanneer ben je als buitenlander volgens de wet een officiële bewoner van een huis? Moet je dan uitgeschreven zijn uit Nederland of moet je inkomstenbelasting hebben betaald? Kan iemand daar iets zinnigs over zeggen?

Vast bedankt voor jullie reacties

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2006-08-22 22:54:00

Uitschrijven uit Nederland is meer bedoeld voor de NL bevolkingsadministratie. In Frankrijk houden ze er geen bevolkingsregister op na, wel een burgerlijke stand (trouwen, kinderen krijgen, overlijden). Je bent inwoner - résident - als je je economische en sociale leven hoofdzakelijk in Frankrijk leidt. Fiscaal gezien ben je - voor NL - Frans inwoner als je meer dan een half jaar per jaar feitelijk in Frankrijk woont.

Wim

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2006-08-22 23:00:16

Over het (ver)huren van een Frans huis is informatie te vinden op deze website onder http://www.infofrankrijk.com/pagina/Huren+kan+natuurlijk+ook/1234/#1234

Wim

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#3 Geplaatst: 2006-08-24 14:51:37

Dan blijven er toch veel twijfelgevallen denk ik. Helft van de tijd in Frankrijk, inkomsten uit Nederland ( dus daar belasting), uitgaven meer dan de helft in Frankrijk. Abonnementen en lidmaatschappen zowel Nl als Fr. Lijkt me toch interessan of ik mijn huis  als maison principale kan laten tellen, bv. voor subsidie op aanschaf houtkachel/insert.Antonia

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#4 Geplaatst: 2006-08-25 10:50:38

Dag Antonia.

Je schrijft in je laatste bericht "inkomsten uit Nederland ( dus daar belasting)".

Nou dacht ik dat je in het land waar je meer als de helft van de tijd verblijft je belasting dient te betalen!

Zit ik er nu naast, of mis ik iets?

groeten,
Arthur

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2006-09-06 07:42:43

In Nederland stuurt de UWV en de SVB mensen uit om de buitenlandse Nederlanders te controleren. Wat controleren? God mag het weten. Of wij nog leven: daarvoor vullen wij jaarlijks een een verklaring in die wordt meegetekend door de burgemeester.

Dacht je dat ze in Frankrijk elke ochtend zouden langskomen of te controleren of jouw tandenborstel nat is? Nee zo gek zijn ze hier niet!

Waar een miezerig klein landje al niet klein in kan zijn.

Lees vooral het rapport van de ombudsman onder GELDZAKEN/STEMRECHT BUITENLANDS NDERLANDERS in dit form.

btw: edit optie is een zegen, dit bericht 3x gewijzigd

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#6 Geplaatst: 2006-09-10 19:45:32

Voor Antonia,

Zowel de Franse als de Nederlandse wet zijn volstrekt duidelijk: of je bent fiscaal ingezetene of je bent het niet. Er is geen tussenweg. Heel veel Nederlanders proberen van twee walletjes te eten (erg populair is: lekker in Frankrijk wonen, maar liefst hypotheekaftrek genieten in Nederland: ik ken nog altijd geen geval waar dit gelukt is). De regels zijn echt heel simpel, zowel in Nederland als in Frankrijk: je betaalt inkomstenbelasting in het land waar je fiscaal ingezetene bent. Ongeacht waar dat inkomen vandaan komt. Het is prima dat een deel (misschien zelfs het grootste deel) van je inkomen uit het buitenland komt. Nederland en Frankrijk zijn beide beschaafde landen die een verdrag hebben gesloten ter voorkoming van dubbele belasting, dus er is geen enkele reden om er krampachtig over te doen. Bepaal waar je woont en betaal daar belasting over je hele wereldinkomen. Belastingadviseurs willen nog wel eens verschrikkelijk ingewikkeld doen over fiscaal ingezete zijn, maar dat doen ze om geld te verdienen. De regels zijn echt niet ingewikkeld.

Vertel me je verhaal en ik vertel je binnen 5 minuten of je Frans of Nederlands ingezetene bent!

Wim 

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#7 Geplaatst: 2006-09-11 11:47:31

Dan zal ik wel moeten kiezen. Gevoelsmatig is het echt half om half voor mij, maar er zijn diverse practische ,vnl. gezondheids-, redenen om het maar gewoon Nederland te laten blijven. Helaas zal de keuze "Europees" voorlopig nog wel onmogelijk zijn.
Antonia

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#8 Geplaatst: 2006-09-11 12:00:09

Dag Antonia,

Wat Wim in de post voor jou heeft geprobeerd duidelijk te maken, is dat niet jij kiest, maar dat de wetgeving heel simpel uitsluitsel geeft over waar je belasting betaalt.

Zelf heb ik ook ooit nog eens gedacht daar invloed uit op te kunnen oefenen (D/NL), was een beetje bang om me 'voorgoed' uit te schrijven in NL, maar dat bleek dus niet het geval.

Het heeft me eigenlijk alleen maar meer rompslomp opgeleverd...

En uiteindelijk is het allemaal zo simpel.

Ik ben er dan ook van overtuigd dat de belastingdienst er niet op uit is om het de mensen zo moeilijk mogelijk te maken.

Simpelweg de feiten op tafel, en het word naar behoren opgelost.

Heb ik ook zo gedaan van D naar F en ziedaar...het gaat allemaal zoveel gemakkelijker. En je slaapt er nog goed bij ook ;o)

Arthur 

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#9 Geplaatst: 2006-09-12 09:21:49

Ik ben het volstrekt eens met Arthur!

Dus, Antonia, stop nou maar met je zorgen maken, laat voor eens en voor altijd vaststellen waar je fiscaal ingezetene bent enb maak er dan het beste van. Dan slaap je ook zoveel beter!

Wim

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#10 Geplaatst: 2006-09-12 11:33:03

Ik lig er echt niet wakker van hoor! Het is meer dat ik altijd graag wil weten hoe de dingen in elkaar zitten. In de praktijk is het meer zo dat ik vaak niet de moeite neem om dingen zo voordelig mogelijk te regelen.Ik denk wel dat er de komende tijd nog het een en ander zal (moeten) veranderen in alle regels, nu steeds meer mensen zich al dan niet 100 % in diverse europese landen vestigen.Als ik in Frankrijk ben heb ik niet meer het gevoel in het buitenland te zijn.
Antonia

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#11 Geplaatst: 2006-09-13 09:48:46

"Niet de moeite nemen" is niet aan de orde bij deze zaken. Of je regelt de zaken zelf , goed en binnen de wet, of de Belastingdienst neemt de beslissing voor je en dat wil niet zeggen dat je daar dan beter uitkomt. Het is juist helemaal niet het punt van "dingen zo voordelig mogelijk regelen" het punt is dat je maar op 1 plek fiscaal ingezetene kunt zijn. Dat kun je zelf bepalen, door aan de wettelijke verplichtingen te voldoen, of dat kun je op zijn beloop laten en dan komt er vanzelf een belastingdienst die dat voor je regelt. En dan misschien niet op een manier zoals je zelf prettig vind. Nogmaals: er is bij dit onderwerp GEEN keuze. De Europese regels zullen het steeds gemakkelijker maken om nu eens hier en dan weer eens daar te wonen, maar de ideae situatie dat je ergens op 1 plek belasting betaalt en vervolgens vrijelijk overal zou kunnen wonen, die zie ik nog niet ontstaan. Dan gaat namelijk iedereen zich daar fiscaal vestigen waar de belastingen het gunstigst zijn.

avatar#4240
christophe
Berichten: 0
Reacties: 1

#12 Geplaatst: 2007-01-20 16:07:05

Zo duidelijk en éénvoudig is de wetgeving volgens mij niet. Ik heb als zelfstandige ondernemer (nedelandse éénmanszaak, KvK Amsterdam) mijn IB belasting altijd in NL betaald, maar ik behaal mijn inkomsten door mij te verhuren aan niet in Nederland gevestigde bedrijven. ik pendel dan ook veel op en neer buiten NL en weer terug naar NL. Ik heb ook een tijdje in Brussel met vrouw en kinderen gewoond. Natuurlijk ploftte toen ook een belastingformulier van de Belgische fiscus op de mat, maar ik heb hen laten weten als Nederlands bedrijf belasting in NL te betalen (met kopie opgave IB). Einde verhaal. Ik had ook mijn inkomen kunne splitsen naar rato van mijn verblijf buiten Nederland.

Als ik in Frankrijk woon en leef en mijn inkomsten uit  werkzaamheden in Nederland behaal dan betaal ik in NL belasting, ook indien ik er niet woon. BV in Brussel, maar even goed in Frankrijk.(denk bv aan een in Nederland ingezeten bedrijfje dat huizen in Fr verhuurt en ook Nederlandse vakantiewoninigen aan Fransen verhuurt, of bv een freelance tekstbureau in Nederland ingezet terwijl ik achter laptop in Frankrijk werk, of als ik in loondient bedn van een Nederlandse projectontwikkelaar die in o.g projecten ontwikkelt, of ee handelaar in auto's tussen NL/FR) dan betaal ik over die inkomsten IB in Nederand.

Als ik daarnaast ook een Frans verhuur of klussenbedrijfje opzet, of voor mijn part in Frankrijk wat uitzendwerk zou doen, of anderszins in Frankrijk wordt ingehuurd (freelance of loondienst) dan betaal over die inkomsten in Frankrijk IB. Met andere woorden; ik denk dat men belasting betaald daar waar men het geld verdient (en dat hoeft dus niet de plaats te zijn waar men fysiek resideert) en dat dat best in 2 of meerdere landen kan zijn. Er is geen overheid die mij als belastingplichtige dan de rechten van de belastingplichtige ontneemt. Lijkt me anders discriminatoir. Dus ik geniet in beide landen een belastingvrije voet etc.

Ik denk dus ook dat het goed mogelijk is om in Nederland een huis te kopen en te genieten van hypotheekrenteaftrek, indien je maar zorgt dat je in nederland (of via een Nederlands bedrijf) ook geld verdiend. Dus als ik een paar maanden in Nederland werk, of daar inkomsten geniet en daar belasting over betaal kan ik ook in aanmerking komen voor de belastingvoordelen die de Nderlandse fiscus biedt.

Voor het genieten van de belastingaftrek op de hypotheek wordt dat lastiger: men namelijk slechts hypotheekrente aftrekken indien men belasting betaald (dus inkomsten in een land heeft) en indien het de 1e woning betreft, en het de hoofdwoning betreft (u bent er 6 maanden of langer per jaar woonachtig). Dat laatste is natuurlijk niet door de fiscus te controleren; men stuurt geen ambetaren de straat op om te turven of ze u 365dagen/2 + 1 dg de woning in of uit hebben zien gaan. Als u een bankafsafschrift of telefoonrekening kunt overhandigen op dat adres zal het wel volstaan. Zo werken expats ook; men werkt in het buitenland, kan ervoor kiezen om in NL belasting te betalen, behoud zijn huis (en hyp aftrek) in NL en keert na een paar jaar terug.

Dus: men kan leven in Frankrijk, inkomsten genieten uit meerdere landen en in meerdere landen belasting betalen en dienentwege ook in meerdere landen genieten van de belalstingvoordelen.

Leuker kan ik het niet bedenken, maar ik zal het voor de zekerheid toch even bij de belastingdient checken.

Christophe

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#13 Geplaatst: 2007-01-20 17:43:59

Beste Christophe,

je maakt er een grote puinhoop van!

Je haalt allerlei begrippen door elkaar en smijt het allemaal op een hoop. Je kunt zelf niet kiezen expat te zijn, de belastingdienst maakt uit of je aan de gestelde eisen voldoet of niet. JAls je een eigen bedrijf hebt kom je al helemaal niet voor expat-status in aanmerking. e kunt niet dan weer eens hier werken en belasting betalen en dan weer daar.

Het is gewoon pertinent niet waar dat je in Frankrijk kunt leven, in meerdere landen inkomen genieten en in meerdwere landen belasting betalen. Je betaalt belasting over je wereldinkomen in het land waar je fiscaal bent gevestoigd. Oftewel je zorgt dat je aan de voorwaarde voldoet voor fiscale vestiging in het land van je keuze, ofwel je doet niks en dan bepaalt de belastingdienst dat voor je. Zo simpel is het echt.

En voor wie dit onderwerp een probleem is: Let niet op wat Christophe hierboven allemaal schrijft, hij l....uit zijn nek! Als je het zeker wilt weten, een gesprekje met een belastinginspecteur in Nederland of Frankrijk lost alles op.

Wim

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#14 Geplaatst: 2007-01-20 21:02:33

Het is allemaal net zo moeilijk als je het zelf maakt, of je moet er niet zo moeilijk over doen en maar kijken hoe e.e.a. zich ontwikkelt.

Zelf had ik mij laten uitschrijven in Nederland, maar had daar nog wel en nog steeds een bedrijf. Volgens de KVK kon dat niet dus die schreef mij uit, voor de fiscus heb ik verdiensten in Nederland en krijg gewoon mijn jaarlijkse aangiftebiljet in de bus.

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#15 Geplaatst: 2007-01-21 14:21:33

Eens met Wim, e.e.a. is vastgelegd in internationale verdragen, het is geen keuzemenu. Zie

http://www.belastingdienst.nl/faq/jsp/faq.jsp

Je hebt dus ook zeker geen dubbele belastingvrije voet, tenzij je uiteraard niet je gehele "wereldinkomen" aangeeft.

"Er niet zo moeilijk over doen en maar kijken hoe e.e.a. zich ontwikkelt" is natuurlijk een fijne levenshouding, maar gezien de (boete)bedragen waar het om kan gaan lijkt een beetje vooruitdenken en je in de materie verdiepen (of een accountant inschakelen) mij niet onverstandig.

avatar#3570
Mieke
Berichten: 2
Reacties: 53

#16 Geplaatst: 2007-01-25 14:38:20

Zal ook nog even een (belasting) duit in het zakje doen... Ben geen expert, maar weet wel hoe het bij ons geregeld is.

Gelukkig hoef je niet in twee verschillende landen over DEZELFDE inkomsten belasting te betalen. Daar zijn, zoals al eerder opgemerkt, verdragen over. Dat is overigens wat anders dan dat je dus maar in 1 land belasting betaalt. Wij betalen in Franrkijk belasting over de inkomsten hier, maar in Nederland  over de inkomsten van onze verhuurde woning aldaar (en dus helaas geen hyp. aftrek, het valt in box 3 omdat het nu onze 'tweede' woning betreft).   

Christophe maakt er inderdaad helemaal een rommeltje van, als ik dat lees kun je zo ongeveer overal wonen en inkomen genieten terwijl je nergens belasting betaald, maar wel hyp. renteaftrek geniet :-)

Expats (zoals wij, overigens vind ik het een rotwoord, maar goed) genieten vrijwel nooit hyp. renteaftrek, om de simpele reden dat je er niet woont. En hoewel ze niet komen checken of je tandenborstel nat is, is het toch relatief eenvoudig om te constateren dat iemand niet in Nederland woont, wanneer hij een fulltime baan heeft in Nairobi, om maar wat te noemen... Er zullen vast mensen zijn die het proberen (en wellicht lukt het ook?) maar hoewel ik niet van plan ben teveel te betalen, houd ik er persoonlijk wel van om in elk geval volgens de regels te leven (slaap je ook een stuk beter van :-)). Belasting betalen doe je overigens niet aan 'een grote boze vijand' maar aan een (door ons zelf gekozen!) overheid die er op een hopelijk wijze (en helaas regelmatig ook minder wijze) manier het land van tracht te besturen... Of ben ik nu wat moralistisch ;-)

Groet, Mieke 

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#17 Geplaatst: 2007-01-26 09:46:01

Klopt,

Verschuldigde belastng over onroerend goed moet afgerekend worden in het land waar het roerende goed staat. Zo is het geregeld in het Frans-Nederlandse belastingverdrag. Dat geldt zowel voor de onroerend zaak belasting (in NL te betalen, ook als je fiscaal in FR woont) als voor de taxe fonciere (in FR te betalen, ook als je fiscaal in NL woont).

Maar het gaat nog een stap verder: ook over het inkomen dat je genereert met onroerend goed moet je belasting betalen in het land waar dat onroerend goed zich bevindt.

Ik kom de volgende situatie wel eens tegen bij klanten, misschien is die interessant in deze discussie:

De Nederlandse Mijnheer en Mevrouw A. verhuizen naar Frankrijk en verdienen daar een inkomen (hoe, doet er even niet toe voor dit voorbeeld). Ze worden dus fiscaal inwoner van Frankrijk, betalen daar alle bekende belastingen en sociale lasten en schrijven zich uit uit hun Nederlandse gemeente.

Maar...ze hebben nog een huis in Nederland. Voor dit voorbeeld neem ik even aan dat de waarde van dat huis €320.000 is. Wat te doen met dit huis?

Mogelijkheid 1: het gebruiken als pied-a-terre. Het huis valt in NL in box drie, ze betalen jaarlijks dus 1,2% aan vermogensbelasting. Van de €320.000 wordt eerst de belastingvrije voet van ongeveer €70.000 voor een echtpaar afgetrokken (even aangenomen dat ze verder geen vermogensbestanddelen hebben in NL), en ze betalen dus 1,2% over €250.000 = €3000 per jaar. Daarbovenop komt nog de OZB-belasting van, laten we zeggen, €2000 per jaar. Elk jaar!

Mogelijkheid 2: ze verhuren het huis voor €800/maand. Ze betalen nog steeds €3000+ €2000 = €5000 per jaar aan belasting. De inkomsten zijn €9600 per jaar (belastingvrij). Daar komen de kosten van groot onderhoud bij, de opstalverzekering, de leegstand die eens in de zoveel tijd zal ontstaan en de reparaties die de huurders van tijd tot tijd zullen eisen. Heel veel beter dan quite spelen zit er niet in, maar je hebt wel vaak een hoop zorgen op grote afstand.

Alternatief: de heer en mevrouw A verkopen hun Nederlandse huis en gebruiken voortaan een hotel als ze eens in NL moeten zijn (bij mogelijkheid 1). Ze verkopen het zelfs met verlies, laten we zeggen voor €300.000 in plaats van voor de feitelijke waarde van €320.000. De opbrengst gaat naar hun Franse rekening en is daar onderhevig aan de Franse vermogensbelasting. Hun Franse huis is ook €300.000 waard, dus in totaal hebben ze een vermogen van €600.000 en blijven daarmee onder de Franse vermogensbelastoingdrempel van €760.000. 

In dit geval brengt het bedrag van €300.000 een rente op van laten we zeggen 2,5%, dus €7500 per jaar. Binnen drie jaar hebben ze dus het verlies dat ze hebben genomen op hun Nederlandse huis terugverdiend en gaan ze echt geld verdienen met hun vermogen. En geen gedoe met huurders......

Ook indien het Nederlandse of Franse huis (of beiden) met een hypotheek zijn belast gaat dit verhaal nog op, maar zijn de besparingen nog veel groter!

Wellicht ter overweging voor Frankrijkgangers, die maar geen afscheid kunnen nemen van hun Nederlandse huis....Let op: voor expats gaan deze regels zo niet op, alleen voor echte emigranten! 

Wim