Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

overdracht aandelen in een sci

Auteur Bericht

avatar#5725
RvB
Berichten: 3
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2006-08-23 23:59:39

Heeft iemand ervaring met overdracht van aandelen in een sci aan een andere partij? Zijn daar model-actes of -contracten voor? Ik begreep dat er geen notaris bij nodig is? Moet er wel een wijziging bij de Kamer van Koophandel oid plaats vinden? Hoe gaat het met de franse belastingaanslag over de meerwaarde; moet je de overdracht melden?

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2006-08-27 12:29:07

Bij in- en uittreden komt er geen kadaster aan te pas, maar de aandeelhouders moeten wel instemmen met toetreding van nieuwe aandeelhouders en bij verkoop zullen de stukken eerst aan de zittende aandeelhouders moeten worden aangeboden. Aandeelhouders hebben het recht om uit te treden of hun aandelen te verkopen. Het eerste kan, afhankelijk van de statuten, als een meerderheid akkoord gaat. Als de statuten niets zeggen over een meerderheid van stemmen of unanimiteit, zal de aandeelhouders naar de rechtbank moeten, die zal beoordelen of het vertrek gerechtvaardigd is. De vertrekkende aandeelhouder heeft recht op terugbetaling van zijn aandelen of het terugstorten van zijn in natura ingebrachte aandeel. De waarde moet in goed onderling overleg worden vastgesteld en als dat niet lukt moet er een deskundige bij komen. Als de partijen het niet eens kunnen worden over de aanwijzing van zo'n expert moet ditmaal het tribunal de grande instance via een kort geding eraan te pas komen. De uittredende aandeelhouder kan zijn stukken aan de overblijvende aandeelhouders verkopen of aan derden. Als daarover geen akkoord wordt bereikt, zullen de overblijvende partners de stukken moeten terugkopen of aanbieden aan een persoon van hun keuze. Als binnen zes maanden geen aanbod tot terugkoop is gedaan, kan de verkopende partij doen wat hem goeddunkt. Als de verkoper niet akkoord gaat met de prijs die de overblijvende partners aanbieden, zal een expert de prijs vaststellen.
Erfgenamen kunnen in een SCI toetreden - als de statuten dit toelaten. De nieuwe toetreder hoeft alleen registratiebelasting ('overdrachtskosten') van 5,09% te betalen over de waarde van zijn aandeel in de SCI, dus geen notariskosten of kosten van wijziging op het hypotheekkantoor. Bij overdracht van de aandelen bepaalt het vermogen van de SCI - vaak de handelswaarde van de onroerende zaak - de prijs van de aandelen. Ook moet bij de verkoop van de aandelen belasting op de plus-value worden betaald.

Wim

avatar#5725
RvB
Berichten: 3
Reacties: 3

#2 Geplaatst: 2006-08-29 23:41:48

Wim, bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik blijf nog wel met een paar vragen zitten. Moet de wijziging van aandeelhouders wel ingeschreven worden bij de Chambre du Commerce et d'Industrie. Zijn daar formulieren voor (te downloaden) en gaat de registratiebelasting ook via de CCI?

Rien