Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Aanschaf electrische boyler

Auteur Bericht

avatar#3174
Sue
Berichten: 23
Reacties: 85

#0 Geplaatst: 2006-08-30 08:58:14

Hallo,

Volgende week gaan we weer. Mijn dochter is er nu en ze zit zonder warm water. Waarschijnlijk heeft de 30 jaar oude boyler het begeven. Nu waren we toch al niet zo gelukkig met dat oude ding. Je kunt er niets mee regelen. Hij gaf uitsluitend gloeiend heet water en zelfs een knop om hem uit te zetten zit er niet op.

Omdat we maar 3 weken gaan, willen we niet zoveel tijd besteden aan het kopen van een nieuwe. We zijn benieuwd naar ervaringen van anderen die een dergelijke aankoop hebben gedaan of overwegen.

Waar? Merk? Hoe duur? Waar moeten we op letten?

En wat is de kleinste inhoud die verkrijgbaar is en voldoende voor douchen en de afwas van twee personen?

gr.

Sue

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#1 Geplaatst: 2006-08-30 10:14:20

Dag Sue,

Even wat technische info.

Je kunt er niets mee regelen. Hij gaf uitsluitend gloeiend heet water en zelfs een knop om hem uit te zetten zit er niet op.

Dit is eerder een voor- dan een nadeel. De temperatuur staat bij deze boiler vast en zo te horen hoog genoeg. Als je de watertemperatuur wilt regelen moet je dat doen door het bijmengen van koud water door middel van de mengkraan bij het tappunt.

Het rendement van de boiler is altijd hoger als het water hierin goed heet is. Immers je hebt meer warmwatercapaciteit op bijv. 40 graden met douchen als je met 80 graden in de boiler begint.

Daarbij moet het water in de boiler altijd meer dan 60 graden zijn om de gevreesde legionella bacterie te voorkomen. Het liefst deze temperatuur ook tot aan de kraan! Af en toe eens door laten lopen dus.

Zeker niet het water in de boiler omlaag regelen, als dat al zou kunnen.

De knop om uit te zetten (schakelaar) kan je gewoon zetten in de stroomtoevoer. Zit er misschien dan wel een in de meterkast? (natuurlijk!)

Waarom die stuk is kan ik natuurlijk niet zien. Kijk eerst even de zekering na en meet of laat meten of er spanning staat op het element. Dit element kan eventueel gewoon vervangen worden afhankelijk van de fabrikant.

Een boiler is een relatief simpel instrument waar weinig aan kapot kan gaan. thermostaat en element, beide te vervangen.

Verder verschillen de prijzen nogal omdat de binnenketel en de isolatie van verschillende materialen kan zijn. De duurste zijn de roodkoperen ketels, maar er zijn ook (binnen)ketels van goedkoper materiaal in Frankrijk te koop. 
Deze zijn dan minder duurzaam.


Mocht je een nieuwe willen zou ik in jullie geval een standaard boiler van 80 liter plaatsen, ruim voldoende.

Succes, Rob.

[Edit]
Hier vindt je een advies wijzer van de grote t.o.v. gebruik.


avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2006-08-30 11:37:13

Boilers begeven het vaak door neeslag van kalk in het water op de bodem van de boiler, waardoor hij niet meer opwarmt.

B.t.w.: je kunt hem niet zelf vervangen.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2006-08-30 11:45:24

Hoezo kun je een boiler niet zelf vervangen? Dat hangt er toch helemaal vanaf hoe handig je bent?

80 liter is krap als je elke dag doucht en de vaat met de hand doet. En als je dan een keer logees hebt... 

De aanschafkosten van een kleine of grote boiler bij een Brico zijn niet zo hoog (voor een Frans gezin wordt al gauw van een capaciteit uitgegaan van 200, soms wel 300 liter boilers), en die paar weken een paar liter meer verwarmen zal je ook niet veel kosten. 

Je zult bij de Brico's zien dat hoe beter het verwarmingselement is afgeschermd van kalkaanslag hoe duurder (maar niet veel) de boiler.

Vergeet niet een veiligheidsgroep er op aan te sluiten. 

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#4 Geplaatst: 2006-08-30 12:46:40

Wij gebruiken een 200 liter boiler (mijn zus gaat nogal eens in bad) en een 150 liter boiler. Sowieso een mengkraan monteren om te douchen: niet alleen verbrand je dan niet zo snel, maar je kunt de douche ook makkelijk op halve kracht zetten: met 6 bar is iedere boiler snel leeg...

Er zitten behoorlijke prijsverschillen tussen 'dichte' boilers en boilers met repareerbaar 'binnenwerk' (noemen ze steatite geloof ik). Omdat de onze pas gesneuveld is door een interne lekkage op het electrische gedeelte hebben we nu een duurdere met steatiet binnenwerk genomen.

Let ook op het volgende: wij hadden onze boilers op temps creuses gezet (dan krijgt-ie alleen stroom tijdens laagtarief), maar daarmee redden de boilers het niet om goed op te warmen: dan heb je een flinke boiler, kun je nog niet normaal douchen! ;-)

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#5 Geplaatst: 2006-08-30 13:05:07

Beetje raar dat je boiler niet genoeg heeft aan de nachtelijke uren om op te warmen, trek je dan dagelijks echt zoveel liter warm water er uit? Met hoeveel personen ben je dan?

Je zus baadt toch niet in het zwembad :-)

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#6 Geplaatst: 2006-08-30 13:14:51

Tja, hoe het precies komt weet ik niet, maar de praktijk wijst het uit. Eerst hadden we alleen een stokoude boiler in de kelder hangen, die had er geen problemen mee (tot die kapot ging dan ;-)) ... Misschien warmen 'moderne' boilers langzamer op, om wat energievriendelijker te zijn, dan die ouderwetsen?

Maar met een flink bad en daarnaast nog wat gedouche etc. van andere familieleden gaat het best hard. Dan kom je er niet met een 100 liter boiler! 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2006-08-30 14:11:52

@Jean-Paul: natuurlijk, als je zelf de kennis hebt van een loodgieter/electromonteur en je hebt de kracht van een jonge god van 18, dan kun je eenvoudig zelf een boiler plaatsen. Maar in de meeste gevallen kun je dat beter overlaten aan een vakman.

Wij hebben 80 liter en dat is net genoeg voor 2 personen als je hem continue aan laat staan. Denk eventueel aan een keukenboiler van 10 liter erbij of overweeg de aanschaf van een electrische geyser (doorstroomapparaat). Bedenk dat een boiler is net als een vrieskast etc.: allemaal kleine postjes van het grote eindbedrag. 

@Jean-Paul: een 300 liter boiler verstookt per dag ruwweg 300/80 * 100% = 375 % meer dan een 80 liter boiler.

Een EDF contract met hoog en laag tarief is voordelig, omdat ook de koel en vrieskast 'snachts goedkoper zijn, je eventueel de wasmachine 's avonds kan laten draaien.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#8 Geplaatst: 2006-08-30 14:22:18

Wij hebben pas zelf de 200 liter boiler vervangen. Wel met z'n tweeen. Zeker met bestaande aansluitingen (dus bij vervanging) is dit een peuleschil. Tip: laat de kapotte boiler wel eerst leeglopen voordat je 'm van de muur af schroeft ;-)

Bij de nieuwe boiler was een gedeelte van de verpakking meteen een mal om gaten mee te boren op de muur (pastte net niet op de oude gaten). 

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#9 Geplaatst: 2006-08-30 15:02:02

Al die verhalen over die enorme boilers te spijt, de topicstarter had het over: 
"En wat is de kleinste inhoud die verkrijgbaar is en voldoende voor douchen en de afwas van twee personen?"

Daarvoor is 80 liter in het algemeen voldoende.
Eventueel een close-in boiler van 10 liter extra voor het comfort in de keuken.


80 liter water van 80 graden is 160 liter van 40 graden om de douchen. Daarmee kan je wel even hoor. Tenzij je er natuurlijk uren onder wilt staan of meerdere keren per dag wilt douchen.

@ richard:
6 Atmosfeer is wel uitzonderlijk hoog, normaal is max. zo'n 4 ato. Daarbij hoef je natuurlijk niet de kraan wijdopen te laten staan met douchen.
Een boiler moet normaal natuurlijk in een nacht makkelijk verwarmen, anders zou het element niet sterk genoeg berekend zijn. Is het misschien een 400 volt element die op 230 aangesloten is? 

Tip:
Ik heb een ringetje (kraanleertje) in de douchekop gezet met een klein gaatje zodat het water met een prettige straal loopt en ook verder goed te regelen is.

Als douchemengkraan zou ik altijd een thermostaatkraan gebruiken om ongelukken te voorkomen.Rob. 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#10 Geplaatst: 2006-08-30 15:44:08

Nou Sjors, die bereking klopt niet helemaal. Stel dat je dagconsumptie gemiddeld 80 liter is. Met een 80 liter boiler moet je dan elke dag 80 liter opwarmen en warm houden. Met een 200 liter (300 is voor tamelijk grote gezinnen) moet je dus elke dag 80 liter opwarmen en 200 warm houden. Zo'n groot verschil is dat nou ook weer niet in harde euro's.

Als je er dan maar een paar weken per jaar bent, en wel in de canicule periode, zou ik niet beknibbelen op het aantal liters.

Een 200 liter boiler is trouwens vaker in de aanbieding bij de Brico's dan een minder standaard 80 liter (bij Leroy Merlin zijn de simpelste 200 liter boilers goedkoper in aanschaf dan hun 75 liter boilers), maar inderdaad wel wat lastiger om in je eentje op te hangen.

Ik zou minimaal een 100 liter boiler aanschaffen in dit geval, of een 80 liter voor douche + een 15 liter voor afwas e.d. 

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#11 Geplaatst: 2006-08-31 00:23:32

Van belang:

KALK!! De meeste boilers begeven het door aanslag van kalk in het tapsysteem. Verder gaan ze steeds meer elektra consumeren naarmate de kalklaag op het element dikker wordt (logisch)

Neem in elk geval een boiler met steatite (Spelling ->?!) elementen, hierop blijft geen kalk zitten. Maar overweeg vooral ook om er een ontharder voor te zetten. Wel eentje die geschikt is voor drinkwater en voeldoende doorstroom capaciteit heeft.

Drukgroep: Een boiler dient op de aanvoer voorzien te zijn ven een drukgroep, deze regelt de druk van het aanvoerwater en werkt als ventiel als de druk van het warme water in de boiler te hoog wordt. Absoluut noodzakelijk voor de veiligheid en levensduur!

Zekering / groep: Een beetje boiler heeft al snel een te hoog Wattage voor een gedeelde groep. D.w.z. dat je dus een apparte groep moet hebben voor je boiler (net als bij de wasmachine) Als je geen extra groep meer hebt kun je dit oplossen door er een losse zekering tussen te plaatsen, deze worden gewoon verkocht bij de bouwmarkten, meestal liggen ze tussen de afdeling boilers. Het is een kastje met een losse zxekeringsautomaat net zoals je die vindt in je groepenkast.

Bekabeling: Zorg dat je minstens een kabel naar je boiler hebt lopen van 2,5mm2. In het geval van een extra tuusenzekering moet je de specificaties van de zekering bekijken, mogelijk moet hier een zwaardere bekabeling naar toe.

Aarding: De boiler moet uiteraard worden aangesloten op een geaard stopkontact. De behuizing moet eveneens geaard worden maar dit loopt meestal via de aansliuiting zelf.

De leidingen zullen ook geaard moeten worden via een potentiaalvereffening op de aardrail van je groepenkast.

Al met al dus prima zelf te doen mits je maar rekening houdt met alle voorwaarden...

Ohja; een grote boiler is meestal goedkoper dan een kleinere (in aanschaf dan)

Wij hebben onze boiler altijd aan staan, ook als we er een lange periode niet zijn. Registratie van het verbruik heeft geleerd dat het niet uitmaakt in verbruik, althans niet in de frequentie waarin wij komen en gaan. Het maakt wel uit voor de levensduur, telkens helemaal afkoelen en weer opwarmen verkort de levensduur aanzienlijk en geeft kalkaanslag op alle fronten!! 

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#12 Geplaatst: 2006-08-31 00:27:31

Euhmm... Sorry voor de vele tikfoutjes in bovenstaande, haastig typwerk.

En; potentiaalvereffening loopt natuurlijk via de aardpen... Maar ik weet niet hoe jullie groepenkast er uit ziet. 

avatar#3174
Sue
Berichten: 23
Reacties: 85

#13 Geplaatst: 2006-08-31 19:54:55

Hallo,

Tot nu toe bedankt voor de reacties. Ik ben al aardig wijzer geworden. Maar zoals altijd, werpen antwoorden weer vragen op.

Twee Forumleden gebruiken het woord "Steatite", maar met een ander betekenis.

- H@ns: Bij een "Steatite" boiler zijn de elementen beschermd tegen kalk.

- Richard: Een "Steatite" boiler is niet gesloten, maar heeft een repareerbaar binnenwerk.

Vraag:

Waar staat "Steatite" voor?

Ik begrijp dat 80-liter boilers in verhouding duurder zullen zijn dan 200-liter boilers, omdat de laatsten veel meer worden verkocht en vaker in de aanbieding zijn. Maar toch zou ik graag bedragen zien van 80-liter boilers.

Vraag:

Willen mensen die onlangs een 80-liter boiler hebben gekocht of naar de prijs hebben gekeken, de prijs/merk/leverancier melden?

gr.

Sue

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#14 Geplaatst: 2006-08-31 20:11:48

Ja, misschien heeft H@ans wel gelijk wat betreft de betekenis van Steatite, ik heb dit ook alleen te horen gekregen van mijn zwager ;-)

Bij Mr Bricolage waren de 80 liter boilers zo tussen de 110 en 185 euro geloof ik (ook weer wel/niet steatite, koperen binnenketel of niet) - niet erg goed op gelet omdat wij op zoek waren naar een 200 liter boiler. Uiteindelijk hebben wij een 'luxe' 200 liter gehaald bij Bati Brico voor 260 euro (met allerlei garanties erop!).

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#15 Geplaatst: 2006-09-01 01:36:14

Hallo Sue,

Ik heb er even de gidsen van Brico Depot en Chretien bij gepakt. Mr Bricolage vind ik over het algemeen te duur.

Allereerst even wat uitleg. Steatite is een keramische beschermmantel om het verwarmingselement. Het element komt zo niet in aanraking met water zodat kalkaanslag wordt voorkomen. Komt het element wel in aanraking met water dan wordt dat omschreven als blindee.

Wattages per merk verschillen wat voor dezelfde boiler inhoud. Electriciteitsverbruik wordt voornamelijk bepaald door de warmwaterafname, wattage is van minder belang. Als je de boiler uitzet gedurende je afwezigheid lijkt mij dat het extra warmteverlies dat een grotere boilerinhoud met zich brengt nauwelijks tot extra kosten leidt.

De gids van Chretien heeft nog een handige boiler indicator: gootsteen of 1 wastafel 10 a 30 liter, gootsteen plus wastafel 50 a 75 liter, gootsteen plus wastafel plus douche 75 a 150 liter, gootsteen plus bad plus wastafel 100 a 200 liter, bad plus douche plus wastafel plus gootsteen 200 a 300 liter, dubbele douche plus wastafel plus bad plus gootsteen 300 a 500 liter. Ik neem aan dat de indicator uitgaat van een gezin.

Noch Chretien noch Brico Depot verkopen 80 liter boilers. (ze staan tenminste niet in de gids vermeld)

Onderstaand wat prijzen van boilers. De aansluitkit dien je apart aan te schaffen en kost ongeveer 40 euro. Brico depot doet dat weer een tientje goedkoper.

De vermogens heb ik er niet bijgezet, noch de verschillende opwarmtijden. 

inhoud   gewoon element  steatite element  brico depot  chretien

50             X                                              96,-           179,-

100           X                                              96,-           109,-

150           X                                               104,-         109,-

150                                       X                   135,-         139,- of 239,-

200           X                                               102,-         119,-

200                                       X                   123,-         149,- of 269,-

De prijsverschillen bij Chretien ontstaan omdat ze verschillende merken voeren. Vermogens en gemiddeld verbruik kun je ter plekke in de gids opzoeken bij Chretien, of stuur even een prive-mailtje. Ik wordt niet graag beticht van het maken van ongewenste reclame.

Mijn eigen boiler (150 liter) is 6 jaar oud, heeft een steatite element en wordt gebruikt door een gezin van 2 volwassenen en 2 kleine kinderen die veel onder de douche worden gestopt. Daarnaast hebben we nog een wastafel en gootsteen.

Tot op heden in onze kalkrijke water buurt nog geen enkel probleem gehad. (ons koffiezetapparaat is ondertussen zo vaak ontkalkt dat de koffie ondertussen een bijzondere rubbersmaak begint te krijgen. Ons water is echt hard)

Maximaal aantal volwassenen dat gebruik heeft gemaakt van deze boiler tijdens logeerpartijen was 10. En ook toen geen probleem met achter elkaar douchen. Omdat we veelvuldig naar LDF afreizen laten we de boiler gewoon aanstaan. De boiler heeft geen schakelklok of aparte nachtstroomvoorziening. Is er boven een bepaalde drempelwaarde water afgetapt dan gaat hij verwarmen.  Zeker in de winter is dat prettig; een "lege" (=koude) boiler na een dag ploeteren is niet fijn.

De eerste paar jaar zetten we het ding uit waarna bij aankomst een 5 a 6 uur opgewarmd moest worden. Toen dat 's winters een paar keer zorgde voor een hoofdzekering die het begaf hebben we hem sindsdien maar aan laten staan ( Boiler in combinatie met een 6 tal electrische wandkacheltjes bleek telkens teveel voor onze pas gedeeltelijke gerenoveerde installatie.) Bij renovatie van de groepenkast houdt de boiler uiteraard een eigen groep en zal ik me ook wat zwaarder laten afzekeren. 

Succes met de keuze. (excuses overigens voor de wat gebrekkige tabel-opmaak. Ik ben met hamer en spijker wat handiger dan met Windows)

Jeroen B, 62

avatar#3174
Sue
Berichten: 23
Reacties: 85

#16 Geplaatst: 2006-09-02 20:19:17

Hallo,

Allemaal bedankt voor de reacties. Als jullie volgende week twee 60+ers met printjes uit dit forum bij een Doe-Het-Zelf zaak zien lopen, dan zijn wij dat.

gr.

Sue