Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Buitenland hypotheek

Auteur Bericht

avatar#5728
Cathy
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2006-08-30 12:10:40

ik heb een huis gekocht in Frankrijk, alle zaken ondergebracht bij een Franse notaris, daar ik reeds 20 jaar in F woon. Hypotheek via een Nederlandse bank aangevraagd, deze gekregen, MAAR nu staat de bank er op dat er TEVENS een Nederlandse notaris wordt ingeschakeld. Ik vraag mij af waarvoor, want mijn Frasne notaris heeft alles al geregeld tegen het gebruikelijke honorarium. Tussenkomst van zijn Nederlandse collega is kostverhogend en m.i. overbodig. Wie heeft hier ervaring mee?

Cathy

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#1 Geplaatst: 2006-08-30 13:58:22

Banken doen dat om het verhoogde risico van buitenlands onroerend goed af te dekken. Er is niet aan te ontkomen. Inderdaad, zo'n Nederlandse notaris is kostenverhogend, net als de verplichte vertaling van de hypotheekakte van het Nederlands naar het Frans. Ook de afsluitprovisie bij een Nederlandse bank is hoger en bovendien de rente ook. Tenzij iemand erg gehecht is aan een Nederlandse bank, of bang is om in het Frans zaken te doen, zijn er weinig redenen om in Nederland een hypotheek af te sluiten op Frans onroerend goed, temeer daar Franse banken steeds meer hypotheken aanbieden tegen voorwaarden zoals die in Nedelrand ook gebruikelijk zijn. Jammer dat u tevoren deze zaken niet op een rij heeft gezet.

Wim

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#2 Geplaatst: 2006-08-30 15:07:53

Het antwoord is volgens mij iets eenvoudiger: voor het vestigen van een hypotheek is een hypotheekacte nodig die de notaris opstelt en passeert; vandaar! Je zegt dat die Franse notaris alles al heeft geregeld, maar je maakt mij niet wijs dat hij/zij voor de Nederlandse bank de hypotheekacte heeft gepasseerd. Omdat er volgens mij geen dubbel werk wordt verricht, zal er ook geen of nauwelijks sprake zijn van kostenverhoging. Ik geef mijn mening graag voor een betere.

Jacob

avatar#3561
Coq-au-vin
Berichten: 7
Reacties: 51

#3 Geplaatst: 2006-08-30 15:43:31

Wim,

Franse hypotheken zijn er de laatste jaren inderdaad op vooruit gegaan. Er is echter nog steeds een groot verschil met de Nederlandse. Zo kan ik in Frankrijk maximaal een aflossingsperiode van 20 jaar krijgen, terwijl ik in Nederland een aflossingsvrije lening kan "krijgen". Het is maar wat je wilt. Je betaalt er echter wél voor.

avatar#5728
Cathy
Berichten: 1
Reacties: 1

#4 Geplaatst: 2006-08-30 16:15:14

Heren, mag ik u bedanken voor uw wijze woorden, inderdaad wat eerder had ik onderzoek moeten doen, maar zit nu in de "Nederlandse draaimolen"en die kost wat.

groet

Cathy

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#5 Geplaatst: 2006-08-30 16:41:10

Aan Coq-au-vin:

Inmiddels zijn in Frankrijk ook 25-jarige hypotheken te koop en een enkele Franse bank heeft een constructie bedacht waarin een lening wordt gegeven die lijkt op een aflossingsvrije hypotheek. Voordat iemand reageert: lijkt! Want de in Nederland alom geliefde aflossingsvrije hypotheek, blijft zeldzaam in Frankrijk. Overigens, ook Nederlandse banken geven niet zomaar een aflossingsvrije hypotheek voor Frankrijk, daar dienst minstens een lange en voor de Nederlandse bank winstgevende relatie tegenover te staan, of ten minste een aanzienlijk bedrag in eigen vermogen dan wel een fors inkomen.

Zoals bekend, de bank leent het liefst aan hen die het niet nodig hebben. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2006-08-30 18:31:46

Dag allen,

Ook wij werkten verplicht met 2 notarissen: de Franse voor de koopakte, en de Vlaamse voor de hypotheek die in Vlaanderen genomen werd. Uiteraard heb je dan ook 2 keer notariskosten, vermits het werk van de ene niets met de taak van de andere te maken heeft. Anders is het als verkoper en koper elk hun eigen notaris willen: dan wordt het  ereloon gedeeld onder beide noatrissen.

Groeten 

avatar#5738
Corine
Berichten: 0
Reacties: 2

#7 Geplaatst: 2006-09-08 10:10:11

Wij zitten op het moment middenin het hele proces van de hypotheek via een Nederlandse bank. Tot nu toe verloopt alles heel soepel. Je mag dan inderdaad wat meer geld kwijt zijn, maar hier in Nederland zaken doen heeft toch ook wel veel voordelen te beginnen met de taal.
Je ontkomt niet aan de Nederlandse notaris. Logisch ook: de Nederlandse bank wil een hypotheeakte in het Nederlands. Juist voor je zelf alleen maar makkelijk. In het Frans kom je er toch niet uit, tenzij je vloeiend Frans spreekt en bekend met het jargon.

Corine

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#8 Geplaatst: 2006-09-08 19:47:38

Ik ben het volstrekt niet eens met Corine. Als je geen vloeiend Frans spreekt, dan zorg je ervoor dat je je laat bijstaan door iemand die wel uit de voeten kan met de taal. Nederlandse hypotheken op Frans onroerend goed zijn ingewikkeld, te duur en voor lang niet iedereen toegankelijk. In je eigen Franse omgeving vraag je devis bij de lokale banken en je kiest de interessantste aanbieding uit. Kun je geen NL'er vinden die je kan helpen, wend je dan tot een NL-specialist in Franse hypotheken. Ik kan privé desgewenst wel een paar namen opgeven. Zij hebben relaties met Franse banken en nemen een hoop rompslomp van je over.

Wim

avatar#5738
Corine
Berichten: 0
Reacties: 2

#9 Geplaatst: 2006-09-14 15:49:39

Ach ieder wat ie wil. Wij zijn volstrekt tevreden met de Nederlandse hypotheek en die is beslist niet duur. Zij hebben de rompslomp van ons overgenomen. O.i. ideaal.

Corine

avatar#4143
Mol
Berichten: 0
Reacties: 1

#10 Geplaatst: 2006-11-29 17:12:06

Wij hebben al vijf jaar geleden een hypotheek met een looptijd van 30 jaar afgesloten bij de CIC (onderdeel van Credit Mutuel), dus dat kan wel degelijk in Frankrijk. Overigens hadden wij bijzonder snel genoeg van het tijdrovende afspraken aflopen bij verschillende banken en dus hebben we een zgn "courtier de prets immobiliers" ingeschakeld. Dat kost uiteraard wel geld maar dat haal je er 3x uit door de betere rentes die ze weten te vinden, en meestal vervallen de dossier kosten.

 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2007-03-27 10:19:48

De kosten van een Buitenland Hypotheek liggen inderdaad wat hoger dan die van een Franse. Maar het heeft ook zo zijn voordelen. Zo wordt alles voor je geregeld en zit je niet in de knoei met de Franse taal bij lastige koopaktes. Ook heb je bij een Nederlandse bank de mogelijkheid te kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek, ook vaak voor een veel langere periode dan de Franse bank je kan aanbieden.

Hoewel de rentepercentages hoger liggen dan in Frankrijk (solvabiliteitsbeslag, het risico ligt nou eenmaal hoger), kan het zijn dat de totale vaste kosten niet eens zoveel verschillen met die van een Franse bank. Vooral personen op leeftijd kunnen hiermee te maken hebben, omdat zij naast de hypotheek verplicht zijn in Frankrijk een dure levensverzekering af te sluiten.

Hoe dan ook, het is ALTIJD verstandig om een hypotheek af te sluiten ivm de successierechten. Deze zijn anders geregeld dan in NL, waar je in NL al gauw kunt rekenen op een vrijstelling tot €500.000 kom je er in Frankrijk veel slechter vanaf, namelijk €76.000. Wanneer men een hypotheek afsluit is deze ook aftrekbaar, over het resterende bedrag draag je dan al gauw tot zo'n 40% af aan de Franse fiscus (zie info erfrecht op deze site). Een Nederlandse bank kan je over dit onderwerp, en over andere onderwerpen (PACS, SCI) uitgebreid meer vertellen en je behoeden voor eventuele ongemakken achteraf.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#12 Geplaatst: 2007-03-27 13:00:55

De meeste Nederlandse banken kunnen je helemaal niets vertellen over PACS of SCI. Hoe kom je daarbij? Er zijn enkele gespecialiseerde NL vestigingen die zich in deze materie hebben verdiept. Oudere hypotheekgevers behoeven in Frankrijk geen dure levensverzekering af te sluiten. Zij betalen een normale premie voor een overlijdensrisicoverzekering. Dat is heel wat anders dan een levesverzekering, die op zijn beurt weer iets totaal anders is dan een assurance vie, dat is in Frankrijk een fiscaal prettige vorm van sparen.

Klok en klepel?

Wim

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#13 Geplaatst: 2007-03-28 10:15:44

Ik vraag me af wie er schuil gaat achter 'sixma'

Iemand van een Nederlandse bank die de opdracht heeft gekregen om meer hypotheken te verkopen aan Frankrijkgangers? In dat geval kan sixma beter eerst nog even een paar maandjes studeren op de verschillende regelingen, want er klopt weinig van zijn of haar verhaal. De opmerking 'Klok en klepel' van Wim was nog aardig, ik dacht meer 'uit de nek l.....'

Voor iedereen die bezig is met deze materie: laat je voorlichten over de verschillen tussen Nederlandse en Franse hypotheken. Ik kan een betrouwbare en zeer deskundige persoon aanbevalen. Er kunnen wel degelijk omstandigheden zijn waaronder een Nederlandse hypotheek beter past, maar voor verreweg de meeste Frankrijkgangers geldt dat ze op zoek zijn naar de goedkoopste hypotheek, binnen de grenzen van redelijke zekerheid en voorspelbaarheid. In dat geval kom je bijna altijd uit bij een Franse hypotheek.

En zoals al eerder gezegd in deze discussie: het prijsverschil is meestal zo groot dat daar nog gemakkelijk de inzet van een tolk of vertaler uit kan worden betaald, indien men terugschrikt voor het Frans. En dan blijft er nog geld over.

Wim

avatar#4311
Brioche
Berichten: 13
Reacties: 51

#14 Geplaatst: 2007-03-28 11:06:49

In deze rubriek in een eerder bericht van Sixma:

 

Ik ben een laatstejaars studente en onderzoek buitenland hypotheken die vanuit Nederland worden verstrekt door financiële instellingen.

 

Het verschil tussen theorie en praktijk? Wellicht is de taal overgenomen uit de wervende folders van Nederlandse instellingen? In ieder geval een mooi "leermoment", weer iets positiefs voortkomend uit dit forum!

 

Brioche

(eeuwig aan het leren)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2007-03-28 16:41:58

Beste forummers,

Om de gemoederen een beetje te kalmeren het volgende:

1. Indien men in LDF als buitenlandse resident/belastingplichtige une residence secondaire koopt, kan het makkelijker zijn om diverse redenen een hypotheek vanuit NL te regelen. Waarschijnlijk kan men de hypotheekkosten en rente in NL. aftrekken. Het valt duidelijk te betwijfelen of je hier per saldo goedkoper mee uit bent. Dit voorzover men een flink aantal jaren nog in NL blijft wonen, residence primaire.

2. Indien men tegen pensioen/Vut aanzit en binnen korte tijd definitief in F. wil gaan wonen, kan men beter alles in F. regelen incl. hypotheekverstrekker, verzekeringen etc. Het is mss. eenmalig wat lastig ivm. met beperkte tijd, maar dát betaalt zich gewoon terug op termijn.

3. Indien men tijdelijk in LDF. is voor werk, huisvesting én andersinds, oriënteer je gewoon vooraf, want er zijn gewoon aanzienlijke verschillen blijven bestaan tussen NL >> F én omgekeerd.

Niet alleen vanwege tijdelijk werk én huisvesting, maar ook juist op het gebied van fiscaliteit en juridische implicaties! Eénheid (harmonisatie!) is nog ver te zoeken op gebied van Nationale Regelgeving binnen de EUR-Unie!

Dus wat hebben we nu hier?

De beide Wimmen staan een ieder bij op dit forum! Ik heb het 9 jaar geleden alleen moeten oplossen. Gelukkig sprak en schreef ik nog redelijk Frans.

Uit de grond van m'n hart kan ik jullie vertellen, dat LDF niet al te moeilijk doet in administratieve procedures als 'buitenlander'. Wél is het zo dat op dát ambtelijk nivo men nog steeds weinig of geen Engels spreekt. Dus... Allez 'mes filles et garçons' vindt je weg daar én laat je vooral HELPEN in gecompliceerde affaires!!!

Salutations cordiales d',

Erik...wiens voornaam Keltisch is BTW!!! ;-)

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#16 Geplaatst: 2007-03-28 19:35:10

Correctie/aanvulling op het betoog van Erik. De rente van Nederlandse hypotheken op een tweede huis in Frankrijk is niet aftrekbaar, noch in Nederland noch in Frankrijk.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2007-03-29 00:47:17

Idd. punt 1. is niet correct Wim,

We houden elkaar dus scherp. Het geldt alleen als je je huis in NL verkoopt tijdens een fiscaal kalenderjaar én bovendien  dat je in hetzelfde jaar officieel en daadwerkelijk emigreert!

Dwz. Je koopt een huis in LDF...nog als 2e woning al of niet met hypotheek daar, dan wordt in dat zelfde jaar het dus je primaire woning En dus kan je nog even de kosten van verwerving aftrekken op de aangifte van IK-NL, omdat die altijd achterloopt. In F. heb je geen hypotheek aftrek. Er zijn wel andere indirecte mogelijkheden zoals Plan d' Epargne, maar daarvoor moet/moest je al een paar jaar daar wonen.

Kort gezegd is het een totaal ander fiscaal systeem en moet je je laten voorlichten door een specialist die beide systemen als "z'n/haar broekzak" kent.

Erik.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#18 Geplaatst: 2007-03-29 12:52:57

Het spijt mij Eric, dat is echt niet correct...

Inderdaad zo houden we elkaar scherp.

Als je Franse tweede huis je eerste huis wordt omdat je je Nederlandse eerste huis verkoopt EN EMIGREERT, gaat de Nederlandse belastingdienst gewoon de balans opmaken, ook over een gedeeld fiscaal jaar.

Ongetwijfeld is er in het verleden wel eens iemand doorheengeglipt, die zijn NL huis had verkocht en vervolgens zijn Franse hypotheek heeft afgetrokken, als ware het een opvolgend Nederlands huis. Op het belastingformulier kun je aangeven dat je in een jaar in twee (of meer) huizen hebt gewoond, beiden met een (verschillende) hypothee. Je kunt dan ook netjes je Franse adres invullen. De belastingdienst trekt niet alle aangiftes na, maar het is niet correct, echt niet.

Tegenwoordig geeft het GBA aan de belastingdienst door wanneer iemand emigreert, dus tegenwoordig lukt deze truc minder vaak. Wordt er wel gecontroleerd dan ziet de belastingdienst dus een Frans adres verschijnen en dan gaat de vraag spelen of iemand met een Frans adres binnenlands belastingplichtig is. En dan komen we in een andere discussie waar op de verschillende fora al heel veel is geschreven.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#19 Geplaatst: 2007-03-30 10:39:55

Ik begrijp jouw verhaal Wim van T,

Ik spreek hier dan over vóór 2000, waarin dat nog wél mogelijk was!

De Inspecteur BD heeft me toen gebeld op dit adres van m'n dochter...zij als hoog opgeleide fiscaliste had dus die aangifte voorbereid. De inspecteur wilde niet alle kosten van verwerving in Fr. in aanmerking nemen. Per fax had ik hem dus alle docu van de notaris gestuurd (waar hij om vroeg!). Tijdens de 'ruling' vroeg hij mij om die stukken te gaan vertalen in't Nederlands. Het was voor dat belastingjaar (emigratie) een duidelijke mogelijkheid. Maar voor de tel. zei ik tegen hem Meneer X, luister eens, ik ga hier geen gecertificeerde vertaling meer doen, want hij begreep geen Franse kreten!

Ik wil nu een ruling tussen gentlemen, dat ik uitsluitend de kosten van verwerving nog kan aftrekken én daarna heeft U geen last meer van mij!

Zo is het toen ook gebeurd tussen ons. Hij heeft zich keurig aan de mondelinge afspraak gehouden, dwz, het heen en weer reizen tussen NL en F. en de kosten daarvan, bleven buiten beschouwing, maar de kosten zoals voor notaris zijn afgetrokken op mijn IB-NL!

Zo is het gebeurd en waren we beiden tevreden... moet er gewoon niet aan denken, dat ik (weer) eens een lange procedure had moeten voeren!

MHG van,

Erik.

.....

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#20 Geplaatst: 2007-04-02 13:28:10

Ja, dat waren nog eens tijden,

Toen de winters nog winters waren in Nederland, toen we elk jaar een elfstedentocht hadden, toen alle bestanden van de overheid nog niet aan elkaar gekoppeld waren en toen belastinginspecteurs nog heren waren.

Maar die tijd is voorbij.....

Wim

avatar#4590
Gemu
Berichten: 0
Reacties: 1

#21 Geplaatst: 2007-06-17 22:05:28

Wim, ik ben nieuw op het forum. Ik heb een huis op het oog in N-Frankrijk en op zoek naar een betrouwbare hypotheek-adviseur. Ik lees in de berichten dat jij een betrouwbare en deskundige adviseur(s) kent. Kun jij mij de naam (of namen) bekend maken ?

Gerrit Jan

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#22 Geplaatst: 2007-06-17 22:31:39

Ik stuur je privé de informatie.

Wim

avatar#4158
stevenp
Berichten: 7
Reacties: 13

#23 Geplaatst: 2007-07-10 16:42:22

Beste Wim,

Zou je mij ook een Nederlandse tussenpersoon kunnen adviseren voor een Franse hypotheek?

Alvast bedankt.

Steven