Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nederland en zijn emigranten

Nederland en zijn emigranten

Wie naar Frankrijk is verhuisd, blijft vaak nog met de Nederlandse regelgevers in contact.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Nieuwe rubriek

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2006-09-09 17:53:30

Op verzoek van een aantal forumgebruikers is deze rubriek in het leven geroepen om ervaringen uit te wisselen over de contacten met Nederland en zijn regelgevers in Den Haag. Kwesties met 'Nederland' konden we tot nu toe niet zo'n goede plek geven in dit forum.

Wat bij betreft kan de discussie over de Zorgverzekeringswet in deze rubriek worden voortgezet.

Vandaag is op de homepage een bericht geplaatst, dat nogal huiveringwekkend lijkt. Veel heb ik er nog niet over gelezen.

Het bericht:

Persoonsgegevens voor Nederlanders in het buitenland?
De Tweede Kamer zal dinsdag stemmen over ingediende amendementen en motie bij de invoering van het Burgerservicenummer (BSN), de opvolger van het Sofi-nummer. Er is ook het Register Niet-Ingezetenen (RNI) met gegevens over personen die een (meervoudige) relatie hebben met de Nederlandse overheid maar die niet zijn geregistreerd. Informatie over de RNI is nauwelijks beschikbaar.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-09-09 20:47:19

'1984'  (nee niet '1985', zoals ik eerst schreef)

maar zoals alle voorspellers heeft ook vriend George Orwell (en niet OrsonWells, zoals ik eerder schreef) zich in het tempo vergist. Maar een goed begin is het halve werk. Als de RNI er eenmaal is, is het op- en aanvullen en/of uitbreiden het bekende fluitje van een cent. En verantwoording afleggen doet niemand meer. Je merkt duidelijk dat de verzetstrijders uit WO-II een beetje te oud geworden zijn om de zaak nog goed in de gaten te kunnen of wellicht te willen houden. De tijden veranderen, maar - voor cynische mensen -  niet ten goede en daar hoef je geen AOW-er voor te zijn om tot die conclusie te komen.

Dank Wim voor de verbeteringen.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2006-09-10 00:38:01

Het was toch George Orwell die over 1984 zijn heldere licht liet schijnen?

We zitten nu in 2006 en ervaren dat de Hollandse wettenmakers het nog erger maken dan Orwell kon bevroeden. De tentakels reiken nu zelfs naar de onderdanen die het land hebben verlaten en met rust gelaten wensen te worden.

Wim

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#3 Geplaatst: 2006-09-10 10:44:45

Met alle waardering voor George Orwell, attendeer ik ook op de visie en bijdrages van Franz Kafka in deze. Een soort buiten-sofi nummer geven aan buitennederlanders is wel een reactie op de vragen. Alle lof voor deze nieuwe rubriek. Er zijn overigens landen in de wereld die deze kwestie wel gestructureerd aanpakken. Klein voorbeeld: in Polen is de Duitse minderheid met een eigen parlementslid vertegenwoordigd. Ander voorbeeld: Duitsers die ooit vluchtten of emigreerden mogen altijd weer terugkeren in Duitsland, ook na vele generaties. (Wolga bewoners). Zo pleit ik voor een soort staatssecretaris in NL die belangen behartigt van buitennederlanders. ik stel voor om de WO II verder buiten de discussie te houden, inmiddels hebben we de war on terror, die ook veel van ons improvisatievermogen vraagt. Dit

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2006-09-10 17:05:35

@DIT,

je overdrijft en doet daarbij een aantal mensen onrecht aan. Vanuit het voormalig verzet is altijd grote druk uitgeoefend om niet teveel vast te leggen over de bevolking in informatiesystemen die nooit te beschermen zijn. Geschiedkundige aanleiding: bevolkingsregister Amsterdam. Niet noemen betekent van het verleden niet willen leren. Ik snap de achtergrond van jouw voorstel/verzoek ook niet zo goed. En de war on terror heeft er eigenlijk niets mee te maken, anders dat de war on terror op zich de terror genoemd kan worden. Je haalt oorzaak en gevolg door elkaar.

Groet,

Sjors

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#5 Geplaatst: 2006-09-11 10:16:46

Sjors,

Bij de recentere dreigingen worden ook gegevens van burgers verzameld, die misbruikt kunnen worden als er foute dingen gebeuren. Neem de afluisterschandalen, controle op pasagiers naar de VS, bijhouden van betalingsverkeer van Europeanen met de VS, 'stevige' verhoren van argeloze europeanen met een donkere baard etc. Redelijk parallel met bevolkingsregister-misbruik van toen. Ik stel dat we geen discussie nodig hebben over toen, als we recent met zeer essentiele gevaren zitten m.b.t. bescherming privacy van burgers en schendingen van mensenrechten binnen onze hoog ontwikkelde samenleving. Zonder onrecht aan diegenen te doen die eerdere drama's moesten meemaken, stel ik dat er vandaag de dag ruim, te ruim 'leer' materiaal voorhanden is. Ergens niet diep op in willen gaan, betekent nog helemaal niet dat de lessen van toen niet ter harte zijn genomen. Het misbruik zit hem niet in de aanleg van een register, maar in het denken en gebruik daaromtrent. Nu is het al zo dat mensen uit diverse landen die in NL tijdelijk werken, zich al moeten bedienen van het sof-i nummer, anders gaat het feest niet door. De weerzin tegen de inhoud van het bericht vind ik eerder in het verschijnsel dat er een apart nummer ontwikkeld wordt voor weer een aparte groep. Een nummer is een herkenningsteken, daarna moet je de eigenschappen van de achterliggende persoon pas verbinden met dat nummer. Ik geef verder toe dat registratie ook een keerzijde heeft. Ooit bezat ik in NL orroerend goed, ik was juist blij dat het kadaster dat genoteerd had (voor het geval iemand ander zou zeggen dat mijn huis eigenlijk niet van mij was etc). Vervolgens ging de belastingdienst diverse conclusies trekken uit die registratie. Een onverdeeld eigendom deel stond op naam van een zakenpartner. De belastingdienst ging toen mij behandelen alsof die persoon diverse financiele middelen aan mij ter beschikking stelde (analoog aan wat tussen gehuwden voorkomt). Dit grove misbruik van het kadaster deed mij de zaak verkopen, bedrijf opheffen etc. Toch was ik eerder zo blij dat het onroerend goed zo netjes geregistreerd stond...  

Ik wou maar zeggen, aan registratie zitten vele kanten, het is aan de burger wakker te blijven. Dit 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2006-09-11 10:42:00

Dit, Chapeau!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2006-09-11 18:46:17

Kunnen de relevante teksten onder het subitem BSN gezet worden svp?. Blijft de boel een beetje bij elkaar

Dank

Jaap