Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

boktor

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2006-09-10 11:07:51

De komende weken ga  ik, gewapend met xylophene, lage drukspuit, pak,masker etc ik een paar dagen aan/in de slag met de houtwurm bij mijn dakbalken.

Iets anders is dat er afgelopen week op een plek boktor sporen van boktor  zijn geconstrateerd bij een wat kleiner deel balken van het dak.

Eerste inspectie doet vermoeden dat het beperkt van omvang is en vooral op een plaats is gelocalisserd.

Al snel lees je bij boktor behandelen dat er gespecialiseerde bedrijven ingeschakeld worden en minder dat er zelf met bijv. delamethrin, kanalen goed injecteren etc. goed resultaat is bereikt. 

Heeft iemand ervaring met de boktor succesvol bestrijden en klopt het dat de bescherming van de behandelaar nog nauwer luistert dan bij gebruik van xylophene?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-09-12 19:32:56

en toen werd het stil...

Geen favoriete bezigheid blijkbaarm(begrijpelijk) want op het forum is er meestal wel antwoord.

Ga (na verkennend onderzoek) binnekort zelf aan de slag met boren, delmathrin inspuiten en daarna pluggen/doppen slaan in het balkenhout. Dit alles in goede bescherming uiteraard.

Uiteraard tips alsnog welkom.

avatar#1802
empyrée
Berichten: 4
Reacties: 78

#2 Geplaatst: 2006-09-12 22:42:40

Volgens mij kun je Xylophene ook prima gebruiken om de boktor te bestrijden. Het enige 'probleem' is dat die wat dieper in het hout leeft en je dus moet zorgen dat het gif ook wat dieper in het hout doordringt.

Wij hebben enkele gaten geboord op zo'n 15 à 20 cm van elkaar en daar de vloeistof ingespoten en dat is volgens mij afdoende geweest.......

Suuces,

Sandra

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#3 Geplaatst: 2006-09-13 10:16:49

Even een ander item. Aan alle forumleden die reageerden met tips: bedankt! Ik heb een goede mini pelle gevonden, mooie prijs en hij doet het prima. Dit

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2006-09-13 18:21:44

boktor en mini pelles....?

Dank je wel Sandra voor je reactie.

Wat ik mij afvraag; hebben jullie (of iemand anders) na het boren (hoeveel mm ongeveer?) de boorgaten ook afgesloten  en met wat? 

avatar#3453
Hirondelle
Berichten: 4
Reacties: 30

#5 Geplaatst: 2006-09-14 00:02:00

Steph,

Misschien zit ik er helemaal naast, maar naar mijn idee hoef je niets te doen als je boktor-sporen niet vers zijn. De boktorren verlaten na het larven-stadium het hout en het probleem lijkt me daarmee opgelost. Misschien komen ze daarna als volwassen boktorren weer terug op het 'oude balkje' om daarin weer eitjes te leggen?

Pas als je ze (vooral s'nachts) hoort en er vers houtstof uit de balken is gevallen, zou je anti-boktor middelen moeten gebruiken.

Bij inspectie van een van mijn balken schrok ik laatst nogal, omdat daar gangen in zitten, die zijn gegraven door boktorren. Het bleek echter te gaan om gangen, die al waren gegraven, voordat de boom werd gezaagd en geschaafd om als balk te worden gebruikt.....Ok, toegegeven, het is niet de beste balk in het huis, maar ik zie voorlopig geen reden om er iets aan te doen en er nog meer gaten in te boren en er gif in te spuiten.

Maar misschien zijn de sporen in jouw balken wel vers.

Wat betreft het afsluiten van de boorgaten. Volgens mij moet je die dus juist niet afsluiten, maar openlaten zodat je er regelmatig vers gif in kan spuiten.

Verder ben ik zeer nieuwsgierig naar reacties van boktor-experts op het bovenstaande.

Succes,
Johan

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#6 Geplaatst: 2006-09-19 12:54:24

Ik heb hier al eens de vraag gesteld wie er daadwerkelijk schade heeft geleden door boktor.

Geen enkele reaktie.

Oud hout is niet meer aantrekkelijk voor boktor, tenzij er vocht bij kan komen.

Daarnaast zijn balken over het algemeen overgedimensioneerd zodat er best wat van opgegeten mag worden.

De wilde verhalen over boktor zijn vooral ingegeven door angst en de reklames van Xylophene natuurlijk.

Ons huis heeft 8 jaar leeggestaan voordat ik het 5 jaar geleden kocht. Overal zitten wel gaten in. Maar ik heb er niets aan gedaan.

Ted 

avatar#1802
empyrée
Berichten: 4
Reacties: 78

#7 Geplaatst: 2006-09-19 15:04:31

@Ted, ik maak me wel degelijk ongerust als er boktor in mijn huis zou zitten. Een boktor eet namelijk een heel ander deel van de balk op dan de houtworm. Laatsgenoemde eet namelijk alleen het buitenste laagje op maar een boktor leef juist van de kern en als je die ontdekt doordat je sporen ziet is het vaak al laat omdat dat betekent dat hij al ver aan de buitenkant van de blak zit. Daarbij zijn er ook twee soorten , degenen die namlijk in vers hout leven hebben geen trek in gekapt hout en omgekeerd.

In ons vorige huis in Nederland was de kap aangetats maar was onze houten garage bijna geheel opgegeten eer wij het in de gaten hadden. De planken bleken alleen nog te bestaan uit het buitenste laagje hout en de verf die er op zat en waren dus zo zacht dat je er zo doorheen kon prikken met je vingers !!!!!!!!

Bij mij gaan dus de alarmbellen rinkelen als ik bokltor hoor knagen !

Sandra

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#8 Geplaatst: 2006-09-19 15:56:28

Sandra,

hoe oud was dat hout en was het goed beschermd tegen vocht ? 

avatar#1802
empyrée
Berichten: 4
Reacties: 78

#9 Geplaatst: 2006-09-19 16:51:51

@Ted, hoe oud het hout was durf ik niet precies te zeggen. Het huis was van 1929 en de garage is vermoed ik ergens in de jaren 70 of eerder geplaatst. Alles was geod beschermd tegen vocht omdat het goed in de verf zat. Wel moet ik vermelden dat het huis in/tegen het bos aan lag maar niet in de schaduw van de bomen lag of zo.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2006-09-19 17:53:55

Zo langzamerhand kom ik steeds een stap verder om de boktor aan te pakken.

Spullen bescherming zijn mij inmiddels duidelijk. Dank!

Vraag die nog onbeantwoord blijft is waarmeee je geboorde en ingespoten gaten mee dicht(naam?) en wat de functie van deze (tijdelijke) afdichting betekent?

avatar#1802
empyrée
Berichten: 4
Reacties: 78

#11 Geplaatst: 2006-09-20 09:16:59

@Steph, wij hebben de gaten niet gedicht nadat we ze hebben ingespoten. Ook de gaten die ooit door onze voorgangers al in enkele balken waren gemaakt zijn ook nooit gedicht dus ik denk niet dat dat gebruikelijk is