Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nederland en zijn emigranten

Nederland en zijn emigranten

Wie naar Frankrijk is verhuisd, blijft vaak nog met de Nederlandse regelgevers in contact.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Pasfoto's voor het paspoort probleem

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2006-09-11 18:43:38

U las het al op deze site bij het nieuws.

Er zijn zowel in Nederland als in het buitenland grote problemen met de foto's voor het recent vernieuwde NL paspoort.

En omdat wij buitennederlanders nogal grote afstanden moeten overbruggen voor het verkrijgen van zo'n nieuw paspoort (men moet zich immers minimaal een keer PERSOONLIJK aan het loket van een consulaat of consulaire dienst van de ambassade vervoegen) is het, zoals ook al in het AD bericht met voorbeeld Berlijn stond, de stress en verlies aan tijd en extra kosten weer niet te overzien.

Want u dacht toch niet dat een fotograaf buiten NL zich maar iets gelegen wil laten liggen aan die fantastische NL regels, die notabene ook nog eens schijnen af te wijken van de meest gangbare in de EU. Zie in dat verband ook de meer dan 'komische' maar eigenlijk ten hemel schreiende ervaringen van één van onze nederBelgen kortelings in de buurt van Antwerpen op de site van de Belgische verontrusten Zorgverzekering. En die had nog het 'geluk', dat men aldaar Nederlands leest en schrift, dus met het pamflet van het MinBuza op zak kon hij nog proberen iets bij die Belgische fotograaf voor elkaar te krijgen.

Nee, ook hier weer het bewijs van Nationale Ombudsman Brenninkmeijers stelling, dat de NL overheid in de invoering van nieuwe regels en wetgeving schromelijk tekort schiet.

Buza schijnt e.e.a. nu via de ambassades te onderzoeken (kalf en put en mosterd na maaltijd komen me dan in gedachten), dus we wachten voorlopig maar even af. In ons geval is mijn vrouw het eerst aan de beurt voor een nieuw paspoort eind van dit jaar, dus hopen we maar, dat het toch een storm in een glas water was. Maar dan minimaal wel één, die ons weer behoorlijk nerveus maakt en ons vertrouwen in 'Den Haag' weer ernstig op de proef stelt.

Andere ervaringen worden gaarne hier ingewacht.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-09-11 20:25:50

Door het consulaat in Toulouse doorverwezen naar een fotowinkel, die goed op de hoogte zou zijn van de regels. Die foto's ingeleverd bij het consulaat en na twee dagen terug ontgestuurd door ambassade te Parijs: niet goed.

Daarna met een lineaaltje naar de fotograaf in een nabij stadje gegaan en hem gezegd volledig en face en 1.5 cm tussen de oren, zwart/wit. Nagemeten bij iedere proef (dus geen polaroid fotograaf gebruiken) en na twee keer was het ok. Tien dagen later de paspoorten weer in huis.

Noraal van het verhaal: recht in de camera kijken, ook als de fotograaf anders zegt te doen, en de afdruk nameten 1.5 - 2.0 cm tussen de oren. Egale en lichte achtergrond

Voor de rest: het beste ambtenarenapparaat is het  kleinste ambtenarenapparaat, lean and mean...

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#2 Geplaatst: 2006-09-11 21:18:10

Afgezien van de nieuwe nederlandse eisen, niets nieuws onder de zon.

De nederlandse pasfoto's werden vroeger ook niet door de Fransen geaccepteerd en de franse niet in nederland. Had niet zo zeer te doen met de maat tussen je oren als wel met de kleur van de achtergrond. Leve europa.

Groet, Kees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-09-12 07:14:07

Kees,

Wel nieuws onder de zon, omdat vroeger de gemiddelde pasportfoto in NL werd gaccepteerd en de foto's in Frankrijk gemaakt in Frankrijk werden geacpteerd.

maar nu worden in NL de foto's niet geaccepteerd en ga je dus voor niets naar het consulaat, tenzij ze voldoen aan een aantal eisen, die niet bekend zijn bij de fotografen in Frankrijk en in Nederland. We hebben het niet over de acceptatie van NL foto's in Frankrijk. Je kunt niet meen naar zo'n hokje toe of naar een polaroid fotograaf. In Fr niet en in NL niet. Fr stelt zelf nauwelijks eisen aan de foto's

Groet, Sjors

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2006-09-12 10:03:53

Kees

Geheel met Sjors eens. Uit eigen ervaring: mijn NL pasfoto is indertijd zonder probleem geaccepteerd hier in Frankrijk. En omgekeerd: twee jaar geleden nieuw NL paspoort via de ambassade in Parijs en geen enkel probleem met de Franse pasfoto.

Is nu dus totaal anders; zie boven

Maar, ik ben natuurlijk benieuwd naar jouw ervaring zoals je doet vermoeden, dat je hebt, gezien je bericht en vooral hoe dat toen is opgelost. Altijd leerzaam voor de huidige situatie ook lijkt me.

Ik lees het graag.

Jaap

avatar#2878
jansen
Berichten: 2
Reacties: 74

#5 Geplaatst: 2006-09-12 10:13:40

Kom beslagen ten ijs  en kijk hoe Postbus 51 dit aan ons allen uitlegt :

http://www.paspoortinformatie.nl

herzien n.a.v. de reactie's hieronder

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2006-09-12 10:57:30

@Hr jansen

Ik hoop dat jouw bijdrage humoristisch of cynisch is bedoeld, anders vrees ik voor een verkalkte geestestoestand. Het is toch van de gekke als zo'n onzinnig probleem al zoveel regeltjes noodzakelijk maakt.

Vandaar dat men in Nederland nooit aan de grote zaken toekomt. Ik denk dat die regeltjes mentatilteit uit de aloude 'kooplieden mentaliteit' voorkomt. De VOC had genoeg uitgebuitte aarbeidskrachten om alle blaadjes foelie precies recht neer te leggen, alle steeltjes dezelfde kant op enz.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2006-09-12 13:04:41

Beste mevrouw of meneer Jansen

De strekking van de problematiek ligt voor het grootste deel NIET in de formele regels en documentatie, die voorhanden is. De problematiek ligt simpelweg in de manier van invoeren van dit vernieuwde proces.

Een en ander wordt alleen maar onderschreven door de vele publicaties in de media en de ervaringen van diverse Nederlanders in binnen-en buitenland.

Voor de binnenNederlanders zal dit vrij snel na invoering wel redelijk op zijn pootjes terechtkomen. Nederlandse fotografen zijn redelijk in staat Nederlands te lezen en kennen de regels dan al vrij snel. En als het dan toch niet goed is, is die fotograaf vaak heel dicht bij (en het Gemeentehuis meestal ook) en is die fotograaf meestal ook wel bereid zonder extra vergoeding alsnog de juiste kwalitiet te leveren. 

Uit voorgaande destilleer je dus snel waarom het voor ons buitenNederlanders vervelender is. (en dat is zwak uitgedrukt dunkt me) en ook niet snel overkomelijk zoals in Nederlandse leerproces.

Een Franse fotograaf leest heel slecht Nederlands. Een Franse fotograaf is niet voorgelicht door de NL overheid. Een Franse fotograaf is niet altijd om de hoek. In ieder geval is de ambassade of het consulaat vaak HEEL ver weg en kost veel tijd en geld om te bereiken. En ik vraag me echt af of een Franse fotograaf zo coulant is e.e.a. gratis over te doen.

Dus simpelweg verwijzen naar de regels en de voorlichting is helaas geen oplossing voor de feitelijke problematiek Dus hoe goed beslagen ten ijs komend ook met dat materiaal (zie ook laatste zin van deze bijdrage), dat is NIET waar het om gaat.

Er is m.i. maar één oplossing op dit moment. Op elke consulaire afdeling moet een fotograaf aanwezig zijn, die zich aan de regels kan houden of althans één in de buurt van het consulaat, die door hen wordt voorgelicht en bereid is mee te werken. (en dat we dan over een monopolie praten is weer en andere discussie, dus dat is dan maar even zo). Als dan het consulaat ons allen daarbij extra voorlicht naast de bestaande informatie vanuit NL, dan is dat al een hele verbetering lijkt me.

Hopelijk komt Buza tot een vergelijkbare conclusie op korte termijn, want ook zij hebben het probleem op zich wel onderkend inmiddels.

Elke andere lijkt me niet reëel op dit moment. Of zou de EU er op korte termijn in slagen een voor de hele EU zelfde regelgeving in deze te realiseren.? Komisch bedoeld, u begrijpt het al.

Nog een opmerking. Niet iedereen kan via Internet een uitdraai maken/krijgen van het door u vermelde Postbus51 materiaal. En indien wel, dan is het dus in het Nederlands EN moet u er van uitgaan dat een eventuele print van de bladzijden en van het malletje NIET in het juiste kleur en/of formaat uit uw printer zal komen. Er zijn altijd afwijkingen in maatvoering en kleur op zelfs de duurdere printers.

Dus eenieder die door uw bijdrage wellicht in die verleiding van afdrukken zou komen, moet ik op dat gebied dus waarschuwen. Mislukt vrijwel zeker.

avatar#2878
jansen
Berichten: 2
Reacties: 74

#8 Geplaatst: 2006-09-12 14:56:32

On tue le messager!?!

De website is:

http://www.paspoortinformatie.nl/

En voor diegenen die denken dat het in Frankrijk anders is:

http://www.interieur.gouv.fr/

en klik op het onderwerp:

"Passeport electronique"

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2006-09-12 15:39:48

@Hr Jansen

Er is hier en tot nu toe geen enkele boodschapper omgebracht, maar je moet wel gek zijn om boodschappen van zoveel onzinnige regels te willen zijn :-)))

Sjors (van de Rebellenclub - Hoe ouder hoe rebelser).

avatar#2878
jansen
Berichten: 2
Reacties: 74

#10 Geplaatst: 2006-09-12 15:55:16

Heer Sjors,

Wordt het dan eens geen tijd om jouw steeltjes dezelfde kant op te laten leggen?

:-))))

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2006-09-12 16:12:09

Nog één keer dan. Want ik streef slechts naar complete en juiste informatie en zeker niet naar het neersabelen van boodschappers.

Inderdaad, volgens EU afspraken moeten alle EU landen dat electronische paspoort invoeren. Dus doen ze dat, ergo een site van de Franse autoriteiten die vergelijkbaar is met de Nederlandse. Ook de informatie daarop is van een vergelijkbare vorm en uitvoering.

MAAR, NL kent problemen en Frankrijk niet. Althans, ik heb daar in Frankrijk nog helemaal NIETS over gelezen of gehoord. Ook niet van de man of vrouw in de straat, die zo'n nieuw Frans paspoort onlangs mocht gaan ontvangen.

WANT, wat lijkt er aan de hand te zijn. Nederland is in zijn invoering van de EU afspraak weer eens een TE braaf jongetje en heeft AANVULLENDE regels bedacht rond de pasfoto. De EU regels zijn conform de ISO normen (zie de Franse site) en de NL regels gaan verder. Het meest in het oogspringend zijn de grijze en niet witte achtergond en de strengere regels over de exacte plaats van het gezicht op de foto.

Dus, waarin een klein land groot kan zijn.

Misschien zou men eens in Frankrijk kunnen gaan vragen hoe het daar wel goed kan gaan? Ik vrees dat het te maken heeft met de producent van het nieuwe passpoort, die zo makkelijker kan werken dan met de basis EU/ISO voorschriften, of is dat een complottheorie.

Dus, ik ga nu met spanning wachten op de Buza uitkomsten van hun onderzoek en aanvullende aanpak en blijf van mening, dat men ons weer eens onverkwikkelijk behandeld.

avatar#2878
jansen
Berichten: 2
Reacties: 74

#12 Geplaatst: 2006-09-12 16:59:38

Geachte heer Pijpe,

Uw chagrijn m.b.t. de Nederlandse bureaucratie is echt, dat merk ik wel.

Maar deze site is naast het uitten van cris du coeur ook bedoeld voor het uitwisselen van informatie.

Daarom kan het geen kwaad vooraleer te reageren eerst eens de aangeboden informatie te lezen ( zoals ook ik heb gedaan teneinde u geen foutieve informatie te verschaffen).

Als U nu het PDF document zou openen getiteld "Conditions d'acceptabilité de votre photographie" ( te bereiken via:

http://www.interieur.gouv.fr/

kies vervolgens rechts op het scherm "passeport electronigue" daarna nog een keer "...le dossier passeport electronique" en ten laatste, onder telechargement het hierboven al genoemde "Conditions d'acceptabilité.....")

zou U zien dat ook daar exacte maten zijn vermeld m.b.t. de pasfoto's, die, als mijn lineaal niet liegt overeenkomen met die in de Nederlandse richtlijnen.

Maar wat staat er bovendien:

"4. FOND

Le fond doit etre uni, de couleur claire ( bleu clair, gris clair).

Le blanc est interdit.

terwijl U hierboven pertinent beweert:

"Het meest in het oogspringend zijn de grijze en niet witte achtergond en de strengere regels over de exacte plaats van het gezicht op de foto."

( toevoeging:

het enige wezenlijke verschil in de nederlandse en franse richtlijnen is dat in Nederland het toegestaan is, om onder voorwaarden, met een "hoofddoekje" te worden afgebeeld, terwijl dat in Frankrijk , in het kader van de laïcité, is verboden)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2006-09-12 17:18:14

Geachte mevrouw of meneer Jansen,

(sorry, maar ik weet het nog steeds niet, vandaar, niet erg hoor)

U hebt gelijk, die kleur is hetzelfde bedoelt als in NL. Ik heb me laten verleiden tot een verkeerd bericht elders, dat meldde dat alleen NL grijs had. Was het AD bericht geloof ik.

Mijn excuses.

Dat van die maat heeft te maken met de m.i. extra regel in NL voor een maat BINNEN de foto. Niet de fotomaat zelf.

In Fr zou dat misschien vergeleken kunnen worden met de plaats van de ogen denk ik. Het NL malletje, zoals u ook online vond, geeft die maat aan als een afstand tussen ooraanzet links en de rechterkant van het gezicht en de onderkant van de kin tot de kruin (ongeveer geloof ik) ik heb iets dergelijks nogal behoorlijk rigide niet op de Franse site kunnen vinden. Of toch weer verkeerd gelezen?

Nooit te oud om te leren.

En ja, ik ben behoorlijk allergisch voor niet goed acterende overheden (ook als dat in Frankrijk is hoor)

Jaap pijpe

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#14 Geplaatst: 2006-09-12 18:17:25

Jaap, 

Toen ik 4 jaar geleden permanent naar  Frankrijk verhuisde had ik 2 sets paspoort foto's nodig, 1 set voor Nederlandse documenten, en 1 set voor franse documenten.

Het enige verschil was de kleur van de achtergrond. De foto's met de Nederlandse achtergrond kleur werd hier (Frankrijk) niet geaccepteerd voor o.a. de carte de sejour. Vandaar dat ik stelde "niets nieuws onder de zon"

Groet, Kees

avatar#2878
jansen
Berichten: 2
Reacties: 74

#15 Geplaatst: 2006-09-12 18:40:48

Geachte heer Pijpe,

Het wordt zo langzamerhand wel gehalikidee op de vierkante millimeter ( letterlijk), maar soit:

Ok de Franse norm kent variatie mogelijkheden:

NL

Gezicht op foto

min. 26 mm hoog, max. 30 mm

min 16 mm breed, max. 20 mm

Fr

min 32 mm hoog, max 36 mm

circa 24 mm breed

GB ( ja Engeland etc.)

min 29 mm hoog, max 34 mm

(achtergrond hier "off-white, cream or light grey !!!)

Belgie

min. 25 mm hoog, max. 35 mm.

De achtergrond van de foto moet een- en lichtkleurig ( wit, lichtgrijs, lichtgeel, lichtblauw) zijn." 

Welk land nu de juiste interpretatie geeft aan de ISO norm valt te controleren, echter waar ik, dat heeft u inmiddels gemerkt graag het laatste woord heb, vind ik  een bedrag van € 100, 72 om mijn (on)gelijk  te bewijzen te veel. :-))

Maar wie het weet mag het zeggen

Afhankelijk van hoe een overheid op een gegeven moment acteert kunnen we dan nu eens Frankrijk, dan weer Nederland ( c.q. Belgie)  uitfoeteren.

Ik wens U nog veel sterkte met Uw allergie.

Gert Jan Jansen ( "Ze zeggen meneer tegen me!")

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2006-09-12 18:41:20

Kees

Dus moeten we zelfs constateren dat je MEER dan gelijk kan hebben.

Want ik heb dus de tegengestelde ervaring, namelijk het wel accepteren van die NL foto (wit, scheef, lachend etct etc) 4 jaar geleden voor de Carte de Séjour, dus kom ik tot de conclusie dat er gewoon sprake lijkt te zijn van willekeur.

Ik begin zelfs voorzichtig te vrezen dat het recente NL pasfoto-probleem misschien wel aan dezelfde kwaal lijdt. Willekeur achter het loket van de gemeentes en de consulaten? Wel veel willekeur achter veel loketten.

Jaap

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2006-09-12 19:15:41

Wat zegt de ambassade in Parijs er zelf, dacht ik.  Trek zelf uw conclusies.

De mijne? Een paar dan

- leuke adviezen over die foto's alvast in NL te laten maken.

- ik was in goed gezelschap met mijn foute Franse achtergrond

- en hebben ze in Parijs al een goede fotograaf om de hoek?

Lees en geniet................................

Introductie elektronisch reisdocument m.i.v. 26 augustus 2006

Introductie Generatie elektronische Reisdocumenten (GeR)

Op 26 augustus 2006 vindt de introductie plaats van het nieuwe elektronische reisdocument. Vanaf deze datum worden nieuwe reisdocumenten voorzien van een elektronische chip waarin naast de persoonsgegevens ook een digitale gezichtsopname is opgenomen. De digitale gezichtsopname wordt gemaakt door het scannen van een pasfoto.

Met de invoering van de elektronische reisdocumenten voldoet Nederland aan de eisen van de Europese Unie, die op 13 december 2004 een verordening heeft vastgesteld “betreffende normen voor de veiligheidskenmerken van biometrische gegevens in door lidstaten afgegeven paspoorten en reisdocumenten” (EG nr 2252/2004 van 13 december 2004). In een later stadium zullen vingerafdrukken van de twee wijsvingers worden toegevoegd.

Strengere eisen aan pasfoto

Voor het technisch omzetten van een gescande pasfoto naar een gelaatsscan is het noodzakelijk dat de pasfoto voldoet aan een zeer uitgebreid pakket aan eisen. Deze eisen kunt U vinden op de NL-versie van de website www.paspoortinformatie.nl.

U mag zelf, in eigen beheer, met een electronische camera een pasfoto (laten) maken, alles is toegestaan zolang de pasfoto maar voldoet aan het gestelde pakket aan eisen en een goedgelijkend beeld geeft van de aanvrager.

Het meest eenvoudige is echter om het consulaat of de Ambassade te bellen waar U het paspoort gaat aanvragen en te vragen naar een fotograaf die een pasfoto kan maken die voldoet aan de nieuwe eisen.

Maak gebruik van Uw verblijf in Nederland

Bent u woonachtig in Frankrijk maar verblijft u tijdelijk in Nederland, bijvoorbeeld in verband met vakantie? Laat dan, in het geval uw paspoort binnenkort verloopt, in Nederland alvast pasfoto’s maken die aan de nieuwe eisen voldoen. Voor in het buitenland woonachtige Nederlanders bestaat ook de mogelijkheid een elektronisch paspoort aan te vragen bij de Afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag (Stadsdeelkantoor Centrum; www.denhaag.nl).

Ook als u van plan bent naar Frankrijk te verhuizen is het raadzaam nog voor uw vertrek bij uw huidige gemeente een elektronisch paspoort aan te vragen of alvast in Nederland pasfoto’s te laten maken die aan de nieuwe foto-eisen voldoen.

Let op: “Franse” pasfoto ONGESCHIKT voor Nederlands paspoort

Frankrijk stelt vooral t.a.v. de maatvoering en achtergrond andere eisen aan de pasfoto voor het reisdocument dan Nederland. Zo mag de grootte van het hoofd op de ‘Franse” pasfoto fluctueren tussen 32 en 36 mm (van kin tot kruin), tegen 26 en 30 mm voor Nederland. Er is dus zelfs geen sprake van enige overlap. Verder schrijft Frankrijk een witte achtergrond voor, tegen Nederland grijs.

Opname vingerafdrukken in chip voorzien voor medio 2008

Door de Europese Unie is bepaald dat in de toekomst ook de vingerafdrukken van de houder van het reisdocument in de chip worden opgenomen. De Europese commissie heeft op 28 juni 2006 de technische specificaties hiervoor vastgesteld. Dat betekent dat de invoeringstermijn van 36 maanden in werking is getreden. De Nederlandse reisdocumenten moeten om die reden uiterlijk 28 juni 2009 twee vingerafdrukken gaan bevatten.

Doel: reisdocumenten beter beveiligen tegen vervalsing en frauduleus gebruik

De digitale gezichtsopname en de vingerafdrukken maken deel uit van het streven de reisdocumenten van de EU-lidstaten beter te beveiligen tegen vervalsing en fraude. De chip maakt het mogelijk de gegevens elektronisch te vergelijken met de kenmerken van de houder van het reisdocument en met de gedrukte gegevens in het reisdocument. Zo is het moeilijker het document te vervalsen en kunnen mensen zich moeilijker identificeren met andermans reisdocument. Naar verwachting zal Nederland de vingerafdrukken medio 2008 in het elektronische reisdocument opnemen.

Via de site www.paspoortinformatie.nl geeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de meest actuele informatie over het elektronische reisdocument.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#18 Geplaatst: 2006-09-12 19:28:41

Geachte heer Jansen (of mag ik al Gert Jan zeggen)

Zo te lezen hebben we elkaar gevonden in het amusante tijdverdrijf rond millimeters.

Waar dat bij mij tot allergie leidt, die groteske vormen dreigt aan te nemen en bij u tot een vorm van 'gierigheid', die u zelfs belemmert in het krijgen van het laatste woord (een eigenschap, die mijn vrouw juist mij toedicht), levert het onze medelezers op dit forum uiteindelijk toch een behoorlijk compleet beeld van de werkelijkheid.

Ik denk dat we ons daar samen best voor mogen complimenteren.

En voor alle duidelijkheid.

Dit is echt bedoeld als frivole afsluiter van onze stevige discussie.

En wat de ambassade dan ook beweert, wij weten het beter.

Groet

Jaap