Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Warmtepomp als (bij)verwarming

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2006-09-12 17:45:03

Wie heeft er ervaring met het zelf installeren van een warmtepomp (pomp à chaleur) installatie.

Wie heeft ervaring met de combinatie van een bestaande CV installatie en een warmtepomp. Ik denk aan het verwarmen van het CV watercircuit via de warmtepomp zodat de CV er nog maar weinig aan hoeft te verwarmen. Spaart een heleboel brandstof (propaan) Ik heb geen vloerverwarming en dat kan bij ons ook niet (meer)

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#1 Geplaatst: 2006-09-14 09:02:55

Beste Jaappijpe,

De belangrijkste informatie om je vraag te beantwoorden noem je niet, namelijk waar haalt die warmtepomp zijn warmte vandaan?

Uit de buitenlucht, uit het oppervlaktewater, uit bronwater of uit een ringleiding in de grond?

De combinatie met een CV installatie is goed mogelijk alleen moet je de CV stoken op aanvoerwater temperatuur in combinatie met thermostaatkranen (in plaats van een kamerthermostaat) zodat de warmtepomp kan trachten de bijschakeling van de CV te voorkomen.

Maar het zwakke aan je opzet is toch dat je geen vloerverwarming meer kunt aanleggen want de warmte pomp is juist efficiënt bij een lage temperatuurverwarming.

Bij een hoog temperatuurverwarming zoals een standaard 70/90 graden Celsius uitgelegde CV installatie zal het rendement van de warmtepomp tegen vallen.

De warmte pomp zal dan ook alleen in het voor en najaar als de radiatoren met een relatief lage temperatuur gestookt kunnen worden effectief zijn.

De besparing in het propaangebruik zal naar mijn inschatting dan ook niet zo groot zijn, ik vraag met zelfs af of het de investering waard is.

Rob van der Veer

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2006-09-14 09:59:56

Beste Rob

Heel veel dank voor je reactie. Ik heb al weer zeer veel bijgeleerd.

Ik dacht de warmte te halen uit de grond via een ringleiding. Ik heb daarvoor meer dan voldoende ruimte op mijn terrein, dat vlak voor ons huis vrijwel vlak is over een ruime oppervlakte van zo'n 100 bij 100 meter.

Daarnaast is onze CV installatie (Viesmann, HR+ of zo iets) er één, die op lagere temperaturen werkt dan de 70/90°C die je noemt. Hartje winter zag ik maximaal 40/50°C op de uitgaande leiding. En het is prima warm in huis. We hebben een groot maar goed geisoleerd huis (buitenmuren, daken, dubbel glas)

Ik heb op alle radiatoren thermostaatkranen.

Is dit voldoende aanvullende info voor nader advies?

Dank vast weer.

Jaap

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#3 Geplaatst: 2006-09-14 10:45:22

Beste Jaap,

Hartje winter maximaal 40/50°C als aanvoerwater voor de radiatoren, dus globaal maximaal 30/40°C als retourwatertemperatuur dat zijn waarden die wel aantrekkelijk zijn voor een warmtepomp.

De warmte wil je halen uit de grond via een ringleiding, de leiding moet wel voldoende diep liggen (vorstvrij) en voldoende lang en dat is veel werk (we komen dus niet helpen ha ha.).

Voor de lengte en diameter van de ringleiding heb je advies nodig van de warmtepomp leverancier.

De koppeling van de warmtepomp met het CV circuit kan het beste via een warmtewisselaar (voor zover niet al aanwezig in de warmtepomp) zodat de twee circuits kompleet gescheiden zijn, dit vereenvoudigd de regeling en het onderhoud.

Trachten het geheel met één enkel regeling te beheersen zal niet eenvoudig zijn immers:

De radiatoren met de radiatorthermostaten zijn het best bediend met een buitentemperatuur afhankelijke aanvoerwatertemperatuur regeling.

Verder mag de CV mag pas starten als de warmtepomp de warmtevraag niet meer kan bijhouden.

Maar de warmtepomp leverancier heeft daar vast wel een regelapparaat voor.

Rob van der Veer

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2006-09-14 11:39:01

Beste Rob

Oei, dat is heel wat geregel wat je me daar schrijft.

Ik dacht, naïf wellicht, dat als je het aanvoerwater naar de normale CV ketel gewoon wat warmer maakt met zo'n warmtewisselaar (dus na dat het retour komt van de radiatoren en voor het weer de ketel in gaat), dat je dan dus wel aardig wat brandstof kan besparen.

De ketel is namelijk zo intelligent, dat hij het water niet warmer wil maken, dan een bepaalde temperatuur, omdat er een buitenvoeler opzit, die het programma van de CV aanstuurt en via de warmtekromme van die software dus bepaalt hoe warm het water moet zijn in de aanvoer naar de radiatoren.

En als dat al warm genoeg is of zelfs al een beetje warmer, dan de ketel uitrekent, dan zal hij niet aanslaan dus.

Een beetje hetzelfde idee dus, waar sommige wasmachines op gebaseerd zijn, die met warm water gevoed kunnen worden om opwarmelectriciteit te kunnen besparen.

Lekenpraat?

Ik hoor het wel.

Dank alvast voor je zeer duidelijke antwoorden.

Jaap

(PS Tja, graaftroepen zal ik dus wel moeten recruteren in de buurt)

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#5 Geplaatst: 2006-09-14 12:12:47

Beste Jaap,

Jij dacht “als je het aanvoerwater naar de normale CV ketel gewoon wat warmer maakt met de warmtepomp dan regelt de CV ketel de aanvoerwatertemperatuur wel naar de radiatoren” helaas dat gaat maar beperkt op (Alléén als de warmtevraag van de radiatoren voldoende is).

Want stel het zonnetje komt er erbij en de radiatorkranen gaan dicht, de warmtevraag wordt minder en minder.

De warmtepomp blijft voluit zijn best doen en de temperatuur van het CV water stijgt en stijgt, uiteindelijk zit je met een aanvoerwatertemperatuur voor de radiatoren die veel te hoog is om nog mooi te worden geregeld door de thermostaatkranen.

Het gaat dan als volgt:

In een bepaalde ruimte wordt het te koud de thermostaatkraan gaat open even later is de ruimte op temperatuur de thermostaatkraan gaat dicht (tot nu toe klopt het) maar dan begint de ellende de radiator zit vol met veel te heet water en de temperatuur in de ruimte schiet vervolgens door.

De oververhitte medebewoner van de ruimte draait de radiatorkraan wat lager en na enige tijd heeft die het weer te koud (ontevreden medebewoners dus).

De remedie een tweede buitentemperatuur afhankelijke aanvoerwater temperatuurregeling voor de warmtepomp die net wat hoger en met dezelfde kromme staat ingesteld als die voor de CV, zodat de warmte pomp altijd eerder start dan de CV en belangrijk ook later stopt dan de CV.

Maar uiteindelijk wel stopt als er nauwelijks warmte vraag is.

Rob van der Veer

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#6 Geplaatst: 2006-09-14 12:17:31

Even super-naief gedacht: heeft Viessman niet een warmtepomp in 't gamma die samen kan werken met de CV? Dat zou denk ik het mooist zijn, als de CV kan regelen of er danwel propaan gebrandt moet worden, of dat de warmtepomp aangeschakeld moet worden ...

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#7 Geplaatst: 2006-09-14 12:36:08

Met een Viessman koop je zo'n beetje de beste en de duurste warmtepomp. Leuk hoor zo'n technische discussie, maar als je echt serieus bent zou ik eerst maar eens naar de business case kijken. Tenslotte wou je geld besparen. Een geothermische warmtepomp is duur, helemaal als je die laat aanleggen.

De COP van zo'n warmtepomp is overigens met een beetje geluk 1 op 4, dus elke Kwh die je in de warmtepomp douwt krijg je 4x weer terug (in warmte).

Ik weet niet wat je nu aan gas verstookt elk jaar, maar je moet wel de investering/afschrijvingen, onderhoud en extra kWh's van de warmtepompinstallatie verrekenen met je gas-besparing. In Frankrijk kun je wel een credit d'impot krijgen, maar dan nog ben ik heel benieuwd naar je business case...

Kun je niet beter een houtkachel neerzetten?

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#8 Geplaatst: 2006-09-14 12:41:14

Beste Jaap,

De meeste warmtepompen voeden vloerverwarmingcircuits dat geeft het beste rendement door de lage temperatuur en is tevens door die lage temperatuur in hoge mate zelfregulerend.
De warmtepomp schakelt gewoon (niet weersafhankelijk) op aanvoerwater of retourwater in en uit (de vloertemperatuur is dan zo gekozen dat de ruimtetemperatuur net niet wordt gehaald).
De uiteindelijke ruimte temperatuur wordt dan door aanvullende kleine radiatoren met radiatorthermostaten verzorgd op basis van weesafhankelijke aanvoerwatertemperatuur.
Je ziet twee onafhankelijk circuits die probleemloos samenwerken zonder dat ze van elkaar af weten.
Jammer dat je géén vloerverwarming méér kunt aanleggen.
Verder ben ik niet optimistisch wat voor regelingen CV fabrikanten kunnen leveren.
Cv-ketels bouwen en warmtepompen bouwen zijn toch twee aparte disciplines.
Ik denk dat warmtepomp bouwers meer met het bijltje gehakt hebben.

Rob van der Veer

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#9 Geplaatst: 2006-09-14 13:33:15

... houtkachel ...

Ja, dat is een goeie, helemaal niet aan gedacht ;-)

Wij stoken ons huis warm op 3 houtkachels. Kostentechnisch is dit het goeiekoopst voor ons, maar het is wel een hoop werk elk jaar ... 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2006-09-14 13:47:34

Nou beste mensen, ik geloof dat ik nu wel heel veel stof tot nadenken en uitzoeken heb.

Ik ga wellicht inderdaad eerst die business-case maar eens even proberen te maken (grofstoffelijk) voor ik me in verdere avonturen stort.

Op de site van Viessmann Nederland www.viessmann.nl staat heel veel heel goede documentatie in pdf formaat. Lezenswaardig. In principe staat daar technisch uitgelegd wat ik zou willen, de combi met een bestaande CV, een zogeheten bi-valente installatie

Allen heel veel dank. Als ik meer weet of doe of nalaat, horen jullie het wel

Jaap

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2006-09-17 14:48:26

beste Jaap,

de ervaring leert dat al met al alles wat je bij bouwt, een pompje hier, een leidinkje daar, de kosten ongemerkt schrikbarend hoog oplopen.

ik wil allen maar even zeggen, waarom gooi je die hele cv instalatie niet de deur uit en leg je een airothermie aan, dat is een soort van de zelfde verwarming die je nu wilt gaan gebruiken, alleen haal je de warmte niet uit de grond maar uit de lucht.

denk er wel aan, warmte uit de grond is alleen geschikt als je een tuin hebt met kleine planten de wortels verwoesten namelijk de buizen.

daar komt bij da airothermie de goedkoopste van de drie is.

drie ?

geothermie via horizontaal in de grong gelegde leidingen ( anderhalf maal de oppervlekte van de te verwarmen vierkante meters huis)

geothermie verticaal in de grond (een buis die schrikbarend duur de grond in wordt geboord [bij ons zou dit 200 meter diep moeten zijn] en daar de warmte ophaalt)

airothermie (een apparaat wat de warme luchtdeeltjes uit de lucht haalt en die omzet in een warmtepomp voor verwarming)

wij hebben airothermie, en het apparaat in de tuin en werwarmt de chambre d'hotes, ons huis, het zwembad in de toekomst, en geeft continu 400 liter heet water voor al de badkamers.

het huis is altijd 21 graden en kan zelfs warmer gestookt worden.

en, zonder kosten van olie of wat dan ook.

ik kan je eventueel een naam van een frans bedrijf geven als je wilt.

wat ik je wel wil zeggen is het volgende, hoe aardig ook, nederlanders hebben op een hoop gebieden met betrekking tot hier geen enkele ervaring, en geven ze dus een totaal verkeerd beeld of advies.

we hebben bijvoorbeeld de ervaring van een biologisch zwembad, wat in nederland niet kan, maar de informatie die ik kreeg kwam voort uit de ervaring die men daar heeft met de ruimte, dus als ik op hun aanraden was afgegaan hadden we een plastick bad in de tuin.

op het gebied van verwarmingen loopt men in nederland nog heel ver achter, dus advies die men heeft is niet echt gegrond, terwijl hier in frankrijk de huizen al wel 20 jaar op geothermie draaien.

ik kreeg van een gerenomeerd bedrijf in nederland het antwoordt 'oh ja, bij jullie kan dat wel, maar hier niet, het is hier te koud' als je dan nagaat dat de uitvinding van geothermie uit de alpen komt waar de temperaturen onder de 20 graden liggen.

hoe vreemd ook, probeer zoveel mogelijk informatie weg te halen bij Le Roy Merlin, en niet perse van de winkel zelf maar probeer contact te leggen met één en de zelfde verkoper, en dan terluiks vraag je hem naar een bedrijf die je verder kan helpen.

bij Le Roy Merlin lopen jongens die vakman zijn.

ik heb zelf een meubelmakerij hier, en voor franse zaken moet je niet in nederland gaan kijken, dat is mijn ervaring.

als je vragen hebt mail je maar.

cees.

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#12 Geplaatst: 2006-09-21 10:04:48

Beste 'les vieilles tantes',

Nog wat opmerkingen naar aanleiding van je bijdrage.
Het klopt dat Nederlanders niet zo veel ervaring hebben met warmtepompen dit komt omdat het aardgas in Nederland tot nu toe zo goedkoop was dat het vrijwel geen zin had om na te denken over andere vormen van energie.
Maar dat is nu snel aan het veranderen en er zijn zelfs woeste plannen voor grootschalig gebruik van aardwarmte zie http://www.energie.nl/index2.html?evn/2005/evn05-142.html
Je meent dat de wortels van planten de buizen aantasten, bij een goed aangelegd systeem liggen die buizen vorstvrij ca. één meter diep, weinig planten die daar met hun wortels bij komen.
Bomen komen dieper maar echt het valt wel mee want ook de waterleidingbedrijven gebruiken tegenwoordig zonder noemenswaardige problemen polyethyleen buizen.
Airothermie is de goedkoopste zeg je, dat klopt in aanschaf maar meldt dan wel even dat het degene is met het slechtste jaarrendement.
Hartje winter warmte uit de aarde halen bij een aardtemperatuur van ca. +10ºC is natuurlijk veel efficiënter dan uit de lucht bij -15ºC, de COP waarden dalen dramatisch bij lage verdamper temperaturen.
En vooral in de winter hebben we veel verwarmingsenergie nodig, in de zomer alleen wat warm water voor de douche en keuken.
Ook een problematisch bij een luchtverdamper is de ijsafzetting rond het vriespunt.
Ik meen dat warmte uit de lucht halen alleen efficiënt is voor zomerse toepassingen, bijvoorbeeld warmwater voor een campingdouches een zwembad en dergelijke.
Verder stel je zonder kosten van olie of wat dan ook, dat is natuurlijk niet waar dat apparaat van je gebruikt waarschijnlijk fors elektra.

Rob van der Veer

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#13 Geplaatst: 2006-09-21 11:51:23

waar zijn de wijze woorden van christian in deze???

salut,

marjorie

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2006-09-21 14:38:24

hallo Rob, en alle andere forumbezoekers

inderdaad is nederland aan het opkomen met andere soorten energy, maar voorlasnog is het kleinschalig vergeleken bij andere landen zoals duitsland zwitserland frankrijk enz.

een van de redenen is dat geothermie heel erg duur is, of je hebt heel veel tuin nodig, en airothermie een zoemende ventilator heeft, en ik zal je wel vertellen, de laatste buren die ik in nederland had zouden m'n hele apparaat d'r uit gereden hebben met een dikke tractor.

maar inderdaad, men is bezig.

mijn broer heeft een enorme bouwonderneming en heeft zelfs een parkeerterein (zwart asfalt) volgelegd met buizen, de zonwarmte die door het zwarte asfalt wordt geabsorbeerd én de hitte van de peparkeerde auto's verwarmen een kantorencomplex met enkele watjes aan stroom, wat een technisch vernuft hé ?

dat men geen ervaring heeft in nederland zijn niet mijn exacte woorden.

ik heb gezegd 'met betrekking tot hier' men heeft hier tenslotte een heel ander klimaat.

dan de buizen, ja, men legt die een meter diep, en ja de waterleidingbedrijven leggen tegenwoordig hoog-kwaliteit-buizen, maar weet je ook dat tie wel eens kapot gaan, ach, dat geeft niet want men legt er een nieuwe naast, zo gepiept, maar in jouw achtertuintje is dat zo gepiept een ravage, dus zegt men, en dat zijn dus de fabrikanten, géén andere beplanting dan lichte planten.

ik heb een lilastruik gerooid van nog geen anderhalve meter hoog maar die zat toch verrekte diep in de grond, maar, en nu komt het, daar denken jij en ik niet aan, ik woon in een heel erg droog gebied, en wat doet een plant dan ? juist, die gaat net zo ver naar beneden tot tie in vochtige grond zit.

dus, neem nou het advies van de fabriekanten maar voor lief, kleine plantjes.

en dan de temperatuur, ja, geothermie is in koude gebieden beter, ik heb ook niet gezegd dat het bij ons - 15 is, wel heb ik gezegd dat de uitvinding van GEOTHERMIE uit de alpen komt, daar zou inderdaad airothermie te duur zijn.

het electra gebruik is een ander verhaal, maar ......... een olie instalatie met een pomp kost electra plus olie, een hout instaltie met een pomp kost hout en elctra, en hier hebben we het alleen maar over electra.

overigens daalt de temperatuur hier maar zelden onder de 10 graden, dat zijn misschien tien dagen per jaar.

ons kost het voor twee huizen, een zwembad, en 7 badkamers, minder dan 1000 euro per jaar.

daar kan ik zelfs geen hout voor kopen.

desalniettemin, mijn beste vriend, ik vind dat je goed geinformeerd bent, je leest aandachtig en veel, dat merk ik.

we wachten met spanning af op de reactie van Monsieur Cristian.

tot die tijd, mijn allerbeste groet vanuit het zonnige cote d'atlantique

Cees.

Ebenisterie/meubelmakerij

17230

Andilly

wat ben ik goed gehumeurd vandaag ;-))

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#15 Geplaatst: 2006-09-24 19:19:20

Marjorie,

alle wijze dingen zijn al door de een of ander gezegd, vooral Rob van der Veer.

1. De COP (coefficient of performance), de verhouding tussen afgegeven nuttige warmte en opgenomen energie, is groter naarmate het te overbruggen temperatuurtraject kleiner is.

Het is dus voordelig een zo warm mogelijke warmtebron te hebben (grondwater is beter dan lucht) en een zo koud mogelijk 'verbruikstoestel' (vloerverwarming met typisch 27/25grd is beter dan radiatoren met typisch 70/50grd, of helemaal beter dan een ouderwets systeem met 90/70grd aanvoer/retour).

De door sommige fabrikanten opgegeven COP's van 7 en meer zijn alleen onder zeer gunstige omstandigheden te halen. Maar COP = 4 is ook iets waarop men trots kan zijn.

2. Het toepassen van twee warmtebronnen (Geothermie en conventionele ketel) op één CV- en/of warmwatersysteem vergt heel wat geavanceerde  regeltechniek om geen JoJo-effect of dergl. te krijgen. Zie de bijdrage van Rob.

3.  Nederland liep lange tijd achter bij alles wat met warmteeconomie en alternatieve verwarming te maken heeft, want wij zaten op een gasbel die nooit opkon. In landen met schaarse en dure energie werden goede isolatie en dubbele (kleine!) ramen al veel eerder toegepast dan in NL. Mijn oovergrootmoeder beweerde steeds dat al haar kinderen in Berlijn wél bij gaslicht maar bij CV en achter dubbele ramen geboren waren, en dat was tussen 1895 en 1905! Met de duurdere energie en (relatief) goedkopere isolatie verschuift de situatie.

4. De eerste in de literatuur bekende verwarming door een warmtepomp was die van de TH Zürich, als ik mij goed aan mijn colleges thermodynamica herinner was dat al voor de eerste wereldoorlog. Het was een demonstratieproject om de praktische uitvoerbaarheid van het door Carl Linde bedachte principe te demonstreren. Men koelde het water van de Limmat af en verwarmte daarmee enkele collegezalen.

5. Bij een kostenberekening in de zin van 'total cost of ownership and use' moet met alle kosten rekening gehouden worden:

Afschrijving en onderhoud, verbruik van gas, olie, elektra.

De investering is meestal goed te berekenen, maar bij de levensduur waarover afgeschreven wordt en bij onderhoudskosten worden vaak wilde verhalen afgestoken; en bij CV op gas en olie wordt al te graag de elektrische energie voor pompen en brander-blowers vergeten.

Hoe duurder onze energie, hoe gunstiger de kostenrekening voor geothermie (of aerothermie).

Men kan zelfs een verwarming zonder gebruik van gekochte energie bedenken:

Neem een geothermie-systeem en wek de voor de warmtepomp benodigde elektrische energie door zonnepanelen op. Gigantische investeringen, maar behalve onderhoud geen lopende kosten.

Tevreden, Marjorie?

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#16 Geplaatst: 2006-09-25 07:24:13

ik had je gemist!!!

en je bent dan gewoon heel goed in alles nog eens op een rij zetten...

salut,

marjorie

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2006-09-25 09:52:55

waar zouden we zijn zonder Cristian,

je bent inderdaad een kei in het leesbaar op een rijtje zetten, daar ben ik een warhoofd bij, maar ja, er is wel het verschil dat jij er voor geleerd hebt, en ik moet het maar van de frans sprekende meneren hebben die me alles piekfijn uitleggen.

gelukkig ben ik een enorme zeikert, zoals men dat in nederland zou zeggen, dus laat me niet met een kluitje in het riet sturen.

na doorgezaagd en door gezaagd te hebben ben ik er dus zeker van dat ik het goed heb gedaan, want........ inderdaad, het is een berekening van kosten, tenopzichte van alles.

daarom heb ik de aanhef gegeven bij de vraag van het orginele bericht "met al dat gesleutel met een pompje hier en een leidingkje daar, ben je meestal duurder uit dan de hele bende te vervangen"

wij hebben inderdaad Cristiaan, alles op de weegschaal gelegd, kosten, opbrengst, tegen temperaturen (die hier warm zijn) en ernaast de mogelijkheid om zelf zonne-energy op te wekken waarmee ik weer kan voeden.

de dubbele opbrengsten van de instalatie (zowel bij geo als airo) moet men ook niet vergeten vind ik.

we hebben in de winter verwarming en in de zomer airco, voor het zelfde geld.

het is als met alles, kijk naar de complete berekening.

dus wil je een pomp als bijverwarming, ik ben er dan nog steeds van overtuigd om die te veranderen als hoofdverwarming.

maar zit je er alleen maar met de kerst en eventueel een koude pasen, laat dan maar lekker die ouwe ketel staan en stook gewoon olie, want je krijgt die geo/airo er in nog geen duizend jaar uit met de onkosten die je 'bespaart'

zeg Cristiaan, weet je niets van die biologische zwembaden ?

men maakt me niet veel wijzer.

met een vriendelijke maandagmorgen groet naar een ieder die vol goede moed de week weer begint.

Cees.

Ebenisterie/Meubelmakerij

17230

Andilly

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#18 Geplaatst: 2006-09-25 13:00:19

Cees,

bij zwembaden, ook biologische, ben ik zelf nog lerende.

Het eigen zwembad staat heel onderaan onze lijst aangezien wie er drie natuur-buitenbaden en een binnenzwembad op korte afstand hebben. En we hebben onze buitendouche en voor de kinderen een opzetbad van bijna 5m diameter!

Als het zover is wil ik er graag over berichten, want je weet:

ik breng alleen verslag uit over dingen die ik zelf gedaan heb of waarvan ik denk op grond van mijn studie en/of beroepservaring verstand te hebben.

Wat ik net gedaan heb en waarover ik ervaringen mee kan delen:

- betonnen badkamervloer op oude balkenvloer met Lewis-zwaluwstaartplaat

- inloopdouche met 'Easydrain' afvoer (in de Lewisplaat)

- 'hangende' WC's

- Verdiepingsbalken vervangen

- waterleidingen 12 tot 16mm en afvoeren 32 tot 125mm voor 9 verbruikers aanleggen

- ramen en deuren van Lapeyre plaatsen

- oude dubbele beglazing met lekkende kit saneren (heeft mijn vrouw gedaan).

Wie hierover iets wil weten moet even een vraag plaatsen.

Graag tot uw dienst!

Christian von Klösterlein

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#19 Geplaatst: 2006-09-26 09:55:22

Beste Christian,

Nog een kleine correctie en aanvullingen op je bijdrage.

Je stelt terecht "Het is dus voordelig een zo warm mogelijke warmtebron te hebben" maar vervolgens "(grondwater is beter dan lucht)" is iets te kort door de bocht, dat is alleen geldig als je in een gebied zit waar de buiten temperatuur beneden het vriespunt komt.
Bovendien is lucht interessant zoals ik al eerder aangaf bij douchewater opwekking voor een (zomer) camping bijvoorbeeld (buitenluchttemperaturen dag/nacht 25/15 ºC tegen grondwater 10 ºC).

Bij de kosten berekening zou ik nog willen aanvullen, pas op voor de vergelijkingen van fabrikanten van aerothermie apparaten, zij vergelijken met geothermie in de eerste aanleg.
Je moet je realiseren dat bij vervanging van de warmtepomp de volgende keren de voorzieningen in de grond bij geothermie niet opnieuw nodig zijn.

Verder zou ik willen opmerken voor diegene die een warmtepomp voor ruimteverwarming plannen in combinatie met een CV ketel neem een kleinere warmtepomp dan de capaciteit van het radiatorcircuit.
Immers het aantal dagen per jaar dat je die volle capaciteit nodig hebt is gering.
De capaciteit van de warmtepomp plannen op de gemiddelde wintertemperatuur en niet op de minimale wintertemperatuur is een goed compromis.
Het hangt af in welk deel van Frankrijk je zit, vraag desnoods bij het dichtstbijzijnde weerstation de gegevens op, maar globaal heb je dan genoeg aan de helft van het radiatorcircuit.

Ook bij warm wateropwekking heeft het geen zin een warmtepomp direct op een boiler aan te sluiten die door een elektra-element of door een CV ketel op een temperatuur van 70 of meer wordt gehouden.
Beter is het om bijvoorbeeld voor een elektraboiler met 90 ºC een extra boiler te zetten welke door de warmtepomp op een temperatuur van maximaal 50 ºC wordt gehouden (de elektraboiler wordt dan gevoed met 50 ºC).
Bovendien kan je het water uit de 50 ºC boiler gebruiken voor je hot-fill wasmachine.

Rob van der Veer

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#20 Geplaatst: 2006-09-26 10:15:54

Rob,

bedankt voor je terechte aanvullingen.

Overigens:

hotfill wasmachine.

Ik heb in onze nieuwe 'buanderie' bij de badkamer bij de wasmachineaansluiting meteen koud en warm gelegd, omdat ik denk dat binnenkort overal wasmachines met hotfill verkrijgbaar zijn. Het is toch bezopen dat je in je wasmachine dure elektrische energie voor het opwarmen verbruikt, als je goedkoop warm water in huis hebt.

Christian v.K.

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#21 Geplaatst: 2006-09-26 10:43:41

Christian,

Inderdaad bezopen om je wasmachine te vullen met koud water.Maar wat ik net zo bedenkelijk vindt is een wasdroger gebruiken zonder dat je de was extra centrifugeert in een aparte centrifuge.
Je staat verstelt hoeveel water er nog uit komt als je de was, reeds gecentrifugeerd in de wasmachine, nog door een aparte centrifuge haalt.
Overigens als je extra centrifugeert in een aparte centrifuge heb je mijns inziens geen wasdroger meer nodig (en die hebben we dan ook niet).

Gewoon de was bij slecht weer op hangen in de garage en de volgende dag is ze droog.

Op de lijst van energieverslindende huishoudelijke apparaten staat de wasdroger nummer één, het is een typisch "lekker makkelijk" (ze staan met de vulopening naast elkaar) en "esthetisch" (geen was aan de lijn (waarvoor sommigen zich zelfs schamen)) apparaat. 

Weg ermee zou ik willen voorstellen.Maar we raken wat afgedwaald van het topic.

Rob van der Veer

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#22 Geplaatst: 2006-09-26 11:33:35

Rob,

misschien verder in de alternatieve hoek?

Christian