Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nederland en zijn emigranten

Nederland en zijn emigranten

Wie naar Frankrijk is verhuisd, blijft vaak nog met de Nederlandse regelgevers in contact.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Kiesrecht buiten Nederland

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2006-09-12 18:33:09

Een recente uitspraak van het Europese hof stelt dat Nederland zijn kieswet op het punt van het kiesrecht moet aanpassen.

Als Nederlanders in derde landen kiesrecht hebben voor bepaalde verkiezingen (bv de europarlementsverkiezingen, dan moeten Arubanen en Antilianen dat ook hebben, aldus het hof.

Hiermee wordt door het hof wederom gegrepen naar de regel van gelijke behandeling van ALLE onderdanen van een lidstaat, waar ook ter wereld. Dus in dit geval, als men kiesrecht toekent aan buitenNederlanders, dan ook aan ALLE buitenNederlanders.

In hoeverre dit motief gehanteerd wordt vanuit het gezichtspunt, dat als Nederlanders in NL een recht hebben, buitenNederlanders dat ook hebben, is uiteraard ook weer interessant in het kader van de discussie rond de ZVW.

Wie laat daar het licht op schijnen?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-12-16 17:05:44

Jaap,

Zo ligt het n.m.m. inderdaad. Kijk maar naar het arrest Pommes...etc inzake de AOW. De uitspraak over de Arubanen etc. is wel logisch en terecht.

NL zal zijn kieswet moeten aanpassen voor die groep. Kiezen op basis van ingezeten zijn is evenwel tegen het vedrag van Maastricht.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2006-12-16 21:27:27

Van Pommeren was de naam....

Wim