Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Nog maar eens BPM

Auteur Bericht

avatar#5664
Hans_Eva
Berichten: 3
Reacties: 9

#0 Geplaatst: 2006-09-15 09:21:14

Hallo allemaal, 

Als we het hebben over een auto op Frans kenteken hier in Nederland rijden, dan komt elke keer de BPM naar voren. Wat ik me nou afvroeg is of het enkel en alleen om de BPM gaat?

Ik bedoel, voor zover ik begrepen heb kent Frankrijk geen wegenbelasting, en ik geloof nooit dat de verzekering nog duurder kan zijn dan hier (eerder goedkoper, heb ik op dit forum veelal gehoord). En daarmee zou het buiten het hele BPM vraagstuk om nog steeds wel eens voordeliger kunnen zijn om een auto op Frans kenteken te rijden.

Mag dat eigenlijk, als ik nog ingeschreven sta in Nederland, en Frankrijk echt als vakantieadres heb?

Stel dat ik een wat oudere auto heb (maar jonger dan 25 jaar), op Frans kenteken. En ik zou daarmee in Nederland willen rijden. Zou ik dan niet gewoon de BPM kunnen betalen op die auto (voor een oudere auto niet eens zo gek duur), hem gewoon Frans kunnen laten en er vrolijk mee rondrijden hier, als het zo eens uitkomt?

Kortom: is het BPM verhaal de enige reden om niet in NL rond te rijden in een franse auto, of zijn er nog meer redenen?

Bedankt! 

Groet,

Hans Teijgeler

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2006-09-15 19:32:32

Erg leuke vraag, maar ik zou het antwoord verdraaid niet weten. Je zou het kunnen vragen bij het dichtstbijzijnde douanekantoor in jouw omgeving, vaak gevestigd bij de Belastingdienst. Ook de bekende Rijksdienst voor het wegverkeer moet opheldering kunnen verschaffen. Voor zover mij bekend is dat BPM-verhaal inderdaad de enige reden waarom NL zo moeilijk doet. En de EU vraagt zich af waarom NL eindelijk niet eens afstapt van deze bijzondere belasting.

Wim

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#2 Geplaatst: 2006-09-16 08:24:07

Het is zeker mogelijk om de rest bpm te betalen, maar als je vaste adres in nederland is zal je hem toch in moeten voeren, laten keuren en op nederlandse platen rijden en wegenbelasting betalen.

Anders ging toch iedereen op Franse platen rijden om de wegenbelasting te ontlopen? Dat kan Zalm echt niet missen!

Kees.

avatar#5726
Pierro
Berichten: 7
Reacties: 45

#3 Geplaatst: 2006-09-16 12:44:43

Het belangrijkste wat hier geldt is waar je woont (geregistreerd bent), als dit Nederland is kan/mag je niet met een op jouw naam geregistreerde auto met Frans kenteken in Nederland rijden.

BPM komt alleen aan de orde tijdens het registreren van de auto (op kenteken zetten) en dat kan alleen weer in het land waar je woont. Dus als dat Nederland is moet je een bewijs van inschrijving in een nederlanse gemmente tonen. Denk erom dat de (europese)wet niet toestaat dat je in 2 landen geregistreert staat, als je in Frankrijk woont moet je je uitgeschreven hebben in Nederland en vice versa.

Groeten,

Peter

avatar#3886
Lex
Berichten: 3
Reacties: 7

#4 Geplaatst: 2006-09-16 13:39:19

En die registratie is in Frankrijk anders dan wel niet geregeld.

Tot november vorig jaar woonden wij in Frankrijk zonder ingeschreven te staan op een NL adres.

Onze verhuizing in Frankrijk naar een ander dep. ging plotseling niet door i.v.m. problemen met de overdracht van ons nieuwe huis. Uit nood geboren naar Nederland alwaar wij ons lieten inschrijven. Heel gedoe o.a. met de nieuwe zorgverzekering, auto's etc. Inmiddels wonen wij op ons nieuwe Franse adres hoewel nog steeds ingeschreven in NL.

Bij ons bezoek aan de prefecture in Bastia wilden wij onze nog geldige maar van een verkeerd adres voorziene Carte de sejour te laten wijzigen.

Dat wilde men niet meer, voor EG burgers geen Carte de Sejour meer nodig. Aanmelden bij de mairie was voldoende, verder een EDF factuur om je adres te kunnen aantonen. Op de mairie werd even een krabbeltje gemaakt met on tel. nummer en verder waren er geen formaliteiten. De burgemeester heette ons van harte welkom met de mededeling dat hij snel op huisbezoek zou komen.

Dus wij wonen nu weer in frankrijk en staan nog in NL ingeschreven.

Waar wonen wij nu, wie het weet mag het zeggen.

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#5 Geplaatst: 2006-09-16 21:20:14

Lex, als je niet uitgeschreven bent uit Nederland woon je daar dus, o. a. voor de belasting. Zo eenvoudig is het, althans voor de Nederlandse regeltjes.

Kees

avatar#3886
Lex
Berichten: 3
Reacties: 7

#6 Geplaatst: 2006-09-16 22:28:22

Zo eenvoudig is het niet, hebben wij tijdens de periode dat wij in Frankrijk woonden ervaren.

Het al dan niet ingeschreven staan in Nederland is niet alleen bepalend. De site van de belastingdienst zegt hierover o.a.:

Medebepalend is met welk land men de sterkste persoonlijke band heeft. Is dat het buitenland dan is er sprake van emigratie, ook als men nog ingeschreven staat in Nederland. Tijdens ons vorig verblijf in frankrijk hadden wij een periode nog een woning in Nederland. Wij verbleven echter het hele jaar in Frankrijk, carte de sejour en ziektekostenverzekering in frankrijk.

Ook toen al heftige discussies met de belastingdienst in  Heerlen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2007-03-10 00:36:08

Jullie woonden officieel in Frankrijk Lex,

Dit is alleen waar de NL-BD in Heerlen jullie iets probeert wijs te maken!

Wellicht hebben jullie je niet laten uitschrijven in de Gemeentelijke Basis Adminstratie in NL. Dan ligt daar jullie foutje, want de BD krijgt door koppelingswet automatisch door als jullie weer naar F. zijn geremigreerd!

Ik zal proberen de zaken zo helder mogelijk op een rijtje te zetten.

1. Bij uitschrijving in de gemeente van NL wordt een adres gevraagd, dat hoeft persé niet het actuele adres te zijn (jullie adres in Bastia volstond ook als je het huis nog net niet verkocht had).

2. Bij de BD in Heerlen een emigratieformulier aanvragen en invullen ivm. alle belastingwetten en sociale inhoudingen waar je vrijgesteld van dient te worden.

Frankrijk heft en niemand anders. Verdrag van voorkoming van dubbele belasting.

3. Een zelfde verhaal voor de uitvoer van auto met NL-kenteken....daar mag je in F. max. 180 dagen in een kalenderjaar mee rondrijden op NL verzekeringsbewijs (carte verte) Omgekeerd ook in NL! Voor inning van de wegenbelasting en BPM ben je in NL nog de klos zolang je nog rondrijdt daar in F. Je hebt in principe nog met recente wetswijziging recht op terugave van BPM bij export (terug) van de auto naar F.

Ik begrijp eigenlijk niet waarom jullie je in NL hebben laten inschrijven voor dat tijdelijke verblijf, want korter dan 180 dagen is er helemaal al geen probleem, iets langer is al erg moeilijk te bewijzen én bovendien was jullie NL-huis in feite jullie vakantiehuis daar. Jullie primaire residentie was in F. en dat kun je gestaaft met rekeningen en overige documenten altijd hard maken.

Met vriendelijke groet,

Erik.

avatar#4355
jolie
Berichten: 0
Reacties: 4

#8 Geplaatst: 2007-03-10 11:20:32

Nog een ander punt betreffende de BPM.

Wij hebben 8 jaar geleden de auto in Frankrijk ingevoerd. Er was in Nederland BPM betaald.

Nu is de auto in Nederland, dus met frans kenteken. De BPM is dus al betaald.

Door omstandigheden (carte gris staat op naam van mijn man) kan de auto niet in Nederland blijven (de auto is dan niet verzekerd).

De auto kan eventueel naar een van de kinderen gaan en dus weer in Nederland ingevoerd worden.

Heeft iemand hier ervaring mee, moet dan weer BPM betaald worden ?

Wij denken van niet.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2007-03-10 12:03:19

Ja Jolie,

En dat is nog niet alles....APK, typekeuring enz. enz. enz.

Ik vraag me werkelijk af of dat voor een minstens 8 jaar oude auto nog wel waard is!

Ik zou hem desnoods gewoon op een trailer naar F. terugvervoeren.

Om daar aan't verkeer deel te nemen moet ie contrôl technique krijgen, eventueel een andere carte grise bij verhuizing naar ander departement, maar de kosten zijn te overzien én veel simpeler.

MVG,

Erik

avatar#37
alexander
Berichten: 4
Reacties: 61

#10 Geplaatst: 2007-03-10 16:00:04

Nee Joli,

Eenmaal BPM betaald is voldoende.

Ook een typegoedkeuring is niet nodig.

Je krijgt zelfs je oude kenteken weer terug, op het kenteken komt dan een vermelding dat de meldcode is gewijzigd, op de nummerplaten komt dan een klein cijfer 1 boven het eerste liggende streepje.

Je moet bij aankomst in Nederland de auto aanmelden bij een BPM meldpunt, bv, bij de douane in Duiven.

Ik had een berg papier nodig, bewijzen van registratie in Frankrijk van mijzelf en via het kentekenbewijs van de auto.

Veel papieren invullen en dan na een dag of tien de brief in de bus met de verklaring van herinvoer. Ondertussen een keuring regelen bij de RDW, is een gewone APK keuring maar moet in dit geval bij de RDW worden gedaan. Dan met de papieren van de invoerkeuring weer naar de douane die een bewijs afgeven dat de BPM al voldaan was. Na nog wat stempels etc. krijg je het kenteken in de bus.

Inmiddels ben ik weer terug in LDF, heb het NL kenteken opgestuurd naar de RDW, met het oude Franse kenteken naar de prefecture en een nieuw Frans kenteken gekregen van het departement waar wij nu wonen.

avatar#4355
jolie
Berichten: 0
Reacties: 4

#11 Geplaatst: 2007-03-24 10:43:35

Inderdaad, als de BPM al ooit betaald was, krijg je hiervoor vrijstelling.

De auto ging naar mijn zoon, het heeft hem 1 telefoontje en 3 uur op een vrijdagochtend (inclusief de APK keuring) gekost om de auto op zijn naam te krijgen. Het kenteken was inderdaad hetzelfde als voorheen.

Kosten 85 euro + de kosten voor de kentekenplaten.

Dit is in Rotterdam gebeurd.