Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

plaats gasfles bij het fornuis?

Auteur Bericht

avatar#3356
harold
Berichten: 37
Reacties: 42

#0 Geplaatst: 2006-09-22 17:55:33

Er staat mij bij dat je een gasfles niet vlak bij het fornuis mag zetten, of dat deze zelfs in een andere ruimte moet staan?

Welke regels gelden er nu in frankrijk aangaande de plaatsing van de gasfles?

vr. gr. harold

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-09-22 20:13:49

hallo Harold,

voor zover ik het weet........

in een appartement is het verboden een gasfles naast het fornuis te hebben, maar in een gewoon huis zijn er zover ik weet geen regels, als dat tenminste een vrijstaand huis is.

ik weet zelfs dat er vornuizen bestaan waar de gasfles in staat, dus...

maar vraag het even voor de zekerheid bij een specialist, of Le Roy Merlin of zo.

Cees.

Ebenisterie/meubelmakerij

17230

Andilly.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2006-09-23 10:33:10

PAS OP PAS OP

Gas is een product met veel gevaren.

Dat is uitgangspunt nummer 1.

Dus als je niet zeker ergens van bent, zoals de plaats van de fles, dan dus nooit naast het fornuis.

Als je ergens wel zeker van bent, dan is dat omdat je het expliciet te horen of te lezen hebt gekregen van een deskundige, zoals Cees ook al terecht opmerkt.

Dus alleen op antwoorden op dit forum af gaan lijkt me niet juist.

Wat IK weet is dat er twee soorten gas in flessen is. Propaan en Butaan (er schijnt ook een versie van een mengsle van die twee te bestaan)

Butaan kan bevriezen, dus niet buiten zetten en propaan MOET ALTIJD buiten staan.

Want propaan is veel brandgevaarlijker dan butaan, maar geeft ook meer rendement voor zijn geld. Voor propaan moet je dus naar 'buiten' of in een heel goed geventileerde ruimte en moet je dus een goede gasleiding (laten) aanleggen.

Butaan mag dus binnen en bv in het kastje onder de gasplaat. Zijn heel goede kleine maat flesjes voor. Als je er twee neemt (vaak aanbiedingen), kan je snel wisselen en rustig een vervanger kopen voor de volgende wissel.

Als aanvullend 'bewijs'; Campinggasflessejs zijn altijd met butaan. Uitgangspunt is dat die niet worden gebruikt als het buiten onder nul is EN vrijwel altijd heel dicht bij de plek waar gekookt wordt op een campingplaatje.

Succes met je beslissing

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#3 Geplaatst: 2006-09-28 09:23:22

Beste Harold,

Jaap meent dat propaan veel brandgevaarlijker is dan butaan dat is niet juist het is even brandgevaarlijk en ontploft ook bij vrijwel dezelfde lucht/gas verhoudingen.
Ook verbrandingswaarde verschilt nauwelijks 1m3 mengsel lucht/propaangas geeft 800 kcal en 1m3 mengsel lucht/butaangas geeft 810 kcal.
Daarmee levert butaangas 1,25% meer energie dan propaangas.

Butaan kan wel bevriezen maar niet bij onze wintertemperaturen wat Jaap bedoeld is dat butaangas overgaat naar butaanvloeistof bij het vriespunt en dan heb je geen gas meer voor je fornuis maar bevriezen is natuurlijk wat anders dan zou het zo hard zijn als ijs.
Propaan wordt vloeibaar bij -42 ºC en butaan bij + 0,5 ºC, een butaanfles in de winter buiten geeft dan ook zodra het vriespunt nadert geen gas meer en een propaanfles wel.

Wat veel groter gevolgen geeft dan de brandgevaarlijkheid is lekkage van propaan en butaan.
Zowel propaan en butaan zijn niet giftig je zou kunnen stellen je gaat er niet dood aan als je het inademt, maar het is wel in hoge mate lucht verdringend en daarmee zuurstof verdringend, dus stik je en ben je voor dat je het weet alsnog dood.
Lucht weegt 1,3 kg/m3, propaangas weegt 1,8 kg/m3 en butaan weegt 2,5 kg/m3 met andere woorden de beide gassen zakken naar de vloer en vloeien weg naar de lagere gedeelten in huis en beginnen vervolgens deze ruimtes te vullen.
De gevolgen kunnen zijn verstikking van huisdieren en mensen en bij het aandoen van bijvoorbeeld het kelderlicht een ontploffing met niet ondenkbaar behoorlijke schade.

Dan is er nog een aanzienlijk drukverschil in de flessen butaan/propaan.
De druk in de fles varieert afhankelijk van de temperatuur:
Bij 15 ºC Propaanfles 750 kPa = 7,5 bar en butaanfles 150 kPa = 1,5 bar bij de gemiddelde gebruikstemperatuur is de druk in de propaanfles dan ook 5 keer zo hoog.
De fessen zijn dan ook niet gelijkwaardig geconstrueerd dus laat nooit een butaanfles met propaan vullen.
Zorg verder dat een fles altijd rechtop staat dit omdat boven in de fles zich gas bevindt en onderin vloeistof.
Indien de fles op zijn zijkant of op de kop gebruikt wordt zal er zich uiteindelijk vloeibaar gas in de regelaar en erger nog in de afgaande leiding of gasslang bevinden met beschadiging en/of breuk tot gevolg.
Ook flessen die buiten staan, staan alleen maar zeker als er maatregelen zijn genomen tegen omvallen/omstoten.
De flessen in de zon zetten (ook leeg) is af te raden, bij 40 ºC is de druk in de propaanfles al opgelopen tot 1310 kPa = 13,1 bar.

Verder vermoedt Jaap ook nog een gas dat uit een mengsel van propaan en butaan zou bestaan, dat klopt dat noemen we autogas en dat kan je krijgen bij een tankstation.
Voordat je op het snode plan komt om voortaan zelf je gasflessen te gaan vullen bij een tankstation moet ik je waarschuwen, dat is pas echt gevaarlijk.
Standaard gasflessen hebben geen voorzieningen om ze veilig te vullen, niet doen dus. 

Rob van der Veer

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2006-09-28 10:52:39

ik sta versteld Rob, hoe weet je dat allemaal ?

tjonge jonge, wat hebben sommige mensen een kennis en vooral logica om iets uit te leggen..

maar goed, nu heb ik ook iets.

bij onze boerderij stonden legio flessen van allerlij soorten gas.

(de boerderij stond 10 jaar leeg)

ik had een fornuis meegenomen uit nederland wat ik net nieuw had gekocht, dus zonde om te laten staan dacht ik, maar die ballon ging al niet op, dus na jaren in een stalling te hebben gestaan in parijs en andere grote steden, bleek dus alsnog dat ik m'n mooie luxe fornuis met automatische gril weg kon keilen (ik kan nog janken)

maar goed, dus we hebben een nieuw fornuis gekocht en na de eerste de beste winter, ik zet de pan op het vuur, de vlammen schroeide de kalk van het plafond !

ik draai snel alles uit en wacht even, daarna weer proberen, ditmaal zonder m'n biefstukje, en ziedaar, de vlammen lijken de olympische toorts wel !

ik heb de barbeque maar aangedaan en eerst gegeten, maar.......

toen moest ik dus volgens de winkel (ik heb dus de ballen verstand niet van gas) die kraan die achter het fornuis zit, die met dat glaasje, vernieuwen.

dat heb ik gedaan en tot nu toe werkt het prima.

nu zegt deze winkelman tegen mij "monsieur, dat komt omdat U twee soorten gas gebruikt"

ik kijk thuis, en jawel hoor, een blauwe fles, en een grijs met blauwe, de een butaan, de ander propaan.

nu is er een probleem met de verd.... fransen, ooit, een eeuw geleden, heeft de eigenaar (die ook al weer een halve eeuw dood is) een contract afgesloten voor de flessen, en wil ik de flessen veranderen, dan moet ik dus met dat contract op de proppen komen.

dus nu heb ik, twee flessen propaan voor ons fornuis, en zes butaan voor de gasvlam om te solderen, nou ik hoop toch dat ik niet zoveel hoef te solderen !

nu zegt de een, je kunt met allebei koken, en mijn vriend zegt, nee, we moeten een nieuw contract aangaan met de leverancier en dan heben we één soort gas.

kan ik nu wel op zowel butaan en propaan koken ?

kan ik één fles butaan naast één fles propaan zetten ?

we hebben n.l. zo'n ding buiten staan waar ik keurig een klompehokkie omheen heb gebouwd, waar twee flessen tegelijk in staan, aangesloten en wel, zo kun je de kraan op fles links zetten, op fles rechts, maar in het midden doen ze het allebij, dus ik kan mengen.

beste Rob, ik sta versteld van jouw kennis, kun je me iets vertellen ?

Cees.

Ebenisterie/Meubelmakerij

17230

Andilly

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#5 Geplaatst: 2006-09-28 11:14:00

Ik heb sinds 15 jaar een Frans fornuis waar de butagasfles IN gaat!  Hoezo gasfles niet in dezelfde ruimte?........ :)

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#6 Geplaatst: 2006-09-28 11:29:31

Beste Cees,

 

Met flessen van onbekende herkomst en/of ouderdom moet je als volgt handelen:

Ga er mee naar buiten, doof je sigaret, wacht nog een paar minuten en vraag of de omstanders op enige afstand willen gaan staan, draai de kraan van de fles open wacht tot al het gas is ontsnapt, geef het sein veilig voor de omstanders, ga naar binnen haal een grote moker en sla met een ferme klap de kraan van de fles.

Dit alles omdat het onverantwoord is om flessen van onbekende herkomst en/of ouderdom weer te laten vullen en in het circuit te brengen, neem dus je verlies en je maatschappelijke verantwoording.

 

Inderdaad je kunt zowel op butaan (campingaz = butaan) en propaan (campers en caravans gebruiken het) koken.

De voorwaarde is dat je de juiste drukregelaar gebruikt en ik denk dat er is mis gegaan bij je thuis.

 

Je kunt inderdaad één fles butaan naast één fles propaan zetten ze bijten elkaar niet (ha ha ha).

Maar gas gaan mengen zoals je voorstelt vind ik alleen geschikt voor diegene die levensmoe zijn onder ons.

Rob van der Veer 

avatar#1784
Daisy
Berichten: 12
Reacties: 48

#7 Geplaatst: 2006-09-28 14:10:23

Beste Cees,

Wat ze bedoelen met een kontrakt is niet wat jij denkt. De man in kwestie bedoelt, dat als je geen bewijs hebt dat je consigne betaalt heb voor je fles gas, je deze dan ook niet kunt terug betaald krijgen. Dus als je wilt veranderen van butaan naar propaan of andersom, dan kun je mits je bewijs van betaling van je consigne (leeggoed) terug betaald krijgen of je betaald gewoon de volle pot voor je nieuwe fles gas. Wat betreft de gasvuren die her en der worden meeverhuisd is er in principe ook geen probleem. Gewoon even contact opnemen met de fabrikant en nieuwe sproeiers bestellen voor propaan of butaan. Bij nieuwe gasvuren worden deze in principe standaard bijgeleverd, zo was dat in ons geval toch.

Vriendelijke groeten.

Les 2 Termites

avatar#3174
Sue
Berichten: 23
Reacties: 85

#8 Geplaatst: 2006-09-28 14:29:18

Weten jullie nog hoe het vroeger was (ik ben van 1946)?

Tafeltje met een katoenen gordijntje. Gasfles eronder en gasstel er op. Als je verhuurt zul je je aan regels moeten houden. Maar als het voor eigen gebruik is, zou ik me er niet zo dik over maken.

gr.

Sue

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#9 Geplaatst: 2006-09-28 15:08:36

hier in nl bestaat al een soort houdbaarheidsdatum voor gasflessen. je krijgt ieder jaar minder voor je statiegeldfles terug en als-ie over de datum is houdt het gewoon op. best wel prijzig. in frankrijk zijn ze nog wat makkelijker.

een gasfles onder een tafeltje? voor alle zekerheid toch maar liever buiten. er zijn zoveel dingen waarvoor de veiligheidseisen zijn aangescherpt. en je zet je (klein)kind toch ook niet meer los in de auto?

ps. ben van '53.

salut,

marjorie

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#10 Geplaatst: 2006-09-28 15:09:36

Beste Sue,

Mijn uitleg over de gevaren van propaan en butaan is niet bedoeld om een ieder bang te maken maar bewust van de gevaren.
Enige benul te hebben waar de gevaren schuilen is natuurlijk nooit weg.
Bij verstandig gebruik en omgang kan je zowel propaan als butaan flessen binnenshuis hebben.
Er gebeuren verbazend weinig ongelukken mee dat is waar, maar toch elk ongeluk is er één te veel.

Maar als techneut sta ik ook aan de grond genageld van stomme verbazing als ik mijn vriendin zie die een emmer warmwater tapt onder de geiser terwijl ze er ondertussen spiritus bij staat te gooien.
Dan denk ik heb je zitten slapen bij de natuurkunde lessen maar diplomatiek zeg ik dan "weet je dat het vlampunt van spiritus 12 ºC is".
Dat was jaren gelden, het vlampunt van spiritus weet ze nog steeds maar of ze zich er aan houdt dat weet ik niet zeker.

Rob van der Veer

avatar#3500
ger
Berichten: 9
Reacties: 23

#11 Geplaatst: 2006-09-28 20:34:18

Wij zijn sinds augustus eigenaar van een oud huisje in de Puy de Dome.

Daarin staat een volle RODE gasfles,maar ik kon niet ontdekken om welke soort gas.

Wie kan mij wijzer maken.

vr. gr. ger

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#12 Geplaatst: 2006-09-29 08:12:39

Als er ongelukken gebeuren met gas, dan ligt de oorzaak meestal in de verouderde toevoerslang. Deze hebben wel zeker een houdbaarheidsdatum!!

Regelmatig ongevallen op caravan en boot, goed opletten dus.

groet

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#13 Geplaatst: 2006-09-29 10:04:49

@Ger,

Leverancier Antargaz gebruikt rode flessen voor Butagas.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#14 Geplaatst: 2006-09-29 11:02:07

Ook een tip voor plaatsing van de gasfles:

Ik heb vanuit de keuken naast het fornuis een gat door de muur geboord, ik meen 20mm, en hierdoor de gasslang naar de aangrenzende stal gevoerd. De gasfles staat dus in de stal, waar een goede doorluchting bestaat en waar geen kuilen, kelderingang of zo aanwezig zijn. Slanglengte ca. 1m.

Christian von Klösterlein

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#15 Geplaatst: 2006-10-03 09:01:33

Beste forumleden,

Nu we het toch over propaan en butaan hebben laten we kijken of de ham vraag, wat is nu goedkoper propaan of butaan, te beantwoorden is.

Een huishoud propaanfles bevat 10,5 kg propaan, de dichtheid bij 15 ºC van het vloeibare gas is 0,510 kg/liter, in een fles zit dan ook 10,5/0,510 = 20,59 liter vloeibaar propaan.
Een huishoud butaanfles bevat 13 kg butaan, de dichtheid bij 15 ºC van het vloeibare gas is 0,587 kg/liter, in een fles zit dan ook 13/0,587 = 22,15 liter vloeibaar butaan.
In een butaanfles zit dan ook 7,6% meer vloeibaar gas dan in een propaanfles.

Maar dat zegt nog niets over hoeveel energie die we uit een fles gas krijgen.
De verbrandingswaarde van vloeibaar propaan is 25,53 MJ/liter een fles propaan levert dan ook 20,59 liter x 25,53 MJ/liter = 525,6627 MJ per fles
De verbrandingswaarde van vloeibaar butaan is 29,475 MJ/liter een fles butaan levert dan ook 22,15 liter x 29,475 MJ/liter = 652,8713 MJ per fles
Een fles butaan levert daarmee 24,2% meer energie dan een fles propaan, een butaan fles hoef je dus minder vaak om te wisselen.

Nu zijn de prijzen van propaan en butaan afhankelijk van de markt omstandigheden.
Maar ruwweg gezegd mag een fles butaan maximaal één kwart meer kosten dan propaan.
Vergelijk bij een omwisselpunt de vulling prijzen van butaan en propaan huishoud flessen om vast te stellen wat het voordeligste is.
Maar wees voordat je switch absoluut zeker dat je gastoestel(len) er geschikt voor is(zijn).

Eerder in deze ''tread'' schreef ik:
Ook verbrandingswaarde verschilt nauwelijks 1m3 mengsel lucht/propaangas geeft 800 kcal en 1m3 mengsel lucht/butaangas geeft 810 kcal.
Daarmee levert butaangas 1,25% meer energie dan propaangas.
Dat lijkt een beetje in tegenstelling met het voorgaande maar dat is niet zo, hier gaat het om het brandbare lucht/gas mengsel.

Rob van der Veer

avatar#5989
Wim & Katja
Berichten: 2
Reacties: 10

#16 Geplaatst: 2008-08-03 19:17:34

Bij mijn zoektocht op het forum ben ik dit nog tegengekomen.

Ik zit met hetzelfde geval; ik ga koken met een gasfles. Is iemand ondertussen al wijzer geworden waar de fles wel en niet mag staan?

Wat vinden jullie van deze denkpiste: de gasfles in het keukenkastje naast de oven zetten, en in dat kastje een ventilatieopening van pakweg 50mm naar buiten (is naast een buitenmuur).

Ter info: ik ben een complete gasleek...

Ik las hierboven dat bij nieuwe vuren allebei de voorzieningen zijn om met butaan of propaan te koken. Klopt dit? Wij gaan in september een oven kopen (waarschijnlijk in de Conforama).

Ik ben er nog niet echt wijzer uit geworden wat nu het betere gas is (uit bovenstaand antwoord van Rob blijkbaar butaan?). Is dit ook het gas dat het meest wordt gebruikt? Maw: als ik de fles ga wisselen/vullen, hebben ze die dan altijd in stock, of moet ik me daar in Frankrijk niet echt zorgen om maken?

avatar#4273
yves
Berichten: 6
Reacties: 50

#17 Geplaatst: 2008-08-03 21:04:30

Is er ook geen mogelijk probleem i.v.m. het vriespunt? Ik dacht dat butaangas reeds bevriest bij 0° terwijl propaangas wel iets lagere temperaturen aankan, tot -13°. Niets bijzonders, zolang de fles niet buiten staat.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#18 Geplaatst: 2008-08-03 21:47:51

Na vele naspeuringen en ook discussies op het forum heb ik het volgende toegepast (ik heb een gasfornuis in de keuken):

- een propaanfles buiten in een geventileerd hokje (butaan bevriest als het koud is)

- op deze fles een standaard drukregelaar (détendeur fixe basse pression) met slang

- in de keuken een stopkraan (robinet à obturateur) aan de muur vastgemaakt en vandaar een koperen 12mm leiding met zilver gesoldeerd (beter bestand tegen eventuele brand) met een plastic pijpje eromheen door een 20 mm gat naar buiten gevoerd

- buiten via een eraan gesoldeerd koppelstuk de slang erop vastgemaakt

- en ten laatste het gasfornuis via een "erkende" gasslang (flexible à embouts mécaniques) aan de stopkraan verbonden.

Het geheel is 90% volgens de Franse normen. Als ik de stopkraan binnen ook nog met slangbreukbeveiliging (détendeur à sécurité) had genomen (sluit af bij een groot lek) dan was het 100% maar daar had ik geen plaats voor, was te groot.

Franse kennissen vonden dit overdreven, die hangen gewoon een slang aan het fornuis en leiden die naar buiten direct op de drukregelaar. Is wat voor te zeggen, hoe minder verbindingen hoe minder risico op lekken en de gasdruk is erg laag dus zo'n vaart loopt dat niet. Wel natuurlijk de slang regelmatig vervangen en daar zit'em vaak de kneep.

Kijk eens op o.a. deze catalogus, daar staan de diverse onderdelen op: http://www.socadif.com/catalogues/gaz.pdf 

Salut!

Steven

avatar#5989
Wim & Katja
Berichten: 2
Reacties: 10

#19 Geplaatst: 2008-08-10 18:42:23

Merci voor de duidelijk geïllustreerde uitleg. Ik heb die catalogus al afgeprint en in mijn "bouwkaft" gestoken. Daar zal ik dan de winkel wel eens mee binnenlopen.

Het is bij ons ook wel mogelijk om de (propaan-) fles buiten te zetten. Lijkt me ook het meest veilig. Het kookvuur staat tegen een buitenmuur (zuidelijk). Ik zal in september ter plaatse eens zien wat ik er voor kan fabriceren.

Alvast hartelijk bedankt...