Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

mijn diploma in Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#3963
nynke
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2006-09-24 20:07:23

Hallo,

Ik en mijn vriend willen misschien naar Frankrijk emigreren. Mijn vriend kan daar aan het werk in een melkveebedrijf maar ik wil graag ook wat met mijn diploma doen. En nu de vraag of jullie misschien weten hoe dat gaat.

Ik ben volgend jaar klaar met mijn opleiding tot leerkracht basisonderwijs kan ik hier ook in Frankrijk mee aan de slag of moet ik nog van alles doen. Misschien zijn er hier mensen die mij hier meer over kunnen vertellen. Hoe gaat dit en kan ik met hetzelfde diploma daar aan de slag.

Groeten nynke 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2006-09-27 18:58:33

Op deze website staat een artikel over diploma-erkenning. Gebruik even de zoekmachine van de website, hier linksonder de menubalk.

Bij mijn weten kunnen buitenlanders niet in het Franse onderwijs terecht. Tant pis.

Wim

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#2 Geplaatst: 2006-10-04 20:16:19

Hallo Nynke,

Franse leerkrachten zijn zogenaamde "fonctionnaires" ofwel ambtenaren (net als in Nederland leerkrachten officieel ambtenaren zijn met alle nadelen ervan maar niet de voordelen ;-). Dit betekent dat de "sollicitatie" gaat middels een "concours" (een soort toelatingsexamen op basis waarvan een selectie wordt gemaakt). Alle informatie over hoe dit allemaal werkt en aan welke voorwaarden je moet voldoen zijn te vinden op de site van het "Ministère de l'Éducation Nationale" .

Succes ermee!!

Groeten,

Thomas Vergouwen 

avatar#4093
Fammetje
Berichten: 2
Reacties: 16

#3 Geplaatst: 2006-11-09 13:38:33

Hoi Nienke,

Volgens mij is het voor jou op dit moment niet mogelijk om je beroep in Frankrijk uit te oefenen. Zoals in eerdere reacties staat, ben je inderdaad een "fonctionnaire". Om een overheidsberoep uit te kunnen oefenen, moet je de franse nationaliteit bezitten.

Het zou misschien wel mogelijk kunnen zijn om uiteindelijk je beroep daar uit te oefenen, maar het zal een lange weg worden om dat te bereiken. Denk aan het verkrijgen van de franse nationaliteit, deze voor een aantal jaar bezitten, deelnemen aan het concours, eventuele aanvullende opleidingen volgen (omdat het onderwijs hier op sommige punten anders is en omdat je uiteraard de taal perfectloos moet beheersen) etc etc.

De bron waar ik het gelezen denk te hebben kan ik niet meer vinden (de link werkt niet meer), maar misschien dat je het volgende kunt proberen:

De franse ambassade in Nederland: http://www.ambafrance.nl/article.php?id_article=5322

Een document over gereglementeerde beroepen in de EU: http://ec.europa.eu/youreurope/nav/nl/citizens/education-study/qualification-recognition/general-system/index_nl.html

Verder kun je direct contact opnemen met de franse ambassade in Den Haag om je vraag te stellen. Deze zijn geopend op franse tijden, dus denk daar aan. Informatie:

Adres
Smidsplein 1
2514 BT DEN HAAG

Tel 070 312 58 00
Fax 070 312 58 24
(vanuit Frankrijk: vervang 070 door 00 31 70)


e-mail info@ambafrance-nl.org


website www.ambafrance-nl.org


De Franse Ambassade is uitsluitend op afspraak open voor publiek van maandag tot vrijdag van 9.30 uur tot 12.30 uur en van 15.00 tot 17.30 uur (geldt alleen voor bezoeken).

Veel succes!

Groeten,
Famke Zandstra

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#4 Geplaatst: 2006-11-09 22:07:17

Hoi Famke!

Niet zo pessimistisch ... voordat ik mijn antwoord schreef dacht ik inderdaad ook dat je geen fonctionnaire kon zijn als je niet de Franse nationaliteit hebt en dat Nienke dus haar beroep hier in Frankrijk niet kan uitoefenen ...

Na een kleine zoektocht op Internet (als je weet waar je moet zoeken gaat dat snel ;-) kwam ik terecht op de pagina waarnaar ik in bovenstaand berichtje linkte en daar staat als je even verder klikt op Concours duidelijk te lezen:

Conditions générales
- Etre ressortissant d'un état faisant partie de l'espace économique européen
- Avoir un casier judiciaire vierge
- Avoir les aptitudes physiques requises

Conditions spécifiques (diplôme et expérience professionnelle)
Pour vous présenter aux différents concours externes d'enseignement, d'éducation et d'orientation, vous devez être en possession des diplômes suivants :

Het blijkt dus te zijn dat inwoner zijn van de Europese Unie (wat bij Nienke dus het geval is) al voldoende is :-)!!! [zolang de rest ook maar klopt en je dus bijvoorbeeld geen strafblad hebt ...]

Groeten,

Thomas Vergouwen 

avatar#3223
ineke
Berichten: 9
Reacties: 52

#5 Geplaatst: 2006-11-11 16:09:04

Nynke,

Ik werk sinds vorige week officieel in dienst van de inspection academique de Toulouse op 3 franse basischooltje als docent Engels. Het wordt ernstig slecht betaald. Mijn ervaring van meer dan 25 jaar voor de klas staan en mijn eerste graads bevoegdheid tellen niet mee in het franse land. Dus rijk wordt ik er niet van, maar het is heerlijk om na drie jaar breken en bouwen weer voor de klas te staan. (zie ook in deze zelfde rubriek bij enseignement des langues vivantes voor de discussie die ik hierover met anderen voerde.)

Groet

Ineke

avatar#4194
hazelaar
Berichten: 0
Reacties: 1

#6 Geplaatst: 2006-12-23 17:36:51

Beste Nynke,

ik werk als ambtenaar in Frankrijk en volgens mij horen ze wel degelijk je ervaring mee te tellen. Vaak weet ressources humaines het niet maar ik heb ergens de jurisprudentie hierover thuis. Deze heb ik met succes gebruikt bij mijn eigen salarisonderhandelingen. Als het je interesseert neem dan even contact met me op.

Saskia

avatar#4375
@nouk
Berichten: 0
Reacties: 3

#7 Geplaatst: 2007-03-05 15:23:08

Hai Nynke

Ik ga alle hoop voor je wegnemen. Ik zit in hetzelfde schuitje als jij en ben al door de hele papier en mensen molen heengegaan. Heb aan alle touwtjes getrokken die er waren, ook vrienden in het Rectorat, die misschien een beslissing zouden kunnen forceren..

Het is absoluut niet mogelijk hier te werken als leerkracht zonder het concours op de iufm te halen. Daarna krijg je wel vrijstellingen, maar ook weinig.

Als je voldoende frans spreekt, raad ik je aan het concours voor te bereiden, daarna ben je inderdaad status fonctionaire en heb je werk.

Heel veel succes!

Bij vragen mag je me mailen, heb misschien nog meer tips!

Groetjes Anouk 

avatar#4472
Stephanie
Berichten: 3
Reacties: 2

#8 Geplaatst: 2007-05-09 22:03:00

Hallo Nynke,

Ik ben zelf bijna klaar met mijn opleiding als tweedegraads docent Engels en ben ook aan het rondkijken voor de mogelijkheden in Frankrijk. Misschien dat je op een creatieve manier toch werkzaam kunt zijn op je vakgebied.

Zo zie ik regelmatig advertenties op internet waarbij een soort van bemiddelingsbureautjes op zoek zijn naar mensen die bijlessen willen geven aan middelbare scholieren, vaak voor meerdere vakken. Aangezien jij als basisschool docent een brede kennis hebt liggen hier misschien mogelijkheden. Ik weet alleen niet welke eisen er aan sollicitanten worden gesteld, misschien dat iemand anders hier ervaring mee heeft?

Verder wordt er op dit moment vroeg begonnen met Engels op basisscholen. Omdat veel franse docenten geen Engels kennen, worden er vaak mensen van buitenaf ingehuurd. Wellicht liggen daar dus ook mogelijkheden, maar ook daar heb ik geen ervaring mee. 

Heel veel succes, ik ben benieuwd waar je uiteindelijk terecht komt!

Groetjes Stephanie

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#9 Geplaatst: 2007-05-10 16:13:12

Klopt ik ken iemand die dat doet, een paar uurtjes op verschillende basisscholen, en daar hoef je geen concours voor te doen. Maar dan moet je natuurlijk ook niet rekenen op een salaris zoals een bevoegd docent dat in NL kan krijgen, je kan niet le beurre, l'argent du beurre et le sourire de la crémière tegelijk verwachten...

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#10 Geplaatst: 2007-05-10 20:26:58

Ik ken middelbare scholen (privé, dat zou bij ons katholiek of protestant zijn) zie voor kleine contractjes min-of-meer bevoegde leerkrachten aannemen. Ze zijn dan niet in dienst van de overheid maar van het schoolbestuur (een "OGEC") dus hebben een contract naar burgerlijk recht.

Nynke, ik denk dat je daar weinig mee kunt, tenzij je over een aantal "slapende bevoegdheden" beschikt.

Steven 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2007-05-10 21:11:42

hallo,

je diploma kun je laten waarderen bij www.nuffic.nl

succes

JP

avatar#4658
sofiaele
Berichten: 2
Reacties: 1

#12 Geplaatst: 2007-08-03 15:20:37

Hallo,

Ik ben nieuw op deze forum, mijn naam is Marisa, ik ben getrouwd met Ko, hebben we een dochter van 20 maanden Kyra, en ben inverwachting van de 2e.

Mijn vraag is : we willen in de toekomst in Frankrijk gaan wonen.

Mijn man gaat binnenkort met pensioen, en ik wil weer gaan werken, in Frankrijk.

Ik heb in Nederland een MBO opleiding van 3 jaar en een diploma gehaald.

Met deze diploma kan ik hier werken met kinderen, bij kinderdagvervlijven en basisscholen en met gehandicapte.

Is deze diploma ook geldig in Frankrijk?

Moet mijn man straks verplicht frans gaan leren, om een verblijfvergunning te krigen, i.v.m. nieuw wet in Frankrijk.

We zijn hier eigenaar hier van een huis, en willen graag deze verkopen om huis te huur/kopen in Frankrijk, maar weten niet hoe...

We hebben zo veel vragen maar weten niet hoe en wat....

Alvast bedankt.

Marisa

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#13 Geplaatst: 2007-08-03 21:20:26

Indien u de Nederlandse nationaliteit heeft of van een ander land van de EU, heeft u geen verblijfsvergunning nodig.

Diploma erkenning is lastig. Alle beroepen uit de medisch-sociale sector zijn gereglementeerd. Voor de uitoefening is een accoord nodig van de DDASS, een organisatie op departementaal niveau die toezicht houdt op de volksgezondheid, etablissementen en werkers in de sociale en medische sector. Voor erkenning van een diploma in FR kunt u kijken op www.ciep

Ik adviseer u te beginnen met deze website (www.infofrankrijk.com) door te spitten en het boek aan te schaffen Wonen en Leven in Frankrijk van Wim Bavelaar. Tot nu toe het meeste complete boek wat ik tegengekomen ben.

Succes,

Ingrid

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#14 Geplaatst: 2007-08-03 21:20:59

Voor diploma erkenning: www.ciep.fr