Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Badkamer verherbouwen

Auteur Bericht

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#0 Geplaatst: 2006-09-25 13:22:54

Om 'm meteen maar even in te koppen ;-)

De badkamer aan mijn kant van het huis ligt pal naast mijn slaapkamer. Het tussenmuurtje is waarschijnlijk van die rooie snelbouw blokjes, de vloer is van hout en loopt er waarschijnlijk onder door. Resultaat is dat eea zeer gehorig is. Vooral met bezoek is dat nogal vervelend: gezin+2 kinderen+badkamer=lawaai, en dan meestal 's morgens vroeg ...

Buiten dat is de douchecabine aan vervanging toe: dit is ook een eigenbouw ding waar het behang af krult en de houten sponning van de glazen deur begint paddestoelen te kweken.

Nu dacht ik 'simpelweg' lewisplaten op de houten vloer te leggen en hierop beton te storten, om daarop dan weer een nieuwe douchecabine neer te zetten. Ontstaan er natuurlijk problemen met de deur (afzagen) en de WC (afvoer verlengen?) + het diverse leidingwerk, dat gewoon op de muur geschroefd zit dus redelijk makkelijk aan te passen is.

Maar: kan dit ook? De vloerbalken zullen het wel houden (in 1678 deden ze niet zo preuts met bouwmateriaal ;-)). Maar kan de bestaande vloer blijven liggen of moet die er eerst uit? Scheelt zo'n betonnen vloer in gehorigheid of moet alsnog het tussenmuurtje vervangen door iets anders?

Richard 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2006-09-26 06:38:49

Beste Richard, 

           

zonder kennis van de plaatselijke situatie is het niet mogelijk een sluitend advies te geven, maar ik wil op enkele in je bericht aangegeven problemen ingaan

Een doorlopende plankenvloer met een erop gezette muur van holle bakstenen is vragen om geluidsproblemen. De vloeren van badkamer en slaapkamer moeten akoestisch ontkoppelt worden, en aan de klankbordwerking van de lichte muur moet iets gedaan worden.


Ik zou het zo doen:

1.    De vloer
- de planken aan de badkamerkant vlak vóór de muur afzagen en dan compleet verwijderen. Goed te doen met een cirkelzaag met geleiderail.
- op de balken viltrepen leggen en daarop Lewisplaten, desnoods met scheglatjes nivelleren – de platen moeten precies waterpas liggen.
- de Lewisplaten door de viltrepen heen aan de balken vastschroeven. Viltrepen zijn bij de bouwmaterialenzaak als ‘bandes désonorisantes’ of zoiets verkrijgbaar, ca.7x50mm (worden vaak bij parket gebruikt).
- tussen Lewisplaat en muren een spleet van 10-15mm laten en in deze spleet viltrepen of stroken piepschuim zetten, die zover omhoog staan dat ook het beton de muren niet raakt.*
- niet vergeten de Lewisplaten te aarden.
- de balken vóór het storten van beton onderstempelen. Ik heb dit niet gedaan, denkend dat oude balken van 20x25cm niet door zouden buigen. Na het uitharden van het beton had ik in het midden een kuil van 5mm diep. Moest ik egaliseren met ‘mortier de ragréage’, een soort zelfnivellerende vloerafwerking.
Veel informatie over de verwerking van Lewisplaten is te vinden op www.reppel.nl , de website van de maker van Lewisplaat.

      

2.    Het tussenmuurtje
Ik zou proberen aan de badkamerkant voor de muur een voorzetmuur van gasbetonblokken (beton cellulaire) te plaatsen, 5 of 7cm dik is voldoende. Deze wand moet volkomen los van de bestaande wand van holle bakstenen staan. In deze wand kunnen heel makkelijk sleuven voor leidingen gekrabd worden (water en elektra, ook dunne afvoerleidingen). Het is ook mogelijk in de spouw tussen de twee bladen dikkere rioleringsleidingen te leggen.

        

3.    Andere problemen en oplossingen
- Ik zou overwegen de deur niet af te zagen maar het hele kozijn eruit te halen en hoger te plaatsen.
- Bij een WC met bodemuitlaat ontstaat geen probleem, je moet soms alleen een tussenbus plaatsen, maar bij een WC met achteruitlaat moet je de leiding wél aanpassen.  Denk eraan: deze aansluitingen zijn in F 100mm, in NL 110mm.
- Is dit niet ook een goede gelegenheid het leidingwerk (water) te vervangen, hierbij de juiste diameters te kiezen en het geheel in te hakken/vrezen?
- En houten onderdelen aan een douchecabine is natuurlijk niet zoals het moet. In Frankrijk bestaat een goede keuze aan betaalbare douchecabines, volgens mijn ervaring beter dan in NL, voor prijzen vanaf ca. 240 euro. Ik zou kiezen voor een cabine met aluminiumprofielen met poedercoating en gehard echt glas.
- Een klerenkast (liefst inbouwkast) tegen de gehorige muur is een goede geluidsdemping, vooral als de kast goed gevuld is.

      

4.    Illustraties
Afbeeldingen van mijn badkamerproject zijn te vinden onder http://album.zoom.nl/user/chrislb/04%20timmerwerk:%20dak,%20vloeren/1992698
Foto 1 t/m 6. Klik op de foto’s voor een groter beeld.

      

Dit is mijn benadering. Natuurlijk kan het voldoende zijn alleen bepaalde onderdelen hiervan uit te voeren en niet alles zo rigoureus te doen. Maar ik hou nu eens van een grondige aanpak.

     

Christian von Klösterlein

* alternatief:

bij het betoneren latjes langs de muren leggen, deze tijdens het uitharden eruit halen, en later de spleet met PUR-schuim volspuiten

avatar#3909
roel
Berichten: 4
Reacties: 2

#2 Geplaatst: 2007-01-26 14:30:40

Christian, nog een vraagje overdit onderwerp.

Ik heb op een houten vloer op de eerste verdieping een vloer gelegd.

De originele houten vloer die op forse balken ligt heb ik niet weggehaald, omdat het ook het plafond is van de kamer eronder.

Op de houten vloer heb ik, evenwijdig aan de balken, Lewis geluidsstroken gelegd. Daarop de Lewisplaten, en deze met beton gestort. Rondom maakt de vloer geen contact met muren, en ligt dus helemaal vrij. Ik moet nu één nieuwe muur met gasbetonblokken optrekken en vraag me af wat beter is. Of deze op de vloer te plaatsen of juist er tegenaan?.

In het eerste geval maak ik slechts contact met een zijwand, in het andere geval met een zijwand en vloer. Zou de vloer zoveel bewegen dat ik de voegen van tegels straks problemen gaan veroorzaken?

Als je tijd hebt voor een antwoord, ben ik je weer zeer erkentelijk.

Roel

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2007-01-26 20:11:36

Roel,

ik denk er even over na. Antwoord misschien morgen of zondag.

Christian v.K.

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#4 Geplaatst: 2007-01-27 17:12:11

Richard,

In mijn geval is de lewisplaat direct op de plankenvloer bevestigd. Na ingebruikname blijkt de gehorigheid redelijk mee te vallen. In discussies over de geluidsoverlast werd me gemeld dat de holtes onder de plaat fungeren als klankkast en geluid doorgeven. Dat zou ervoor pleiten om de plankenvloer te verwijderen en de platen direct op de balklaag te bevestigen. Anderzijds werd opgemerkt dat bevestigen op de plankenvloer wel kan, maar dat de plaat dan erg vast gemaakt moet worden en als het ware 1 geheel wordt met de pankenvloer. Dus veel schroeven. Je kunt ook nog kiezen voor de mogelijkheid om de vloer dikker te maken. (als dat constructief geen bezwaar is) Massa dempt natuurlijk ook prima.

Vergeet in ieder geval niet om de overgang van de muren en de vloer te voorzien van kimband. Dat garandeert een waterdichte overgang.

Succes met de sjouwerwekrzaamheden

Jeroen B, 62

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2007-01-28 19:27:35

Roel,

ik heb over je probleem nagedacht

... muur met gasbetonblokken optrekken op de vloer of juist er tegenaan?

Ik ga ervan uit dat Lewis-vloer en gasbetonmuur op dezelfde balken komen te rusten. Dan maakt het volgens mij niet veel uit of je de muur op of naast de Lewisplatenvloer zet.

... gaan de voegen van tegels straks problemen veroorzaken?

Ik zou in ieder geval de overgang tussen wand en vloer niet voegen maar blijvend elastisch afkitten, want twee verschillende materialen (beton met Lewisplaat en cellenbeton) hebben verschillende uitzettingen en kunnen daarom tot scheuren in voegen veroorzaken. Voor de verticale voegen tussen twee wanden geldt hetzelfde.

Terecht werd er reeds op kimband gewezen. 

Christian v.K.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2007-01-28 19:33:12

@Jeroen:

... bevestigen op de plankenvloer kan wel , maar dat de plaat dan erg vast gemaakt moet worden en als het ware 1 geheel wordt met de pankenvloer.

Dan ontstaan tussen de planken en de Lewisplaat afgesloten holle kanalen die tot rot kunnen leiden. De planken moeten daarom 'geperforeerd' worden, wil zeggen op regelmatige afstanden doorboord worden.

Deze wijsheid is niet van mij maar staat in de informatie van Reppel BV, de maker van Lewisplaten.

Christian v.K.