Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Aanleg electriciteit moet ondergronds

Auteur Bericht

avatar#5750
Stephan van Sundert
Berichten: 3
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2006-09-26 09:24:13

Vorig jaar hebben we een huisje gekocht in de Lot. Daar zat toen nog geen aansluiting in aan het 'EDF-net'. Er zaten en zitten nog steeds zonnepanelen op. Destijds hebben we een offerte laten opstellen voor de aanleg van electriciteit. Deze was gebaseerd op een bovengrondse kabel en dus een aantal palen in de grond.

Een tijdje terug hadden we een afspraak met burgemeester voor het krijgen van de vergunning. Hij vond het prima, maar dan wel ondergronds. Hiervoor moest een nieuwe offerte komen en je raadt het al: de prijs is nu verdrievoudigd.

Heeft iemand hier ervaring mee? Kan een gemeente/burgemeester mij dwingen de kabel onder de grond aan te leggen? Moet de gemeente een bijdrage leveren aan het inmiddels astronomische bedrag? Wat zijn mijn rechten sowieso in dit verband?

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#1 Geplaatst: 2006-09-27 06:38:50

ik ben bang dat je eraan moet geloven. ze zijn bezig overal de elektraleidingen ondergronds te laten lopen en het zou dan wel gek zijn als die van jullie nu nieuw bovengronds aangelegd gaan worden.

sterkte,

marjorie

avatar#3442
Marianne
Berichten: 1
Reacties: 7

#2 Geplaatst: 2006-09-27 18:26:07

Marjorie heeft gelijk, mag inderdaad niet meer bovengronds.

Maar waarom de werkzaamheden uit laten voeren door een bedrijf? 

Wij hebben vorig jaar een geul laten graven door een plaatselijke boer voor 40 euro per uur, 70 meter lang en ongeveer 1 meter diep. 

Een burgemeester, tevens hoofd van de waterleiding, hielp ook mee.

Zelf de leidingen voor water en elektra in de geul "laten vallen" (fluitje van een cent), en de geul werd weer gedicht.

Samen met de buurman 400 euro betaald voor de graafwerkzaamheden.

Wij meer dan de helft vanwege de afstand naar ons huis.

Wel diverse versnaperingen tijdens de werkzaamheden, en ook na het werk het nodige geserveerd. Achteraf nog een attentie naar de desbetreffende burgermeester gebracht. 

De aannemer van de buurman had een offerte voor de werkzaamheden gemaakt. Schrikbarend hoog, meer dan het tienvoudige zonder materiaal.  Vandaar onze keuze voor de plaatselijke boer met hulp van een uiterst vriendelijke burgemeester.

Was geen moeilijke keuze.

Denk niet dat de gemeente een bijdrage levert aan de kosten. Gaat toch om werkzaamheden op jouw grond?

Informeer bij de plaatselijke kroeg, of bij de burgemeester naar iemand met een graafmachine voor de werkzaamheden. De verdere werkzaamheden kan je dan nog zo nodig door een bedrijf laten doen.

Succes, Marianne

avatar#5750
Stephan van Sundert
Berichten: 3
Reacties: 1

#3 Geplaatst: 2006-09-27 23:33:54

Beste Marjorie en Marianne,

Bedankt voor jullie reactie.

Een probleem wat ik heb is dat 70% van de kabel over of beter gezegd onder andermans terrein moet. Ik vraag me trouwens af hoe dat gaat met toestemming van diegene. Of is toestemming van de burgemeester voldoende? Lijkt mij dat hij/zij ook iets zeggen heeft over zijn eigen grond.

Ik weet dat zelf graven zeker een optie is, maar ja, gezien bovenstaande wordt die 70% lastig.  Bovendien ligt ons terrein op een heuvel, zeg maar gerust een rots. Met een gewone graafmachine kom je er niet denk ik.

Zou een bijdrage van de gemeente er niet in zitten als het grootste gedeelte van de kabel niet over mijn terrein gaat?

En o ja, weten jullie ongeveer hoe lang het al is in Frankrijk, dat electra ondergronds moet? Ik heb namelijk vorig jaar december het huis gekocht met daarbij een offerte voor die electra. Die prijs was toen (10 maanden geleden) gebaseerd op bovengronds.

Andere vraag: ooit van het bedrijf Euclide gehoord? Zij hebben de offerte opgesteld en schijnen daarvoor ingehuurd te worden door de EDF.

avatar#3442
Marianne
Berichten: 1
Reacties: 7

#4 Geplaatst: 2006-09-29 17:36:51

Beste stephan,  Oeps, wat een vragen voor een simpele ziel als ik.Denk dat  wijze deelnemers van dit forum beter antwoord op je vragen kunnen geven. Lijkt mij dat toestemming van de burgemeester niet voldoende is om in andermans grond te graven.Wat ons betreft wilde het EDF niet via de bovenbuurman (een kortere afstand) de aanleg realiseren. Heb je al met de buren gesproken over dit probleem?  De voor mij ingewikkelde procedure van recht op overpad, is misschien ook van toepassing. Staat in ons contract dat wij recht van overpad moeten verlenen. Zou ook zo kunnen zijn dat je buren toestemming moeten geven om de graafwerkzaamheden uit te voeren?Onze buurman kreeg toestemming van ons voor zijn afvoer van de septictank via onze grond. Gaat gelukkig bij ons in goede harmonie met de buren. Alhoewel, onze bovenbuurman wilde graag een hekje in de afrastering om ons met zijn bezoek te verblijden. Gelukkig praat hij hier niet meer over. Heuvel, harde steengrond, of inderdaad een rots? Onze grond bestaat uit kleigrond met stenen. "Keihard", kan er zelfs geen Hollandse bol in planten. Maar de graafmachine had er geen moeite mee. Geen idee hoe lang de regel is dat de kabels ondergronds moeten lopen. Van het bedrijf Euclide nooit gehoord. Maar dat zegt niets. Wij doen alles zelf qua verbouwing.Maar misschien kan je via een zoekmachine meer te weten komen.  Vriendelijke groet,Marianne  

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#5 Geplaatst: 2006-09-29 18:25:23

schiet me ineens te binnen dat de edf bij ons niet de kortste weg naar de paal wilde nemen omdat we dan voor een deel over gemeentegrond moesten (geen openbare grond dus blijkbaar).

stel dat dat ooit eens verkocht zou gaan worden, dan kon dat problemen geven. dat het uitsluitend ging om een stukje pad en een stukje berm waar echt niemand op zit te wachten was blijkbaar geen argument.

dus ze hebben het punt opgezocht waar onze grond grenst aan de openbare weg en waar dan de dichtstbijzijnde paal staat. dat werd dus 35 meter minimaal 60cm diep..... we zijn nog steeds niet echt klaar. de leiding ligt er wel in, maar we moeten nog een centimeter of wat dieper.

vraag hieromtrent. mag de gasleiding (van de grote witte propaantank) in dezelfde geul gelegd worden???

salut,

marjorie

avatar#3445
Frederik
Berichten: 2
Reacties: 15

#6 Geplaatst: 2006-11-12 13:13:57

Wij hebben een huis gekocht waar geen electriciteit in zit.

Ik vroeg de EDF per brief om ons huis aan te sluiten en tarief 'Tempo' toe te passen.

Als antwoord kreeg ik een offerte.

Liason coffret - disjoncteur € 177,79

Construction branchement 36kva € 1203,36

Travaux à exécuter par vos soins: Tranchee avec Fourreau diametre 90mm entre coffret et maison.

Ik heb gelijk gebeld.

Vraag: "Maakt u voor die € 177,79 alleen maar mijn coffret ergens aan vast?"

Antwoord: Nee meneer, de coffret zit er in, maar u mag er ook eentje zelf kopen."

Vraag: "Er staan in ons gehucht 7 huizen. De andere 6 zijn bovengronds aangesloten en zij hebben de  coffret op hun buitenmuur aan het huis. Waarom moeten wij dan ondergronds en waarom kan bij ons de coffret ook niet op de muur?"

Antwoord: "Nieuwe regels. De coffret moet aan de weg. De verbinding tussen coffret en maison moet ondergronds. Maar ... laten we een afspraak maken om samen te kijken waar de coffret moet komen".

Nu is het zo dat ons huis ruim 10 meter van een doodlopend geasphalteerd weggetje ligt en dat de palen aan de overkant van dat weggetje staan.

De ruim 10 meter grond tussen de weg en de achter4kant van ons huis is van de buurman.

Of mijn buurman mij toestemming moet verlenen om de geul met de mantelbuis en leiding in zijn grond te leggen weet ik niet. Daar zit ik niet over in want ik heb een onderhandelingspunt. Hij moet mij recht van overpad geven, terwijl mijn terrein grenst aan een onverhard doodlopend gemeentepad, dat een zijweggetje is van de eerder genoemde  geasphalteerde 'hoofdweg'.

Ik heb al een acceptabele offerte voor het aanleggen van een 39 meter lange oprit zodat wij via dat gemeentepad bij de voorzijde van ons huis kunnen komen zonder de buurman lastig te vallen voor overpad.

Veel meer zit ik in over het feit dat de EDF palen aan de overzijde van het geasphalteerde weggetje staan. Als de coffret op een paal aan de overzijde moet ... dan zou onze geul voor de ondergrondse leiding de geasphalteerde weg moeten kruisen!

Of kunnen wij in zo'n geval verlangen dat de EDF dan een nieuwe paal zet aan onze zijde van de weg? Voor hun rekening?

Wij hebben eigenlijk weinig trek om alleen voor dit probleem 'even' naar Frankrijk heen en weer te gaan, maar misschien is dat toch het beste. Het staat mij vaag bij dat de EDF ook een paal aan onze zijde van de geasphalteerde weg heeft staan, zelfs langs het onverharde gemeentepad waar wij onze nieuwe oprit op willen laten uitkomen. Dan zou het bedrijf dat die oprit voor ons aanlegt aan een zijde van de weg meteen die geul aan kunnen leggen voor de ondergrondse leiding.

Of kan ik de EDF ook een kadastrale tekening van ons gehuchtje sturen met het verzoek om daar even op aan te geven waar de palen precies staan?

Zij zullen toch wel precies weten waar die palen staan?

Frederik

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#7 Geplaatst: 2006-11-12 13:28:17

ook bij ons de coffret aan de weg en het stuk van de coffret naar het huis: ons probleem oftewel flink hakken en breken om die sleuf van minimaal 60cm diep in de grond te maken.

vanaf de paal van de overkant van de weg naar de coffret heeft de edf ( een onderaannemer van om precies te zijn) een sleuf in het asfalt gemaakt , geplaatst en weer dichtgemaakt. volgens mij zit dat dus in jullie offerte inbegrepen.

het is alles bij elkaar toch het handigst om even samen met de edf te kijken wat de beste optie is. op papier kun je dit soort dingen lastig bepalen.

ze mogen nl ook niet over gemeentegrond. reden: stel je voor dat de gemeente dat stuk ooit nog wil verkopen dat kan dat problemen geven. bij ons was dat het geval : een strook helling achter ons huis, me een paal erop. waar het veel gemakkelijker en korter was geweest voor ons om de sleuf naar het huis te maken en waar de edf niet onder de weg doorhoefde. en waar never nooit iemand, behalve wij misschien, interesse in zal krijgen. daar mochten ze dus niet overheen. gevolg: duurder en veeeel meer werk voor ons.

maar dat was uit de kadastertekeningen allemaal niet zo helder op te maken.

aansluitende vraag bij dit onderwerp. weet iemand of je leidingen van een buitengastank in dezelfde sleuf mag leggen als de elektrabuizen? en of de tank vlakbij de coffret mag staan. ik kom er op de sites niet helemaal goed uit.

salut,

marjorie

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2006-11-12 20:16:06

hallo allemaal,

een aantal jaren geleden kochten we een straatje met een boerderij en een paar huizen, ik weet het, het klinkt als monopolie maar in werkelijkheid is het iets minder romantisch daar van de huizen en schuurtjes er echter maar één huis bewoonbaar was, met een beetje doorzettingsvermogen wel te verstaan, en één schuur was droog, maar daar heb je dan ook alles mee gezegd.

nu hebben we na hard werken alles bijna klaar en had ik krachtstroom nodig voor de machines in de atelier, en ik wilde alle andere panden ontdoen van hun meterkasten die totaal verrot waren en voorzien met van die katoenen bedrading.

ik vraag of de EDF wil komen kijken en hij verteld me inderdaad dat de nieuwe kast aan de hoofdweg komt te staan, dus verder moet ik het maar zien.

nu heb ik eens een cangomachine in de straat gehad voor een week om een gat te graven, en wist dus wat me te wachten stond, een gigantische rekening voor het graven van een geultje.

ik zeg tegen hem dat dat in nederland niet normaal is want daar komt de kabel binnen.

nee zegt tie, de nieuwe wet is de kabel onder de grond, en de kast aan de straat.

ik protesteer, en protesteer nog en keer, we lopen door het straatje, van pand naar pand, en ik leg hem uit dat we echt de palen moeten houden, vánaf de hoofdweg.

uiteindelijk hebben we nu een nieuwe kabel, nieuwe meterkast in ons huis, met de kaartlezer buiten, en alles in de palen.

rara hoe kan dat nou ?

ik denk dat het misschien ook per regio verschillend is ? of is onderhandelen met de wet nog mogelijk?

wel aardige lui trouwens die de boel kwamen instaleren, voor een heerlijk bord eten boorde ze met zo'n reuzachtige machine overal gaten in de muren in alle huizen zodat ik niet zo'n ding hoef te gaan huren.

Cees.

avatar#3445
Frederik
Berichten: 2
Reacties: 15

#9 Geplaatst: 2006-12-03 23:01:20

Marjorie,

Op blz 121 van de gids van Leroy Merlin vind je het antwoord op de vraag of de gasleiding in dezelfde geul mag lopen als de electriciteitsleiding.

Het mag, als je de verplichte afstanden respecteert.

Je kan het online nakijken op http://www.active-documents.com/html/actu/fr/opecom/leroymerlin_grandguide2006.htm?IdTis=XTC-APK-FLOQ2-DD-JUHA5-D1OS

Ik beken meteen dat mij niet helemaal duidelijk is welke die verplichte afstanden zijn. De gasleiding moet in ieder geval hoger, dus ondieper. Zo'n 10 to 20 cm hoger, begrijp ik uit het schema dat wordt afgebeeld..

Hij mag er blijkbaar ook niet recht boven. In een brede geul kan je gas en electra evenwijdig aan elkaar laten lopen met zo'n 40cm er tussen. En dus ook op verschillende hoogte.

Je mag er trouwens ook een telefoonleiding door laten lopen. En ook wateraanvoer en waterafvoer. Als je de verplichte afstanden maar respecteert.

Voor alle leidingen geldt: 10cm zand eronder. 10 cm zand erboven. Daarop 10cm grond. Daarop een plastic rooster. Rood voor electra, blauw voor water. Geel voor gas. Groen voor telefoon.

Als je nu alle vier deze soorten door 1 geul legt, zou je dan vier kleuren  roosters op elkaar moeten stapelen?

Ik ga het grondverzetbedrijf (dat bij ons de werkzaamheden uitvoert) vragen om een telefoonleiding in de geul te leggen, waar ook de electraleiding door gaat. Dan verneem ik vanzelf of hij onder of op het rode plastic rooster ook een groen rooster legt.

Frederik  

avatar#3445
Frederik
Berichten: 2
Reacties: 15

#10 Geplaatst: 2006-12-03 23:01:22

Marjorie,

Op blz 121 van de gids van Leroy Merlin vind je het antwoord op de vraag of de gasleiding in dezelfde geul mag lopen als de electriciteitsleiding.

Het mag, als je de verplichte afstanden respecteert.

Je kan het online nakijken op http://www.active-documents.com/html/actu/fr/opecom/leroymerlin_grandguide2006.htm?IdTis=XTC-APK-FLOQ2-DD-JUHA5-D1OS

Ik beken meteen dat mij niet helemaal duidelijk is welke die verplichte afstanden zijn. De gasleiding moet in ieder geval hoger, dus ondieper. Zo'n 10 to 20 cm hoger, begrijp ik uit het schema dat wordt afgebeeld..

Hij mag er blijkbaar ook niet recht boven. In een brede geul kan je gas en electra evenwijdig aan elkaar laten lopen met zo'n 40cm er tussen. En dus ook op verschillende hoogte.

Je mag er trouwens ook een telefoonleiding door laten lopen. En ook wateraanvoer en waterafvoer. Als je de verplichte afstanden maar respecteert.

Voor alle leidingen geldt: 10cm zand eronder. 10 cm zand erboven. Daarop 10cm grond. Daarop een plastic rooster. Rood voor electra, blauw voor water. Geel voor gas. Groen voor telefoon.

Als je nu alle vier deze soorten door 1 geul legt, zou je dan vier kleuren  roosters op elkaar moeten stapelen?

Ik ga het grondverzetbedrijf (dat bij ons de werkzaamheden uitvoert) vragen om een telefoonleiding in de geul te leggen, waar ook de electraleiding door gaat. Dan verneem ik vanzelf of hij onder of op het rode plastic rooster ook een groen rooster legt.

Frederik  

avatar#3445
Frederik
Berichten: 2
Reacties: 15

#11 Geplaatst: 2006-12-03 23:01:23

Marjorie,

Op blz 121 van de gids van Leroy Merlin vind je het antwoord op de vraag of de gasleiding in dezelfde geul mag lopen als de electriciteitsleiding.

Het mag, als je de verplichte afstanden respecteert.

Je kan het online nakijken op http://www.active-documents.com/html/actu/fr/opecom/leroymerlin_grandguide2006.htm?IdTis=XTC-APK-FLOQ2-DD-JUHA5-D1OS

Ik beken meteen dat mij niet helemaal duidelijk is welke die verplichte afstanden zijn. De gasleiding moet in ieder geval hoger, dus ondieper. Zo'n 10 to 20 cm hoger, begrijp ik uit het schema dat wordt afgebeeld..

Hij mag er blijkbaar ook niet recht boven. In een brede geul kan je gas en electra evenwijdig aan elkaar laten lopen met zo'n 40cm er tussen. En dus ook op verschillende hoogte.

Je mag er trouwens ook een telefoonleiding door laten lopen. En ook wateraanvoer en waterafvoer. Als je de verplichte afstanden maar respecteert.

Voor alle leidingen geldt: 10cm zand eronder. 10 cm zand erboven. Daarop 10cm grond. Daarop een plastic rooster. Rood voor electra, blauw voor water. Geel voor gas. Groen voor telefoon.

Als je nu alle vier deze soorten door 1 geul legt, zou je dan vier kleuren  roosters op elkaar moeten stapelen?

Ik ga het grondverzetbedrijf (dat bij ons de werkzaamheden uitvoert) vragen om een telefoonleiding in de geul te leggen, waar ook de electraleiding door gaat. Dan verneem ik vanzelf of hij onder of op het rode plastic rooster ook een groen rooster legt.

Frederik  

avatar#3445
Frederik
Berichten: 2
Reacties: 15

#12 Geplaatst: 2006-12-03 23:03:34

Op de website van Mr. Bricolage las ik dat naast een electraleiding andere leidingen mogen meelopen als je er 20cm tussen houdt.

avatar#3445
Frederik
Berichten: 2
Reacties: 15

#13 Geplaatst: 2006-12-03 23:03:35

Op de website van Mr. Bricolage las ik dat naast een electraleiding andere leidingen mogen meelopen als je er 20cm tussen houdt.

avatar#3445
Frederik
Berichten: 2
Reacties: 15

#14 Geplaatst: 2006-12-03 23:03:40

Op de website van Mr. Bricolage las ik dat naast een electraleiding andere leidingen mogen meelopen als je er 20cm tussen houdt.