Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Regels installatie electiciteit nieuwbouw.

Auteur Bericht

avatar#5753
Editte
Berichten: 1
Reacties: 5

#0 Geplaatst: 2006-09-30 21:26:00

Wij zijn zelf een huis aan het bouwen in de Gard. Momenteel zijn we zo ver dat we kunnen starten met het uitslijpen/installeren van de electriciteitsinstallatie. Terloops heeft iemand me verteld dat het verboden is om kabels te verbinden in de potjes van de schakelaars. In mijn zoektocht door de reglementen heb ik daar niets van teruggevonden. Heeft daar iemand ervaringen mee?  Eventueel andere nuttige tips die ik moet weten voor ik aan de electrische installatie begin zijn welkom.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2006-09-30 22:10:37

Beste Edith,

dit soort vragen zijn herhaaldelijk aan de orde geweest. Gebruik de zoekfunctie. Ik heb recentelijk ook iets geschreven onder de titel

Basisvragen over elektriciteit in F,

kijk in deze rubriek 9 vragen lager.

En wat bedoel je precies met het verbinden van kabels in de potjes van de schakelaars?

Inbouwdozen (les boîtes de dérivation) zijn er juist om verbindingen van kabels en draden te maken.

Of bedoel je het gebruik van centraaldozen? Die zijn in Frankrijk inderdaad ongebruikelijk. Of ze verboden zijn weet ik niet, maar bij de in F voorgeschreven gescheiden bedrading van licht en stopcontacten zijn ze zeker ondoelmatig.

Op gespecificeerde vragen geef ik graag antwoord.

Christian v.K.

avatar#5753
Editte
Berichten: 1
Reacties: 5

#2 Geplaatst: 2006-09-30 22:41:35

Christian,

In Belgie verbinden we draden met behulp van een  "lasdop", in de muur in het plastic doosje waar een schakelaar in zit, of aan het plafond in het plastic doosje waar de verlichting aan bevestigd wordt. 

Volgende voorbeelden ter verduidelijking:

- bij een enkelpolige schakelaar wordt één fase onderbroken door de schakelaar, en in sommige gevallen worden de draden van de andere fase aan mekaar gemaakt door ze in elkaar te draaien en te beschemen door middel van een lasdop (= een isolerend kapje dat op de verbinding gedraaid wordt). Deze lasdop wordt dan gewoon achter de schakelaar in het plastic doosje gestoken. 

-in het plafond worden stroomdraden van het ene lichtpunt naar het volgende doorverbonden, twee draden (heen en terug) gaan naar een schakelaar, en in het doosje in het plafond worden alle verbindingen gemaakt door middel van "lasdoppen".

-als een draad te kort is, in de kast met de smeltzekeringen bijvoorbeeld, dan worden draden eenvoudig dmv een lasdop verlengd. 

Een buurman in Frankrijk vertelde me dat zulke verbindingen niet mogen in de gebruikelijke plastic doosjes voor schakelaar en plafondpotjes, en dat voor het verbinden van draden extra potjes met blind deksel moeten voorzien worden.

Ik stel me de vraag omdat ik in de reglementen hierover geen duidelijk antwoord heb gevonden, voor de belgische keuringsorganismen is het veilig, ik vraag me af hoe de franse  keurders  dit beoordelen? 

Dank bij voorbaat,

Benny,  de man van Edith. 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2006-10-01 08:10:46

Benny en Edith,

nu is alles duidelijk!

De door jou beschreven en in NL en B gebruikelijke verbinding met lasdopjes (draden in elkaar draaien, al dan niet met het ervoor bedoelde gereedschap, dopje erop) is in F inderdaad verboden. Men gebruikt daar bornes de raccordement, in de wandeling ook dominos of les sucres genoemd, oftewel onze kroonsteentjes, die in alle mogelijke afmetingen voor de verschillende draaddiktes bestaan. Nu worden ook steeds meer de in NL allang bekende schroefloze insteek-lasklemmetjes gebruikt (raccords sans vis, of raccords par enfilage); deze zijn in F overigens meestal transparant en in de bouwmarkten nog erg duur, ik koop ze of in NL of bij de vakhandel.

Ik maak alle verbindingen met schroefloze lasklemmen en heb tot nog toe niet erbij stilgestaan of dat nu wel of niet in dezelfde inbouwdoos mag waar ook de schakelaar in zit.

<<... Een buurman in Frankrijk vertelde me dat zulke verbindingen niet mogen in de gebruikelijke plastic doosjes voor schakelaar en plafondpotjes, en dat voor het verbinden van draden extra potjes met blind deksel moeten voorzien worden. ...>>

Dat is voor mij volstrekt nieuw, en ik heb in de mij bekende literatuur ook niets hierover gevonden. Bij de bestaande installatie in ons Frans huis ben ik beide methodes tegengekomen:

- lassen in inbouwdozen van schakelaars en stopcontacten

- lassen in separate vaak vierkante verdeel- en lasdozen.

Ik moet zeggen dat de aparte lasdozen (boites de dérivation) wel een overzichttelijkere bedrading mogelijk maken.

Dus, het is ook voor mij onduidelijk. Als ik weer in F ben zou ik de elektricien vragen, met wie ik samengewerkt heb (hij de nieuwe boîte de répartition, ik de rest).

<< ik vraag me af hoe de franse  keurders  dit beoordelen >> 

Bestaat er geen mogelijkheid iemand van de keurende instantie te vragen?

Of: welk ander forumlid weet de oplossing???

Christian v.K.

die ook niet alles weet

PS.

Bij de in F nog veelvuldig toegepaste soepele draden zijn de schroefloze lasklemmen overigens niet toepasbaar!

Bijgewerkt 01-10-06 19:00

avatar#3875
le breuil
Berichten: 1
Reacties: 4

#4 Geplaatst: 2006-10-01 20:00:23

Beste benny,

In ons vakantiehuisje hebben wij een totaal nieuwe electr. installatie geplaatst.

Deze is pas gekeurd, en goed bevonden, terwijl ik wel degelijk gebruik heb gemaakt van de in nederland bekende plafond-verdeel dozen, met insteek-lasdopjes.

Inderdaad is het zo dat de stopcontacten en verlichting niet bij elkaar op een groep mogen zitten, dus daar maakt het niet voor uit, maar het belangrijkste voordeel van deze plafond dozen vinden wij dat de bedrading bij storing altijd goed bereikbaar is en makkelijk door te meten. Dezelfde doos is tevens ophangpunt voor de lamp terplaatse. Bij gebruik van deze dozen is het dus ook niet nodig verbindingen in muurdozen van schakelaars te maken, daar alle verbindingen in de plafond doos zitten. De nieuwste eisen met betrekking tot nieuwbouw zijn in een PDF file van internet te downloaden, ik heb ze hier ook mocht je ze nodig hebben.

Groet en succes, Marco Schellius

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2006-10-01 20:24:57

Benny,

Ik heb mij suf gezocht naar een bepaling in deze trant. Wat ik gevonden heb is een handleiding bij LeroyMerlin die uitdrukkelijk van het 'knutselen in de plafonddoos' uitgaat:

http://www.leroymerlin.fr/mpng2-front/pre?zone=zonecatalogue&idLSPub=1053338550&chapitre=3

Geen officiëlle bron, maar desalniettemin ...

Voetnoot bij Marco S.:

Als je in een laag vertrek geen plafondlamp en dus ook geen plafonddoos wilt plaatsen, kan je in het betreffende vertrek de verdeeldoos ook hoog tegen of in de muur plaatsen. En denk erom: je moet in F met twee groepen naar deze verdeeldoos gaan, een voor licht en een voor stopcontacten. Beter: twee verdeeldozen plaatsen.

Als het om esthetische redenen niet gewenst is en verdeeldoos aan te brengen, dan kan die ook in een belendend vertrek geplaatst weorden, men gaat dan via een korte boring door de muur.

@Marco, je schreef: De nieuwste eisen met betrekking tot nieuwbouw zijn in een PDF file van internet te downloaden.

Kan je vertellen waar?

Christian von Klösterlein

avatar#3875
le breuil
Berichten: 1
Reacties: 4

#6 Geplaatst: 2006-10-01 20:36:19

Bij deze naar je toe verzonden Christian...

Groet, Marco.

avatar#5753
Editte
Berichten: 1
Reacties: 5

#7 Geplaatst: 2006-10-01 23:36:49

Marco,

Dank voor de duidelijke uitleg.

Ik heb je reeds een mail gestuurd met dezelfde vraag als Christian, nl om me de PDF file te bezorgen, waarvoor reeds dank bij voorbaat.

Vriendelijke groeten,

Benny en Edith.  

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2006-10-02 11:53:13

Helaas,

ook na studie van de door Marco Schellius opgestuurde PDF (een door Schneider Electric, de moedermaatschappij van o.m. Merlin Gerin uitgegeven geïllustreerde versie van de nieuwe norm NF C15-100) ben ik niet wijzer.

Geen indicatie over het wel of niet mogen doorverbinden (lassen)  in installatiedozen!

Deze uitgave is overigens heel lezenswaard. Heel helder en begrijpelijk als je een beetje een idee van elektra en de Franse taal hebt. Anders leer je hier de Franse vaktermen - net zoals uit een stripboek!  ;-))

Met dank aan Marco Schellius-Le Breuil!

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#9 Geplaatst: 2006-10-02 12:09:00

stuur even een e-mail naar Promotelec die hier over gaat, ze reageren vrij snel, je kunt ze ook bellen als je vloeibaar Frans spreekt,

in het plafond hoor je voor de lichtpunten gebruik te maken van DCL's,  doosjes met daarbij stekkertjes voor aan je lampdraadjes.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2006-10-02 13:39:51

Naar aanleiding van de reactie van Jean-Paul die de afkorting DCL gebruikte kreeg ik privé een verzoek om toelichting. Omdat dit ook voor anderen van belang kan zijn, hier mijn dossier DCL.

Lampaansluitingen DCL - Nouvelles boîtes pour lustres

Frankrijk is andere landen weer een stap vooruit. Er bestaat een nieuwe handige aansluitdoos voor lampen; sinds 2001 is deze volgens NF C15-100 bij nieuwbouw verplicht.

Het gaat om een inbouwdoos met verzonken driepolig mini-stopcontact (fase, aarde, nul). Deze inbouwdozen hebben het formaat van de bekende inbouwdozen voor schakelaars en stopcontacten: 65mmØ (gat 67mmØ), ca. 40mm diep. Er bestaan dozen voor plafond- en muurinbouw, en er zijn uitvoeringen voor massieve en voor holle wanden/plafonds. Het deksel van de doos bevat gaten voor een ophanghaak resp. voor de bevestiging van een wandarmatuur. Er bestaat ook een kleinere uitvoering met 51mmØ (gat 53mmØ).

Het hartstuk is de zogenoemde DCL-contactdoos met bijbehorende asymmetrische platte stekker. DCL is de afkorting voor Dispositif pour la Connection de Luminaires. De stekker lijkt een beetje op de bekende domino=s, de kroonsteentjes, maar dan met aan een kant drie platte pennen i.p.v. de schroefingangen. Bijpassend bij de nieuwe (schroefloze!) inbouwdoos wordt ook een nieuwe generatie douilles de chantier (de bekende schroefloze bouw- en verhuisfittingen) geïntroduceerd. Gloeilamp in de fitting, stekker van de fitting in de plafonddoos, en u hebt meteen licht. Op ieder van de douilles de chantier zit een extra DCL-stekker die u losklikken en op uw lampsnoeren kunt schroeven; deze stekkers zijn natuurlijk ook los verkrijgbaar.

Bij het ophangen van zware lusters moet u er wel op letten dat de plafond-inbouwdoos door middel van een trekstang goed op de dragende constructie is aangesloten (de trekstangen hebben schroefdraad M6).

Als de elektra van een oud huis toch gemoderniseerd of uitgebreid moet worden, dan zou ik meteen op het systeem DCL overgaan. Als de installatie af is kunt u de douilles de chantier voor het testen van de nieuwe bedrading gebruiken. Als het systeem een keer geïnstalleerd is wordt het ophangen van lampen kinderspel. Nooit meer plafondaansluitingen die na drie of vier verhuizingen of vervanging van lampen verfrommeld zijn!

Ik ben enthousiast, weer een bewijs van het gezegde: Ce qui n=est pas logique n=est pas français! 

Voor wie het nog niet weet: de oude douilles de chantier zijn een handige combinatie van schroefloze lasklem en fitting, in het verleden natuurlijk met bajonetfitting. 

© CvK design+engineering                             

März 2002          update 02-10-06 

avatar#4018
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62

#11 Geplaatst: 2006-10-09 18:03:07

Geachte collega francofielen,

Ik ben bezig met een huis in Lot-et-Garonne, zit nu na het "gros-oeuvre" met de noodzaak de electra aan te gaan leggen en vraag mij ook af of er handzame informatie beschikbaar is. Ik vernam uit jullie forum-discussie dat er PDF'en over en weer zijn gegaan met eisen etc. Jullie zouden mij zeer verplichten indien ik ook een dergelijke PDF zou mogen ontvangen.

avec sincère salutations

Dominique

avatar#4018
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62

#12 Geplaatst: 2006-10-09 18:03:10

Geachte collega francofielen,

Ik ben bezig met een huis in Lot-et-Garonne, zit nu na het "gros-oeuvre" met de noodzaak de electra aan te gaan leggen en vraag mij ook af of er handzame informatie beschikbaar is. Ik vernam uit jullie forum-discussie dat er PDF'en over en weer zijn gegaan met eisen etc. Jullie zouden mij zeer verplichten indien ik ook een dergelijke PDF zou mogen ontvangen.

avec sincère salutations

Dominique

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#13 Geplaatst: 2006-10-09 22:06:56

Beste Niek-du-rat,

< ... ik ook een dergelijke PDF zou mogen ontvangen>.

Is zojuist verstuurd.

CvK

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#14 Geplaatst: 2006-10-09 22:16:39

@Dominique

Ik krijg zojuist het bericht dat je email adres geweigerd is.

Mail me.

CvK

avatar#4018
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62

#15 Geplaatst: 2006-10-12 16:26:17

Beste Cristian,

Wat vreemd, bij mij is de mail wel aangekomen.....

dank daarvoor

m.vr.gr.

Dominique

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#16 Geplaatst: 2006-10-13 07:06:57

In Lasdozen, inbouwdozen, normaaldozen en centraaldozen mag je lassen door gebruik van lasdoppen (steek of schroef)

Hierbij dien je wel rekening te houden met:

- De las dient ten allen tijde bereikbaar te zijn,

- Nooit meerdere groepen in één doos

- Het max. aantal lassen per doos (afhankelijk van de grootte)

Kroonsteentjes zijn niet toegestaan in een inbouwdoos, wel in de grote verdeeldozen.

Maar kroonsteentjes zijn niet handig omdat je slechts één op één kunt verbinden. Met lasdoppen verbind je éém op meerdere.

P.s. Denk bij de installatie ook meteen aan een aantal loze leidingen voor latere uitbreiding en aan een centrale aarddoos op plekken met tegelvloeren,  de badkamer en metalen leidingen 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#17 Geplaatst: 2006-10-13 08:17:09

Beste h@ans,

hartelijk dank voor je contributie:

Ik heb alleen een vraag:

Waar heb je dit vandaan? In welke officiële tekst staat dit?

Verder:

// ...kroonsteentjes zijn niet handig omdat je slechts één op één kunt verbinden //

Dat klopt als je echte kroonsteentjes neemt. Maar als je des borniers multiples ou barrettes de connexion (les dominos) met de juiste maat neemt en deze op de Franse manier gebruikt, dan zijn juist meerdere draden, ook van verschillende dikte, goed en veilig met elkaar te verbinden.

Zie ook mijn bijdrage van 01-10-06 in deze discussie.

Dus meest belangrijke vraag: Waar staat het?

Christian von Klösterlein

avatar#3308
Strik
Berichten: 1
Reacties: 3

#18 Geplaatst: 2006-10-30 12:14:50

<< ik vraag me af hoe de franse  keurders  dit beoordelen >>

In  mijn onlangs door de Consuel goedgekeurde installatie zijn:

- Draden voor eerdere groepen in 1 leiding (pijp) gebruikt.

- Kroonsteentjes in inbouwdozen gebruikt.

- Lasdoppen in verdeeldozen gebruikt.

- Meerdere groepen (met lasdoppen) in verdeeldozen.

Johan 

avatar#3901
ruuddekorte
Berichten: 7
Reacties: 26

#19 Geplaatst: 2006-11-25 23:26:29


Ik heb na enige overwegingen besloten de elektra in ons huis (1950) zelf te vernieuwen. 
Ik heb al enige malen gelezen en gehoord van de Consuel en dat deze instantie de elektrainstallaties keurt. 
Is een keuring door de Consuel verplicht?
Ik dacht ergens gezien te hebben dat dit bepaald werd door div factoren zoals meer dan xx meter hoog gebouw, publiek toegankelijk huis, en nog wat van die punten. Op dat moment heb ik er verder overheen gelezen. Nu hoor ik wel de klok maar weet niet waar de klepel en koster uithangen.. 
Waar vind ik een/de Consuel ?
Ruud

avatar#3901
ruuddekorte
Berichten: 7
Reacties: 26

#20 Geplaatst: 2006-11-25 23:32:31

Gelijk nog een paar vragen, ik denk de antwoorden al te weten. Maar zie dit graag bevestigd en daarnaast ook benieuwd naar info en ervaringen van anderen.-Mogen er draden van meerdere groepen door een buis?-Als dat kan, mogen draden van verlichting en stopcontacten ook door een en de zelfde pijp?-Moet er bij meerdere draden door een buis, voor elke groep een aardedraad mee, of kan volstaan worden met een aardedraad waarvan wordt afgetakt bij aftakpunten en aansluitingen?-Ruud


avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#21 Geplaatst: 2006-11-29 23:58:29

Meerdere groepen door één buis mag niet. meerdere groepen in één las-, centraal- of trekdoos mag dus ook niet.

Door een 16mm flexibelebuis mag je maximaal 4 draden leggen, bij meerdere draden krijg je dus een dikkere buis. Bij gladde, starre elektra buis 16mm mag je er 5 draden in leggen.

Je mag uiteraard draden voor verlichting en WCD's in één buis leggen, de vraag is of dit in de praktijk voorkomt aangezien er naar een licht punt doorgaans een geschakelde draad loopt.

Elke geaarde toepassing heeft zijn eigen aarddraad, je kunt dus niet aarde draden gaan mengen.

Wat je volgens mij het beste kunt doen is de voorbereidingen zelf doen in overleg met de elektricien die de aansluitingen gaat maken. Zo heb je meeteen de actuele regels te pakken en weet je ook zeker dat je veilig bezig bent. 

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#22 Geplaatst: 2006-11-30 00:30:52

@ Christian:

Op deze site kun je vrijwel alles vinden over de huidige norm in Frankrijk aangaande nieuwbouw en bestaande bouw.

http://www.norme-electricite.com/

Veel zeer zeer nuttige informatie voor iemand die te taal en dan met name de vaktermen goed beheerst.

(voor mij nog wat taaie kost maar ik kan er aardig wat informatie uit halen)

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#23 Geplaatst: 2006-11-30 14:36:01

Beste Hans, chers bricoleurs,

ik heb een hele verzameling van websites/downloads over elektra volgens de norm NF C 15-100, maar ik heb de originele tekst van de eigenlijke norm nog nergens op een website gevonden.

De stukken die ik heb zijn min of meer toepassingen of commentaar op de norm, en meestal door fabrikanten van elektrische materialien of Brico's gepubliceerd. Soms erg selectief!

Voor wie erin geïnteresseerd is hier mijn verzameling:

1. École Professionelle de Lausanne (zeer compleet en overzichtelijk, met goede zoekfunctie):
http://www.epsic.ch/pagesperso/schneiderd/Instal/NIBT/FR_gener.htm
(hier staat bijv. hoeveel draden van welke dikte in een bepaalde gaine mogen) 

2. Electys:
http://www.norme-electricite.com/enhttp://www.electys.com/normes_labels/nfc15100.php?PHPSESSID=504fa68b9036a26e3699c8c03d1a1cf8 

3. Hager-Tehalit (voor de professional, met de nadruk op het materiaal van Hager/Tehalit):

http://www.hagergroup.fr/index.php?scr=800&id=123http://download.hager.com/fr/guide_technique_habitat 

4. Legrand:
http://www.maison-domotique.com/dossiers/nfc15100/nfc-15-100.php 

5. LeroyMerlin (goed begrijpelijk, in vorm van een stripverhaal):
http://www.leroymerlin.fr/mpng2-front/download?file=/multimedia-storage/6e/2a/59438b630e6ade5d6be5ec33b342-E03.pdf
en
http://www.leroymerlin.fr/mpng2-front/pre?zone=zonecatalogue&zonetmp=zoneimpressionsl&idEIPub=1098448281&06-impression-render=off&backurl=ei 

6. Schneider Electric:
http://www.intersections.schneider-electric.fr

http://www.intersections.schneider-electric.fr

Mijn aanbeveling voor de beginnende leek:

no. 5, LeroyMerlin

Voor wie alles wil weten:

no. 1 van de Ecole in Lausanne en

no. 3 van Hager, de maker van het Tehalit-materiaal.

Maar toch ben ik nog steeds op zoek naar de internet-versie van de echte norm. Iedere hulp is welkom.

En dan het taalprobleem:

- mijn eravring is dat je technische termen het beste leert als je er een afbeelding bij hebt (Cruyff: als je het ziet snap je het)

- de meeste technische uitdrukkingen hebben in alle talen dezelfde griekse of romeinse oorsprong

- het technische frans is uitermate logisch, ideaal voor ingenieurs!


En voor elektrische installaties gelden de regels:

Wees er niet bang voor, maar ga er verstandig mee om.

Als je de geringste twijfels over de juiste oplossing van een probleem hebt, blijf ervan af!

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

PS 14:55
Ik zie net dat de www-adressen, die ik uit een ander stuk gecopieerd heb, niet in rood en onderstreept overkomen. Maar zij werken desondanks met aanklikken!

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#24 Geplaatst: 2006-11-30 15:36:38

Christian, dat wordt dan een duur grapje: http://www.ute-fr.com/FR/ProductHeadlight.aspx?ProductID=N15100E02

Maar voor de Franse norm kun je het beste het rode boekje van Promotelec aanschaffen voor iets van 10 euro, zie Promotelec website. Zou toch echt in Christian's bibliotheek moeten staan :-)

Redelijk leesbaar. Promotelec kun je ook e-mailen en opbellen voor specifieke vragen. 

Ten slotte is het de Consuel die komt checken voordat EDF je wilt aansluiten: http://www.consuel.com 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#25 Geplaatst: 2006-11-30 16:26:00

Jean-Paul,

daar ben ik ook al achter gekomen, dat het officiële boekwerk meer dan 200 € kost, en daarom was ik op zoek naar een goedkope download.

In mijn bibliotheek met boeken over 'Bricoler en France' (totaal 80cm) staat het boekje Électricité uit de CCC-serie, ca. 15€.

Zûnig die Nederlanders, ook de geassimileerde newcomers ;-))

Christian v.K.

avatar#3901
ruuddekorte
Berichten: 7
Reacties: 26

#26 Geplaatst: 2006-12-01 22:10:01

Bij het opstellen van een 'installatieschema' ben ik uitgegaan van oorspronkelijke opzet zoals ik die gevonden had op de website van leroymartin.fr.
In dit schema en op andere plaatsen zie ik dat voor normale toepassingen de Interrupteur Differentiel (Aardlekschakelaar ?) van het type AC de groep disjoncteurs beschermt, voor de keukenapparatengroep is dat er een van het Type A.
Wat een Interupteur Differentiel is weet ik nu wel, maar ik kan nergens vinden wat nu het verschil tussen A of AC is

avatar#3901
ruuddekorte
Berichten: 7
Reacties: 26

#27 Geplaatst: 2006-12-01 22:28:19

Ik heb een opzet gemaakt voor de electra, en ben benieuwd naar suggesties, commentaar en overige. --ik heb het schema inmiddels door een electricien laten bekijken, en deze is ermee accoord.-Blijkbaar zit ik verder in een zeer soepele streek wat de elektra betreft, maar ik wil voor mijzelf en de apperatuur waarmee ik ga werken toch een degelijke en betrouwbare opzet hebben.-- Bij aanvragen van elektraaansluiting bij de EDF verliep alles soepel, naar de oude elektra bedrading is totaal niet gekeken. ' Wat na de compteur komt, is voor ons niet zo belangrijk, en de oude elektra werkt toch?'. - - De consuel, komt alleen op verzoek kijken, keuring voor bestaande bouw ook bij volledige vernieuwing is niet verplicht - Zoals in het vorige bericht vermeld, was ik uitgegaan van wat leroymerlin.fr (nu heb ik het goed geschreven) biedt.  Het ontwerp wat ik uitgewerkt heb (pdf van 916 kb) is voor de geintereseerden hier te vinden: http://www.rocherouge.fr/assets/elektra/.    -- Randaarde is iets vereenvoudigd weergegeven. en de Cuisiniere heeft twee disjoncteurs 20 A en 32 A, een voor de oven ander voor de (optionele) kookplaat. --Niet in overzicht vermeld; bedrading voor lampen 1,5 kwadraat, voor stopcontacten 2,5 kwadraat, cuisiniere 6 kwadraat en voor aansluiting naar compteur en aarde 10 kwadraat.-Stopcontacten voor de zolder hebben twee disjoncteurs van 20 A (Grenier 1 en Grenier 2 in het overzicht). De zolder wordt werkruimte, en het leek me een goed idee om deze zowiezo op voorhand van een groep meer te voorzien, beter dan achteraf draden erbij moeten trekken.
--Affijn ik ben benieuwd naar het commentaar..

avatar#37
alexander
Berichten: 4
Reacties: 61

#28 Geplaatst: 2006-12-02 22:12:01

Een klasse A aardlekschakelaar is altijd te verkiezen boven een klasse AC. In NL is alleen een aarlekschakelaar klasse A nog toegestaan. Deze is voorzien van een systeem waardoor hij beter en sneller aanspreekt bij pulserende foutstromen.

Deze kunnen mogelijk ontstaan bij het gebruik van apparatuur met halfgeleiders zoals dimmers, magnetrons en ook moderne wasmachines.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#29 Geplaatst: 2006-12-03 15:35:40

Commentaar @Ruud de Korte (ruddekorte):

Je schema lijkt mij goed doordacht en volledig. Had ik dit ook maar gedaan toen ik in ons huis begon met het (gedeeltelijk) vernieuwen van de elektra! :-((

Welk voorbeeld of welk programma heb je gebruikt voor het uittekenen?

Enig commentaar:

Als je een werkruimte op zolder inricht, heb je dan misschien in de teokomst behoefde aan een driefase-aansluiting? Voor zwaardere machines misschien?

Ik heb de driefaseaansluiting van onze batteuse (machine à battre le blé = dorsmachine) om deze redenen gehandhaafd. Je krijgt tegenwoordig niet zo makkelijk driefase in een woonhuis.

Christian von Klösterlein

avatar#3901
ruuddekorte
Berichten: 7
Reacties: 26

#30 Geplaatst: 2006-12-03 22:45:05


Een klasse A aardlekschakelaar is altijd te verkiezen boven een klasse AC".

Zou het slim zijn om in dit ontwerp de AC schakelaars te vervangen door A klasse?
Of maakt dat weinig uit??

avatar#3901
ruuddekorte
Berichten: 7
Reacties: 26

#31 Geplaatst: 2006-12-03 22:45:06


Een klasse A aardlekschakelaar is altijd te verkiezen boven een klasse AC".

Zou het slim zijn om in dit ontwerp de AC schakelaars te vervangen door A klasse?
Of maakt dat weinig uit??

avatar#3901
ruuddekorte
Berichten: 7
Reacties: 26

#32 Geplaatst: 2006-12-03 22:45:12


Een klasse A aardlekschakelaar is altijd te verkiezen boven een klasse AC".

Zou het slim zijn om in dit ontwerp de AC schakelaars te vervangen door A klasse?
Of maakt dat weinig uit??

avatar#3901
ruuddekorte
Berichten: 7
Reacties: 26

#33 Geplaatst: 2006-12-03 22:45:21


Een klasse A aardlekschakelaar is altijd te verkiezen boven een klasse AC".

Zou het slim zijn om in dit ontwerp de AC schakelaars te vervangen door A klasse?
Of maakt dat weinig uit??

avatar#3901
ruuddekorte
Berichten: 7
Reacties: 26

#34 Geplaatst: 2006-12-03 23:02:17

Bij het 'ontmantelen' van de oude elektrische installatie kwam ik in de buanderie naar wat leek een 3 fase krachtstroomstopcontact tegen. 
Mijn eerste reactie was iets van Getttverdrrrrie maar dan in het Frans. Het had mijn ontwerp wat anders gemaakt. Toen ik bij het zekeringpaneel aankwam bleek dat alle drie de fases (elk met zekering) afgetakt waren van één monophase. Welke truuk dat moest voorstellen snap ik nog steeds niet, in ieder geval niet echt functioneel. EInd van het verhaal dat ik gelukkig gewoon met een monophase opzet verder kon.
De apperatuur die ik gebruik is vrijwel allemaal computergeorienteerd. Het zijn meer computers, randapperatuur  en aanverwante zaken dan normaal in een huis gebruikelijk is, maar niet zo bijzonder stroomvretend dat ik er een driefase aansluiting voor nodig heb. Ik was niet van plan om draaibanken en dergelijke te gaan gebruiken, hoewel met het huidige uitwerken van de elektra de voorraad elektrisch gereedschap aanzienlijk is gegroeid.
Het ontwerp heb ik in basis overgenomen uit een PDF van Leroymerlin. Met het Adobe Illustrator tekenprogramma heb ik de onderdelen uit de pdf gelicht, sommige onderdelen moest ik opnieuw tekenen. Daarna kon ik snel een nieuw ontwerp in elkaar zetten.
Het basisplan voor de onderdelen en indeling heb ik ontleend aan twee offertes van elektriciens, daarna aangevuld met wat ik dacht nodig te hebben. In overleg met een kundige fransman zijn daarna nog de laatste puntjes op de i gezet.
Nu bij de uitvoering is het nog aanzien welke onderdelen in de praktijk gerealiseerd worden en welke leiding hoe komt te lopen. Voor zover mogelijk wil ik de leidingen in de muren en plafonds wegwerken en tegelijkertijd zo min mogelijk breken of openwerken, een echte uitdaging..

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#35 Geplaatst: 2006-12-05 15:11:09

Volgens mij heb je de juiste stappen gezet op weg naar een veilige istallatie!

Ik ben in mijn reacties te veel uitgegaan van de Nedrlandse Nen-norm. Mijn antwoorden zijn dus niet geheel van toepassing op de Franse regels mbt installatie, dit even ter correctie..

Succes! 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#36 Geplaatst: 2006-12-07 07:23:56

Op de vraag

Mogen de draden van verschillende groepen in een buis?

denk ik nu het antwoord te hebben.

Na het studium van alle voor een leek en zonder exorbitante kosten ter beschikking staande informatiebronnen (velen daarvan aangedragen door mede-forumgebruikers, mijn dank hiervoor!) kan ik zeggen:

Ja, het mag, als er een paar regels in acht genomen worden. Wat mag en wat mag niet:

1. Geen verschillende spanningen in een buis. Dus niet telefoonleidingen of de draden van de CV-thermostaat met 230 Volt-leidingen in dezelfde buis.

2. De leidingen moeten van hetzelfde voedings- of beschermingsapparaat , dus bijvoorbeeld dezelfde aardlekschakelaar, afkomstig zijn.

3. Iededre groep binnen een buis moet apart tegen overspanning beveiligd zijn, dus moet een eigen zekering/zekeringsautomaat hebben, maar dat is volgens mij juist de definitie van 'aparte groepen'.

Het bedoelde 'kanaal' kan een gladde of geribbelde PVC-buis of een door een schot afgescheiden gedeelte van een kabelkanaal zijn. En natuurlijk dient men het per buisdiameter toegestaane aantal draden te respecteren, bijvoorbeeld max 6 draden van 1,5mm2 in een buis van 20mm of 7 van 2,5mm2 in een van 25mm.

Omdat verschillende groepen in een buis mogen, komen in een aftakdoos (boîte de dérivation) ook verschillende groepen terecht. Deze kunnen daar met schroef- of steekklemmen verbonden worden (raccors à vis, raccord sans vis).

Ik vond de beste uitleg in:

http://www.epsic.ch/pagesperso/schneiderd/Instal/NIBT/FR_gener.htm#canalisations

Maar de 'conseils' en 'fiches de travail' van de diverse bouwmarkten bevatten ook veel nuttige informatie. Alleen is het soms moelijk erachter te komen wat daar de voorschriften zijn en wat een uitleg ervan is, resp. wat handige tips voor de klusser zijn.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#4018
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62

#37 Geplaatst: 2006-12-08 13:43:22

Reactie op @ Ruud de Korte

Beste Forumleden,

Ons huis in Lot-et-Garonne is nu gros-oeuvre klaar en ik heb nog maagdelijke wanden en vloeren die wachten op inbouw van de electra.

Ik vind het schema van Ruud zeer bruikbaar en zal er zeker mijn voordeel mee doen.

Wel heb ik nog een vraag: Moet ik alle buizen/draden ook voor de etage vanaf het "stoppenbord" aanleggen of moet ik voor de etage een aparte verdeelbox aanleggen.

Een tweede vraag is: de plaats van het "stoppenbord" in de cellier (soort bijkeuken) zit onder een op de etage ingerichte badkamer. Mag ik met de buizen (waarinde draden) onder de vloer van de badkamer of moet ik "boven" uitkomen naast de natte cellen (toilet, badkamers). Ik leg de buizen zowel beneden als boven onder de vloer in een ruimte van plm 10 cm: de ruimte tussen de vloer en de afwerkvloer, waarop de tegels,parket etc. worden gelegd.

Ik hoop dat de vragen begrijpelijk zijn.

avec sincère salutations,

Dominique 

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#38 Geplaatst: 2006-12-08 15:44:21

Wat het schema van Ruud betreft: Ziet er héél goed uit, maar voorzover ik weet is een eigen groep voor de frigidaire en één voor de congélateur niet nodig. Eén groep voor de cuisine is een beetje mager, lijkt me, voorzie liever twee groepen waar dan ook de koelkast en de vriezer op kunnen.

Voor Domenique: een aparte verdeelbox -als je daar tenminste een kast met verschillende groepen en hun beveiliging mee bedoelt - op de étage is een prima optie. Voorzie wèl kabels van de juiste dikte afhankelijk van de afstand. 6mm² is in de meeste gevallen wel voldoende.

René 

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#39 Geplaatst: 2006-12-09 08:41:13

Het hangt natuurlijk van het vermogen van de vriezer en koelkast af, ik ken horecakasten die op 1 groep moeten.

Ik weet niet hoe de verplichting in F is maar in NL moeten de WCD's in een keuken over twee groepen verdeeld worden. 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#40 Geplaatst: 2006-12-09 09:32:05

@Dominique,

je vroeg:

Mag ik met de buizen (waarin de draden) onder de vloer van de badkamer of moet ik "boven" uitkomen naast de natte cellen (toilet, badkamers). Ik leg de buizen zowel beneden als boven onder de vloer in een ruimte van plm 10 cm: de ruimte tussen de vloer en de afwerkvloer, waarop de tegels, parket etc. worden gelegd.

Ik hoop dat de vragen begrijpelijk zijn.

Deze vraag, overigens heel begrijpelijk, kan ik als volgt beantwoorden:

1. Je mag gaines voor draden in de vloer 'instorten' . Je mag dan alleen nooit meer in deze vloer sleuven vrezen.

2. Ik zou de buizen in de vloer ruim kiezen om er ooit weer nieuwe draden in te kunnen trekken.

3. Ik zou, als het ook anders kan, toch geen buizen in een vloer leggen die later betegeld wordt. Ik zou het zo doen (en zo doe ik het op dit ogenblik voor mijn badkamers-in-aanbouw):

3.1  trek vanuit de stoppenkast het nodige aantal leidingen naar een grote 'boîte de dérivation', bijv. 200x200mm, die je net buiten de badkamer plaatst. Ik heb dit in de gang voor de badkamers gedaan, 2,3m hoog nét onder het plafond in de wand verzonken.

3.2  Van daar uit leg ik de leidingen voor de badkamer. Voor stopcontacten en schakelaars in sleuven die ik buiten in de muur vrees, en dan met een korte boring naar binnen de badkamer in. Waar deze leidingen door een belendend werkhok kunnen lopen plaats ik deze op de muur, en dan met een korte boring de badkamer in. Dit geldt ook voor de wandverlichting (rondom de spiegel).

3.3  Voor de plafondverlichting leg ik vanuit de 'boîte de dérivation' flexibele leidingen op het hangend plafond, tussen de verdiepingsbalken.

Op deze manier heb ik alles wat belangrijk is en ooit voor onderhoud en/of uitbreidingen berijkbaar moet zijn op één plek.

De oplossing 3 maakt alles overzichtelijk en het extra werk blijft beperkt.

Christian von Klösterlein

PS.

De oplossing 'leidingen door nevenvertrekken' zoals werkhok of inbouwkast is overigens ook voor water- en CV-leidingen van toepassing - de CV-leidingen naar wens wel of niet geïsoleerd.

PS2.

Ik veronderstel dat je op de hoogte bent van de 'volumes' in de badkamer met elk hun eigen veiligheidseisen.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#41 Geplaatst: 2006-12-16 21:04:48

Christian,

Ik heb het gevoel nu een erg domme vraag te gaan stellen, maar toch: waarom leg je bij voorkeur geen leidingen in vloeren die later betegeld worden?

Mij lijkt het juist handig om een hele verzameling gaines van voldoende diameter met vloeiende bochten op de ruwe vloer her en der heen te leggen, dan de chape erop en tegels eroverheen. Je gaat denk ik niet zo gauw in je tegelvloer frezen dus dat ligt veilig. Als je voldoende gaines neemt kun je er altijd draden uit- en weer in trekken mits de bochten flauw zijn en je uitkomt op plaatsen waar je goed kunt trekken en verder vertakken, zoals de door je genoemde boites, die in mijn geval dus in de buurt van de plinten komen. Hetzelfde voor warm en koud water leidingen, volgens het systeem van "hydrocablage" met PER leidingen in gaines in de vloer die naar de kastjes met je spruitstukken/aansluitingen leiden.

Zou je me een van je verhelderende uiteenzettingen hierover kunnen geven?

Met vriendelijke groet, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#42 Geplaatst: 2006-12-17 05:26:07

Beste Jos,

tegen mijn kinderen zeg ik steeds: er bestaan geen domme vragen, niet vragen is dom ;-))

Je zegt het zelf, als de gaines geschikt moeten zijn voor het zonder problemen vervangen van leidingen, dan moeten zij van voldoende diameter zijn en met ruime vloeiende bochten gelegd zijn; en deze moeten uitkomen op plaatsen waar je goed kunt trekken en 'lassen' (in de ruimste zin des woords).

Maar de meeste 'verbruikers' (waterkranen, stopcontacten) zitten immers in de wanden en niet op de vloer, dus alle gaines moeten de overgang van de vloer naar de muur maken. Dat is bijna nooit met een flauwe bocht te doen. Dan kom je uit op boites de dérivation in de buurt van de plinten, en dat vind ik nu niet praktisch.

Jos, misschien ben ik ook te veel uitgegaan van de situatie van mijn nieuwe badkamer. Die grenst aan de ene kant aan de sauna/fitness ruimte, die een houten voorzetwand krijgt, dus ik kan alle leidingen aan de saunakant leggen en met korte muurboringen naar de badkamer brengen. En aan de andere kant moest ik een metalen ossature met placoplâtre hydrofugé plaatsen, dus ook ideale installatieruimte. En ik heb mijn vloer, in verband met hogteproblemen, erg dun met een Lewis zwaluwstaartplaat gemaakt. Ik had dus in de vloer weinig ruimte en bij de wanden prima gelegenheid de leidingen in deze te leggen.

Het super-ideaal vind ik overigens holle hangende systeemplafonds waarin je alle leidingen kan plaatsen. Je ziet dat vaak in bedrijfsgebouwen en warenhuizen. Maar voor een woonhuis is dit in verband met de binnenhuisstijl vaak niet de meest esthetische oplossing.

Ook inbouwkasten zijn mijn geliefde plaatsen voor installatiedoeleinden.

Zo zie je, voor elk probleem bestaan meerdere oplossingen, en je moet die kiezen die het beste bij de situatie ter plekke past.

Ik hoop dat mijn antwoord niet te dom is.

Vivent les bricoleurs!

Christian von Klösterlein

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#43 Geplaatst: 2006-12-17 10:21:17

Christian,

Hartelijk dank voor je uitgebreide reactie, het is mij nu een stuk duidelijker.

Zelf zit ik altijd een beetje met de afweging tussen wat ze in de structured cabling wereld horizontale en verticale distributie noemen. Horizontale distributie ligt in/op vloeren en plafonds. Verticale distributie zit in/op muren en wanden. Afhankelijk van de situatie kun je 1 van beiden minimaliseren, met andere woorden het meeste horizontaal (als je geschikte vloeren/plafonds hebt) of het meeste verticaal (als je bijvoorbeeld holle wanden hebt).

Ik zit met een wat andere uitgangssituatie dan jij. Een huis met (ook) binnenwanden van colombage. Daar wil je dus liever geen verticale leidingen en saillie op monteren. Maar wegwerken valt ook niet mee, want je kruist regelmatig het balkengeraamte. Een enkele gaine gaat nog wel, infrezen in de torchis vakvulling en waar nodig gaten boren door het balkwerk, maar hoe minder hoe beter. Dus wil ik mijn verticale distributie minimaliseren.

Mijn vloeren zijn op de begane grond van leem met direct erop tommettes. Die vloeren ga ik uitgraven, grind, dampwerende laag, betonvloer, op die betonvloer chape met daarop weer de tommettes. Ik heb dus geen diktebeperking zoals jij en kan me veroorloven alle horizontale gaines in de chape te leggen.

Op de eerste verdieping is een planken vloer die tegelijk het plafond van de begane grond vormt. Daarop leg ik eerst een folie om stofdwarreling naar beneden te voorkomen, en daarop leg ik drukvaste platen van ongeveer 4 cm dik. Ik weet nog niet precies wat, eps of fermacell of iets dergelijks. In die platen maak ik sleuven voor de horizontale distributie. Daarna dunne agglomere platen erover waarop de vloer (parket of laminaat) komt.

Ik ben ook zeer gesteld op de relatief ruime dozen/kasten met een luik/deur ervoor waarin je technische installatiecomponenten zoals lasdozen en spruitstukken onderbrengt zodat die altijd goed bereikbaar zijn. Waarbij het wegwerken van die toegangsdeurtjes of luikjes nog wel eens een uitdaging kan zijn. Dus word je creatief: achter de badkamerspiegel, achter een schilderij, in een placard... ;-)

En dan tenslotte, de overgangen tussen horizontale en verticale distributie. Zoals je al opmerkt valt dat niet altijd mee de overgang tussen vloer en wand met een flauwe bocht te doen. Immers, als je via de vloer loodrecht op de wand toekomt wordt je maximale buigradius bepaald door de beschikbare dikten in vloer en wand. Met name voor dikke gaines en PER gaine/leiding combinaties wordt dat krap.

Ik heb daarvoor de volgende oplossing. Ik kom (bij dikke wand/dunne vloer) zo min mogelijk loodrecht op de wand toe, maar liever met een scherpe hoek van ongeveer 15 graden. Met andere woorden, als je van bovenaf kijkt zie de leiding met een hoek van 15 graden op de muur toekomen. Nu wordt het wat eenvoudiger om een grote buigradius te maken, omdat een gedeelte van de bocht vrijwel in het vlak van de muur ligt. Dit is een beetje in strijd met de electra voorschriften, maar volgens mij nog wel acceptabel.

By the way, deze oplossing kan ook andersom, dus (bij dunne wand/dikke vloer)vanuit de wand met een scherpe hoek op de vloer toekomen, waardoor een gedeelte van de bocht vrijwel in het vlak van de vloer komt. Of een scherpe hoek in zowel vloer als wand toepassen... In het algemeen kun je een nog zichtbaar stukje buiging dan ook nog vaak achter de plint wegwerken.

En inderdaad, zeker bij het werken in bestaande/oude gebouwen is de aanwezige situatie bepalend voor de uiteindelijke oplossingsrichting; soms lastig, alijd uitdagend!

Met vriendelijke groet entre bricoleurs,

Jos

PS: natuurlijk was je antwoord niet dom!! :-))

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#44 Geplaatst: 2006-12-17 11:36:21

Jos,

beste con-bricoleur,

dat bedoelde ik nu juist: andere situaties favoriseren andere oplossingen. Ja als jij met murs en colombages zit!

Je hebt blijkbaar ook in de industriële leidingsystemen gewerkt. Ik heb dat vaak meegemaakt in bestaande fabrieken waar ik nieuwe processen toe moest passen. Vaak geen geschikte ruimte voor de leidingen, en dan heb ik het voornamelijk over pijpleidingen van 50, 80 of 100mm. In sommige fabrieken waren in de vloeren tegen een of twee muren leidingsleuven vrijgelaten door die je met deze dikke leidingen van verdieping tot verdieping kon komen, en dan natuurlijk met een horizontale distributie onder de plafondbalken hangend. Het niet gebruikte deel van de sleuven was met geprofileerde ijzeren platen afgedekt of met een zacht soort gasbeton opgevuld, bij uitbreidingen dus geen probleem. Vooral in de skandinavische landen ben ik dit systeem vaak tegengekomen. Voor het goede begrip: ik heb het niet over gigantische installaties zoals aardolieraffinaderijen maar over levensmiddelbedrijven.

Maar nu weer de problemen van 'les bricoleurs en France'. Ook ik vind het netjes wegwerken van leidingen steeds weer een uitdaging. Als je een chauffagiste, electricien of loodgieter vraagt het zo simpel mogelijk en vooral zo goedkoop mogelijk te doen dan moet je achteraf niet verbaasd zijn als op de zichtmuur naast je openhaard een leiding 'en applique' ligt.

Een inventieve bricoleur vindt steeds weer onconventionele oplossingen. Verdeelkastjes achter spiegels, in placards, leidingen door nevenvertrekken (waarom niet in een nauw couloir een verlaagd plafond plaatsen en daarin de alimentatie voor de belendende vertrekken leggen?), en dan vooral in op te knappen vloeren. Maar denk ook aan nepbalken of een als penant/risaliet gecamoufleerd kabelkanaal. Ik heb in mijn archief een hele verzameling hierover.

Mijn vrouw vraagt vaak, als ik weer midden in een op te knappen kamer blijkbaar naar niets te kijken zit, wat ik nu weer aan het dromen ben. Dan denk ik na over de meest zinvolle leidingtracés.

Jos, wij begrijpen elkaar!

Salutations pour tous les bricoleurs

Christian v.K.

PS. Een volgens mij veel te weinig gebruikte mogelijkheid voor horizontale distributie zijn kruipruimtes  - in NL dan, of in de moderne pavillons in Frankrijk!

avatar#4454
divad
Berichten: 0
Reacties: 1

#45 Geplaatst: 2007-03-30 21:27:03

Goedenavond allen,
voor mij is zo'n forum nieuw, dus ik val maar gelijk met de deur in huis.Ik ga binnenkort samen met m'n vrouw een schuur kopen waar ik zelf de electra op z'n Frans wil aan gaan leggen.Ik heb al even in oude berichtgeving zitten lezen en zag daar een schema voorbij flitsen van Ruud de Korte? Welnu hij geeft een link waar zijn PDF is te downloaden maar dit lukte mij niet!!Heeft iemand deze voor mij?vraag 2: In NL leggen we een groep aan voor een kamer of een gedeelte van een woning, of een zware electrische machine (oven, wasmachine, etc). Maar ik ben er volgens mij achter dat in Frankrijk het sisteem ander wordt aangelegd, bv. de stopkontacten een groep, de lichtpunte een groep en zware machines een groep, en dan meerdere groepen per huishouden. Ik ben er ook achter dat een standaard groepenkast 4 x 10amp, 4 x16amp en 2 x 20amp heeft.nu de vraag,,,,,,, heeft iemand voor mij hierover duidelijkheid??
Alvast hartelijk dankDavid

avatar#4358
genietertje
Berichten: 1
Reacties: 1

#46 Geplaatst: 2007-03-30 22:10:53

Hallo David,

Op dit moment ben ik met de aanleg van de electra bezig ('een huis in een grote tabaksschuur gebouwd'). In Frankrijk is het op dit moment verplicht om per ruimte minimaal 3 groepen aan te leggen: 1 voor verlichting, 1 voor wandcontactdozen en 1 voor verwarming (ook al neem je geen electrische verwarming). Verder dien je in èn de woonkamer èn de slaapkamers een aansluiting te maken voor tv en telefoon!

E.e.a. levert mij  een meterkast op met 32 (!) groepen, terwijl de woning niet eens bijzonder groot is. Navraag bij Franse buren die een chalet (ongeveer zelfde oppervlak) hebben neergezet leverde hetzelfde verhaal op.

De doorsneden van de electrabedrading zijn ook voorgeschreven per applicatie, maar voor de gewone huis, tuin en keukenaansluitingen kun je de meest gangbare maat gebruiken (2,5 qmm2). Er zijn ook schema's voor het amperage van de diverse zekeringen. Ik heb zelf standaard 16 Amp. gebruikt, maar voor het zwaardere werk als wasmachines natuurlijk meer (20). Er zijn ook 2 typen aardlekschakelaars nodig: type A (wasmachines e.d. en AC (rest).

Denk ook aan de verschillende zones bij het natte (douche-)gebeuren. Dat luistert nauw.

Uiteindelijk komt bij nieuwbouw de 'conseil' controleren en dit zijn pietjes precies (ze schroeven zo het een en ander open). Als je het naadje van de kous wilt weten is er een goed boek: l'installation d'électrique' Eyrolles,

isbn 2-212-11431-1. code editeur G 11431. Uitgebreid, duidelijke tekeningen en uitleg. 

 

Je kunt al veel vinden door wat te 'googelen' ('électricité de france'). 

succes, wim janszen 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#47 Geplaatst: 2007-03-31 11:58:42

Wim,

je hebt inderdaad aparte groepen nodig voor licht en wcd's, maar niet per ruimte. Een lichtcircuit mag best meerdere ruimtes bedienen, er is alleen bijv. een maximum aan het aantal lichtpunten (8).

dat je een groep MOET aanleggen voor electr. verwarming staat nergens.

ik raad iedereen aan het boekje met normen Locaux D'Habitation aan te schaffen bij Promotelec (12,50 euro) , de 23e editie is net uit, dat verhindert dat dit soort indianenenverhalen ontstaan.

NB. Promotelec is zeg maar het voorlichtingszusje van de Consuel (en niet de conseil).

NB2. De Consuel kun je met vragen ook gewoon bellen, zie hun web-site. Bereikbaarheid kan beter, maar altijd vriendelijk en behulpzaam in ons geval. 

avatar#4018
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62

#48 Geplaatst: 2007-05-21 13:39:26

Beste Forumgenoten,

Ondanks de zeer zinnige reacties van onder meer Christian en anderen op mijn mails van begin dit jaar in dit draadje heb ik nog onvoldoende zelfvertrouwen de volledige installatie van de electra in ons huis (Pujols 47300) te ontwerpen en aan te leggen.

Alles simpelweg uitbesteden is natuurlijk ook mogelijk maar loopt mij teveel in de papieren.

Ik zoek eigenlijk iemand, in Frankrijk (wel in de buurt) of in Nederland (waar ik nog de meeste tijd werkend doorbreng) die met mij de installatie zou willen bespreken, samen een tekening opmaken en, indien deze goedwillende bricoleur op rijafstand woont, in Frankrijk met mijn assistentie op zijn aanwijzingen, de installatie in te bouwen.

Een reactie, eventueel op mijn mailadres is zeer welkom.

avec sincère salutations,

Dominique (in Nederland gewoon Niek)

avatar#3901
ruuddekorte
Berichten: 7
Reacties: 26

#49 Geplaatst: 2007-05-22 00:14:57

Beste Dominique (Niek),

Hoewel ik er al een tijd geleden aan begonnen ben, ben ik nog niet helemaal klaar. Ik moet nog 2 kamers afmaken voor wat betreft de stopcontcaten en verlichting. Door ons werk, heb ik niet al te veel vrije tijd gehad om aan de elektra te werken. En er zijn nog zoveel andere klusjes om te doen. 

Dat je het niet uitbesteed kan ik begrijpen, onze eerste offerte die we kregen was 7500 en we zijn tot nu toe ongeveer een totaal van 2000 aan electramateriaal en wat aanvullend gereedschap kwijt. Daarbij komt dat alles nu zodanig aangesloten is dat dit de oorspronkelijke offerte ver passeert, geen pijpjes over de muur, alles netjes ingebouwd en weggewerkt in muren en plafonds en afgewerkt zoals het hoort.

Ik weet nu dat als ik zoiets weer tegenkom ik het weer zelf zal doen. Door het werk heb ik daarvoor voldoende zelfvertrouwen en ervaring dat me dat zonder meer gaat lukken.

Ik heb gemerkt dat na het maken van een indeling voor de schakelkast, de rest eigenlijk vrij makkelijk vanzelf volgde en daar heb voor het deel na de schakelkast niet echt een uitgebreid plan voor getekend, alleen een plattegrond met daarop waar welk contact lichtpunt en schakelaar moest komen. 

Als je wilt kan ik met je meedenken voor wat betreft je ontwerp. ik woon weliswaar driehonderd en nog wat kilometer verderop (12500 Espalion) maar je kunt me altijd bellen of mailen.

Rudolphus (Ruud).