Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nederland en zijn emigranten

Nederland en zijn emigranten

Wie naar Frankrijk is verhuisd, blijft vaak nog met de Nederlandse regelgevers in contact.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Gelezen op nu.nl op 4 oktober

Auteur Bericht

avatar#5740
petit masje
Berichten: 2
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2006-10-04 14:34:27

Zullen we zeggen : nous maintiendrons ! :-)

Meer emigranten keren terug naar Nederland

Uitgegeven: 4 oktober 2006 12:56
Laatst gewijzigd: 4 oktober 2006 13:19

RIJSWIJK - Van de Nederlanders die zijn geëmigreerd keert ruim de helft binnen acht jaar terug. Ondertussen blijft de stroom emigranten die nu het land verlaat onverminderd groot. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag laten weten.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat vorig jaar 20.200 Nederlandse emigranten terugkeerden naar hun vaderland. Dat zijn er 750 meer dan in 2004. De verwachting is dat het aantal remigranten dit jaar nog hoger uitvalt. Vanaf januari tot eind juli waren er ten opzichte van dezelfde periode in 2005 al 2000 Nederlanders meer teruggekeerd.

Wat de oorzaak is van de remigratiegolf is moeilijk te zeggen, aldus een woordvoerder van het CBS. "Veel mensen weten bij hun vertrek al dat ze tijdelijk naar het buitenland gaan. Maar die groep was er een paar jaar geleden ook al."

Gepland

Een andere reden is dat menigeen spijt krijgt, al is niet bekend om hoeveel mensen het gaat. Globaal kan worden gezegd dat Nederlanders die naar de Verenigde Staten, Australië en Scandinavië vertrekken dit doen om zich er permanent te vestigen, weet de zegsman. Als zij terugkeren is dit vaak niet vooraf gepland.

Arthur

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2006-10-04 17:46:09

Dank Arthur voor dit bericht. Ik zal er wat mee doen voor de website. Je schrijft 'nous maintiendrons'. Welzeker. Als mogelijke oorzaak van het groeiende aantal spijtoptanten is niet genoemd de invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet.

Hoe dan ook, wij blijven in LDF. We zijn niet voor niks uit NL vertrokken......

Wim

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#2 Geplaatst: 2006-10-04 19:47:11

Zou één van de redenen van de toename in remigratie (ik vind het overigens nogal wat om van een "remigratiegolf" te spreken als het er 750 meer waren dan in 2004) niet de volgende kunnen zijn?

- sinds de invoering van de Schengenakkoorden (het eerste akkoord in 1985, dus iets langer dan die duur van 8 jaar; vervolgens in 1986 met inwerkingtreding in 2003) is het iets eenvoudiger geworden om vrij rond te reizen binnen Europa

- dientengevolge zijn destijds wellicht behoorlijk wat mensen vertrokken naar het buitenland voor een nieuwe baan ("het avontuur")

- de jobhoppende generatie regelmatig toe is aan iets nieuws en dat één van de opties dan is om terug naar Nederland te gaan ...

Als we ervan uitgaan (zoals in het artikel aangegeven) dat een dergelijke beslissing na zo'n 8 jaar genomen wordt is het - gezien de datum van invoering van de Schengenakkoorden - is het misschien dus logisch dat de toename nu begint ... en zelfs dat we nog "aan het begin" van deze toename zijn ...

Ik weet niet of het zo is, maar het was zo maar een ideetje wat misschien wel eens één van de factoren zou kunnen zijn ... 

Groeten,

Thomas Vergouwen 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-10-04 22:25:17

Wat een komkommerbericht. En Wim je hoeft er helemaal niets mee te doen. Je bent ervaren genoeg om het begrip 'seven years itch' te kennen. Na 7 a 8 jaar is er ook een scheidingsgolf, en een verhuisgolf, een nieuwe baan golf, een nieuwe buiten-echtelijke relatie golf... etc.

Dus na 7 jaar in het buitenland begint ook dat te jeuken.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2006-10-06 00:48:37

Met die golfbewegingen van drs P ben ik het wel eens. Inderdaad is in het persoonlijk leven een terugkerend veranderingspatroon met intervallen van zeven jaren erg herkenbaar. Ik vind het verhaal zeker geen komkommerbericht, omdat er kennelijk nu sprake is van een trendbreuk. Jammer, dat het CBS geen demografen of sociologen op de zaak heeft gezet, zodat we wat meer te weten zouden komen. De verklaring van Thomas snijdt zeker hout.

Schengen, Zorgverzekeringwet.... In mijn omgeving zie ik toch ook een, zeg maar, oma-effect. Nogal wat dames die geconfronteerd worden met de blijde komst van kleinkinderen en al enkele jaren in Frankrijk 'wonen', menen tekort te schieten in hun oma-rol. Zij reizen om de haverklap naar het lage land, om te gaan oppassen of anderszins bij de kleinkinderen te vertoeven. Volgens sommigen valt dit gedrag te verklaren uit normale hormonale veranderingen, nog versterkt doordat men op grote afstand verblijft. 'Ik wil mijn kleinkinderen zien opgroeien', wordt dan nogal regelmatig vernomen. Je behoeft geen demograaf of socioloog te zijn om de vraag te mogen stellen: 'waarom ben je dan naar Frankrijk verhuisd?'

Wim

avatar#3523
anna
Berichten: 10
Reacties: 29

#5 Geplaatst: 2006-10-06 16:25:04

precies wim, je slaat de spijker op de kop! omdat jongens dreigen nogal lang bij moeders pappot te blijven hangen heb ik het zekere voor het onzekere maar genomen en ben "zelf op "mijn eigen" gaan wonen". ver weg, dan loop je ook niet het risico dat de kleinkinderen om een scheet bij je gedumpt worden.

ik ben dus zon oma, zonder last van het oma effect!! en dat blijft zo.

anna