Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

muur isolatie

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2006-10-06 11:17:35

hallo allemaal,

onze schots-en-scheve muren aan de noordkant en regenkant van het huis moeten ge-isoleerd worden.

nu kan ik er een spantwerk (regels) tegenaan zetten en die isoleren en betimmeren, maar er schijnt ook zoiets te zijn als een schuim wat men er tegenaan spuit en daarna wordt dat gestuukt.

weet iemand daar van af ?

wordt dat schuim niet lekker opgevreten door de muizen zodat er na een paar jaar alleen nog maar een flinterdun muurtje staat ?

heel erg bedankt alvast.

Cees.

Ebenisterie/Meubelmakerij

17230

Andilly

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#1 Geplaatst: 2006-10-06 22:30:17

Hallo Cees,

Ik denk dat je met schuim Purschuim bedoelt. Dat kun je inderdaad stuccen. Zelf heb ik nog niet ervaren dat muizen of ander ongedierte Purschuim hebben aangevreten. (idem voor glaswol, steenwol is erg populair bij knaagbeestjes)  Het op een verticaal vlak verwerken van Pur heb ik nog nimmer ondernomen of gezien. Het lijkt me niet makkelijk en ook niet de meest gerede oplossing. Pur is niet dampdoorlatend! Wat is de staat van je muren? Vochtig, droog, optrekkend vocht? Indien je je muren "dichtplamuurt" met Pur breng je eigenlijk een dampdichte kunststoflaag aan. Wat gebeurt er dan met de vochtshuishouding in je woning?

Uitrachelen, isoleren, (denk aan ventileren) en gipsplaten zou mijn voorkeur hebben.

Jeroen B, 62

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2006-10-07 07:01:39

Beste Cees,

ik kan alleen beamen wat Jeroen schrijft.

Mijn ervaring: De vroegere eigenaar van ons huis had de ruimte achter een lambrizering volgespoten met PUR-schuim (dat is Poly-Urethaan, inderdaad waterondoorlatend). Het resultaat was: optrekkend vocht, dat op andere muren niet hoger ging dan 20cm - dan was het verdampt - ging bij de lambrizering tot 1,70m, de lambrizering was namelijk 1,50m hoog, en het vocht had 0,20m hoogte nodig om te verdampen. Het purschuim was gedeeltelijk van vocht doordrongen en gedeeltelijk reeds verpulverd.

Ik trek hieruit de volgende conclusies:

- Hoewel het bij ons om optrekkend vocht ging en niet om doorslaand vocht (jouw probleem): purschuim is nagenoeg waterdampondoorlatend en daarom voor dit soort toepassingen niet geschikt

- zorg bij een voorzetwand (lambrizering, uitracheling met gipsplaten of betimmering erop) steeds voor goede luchtcirculatie erachter (duits: 'Hinterlüftung')

Ik zou het volgende doen:

- metalen rachelwerk (ossature) op een behoorlijke afstand voor de muur zetten

- hierachter isolatie die een zekere afstand van de muur heeft, met een waterkerende maar dampdoorlatende laag aan de buitenkant

- voor luchttoegang tot de spleet tussen buitenmuur en isolatie zorgen (roosters onder en boven)

- de ossature op de gewenste manier afwerken (gipsplaten, schrootjes ...)

Over opvreten van schuim door kleine huisgenoten weet ik niets.

Groeten

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-10-07 10:18:33

ik wil even ter verduidelijking aanvullen.....

het gaat om de buitenkant van de muur.

ik weet huizen waar dat gebeurt is, maar zoals altijd, is men tevreden ?

het gaat er dus om, ik heb aan de zuidkant geen enkele last van kou en regen, dat is een droge kant die nimmer onder de +15 graden komt, maar dan aan de west kant is de kant vanaf zee waar veel wind op staat en dus de regen tegenaan slaat, en de noordkant is een kant met veel tuindeuren waarvan ik de delen muur wil isoleren.

nu wil ik de muren aan de binnenkant orgineel houden daar die gemaakt zijn met de typische stenen (brokken) van hier en en de buitenkant dus een soort van een voorzetwand zetten.

ik heb het dak opnieuw gelegd en die al ruim overlaten steken daarvoor, maar nu dus de vraag, kent iemand dit systeem, en wat doet het ?

het schuim zou in de catagory tempex (piepschuim) zitten, maar ik weet het niet zeker.

groeten,

Cees.

Ebenisterie/Meubelmakerij

17230

Andilly

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2006-10-07 12:04:24

Ja zoo, Cees,

als het om de buitenkant gaat!

Dat had ik niet begrepen. Vandaar mijn adviezen voor binnenisolatie.

Christian v.K.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#5 Geplaatst: 2006-10-07 13:15:06

@ Cees,

Het lijkt me sterk dat er een buitenschuim bestaat met de eigenschappen die jij wilt, die dan ook nog eens lang blijft zitten. Het enige schuim dat ik hier heb gezien is crepi en dat isoleert voor geen meter ... 

Ik heb hier wel eens van die gipsbeton(?)blokken gezien met isolatiemateriaal erin verwerkt (van dat dunnere ruimtevaartspul). Zijn niet zo erg dik en volgens mij echt bedoeld om oudere muren van buitenaf te isoleren: daarvan 'gewoon' een muur vóór de bestaande muur metselen en klaar is Cees ;-)

Richard

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#6 Geplaatst: 2006-10-07 17:18:00

Zelf schuimen daar weet ik niets van. Wat ik wel eens op internet gelezen heb is hoe je je muren van buiten isoleert. Overigens is dat de beste methode (meest effectief) zeggen de kenners, het isoleren aan de buitenkant.

Over het algemeen worden er latten tegen de gevel bevestigd, hierop gaan de isolatieplaten (eventueel PU schuim, maar ook andere materialen), op de platen gaan dan iets dat op konijnengaas lijkt meen ik, want op dat gaas kan de crepi dan zich goed vasthouden. De beste isolatie op deze manier (van een bestaande muur), maar wel een beetje kwetsbaar, als je bijvoorbeeld een ladder tegen de muur aanzet of er iets tegenaan stoot. 

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#7 Geplaatst: 2006-10-07 21:01:33

Wat is er mis met de meest klassieke manier van buitenafwerking? De muur eerst stabiliseren met een voorstrijk zoals Flevopol, vervolgens afstukken met een kalkgebaseerde mortel (enduit) dat, anders dan mortel op cementbasis, dampdoorlatend is, en daarna afwerken met een buitenpleister (crepi) met gewenste vochtregulerende eigenschappen? Eventueel kan de crepi ook nog worden behandeld met een aquafobe doch dampdoorlatende spray. Desgewenst heb ik info over een merk waar wijzelf goede ervaringen mee hebben.

Succes!

M.v.g.

Ivo

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2006-10-08 13:40:05

Ivo,

een natte muur op de koude kant zal A nooit opdrogen, en B altijd kou doorgeven, hoe je het ook went of keert.

dus de beste methode is om deze muren te isoleren, dan heb je binnen een droge muur die niet koud is.

zo simpel is het.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#9 Geplaatst: 2006-10-08 23:53:11

Hoi Cees,

ik snap je redenering wel en een voorzetwand zal ook best werken, al zijn er ook nadelen aan verbonden (kosten, moeite, originele muur niet meer te zien, kwetsbaar voor mechanische krachten), maar waarom het wiel toch opnieuw uitvinden, en dan ook nog zo ingewikkeld? Als je de muur van buiten waterafstotend maakt, op meerdere manieren zelfs (crepi, spray) dan mag die buitenkant toch nat worden? Het water dringt dan de muur niet binnen maar loopt er weer af. De kou zou, met muren van 60 cm dik, dan toch eigenlijk geen probleem mogen zijn. En de diverse lagen zijn wel dampdoorlatend voor vocht van binnen uit. Een van mijn vrienden die een huis in Normandie aan de kust -dus een situatie die met de jouwe te vergelijken is- heeft, is volgens deze wijze te werk gegaan bij de restauratie en het probleem was gewoon over. Man is architect, dus mag je aannemen dat hij weet wat hij doet. Trouwens, ik heb begrepen dat er in de kuststreken een type crepi te koop is dat specifiek voor het afwerken van zeegerichte gevels van aan de kust gelegen panden wordt gebruikt. Extra aquafoob of zoiets, maar daar weet ik het fijne niet van. Andere deskundigen hier, misschien?

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#10 Geplaatst: 2006-10-10 11:36:33

Beste Cees,

Voor een niet techneut heb je een verbazingwekkend goed gevoel wat mogelijk is met buitengevelisolatie je bent tot nu toe de rest van de techneuten voor, mijn complimenten.

Wat je bedoeld is wel mogelijk maar kan niet zondermeer.

Wat wel toegepast wordt is hardschuim isolatieplaten tegen de buitengevel gelijmd met bouwlijm en/of indien dit niet mogelijk is mechanisch bevestigd met slagpluggen.
Vervolgens worden de platen met een glasweefsel versterkt en dan met een kunststof pleisterwerk of traditioneel pleisterwerk afgewerkt.

Het grote voordeel van het systeem is dat er geen koude bruggen ontstaan die wel bij binnengevel isolatie ontstaan t.p.v. scheidingswanden en vloeren.

Opgespoten schuim zie je veel toegepast in de industrie en agrarische sector maar dat heb ik nooit afgestuukt gezien.
Ik denk dat het opgespoten ook te glad is om wat over te kunnen aanbrengen het zou dus opgeruwd moeten worden voordat dit mogelijk is.

Voor meer informatie over aan de buitenzijde aangebrachte hardschuim platen en het stuken daarvan volg onderstaande link.
http://www.sto.nl/evo/web/sto/1803_NL.61F8570a116dfc7ce21670ad9b223f4d82e9f522

Rob van der Veer

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2006-10-10 16:10:24

bedankt Rob,

ik heb contact met ze opgenomen, wie weet wat zij kunnen betekenen.

ondertussen ben ik ook weer wat wijzer van andere oplossingen, die overigens allemaal weer op ongeveer het zelfde neer komen ; tegen de gevel een isolatie zetten, en daar gaat dan inderdaad een soort van kippengaas tegen, en dat wordt gestuukt.

een systeem wat niet duur is en volgens diegene die het hebben is het goed.

tja, je moet geen buurman hebben die met z'n dronke toeter met de auto aan het parkeren is :-)

ik ken deze systemen van op gaas bouwen ook maar dan uit de botenwereld.

ik heb ooit een interieur gebouwd in een boot in holland en die was van non ferro, dat is dus ook een boot van gaas, en dan aangesmeerd met beton.

we kijken verder rond en wie weet wat het wordt.

een fijne dag verder.

Cees.

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#12 Geplaatst: 2006-10-10 16:30:48

Beste Cees,

Dat parkeren van auto’s tegen een met hardschuim geïsoleerde en daarna gestuukte muur kan je nadelig voor de auto laten uitvallen.
Doormiddel van het aanbrengen van extra wapeningsgaas tot borsthoogte wordt het geheel zo sterk en hufter-proof dat een parkeerbotsing een deuk in de auto geeft en een klein schrammetje op de muur.
Dat extra gaas is ook aan te bevelen, over de hele gevel, als er veel in holen nestellende vogels in de omgeving voorkomen.
Want er zijn gevallen bekent dat zodra in holen nestellende vogels in de gaten krijgen dat ze nadat ze een klein gaatje in de buitenlaag hebben gemaakt daarachter eenvoudig een warmnestje te maken is de rest van de kolonie ook bij je komt logeren.
Een paar vogeltjes moet kunnen vind ik maar een hele kolonie gaat natuurlijk ten koste van het isolerend vermogen van de muur.

Rob van der Veer

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2006-10-10 18:13:37

nou heb ik een dekbed met vogeldons dus als nu al die vogels in de muur gaan zitten .... haha

bedankt voor je advies, zeker nuttig om te weten want behalve leuke vogeltjes zitten er hier ook rovers zoals uilen en zo, dus er zit licht een muurisolatievogelsoort bij, en dan is het beter om wat extra gaas aan te brengen ja.

Cees.