Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

certificaat nodig?

Auteur Bericht

avatar#5715
karinvl
Berichten: 4
Reacties: 6

#0 Geplaatst: 2006-10-07 22:02:15

Hoi allemaal,

Half december verhuizen we naar Frankrijk. Allemaal heel erg spannend en ontzettend leuk! We zitten midden in het geregel maar dat hoort er natuurlijk gewoon bij. Ik zou het ontzettend leuk vinden om in contact te komen met mensen die nabij Tarbes wonen om, in de misschien eenzame uurtjes, gezellig mee te kunnen kletsen en ervaringen mee uit te wisselen. Verder vraag ik me af of je in Frankrijk een certificaat nodig hebt om brommer of scooter te mogen rijden. 

Groetjes,

Karin 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2006-10-07 23:01:01

Voor brommers (of heten ze tegenwoordiger scooters) met een cilinderinhoud van minder van 50 cm³, heb je ook in Frankrijk niks nodig aan papieren. Wel moeten deze rijwielen met hulpmotor voorzien worden van een kentekenbewijs, de bekende immatriculation.

Wim

avatar#5715
karinvl
Berichten: 4
Reacties: 6

#2 Geplaatst: 2006-10-08 22:58:04

Hoi Wim,

Dank voor je snelle reactie. Kun je het benodigde kentekenbewijs afhalen (kopen) bij het postkantoor of zijn daar andere wegen voor?

Dan heb ik nog een heel andere vraag. Veel zoekwerk heeft ons al veel informatie opgeleverd (met dank aan het forum) maar in een aantal gevallen vallen we in onze situatie toch buiten de boot. Zoals hierboven beschreven gaan we binnenkort verhuizen. Omdat we eerst zeker willen zijn dat we de juiste keuze maken alvorens officieel te emigreren, gaan we eerst  "proefwonen". In ruil voor kost en inwoning beheren wij een particuliere woning en verrichten kleine voorkomende onderhoudswerkzaamheden aan het huis. We blijven echter inwoner van Nederland en blijven hier ook de verzekeringen ed betalen. 

Is het nodig om ons toch in te schrijven, bijvoorbeeld bij de gemeente van betreffende plaats? Ik neem aan dat ik voor de inschrijving bij een school (college) voor onze kinderen ook wel het een en ander nodig heb. En is het mogelijk om als buitenlander bijvoorbeeld een auto te kopen en deze in Frankrijk te verzekeren? 

Alvast bedankt.

Groetjes,

Karin 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2006-10-10 01:00:11

Ik moet je eerlijk zeggen dat ik niet weet waar je de immatriculation voor de brommer moet afhalen (ik berijd zo'n voertuig niet). Ik vermoed gewoon bij de prefectuur.

Inschrijving bij een gemeente is niet mogelijk, want Frankrijk kent geen bevolkingsregister. Wel kun je je officieus melden en de burgemeester een handje gaan geven. Geldig is om zaken te kunnen doen een bewijs, een justificatif, dat je hoofdbewoning in Frankrijk ligt. Of dat tijdelijk is, is niet zo van belang om te melden.

Inderdaad is het mogelijk om als niet-ingezetene een Franse auto te kopen en deze daar ook te verzekeren. Voor kenteken e.d. heb je ook hier een bewijs nodig dat je in het land woont. Meestal wordt daarvoor een rekening van de EDF of de telefoonmaatschappij gebruikt.

Wim

avatar#5715
karinvl
Berichten: 4
Reacties: 6

#4 Geplaatst: 2006-10-12 14:29:24

Hoi Wim,

Daar ligt nu juist het probleem waar we elke keer weer tegenaan lopen. Omdat het huis welke wij gaan beheren niet ons bezit is, staan ook de telefoon en andere zaken zoals EDF niet op onze naam. Hoe kom ik dan toch aan een justificatif?

Groetjes,

Karin 

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#5 Geplaatst: 2006-10-12 18:56:00

Dag Karin,

Ja, leuk hè, dat systeem met EDF of telefoonrekening.

De manier voor eenieder die zelf niet de rekening op zijn naam heeft staan, is een schrijven van de persoon die op de EDF/telefoon rekening vermeld staat .

Hij/Zij moet simpelweg opschrijven dat jij ook op het adres van de factuur woont. (en dit dan uiteraard ondertekenen).

Dit dient dan met een kopietje van de rekening opgestuurd te worden. 

groeten,

Arthur

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2006-10-12 21:08:35

da karin,

wat wim al zei, de certificaat moet je inderdaad regelen bij de prefectuur, en voor de edf of andere nota kan de huiseigenaar een bewijs van inwoning schrijven die je voorlegt bij de prefectuur.

ik heb zelf de auto indertijd meegenomen uit nederland, temeer omdat tweedehands auto's hier veel duurder zijn dan in nederland,

ook de tweede auto heb ik in nederland gekocht en hier over geschreven.

de overschrijving is simpel en snel gedaan, en voor de kosten hoef je het niet te laten.

je kunt ook in nederland een belastingontzegging aanvragen bij de rijksdienst voor wegverkeer, aangezien je in frankrijk woont hoef je dan geen wegenbelasting te betalen.

over de verzekering, men heeft hier een iets ander systeem, althans, probeer een schrijven van jouw huidige verzekering te krijgen over de noclaim waarde, met daarbij de datum van het eventuele laatste schadegeval, dan nemen ze die over.

mocht je de auto in nederland kopen vergeet dan niet dat er een bpm-waarde op zit die je terug kunt krijgen van de rdw, het is een bepaald percentage van de dagwaarde van je auto.

ik kocht een 8 jaar oude peugeot waar nog 250 euro bpm op zat, die kreeg ik bij de rdw terug.

cees. 

avatar#5715
karinvl
Berichten: 4
Reacties: 6

#7 Geplaatst: 2006-10-13 13:38:51

Heren, hartstikke bedankt!

Ik heb nog veel meer vragen maar kan voorlopig weer even aan de slag. Aangezien we nu een Ford Transit rijden, zonder grijs kenteken, is het aanvragen van ontheffing bij de RDW een zeer nuttige tip. Dank je wel.

Groetjes,

Karin