Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Nieuwe rubriek

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2006-10-08 00:09:29

Om dit forum 'compleet' te maken, leek het me goed om ten slotte nog een rubriek toe te voegen waarin Nederlanders en Vlamingen vrijelijk kunnen communiceren (zo heet dat heden ten dage) over 'Frankrijk' in de ruimste zin van het woord.

Ook in deze rubriek gelden de algemene regels van het forum die, kort samengevat, neerkomen op het respecteren van de algemeen aanvaarde Nettiquette en het hanteren van geaccepteerde omgangsvormen. Het hartgrondig met elkaar oneens zijn mag, het bevestigen van opvattingen kan evenzeer interessant zijn. Bij dit alles, c'est le ton qui fait la musique. Als muzikant hoop ik dat die toon zuiver mag blijven.

Wim

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2006-10-08 09:04:59

Wim,

gefeliciteerd met dit besluit.

Qui vivra verra - wij zullen zien wat uit dit initiatief voortkomt.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2006-10-08 13:08:16

Ik ben ook echt benieuwd wat de keuvel inhoudelijk zal zijn.

Op andere fora, voel ik me niet vaak geroepen om aan het verbale haantjesgedrag mee te doen. 

Discussiëren is leuk, maar dan moet je wel je zegje kunnen doen, met respect voor de ander natuurlijk.

Is het ook niet wenselijk om de smoeltjes toe te voegen. Hiermee kun je het geschreven woord nuanceren, teneinde onnodige misverstanden te voorkomen. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-10-08 14:28:49

wel leuk, zo'n nieuwe rubriek, maar ehhh, wat moet je daar nou zeggen ? ik bedoel..... ik heb nu een vraagje, maar die hoort toch eigenlijk in de technische rubriek thuis ?

of ehhh..... is er toch meer te vertellen dan verbouwen en tuinen en zo ?

welnu, mijn vraag, wellicht voor Cristian ;

mijn vriend en ik zijn in een discussie geraakt over de druk van de waterleiding, over het hoeveel druk wanneer al die gasten tegelijk de wc door trekken, onder de douche staan, en tanden poetsen, maar goed, daar zijn we uit dankzij een wel zeer technische broer in de lage landen.

maar toen.

toen zegt hij, als de mensen dus warm water gebruiken raakt de boiler leeg en komt er dus minder druk op te staan .... ehhh

en dan moet er eerst weer water in om weer druk te hebben....... ehhhh

nou dacht ik altijd, en ik denk dat ik gelijk heb, dat zodra je de warmwaterkraan open draait, er heet water aan de ene kant uitloopt en aan de andere kant koud water in loopt dat zich vermengt met het nog achtergebleven hete water in de boiler, wat dus steeds kouder wordt.

dus het aantal liters water in de boiler blijft altijd hetzelfde, toch ?

tja, nu zegt hij dat ik een eigenwijze kaaskop ben, en hij, de franse goedheid zelve, is degene die gelijk heeft.

maar nu zijn we niet zo'n nichtenkoppel die gelijk met de handtasjes begint te slaan, dus wedden we meestal om een lekkere ijsco of iets anders eetbaars waar we dan ongeacht de winnaar weer samen van smullen, maar we hebben dan wel ondersteuning nodig, althans, wie heeft er gelijk ?

ik op zoek op internet, maar helaas, er wordt verteld hoe de boiler wordt verwarmt, maar dat is het .

tja, en nu ?

hoe werkt nu en boiler ?

met de allervriendelijkste groeten van ons,

Cees.

Ebenisterie/Meubelmakerij

17230

Andilly

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2006-10-08 15:26:31

Cees, ik denk, dat jij je ijsje verdiend hebt.

Bij afname van warm water komt er koud bij, het koude water vermengt zich niet gelijk met het warme water ( natuurwet geloof ik). De water hoeveelheid kan iets schelen, daar warm water een groter volume heeft. Vandaar de overloop op een boiler.

Heel goed dat jullie hier je handtasje niet aan beschadigen, die kunnen jullie beter tegen inbrekers gebruiken!  :o]]

avatar#5753
Editte
Berichten: 1
Reacties: 5

#5 Geplaatst: 2006-10-08 17:09:20

Ik weet niet of mijn onderwerp in deze rubriek past, maar vermits het met Frankrijk te maken heeft toch graag mijn vraag.  

In Frankrijk in de rekken zie je vaak gedroogde paddestoelen in potjes of zelfs emmers staan.  Al enkele keren heb ik er bij staan kijken maar omdat ik er het gebruik niet juist van ken heb ik ze nog nu toe nog niet gekocht.  Kan mij iemand hier de juiste werkwijze met eventueel een recept erbij van meedelen ?

Dank bij voorbaat. 

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#6 Geplaatst: 2006-10-08 17:59:37

Iemand een idee wat de gebiedende wijs van de 1e naamval meervoud(laat ons keuvelen) van bavarder is? Bavardons? Bavarderons?

voor Gard: paddestoelen (cepes, met verkeerd-om accent op eerste e) zijn een erg leuk en lekker bestanddeel van de Franse (en Duitse en Oostenrijkse en Tsjechische en ....) keuken. Je kunt ze gebruiken in sauzen (dikke roomsausjes), soepen, door roereieren heen, in omeletten etc. De gedroogde paddestoelen kun je even weken in water, dan krijgen ze hun 'verse' structuur grotendeels terug. Iets minder lekker dan echt verse cepes maar je hebt wel de zekerheid dat er niets giftigs tussen zit. In Nederland vind je trouwens bijna geen eetbare paddestoelen meer door de grote luchtvervuiling, in FR daarentegen nog genoeg, in bossen op het platteland.

voor Christian von K.: oldtimers in Frankrijk lijkt mij bijvoorbeeld best leuk....  -:))

voor Cees: ter aanvulling op het op zich overigens juiste antwoord: Het warme water wordt inderdaad steeds door het koude aangevuld. Bij het gebruik van weinig water zal het niet of nauwelijks afkoelen en merk je de afkoeling niet. En er zit een thermostaat in zodat de verwarmingsspiralen (een boiler werkt net als een waterkoker, alleen is 'ie wat groter) weer gaan opwarmen voordat het water al te koud wordt. Maar als je flink gaat douchen en baden dan krijgt het koude water op een zeker moment toch de overhand en kunnen de verwarmingselementen er niet snel genoeg meer tegenaan gloeien. Daarom moet je in zo'n situatie dus even wachten voordat de zaak weer op temperatuur is. Als de boiler helemaal koud is, praten we over enkele uren, anders iets van tussen een halfuurtje en een uur. Ik heb het nu over een boiler van ca. 100 liter waar ik zelf ervaring mee heb. Hoe groter, hoe langer het natuurlijk gaat duren.

avatar#3755
Anje
Berichten: 7
Reacties: 42

#7 Geplaatst: 2006-10-08 18:18:03

Voor IVO: gebiedende wijs tegenwoordige tijd= bavardons.

Staat in de Bescherelle, la conjugaison, bij werkwoord Aimer, 1ste groep.

Voor Cees: En wat nou als je boiler alleen oplaadt tijdens de heure creuse?? Oplossing: grotere boiler, meer warm water, een ruimer gebruik zodat je bij de eerst volgende " Heure Creuse" periode weer op kan laden.

Van Cepes weet ik niets af. Vind ze ook niet zo lekker.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#8 Geplaatst: 2006-10-08 18:41:37

Merci, Anja.

Boiler: maar als je boiler niet buiten de 'heures creuses'opwarmt dan koelt hij dus in alle andere periodes af. Moet je je persoonlijke hygiene dan alleen tijdens of kort na de goedkope stroomtijden (meestal midden in de nacht) botvieren? Of anders met lauw of koud water douchen? Lijkt mij hartstikke leuk, om 3 uur 's nachts uit mijn nestje kruipen om een bad te nemen en dan weer onder de wol kruipen... Of dat je, na een dagje vechten met de bramen, pas na middernacht het -inmiddels koude- zweet van je lijf kunt spoelen. Dan maar een paar centen meer dokken...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2006-10-08 19:36:39

hoho wacht even,

nou wil ik niet straks op m'n duvel krijgen van de auteur dat ik op de verkeerde rubriek zit, want nu gaan we toch weer de technische kant op, dus een andere rubriek.

maar zoals ook in de vraag vermeld, de vraag was hoe werkt een boiler.

het vraagstuk over druk en waterhoeveelheid en zo is niet van toepassing, we hebben meer dan genoeg voor een hotel vol met baderende spetterende tandepoetsende poepende mensen, dus.......

ik wilde alleen even weten of ik gelijk had, het was geen weer om te surfen dus dan maar een wandeling aan zee met een plastick tas (geen handtasjes) voor oesters en mosselen die we nu heerlijk gaan oppeuzelen.

trouwens, is er een receptenrubriek hier ? ik neem aan dat jullie ook sportief, hongerig, en kooklustig zijn ?

mijn vriendelijke dank voor het antwoord,

ik kan mijn verdiende tarte aux pommes nu gaan maken met de appeltjes uit de tuin en dan heb ik, hebben we ;-)  een heerlijk desert.

groeten van ons beiden.

Cees

Ebenisterie/Meubelmakerij

17230

Andilly

wel leuk deze rubriek :-))

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#10 Geplaatst: 2006-10-08 22:16:11

Leuke start, deze nieuwe rubriek. Enkele kanttekeningen. Er zijn nog forumgebruikers die anoniem posten. Zij schrijven een bericht zonder ondertekening en hebben in hun profiel ook geen gegevens opgenomen. Dat is niet de bedoeling. Niet iedereen moet per se een fotootje plaatsen, maar het is wel nodig om je naam/alias in te voeren. Graag ieders medewerking.

Verder: als er een vraag is over een onderwerp dat past in een al bestaande rubriek, dan dient deze vraag bij voorkeur ook in die rubriek te worden geplaatst. Het prangende vraagstuk van de werking van een boiler dus liever eerst in de rubriek Bouwen en klussen.

Ten slotte nog over de ondertekening van een bericht. Gewoon Piet, Jan of Klaas en niet naam bedrijf/beroep en woonplaats erbij.

Wim

Continuons. Inderdaad, de gebiedende wijs 1e persoon meervoud van continuer: laten wij doorgaan.

avatar#5753
Editte
Berichten: 1
Reacties: 5

#11 Geplaatst: 2006-10-08 22:48:44

Iemand vroeg of er een receptenrubriek was.  Ik neem aan dat het over typische franse streekgerechten of drankjes moet gaan.  Wel, dezelfde vraag had ik eigenlijk ook. 

Hopelijk zijn er nog met dezelfde interesse en kunnen er misschien wel wat ideën worden uitgewisseld.  Om in de sfeer van de druivenpluk  te blijven die juist gepasseerd is of nog aan de gang is. Misschien recepten met druiven erin verwerkt ? Of lekkere likeurtjes van o.a. druiven.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2006-10-09 00:34:26

Hierbij een recept om de druivenoogst te verwerken.

Nodig:

Voldoende schone potten met evenzoveel deksels

Druiven

Geleisuiker ( het soort van Van Gils voor minder zoete jam 500 grams pak)

grote pan ( geen aluminium!)

Vergiet

Grote beslagkom of andere vuurvaste  grote schaal

Theezakjes met een smaakje ( evening breeze of rooibos of gluhwein bijv.)

Rits de druiven van de steeltjes

Breng ze in de pan aan de kook,

Laat zachtjes koken gedurende plm 20 minuten aan de kook houden zodat al het sap vrij komt.

Kiep de inhoud van de pan in het vergiet en laat het sap uitlekken.

Meet het sap af ( 750 ml voor 500 gram geleisuiker)

doe het sap terug in de pan en hang er 1 theezakje naar keuze in

Breng weer aan de kook

Voeg de geleisuiker toe en volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking

Als de gelei lang genoeg heeft gekookt ( enkele minuten) haalt u het theezakje eruit, giet u de gloeiend hete gelei in de gereedstaande potten tot de rand.

Direct de deksel erop. Goed aandraaien met behulp van ovenwanten, potten omkeren en ongeveer 10 minuten laten staan op de deksel.

Terugzetten. Af laten koelen. Klaar. super op een croissant of bij de fromage blanc.

Etiketje erop, succes verzekerd. En dat theezakje geeft net dat kleine beetje extra.

En wie niet weet wat te doen met al die groene tomaten die niet rijp willen worden.

Maak er jam of chutney van.

Truze

avatar#4006
Rika
Berichten: 3
Reacties: 2

#13 Geplaatst: 2006-10-09 01:07:23

Het is al een beetje laat, maar het is denk ik toch niet de bedoeling hier een receptenrubriek van te maken.

Dat kan volgens mij wel door het openen van een nieuwe rubriek binnen deze rubriek. Dan kunnen degenen die recepten weten ook hun verhaal kwijt.

Maar een diskussie, zoals op het franrkijjkforum, zal toch anders moeten. Afijn ik wacht nog even af, wat hier allemaal gebeurt. ....groet Rika 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2006-10-09 09:50:50

Nou Wim

De vaart zit er dus wel in, in deze nieuwe rubriek.

En wat blijkt, wat je ook aanraakt, het lijkt in een andere rubriek te passen. Boilers, recepten, surfen,..................

Verkeerde rubriek of uit de pas gaan lopen t.o.v. oorspronkelijke onderwerp gebeurt ook wel eens elders. Zeker als een nieuwe rubriek wordt geopend, zie je dat men achter onderwerp 'nieuwe rubriek' van die nieuwe rubriek gewoon aan de gang gaat in plaats van een nieuw onderwerp binnen die rubriek te openen.

Ik denk een beetje onbegrip over het verschil tussen een rubriek (hoofdgroep) en een onderwerp (sub binnen de hoofdgroep)

Wellicht kan de techniek eens kijken naar een paar aanvullingen voor de editing/beheer. Vooral ook om jou, Wim, te ontlasten.

Ik denk aan blokkeren van het onderwerp 'nieuwe rubriek' zodra je er één opent. Kan geen ander dan jij, Wim, de grote beheerder er nog bij.

En ik denk aan de mogelijkheid om gemakkelijk een bijdrage'  (anders dan door knippen en plakken), dus via een 'knop', over te zetten naar een ander onderwerp of een nieuw onderwerp.

En dit schrijvend realiseer ik me dat dit geschrift dus thuishoort in de rubriek Website en niet hier. hahaha....

groet aan allen

Jaap

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#15 Geplaatst: 2006-10-09 10:42:46

Heelemaal eens met Truze en haar recept!

Alleen een kanttekening:

Wij nemen in plaats van geleizuiker een 'geléifiant' oftewel geliermiddel en dan zuiker na wens. Geliermiddel is te verkrijgen onder meer van het merk Dr.Oetker.

Wij kunnen dan elk variant van 'sans sucre', réduit en sucre, en echt zoet maken.

De geliermiddelen bestaan in soorten zoals 1:2 en 1:3, wil zeggen één kilo zuiker per twee resp. drie kg vruchten.

Overigens: wij prefereren het zonder zmaakbuideltjes en zonder kaneel.

Christian v.K.

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#16 Geplaatst: 2006-10-09 12:03:10

Yvo en andere amateurs de la bonne bouffe,

Cèpes (eekhoorntjesbrood) gaan in F door voor de top onder de paddestoelen, met uitzondering van de truffels, maar dat is een soort paddestoel hors catégorie. De prijs is er ook naar. Cèpes hebben een uitgesproken en zeer verfijnde smaak. Je kunt ze op talloze manieren in gerechten verwerken, dat kun je wel aan de Fransen overlaten. Omdat ze de smaak van het gerecht enigszins gaan overheersen, moet je ze wel goed combineren. Ik zou ze aan de andere kant juist niet in dikke sauzen verwerken, want dan maskeer je de typische smaak weer te veel; dus liever dunne lichte (waterachtige) sauzen, of tel quel. Goede kwaliteit gedroogde cèpes doen bijna niet onder voor verse. Bij het weken in lauw water of in melk, nooit met metaal in aanraking laten komen. En gebruik het weekvocht voor soep of saus.

Régalons-nous!

Jacob

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#17 Geplaatst: 2006-10-10 00:34:23

Inderdaad kan het plaatsen van berichten in dit onderwerp Nieuwe rubriek nu achterwege blijven. Het geeft maar verwarring. Wie in de rubriek Entre bavards een bijdrage wil leveren opene een nieuw bericht.

Dank

Wim