Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Boilervraag uit de keuvelhoek

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2006-10-09 11:17:24

Ik wil bij de antwoorden op de boilervraag van Cees nog even de thermodynamische achtergronden leveren.

Een boiler (ik neem als voorbeeld een staande boiler van ca. 100 liter) heeft een diameter van rond de 40cm. De koudwatertoevoerleiding heeft een diameter van iets tussen 1 en 2cm (meestal 14/16mm binnen/buiten).

Hierbij treden volgende effecten op:

1. Het koude water tredt van onder in, het warme water wordt boven afgenomen. Het warme water heeft een geringere dichtheid (of specifiek gewicht) en blijft daarom boven, het 'zwaardere' koude blijft beneden.

2. De dwaarsdoorsnede van de boiler is lineair 20 à 30 keer zo groot als die van de waterinlaat, het oppervlak van de dwaarsdoorsnede is dus (tweede macht!) 400 à 900 keer zo groot.

Hierdoor wordt de stroomsnelheid van het water met een factor 400 à 900 verlaagd. Daardoor en door een diffusor of een andere handige vormgeving van de inlaat wordt elke turbulentie, die een vermenging van koud en warm water zou kunnen veroorzaken, vermeden (turbulentie = locale beweging en daardoor onderlinge vermenging van vloeistofdeeltjes).

3. Uit het onder 1 en 2 gezegde zou het duidelijk zijn dat een staande boiler in principe beter is dan een liggende. Bij een liggende zijn tussenschotten of geleideplaten nodig om een vergelijkbaar effect teweeg te brengen.

Hetgeen over 'opwarmen alleen in heures creuses' gezegd is klopt. Opwarmen bij nacht, verbruiken bij dag betekent dat er een voldoende voorraad moet zijn, en dat deze goed geïsoleerd moet zijn.

Wij hebben het toch over accumulerende boilers en niet over een doorstroomtoestel (type geiser of gas/elektrische therme)! Daar wordt het water op het moment van verbruik verwarmd - het tijdstip van energieverbruik valt dus zamen met het tijdstip van verbruik.

Christian von Klösterlein