Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Kitproblemen: Dubbele beglazing opnieuw zetten

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2006-10-11 07:53:29

Soms moeten dubbele ruiten vervangen of nieuw ingezet worden. Bij ons huis hebben wij meer dan tien dubbele ruiten opnieuw ingezet omdat de kit (engels: sealant, frans: mastiek) bij warm weer eruit droop. Dit blijkt bij ruiten die door de landelijk opererende timmerfabriek Lapeyre in de jaren tachtig geleverd werden een bekend euvel te zijn. Het spul met een glazenkrabber eraf krabben hielp alleen voor één seizoen. Dan droop het weer.

         

De glaslatten (deze zitten normaliter buiten) zaten op verstek gezaagd heel strak in het raam zodat het verwijderen heel voorzichtig moest gebeuren. Nadat de dubbele ruiten verwijderd waren en de oude kit eruit gekrabd en met wasbenzine eruit gewassen was, konden de ruiten met de juiste materialen en met de juiste werkwijze weer ingezet worden. Met de ruiten eruit kon mijn vrouw het houtwerk gemakkelijk schilderen. Baserend op onze ervaringen kan ik de volgende werkwijze aanbevelen: 

         

Demonteren:

-          U haalt de ramen uit het kozijn en legt deze op schragen, met de glaslatten naar boven, dus buitenkant naar boven.

-          U wrikt de langste glaslat in het midden los en werkt naar beide uiteinden toe.

-          De laatste draadstiften van de glaslatten,die het dichtst bij de hoeken zitten, moet u soms doorzagen. Hiervoor gebruik ik een los ijzerzaagblad met houder.

-          Na de eerste lange lat haalt u de twee korte latjes eruit, beginnend bij het vrije einde.

-          Tenslotte haalt u de laatste lat weg.

-          Dan drukt u de ruit aan een smalle kant van onder langzaam los. Omdat wij het in de zomer op het terras deden was de kit reeds lekker zacht. Onder andere omstandigheden is voorzichtige verwarming met een föhn mogelijk.

-          Waar de ruit loskomt legt u kleine stukjes hout onder, bijv. 5x5mm, 40mm lang. Dit doet u het liefst met zijn tweeën – de ene drukt met beide handen de ruit omhoog, de andere plaatst de afstandhoutjes. U mag raden wie bij ons gedrukt heeft en wie de houtjes geplaatst heeft!

-          Als rondom houtjes geplaatst zijn haalt u de ruit eruit en legt deze op een tweede stel schragen. 

      

Opknappen:

-          Daarna moet de sponning schoongemaakt worden, eerst met krabber en plamuurmes, dan met wasbenzine (white spirit) of een ander oplosmiddel. En zeker compleeet schoonmaken!

-          Nu kon mijn vrouw het schilderswerk doen: ontvetten met St.Marc, met kneedhout opvullen waar nodig, eerste laag grondverf, plamuren, schuren, tweede laag grondverf, schuren etc. tot ook de tweede laag aflak erop zat. Hetzelfde deed zij met de kozijnen en de glaslatjes. Veel schuurwerk kwam er niet aan te pas omdat onze ramen alleen in de ‘lasure’ zaten, een soort lakbeits.

-          Andere ramen hebben wij met een ‘schakelverf’ gedaan, grondverf en aflak in een, eigenlijk een soort veredelde beits. 

    

Monteren:

-          In de sponning komt eerst een laag glazenzettersband (schuimrubbertape).

-          Dan de ruit erin leggen en met in de diagonale aangebrachte stelplaatjes vastzetten (zie afbeelding 71). Door deze fixatie houdt de ruit het raam haaks en dit kan nooit uitzakken. In de twee andere hoeken horen echt geen stelplaatjes! Kunststoffen stelplaatjes zijn in verschillende diktes en breedtes bij de glazenzetter verkrijgbaar, in dikte oplopend van 2 tot 6mm (2,0-2,5 – 3,0 - … 5,5 – 6,0).

-          Op de ruit komt weer glazenzettersband en de glaslatten worden enigszins op spanning tegen dit band vastgespijkerd. Hiervoor gebruikt men roestvrijstalen spijkers die op het laatst met een drevel ingeslagen worden.

-          Ik heb de oude glaslatten weer gebruikt waar deze nog goed waren. Bij het maken van nieuwe glaslatten moet u op het volgende letten:

-          Verstek kan in de onderste hoeken tot inwatering leiden.

-          Plaats daarom eerst de onderste en de bovenste lat zonder verstek vol in de beschikbare ruimte.

-          Zaag dan de verticale latten op lengte, rekening houdend met een afschuining voor de goede aansluiting op boven- en onderlat.

-          Plaats de verticale latten strak tegen de bovenlat, tegen de onderlat kan best een spleet van 1 à 2mm blijven.

-          Bij de glaslatten dient u erop te letten dat tenminste de onderste van het type met beluchte/afwaterende onderkant is. Het is namelijk een misvatting dat het afkitten voor een waterdicht systeem zorgt. Als het systeem toch niet compleet waterdicht te maken is, dan beter voor een goede afwatering zorgen (net zoals bij de holle ruimtes in auto-carrosserieën). Zie de glaslatjes afb. 72. Verder moeten glaslatten en kitafwerking de zwarte rand van de ruit volledig aan het zicht onttrekken. Het zwarte afdichtmateriaal waarmee het aluminium-afstandsprofiel tussen de ruiten gelijmd is, is namelijk gevoelig voor warmte en UV-straling. Daarom zijn ook de vroeger soms gebruikte Aluminium-glaslatjes minder geschikt.

               

Afkitten:

-          Als de ruiten met de glaslatten goed vastgezet zijn wordt de ruimte die tussen glas, glazen­zetters­band en glaslatjes gevormd wordt, rondom afgekit (afb. 70).

-          Kies de kitkleur passend bij het schilderswerk, en neem een soort dat overschilderbaar is, want de volgende verfbeurt komt er zeker, al is het over tien jaar.

-          U kunt beter ruim afkitten, want de kitnaad wordt toch nog afgewerkt. Hierbij worden ook de kieren tussen onderlat en verticale zijlatten opgevuld. Voor het netjes en gelijkmatig afwerken van de kitnaad doet u het volgende:

-     Spuit de verse kit met een plantenspuit of glassex-spuitflacon in met een vaatwasmiddel-oplossing.

-     Egaliseer de naden dan met een afgeschuind elektrabuisje (de bekende 5/8” of 16mm-PVC-buizen). Het resultaat ziet ongeveer uit zoals in afb.70.

-     Er bestaan ook speciale rubberen kitvoegkrabbers; ik heb bij de Praxis een set met ronde en schuine hoeken van 2 tot 6mm voegradius gekocht. In dit geval niet natmaken, meteen de verse kit bewerken. Desnoods doet het bankpasje het ook. ;-))

-          Dan draait u het raam om en kit ook de binnenkant af.

-          Nu kunt u het gerenoveerde raam weer inzetten. Ik verwijder in dit geval eerst alle oude vet, olie een aangekoekt vuil van de paumelles en smeer deze met verse olie licht in. 

 

Deze werkwijze is toepasbaar op ramen die van pakweg vóór 1990 dateren. In de jaren negentig werd een nieuwe technologie toegepast, die ik ook bij onze in 2003 bij Lapeyre gekochte ramen geconstateerd heb. Men heeft namelijk van de ingeplakte autoruiten geleerd dat glas als dragend element gebruikt kan worden, want glas is op zich sterk maar schokgevoelig; het kan hoge drukkrachten opnemen maar weinig trek- en buigspanningen. Daarom wordt bij nieuwe ramen het houtwerk als het ware om de ramen heen gespannen. Dit gebeurd met trekankers in de hoeken. Deze ramen zijn niet geschikt om zelf op te knappen. Het vervangen van kit is gelukkig ook niet nodig, want bij deze fabricagemethode wordt om het glas een elastisch profiel van zachte kunststof gelegd. 

     

Bij de raamrenovatie heb ik ook een onderverdeling met opgeplakte spijltjes aangebracht, in een profiel dat goed bij de profilering van raam en kozijn aansluit – maar dat is een ander verhaal. 

      

Opmerking:

Onze ramen, nog geen twintig jaar oud, waren haaks en sloten perfect. Alleen sommige paumelles en één sluiting moesten opnieuw afgesteld worden. Scheefgezakte of anderszins niet goed sluitende ramen moeten vanzelfsprekend eerst sluitend gemaakt worden. 

    

Dank:

Met dank aan de bedrijfsleider van Utrechtse Glashandel en Glasslijperij 

       

Afbeeldingen

[70]  Dubbelglas-1    Dwarsdoorsnede door de ligger van een raam met dubbele beglazing

[71]  Dubbelglas-2    Diagonaalversteviging van een raam door de ruit met stelblokjes te zetten

[72]   Dubbelglas-3   Dwarsdoorsnede en onderaanzicht van twee types glaslatten met afwatering/beluchting

               

Fotos                               

Kit krabben                                      

Slaapkamerraam

        

Deze afbeeldingen zijn onder de volgende link te raadplegen:

http://album.zoom.nl/user/chrislb/09.1%20dubbelglas/

Klik op een afbeelding om deze te vergroten en de tekst te zien. Klik nog eens voor een grotere weergave.         

           

© CvK design+engineering

15-06-2004 update  11-10-2006

   

Rob en Ton: Tevreden?

Het is een 'lengthy' verhaal, maar ik wilde voorkomen dat iemand hierover te luchtig denkt, en het was ook voor een leerboek bedoeld. Als iemand na deze beschrijving afhaakt - geen schande, je moet ook niet alles zelf willen doen!

          

Groeten aan iedereen met glas- en kitproblemen.

Christian v.K.

19-11-2008 Link voor afbeeldingen opnieuw ingesteld

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#1 Geplaatst: 2006-10-11 17:52:49

Beste Christian,

Bewonderenswaardige bijdrage, alle lof, ik twijfel of ik nog wat wil toevoegen.
Je schrijft “roestvrijstalen spijkers die op het laatst met een drevel ingeslagen worden”

Iedereen slaat die roestvast stalen draadnagels er inderdaad helemaal in, ik denk waarom ze blijven toch zichtbaar.
Of zelfs met een drevel iets in het hout en trachten het gaatje dan weg te plamuren, wat ik buiten niet zo goed idee vindt omdat dit kwetsbaar blijft.
Ik sla ze er liever net niet in, de kop blijft er nog net op liggen en ik koop draadnagels met een bolle kop voor dit doel.
Een kwestie van esthetiek wellicht, maar mocht de glaslat er nog ooit eens uit moeten dan gaat dat ook wat makkelijker.

Je zag dat ik andere woorden gebruikte dan jij, niet om je te verbeteren want iedereen snapt wat je bedoelt uiteraard.
Maar spijkers zijn strikt genomen niet meer te koop, ze worden eigenlijk niet meer gemaakt.
En roestvrij is geen enkel roestvast staal onder ongunstige condities wil het uiteindelijk wel roesten, het heeft alleen een verhoogde weerstand tegen roesten.

Rob van der Veer

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2006-10-11 19:07:28

Rob,

nu wordt het spijkers op laag water zoeken!

Ik ben het met je eens dat je draadnagels ook alleen 'zat' in kan slaan. Ik heb ze verzonken omdat onze latjes al vrij grote gaten hadden. En bolle draadnagels kunnen op een transparant gebeitst raam charmant staan.

Vertel mij niets over 'roestvrij'. In de chemische industrie spreekt men liever over 'zo-en-zo goed bestand tegen die en die zuur bij die en die temperatuur'.

Kunnen wij het houden op roestvast onder huis-tuin-keuken-omstandigheden?

Ik ga er niet dieper op in, ik heb een hekel aan keuvelen.

Christian von Klösterlein

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#3 Geplaatst: 2006-10-17 10:26:04

Beste Christian,

Ook ik heb een hekel aan keuvelen, maar vindt het toch belangrijk dat we ten behoeve van de niet technische forumdeelnemers zoveel mogelijk de juiste benamingen gebruiken.

Bovendien met de juiste benamingen ga je als Doe Het Zelf'er niet direct af als je bij de vakhandel wat wil bestellen.
Met de juiste benamingen word je daar serieus genomen, je krijgt meer informatie en veelal scheelt het ook nog korting omdat ze er van uitgaan dat je professioneel bent is mijn ervaring.

Rob van der Veer

avatar#3278
kastanje
Berichten: 3
Reacties: 14

#4 Geplaatst: 2006-10-19 14:59:21

Beste Christian, 

Bedankt voor de uitvoerige beschrijving. Het maakt de keus zelf doen of de vakman veel makkelijker. Ik zie mezelf het NIET doen, niet handig genoeg.

Ton/ Kastanje

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#5 Geplaatst: 2006-10-22 20:11:21

Hallo.

Christian het is een goed verhaal, geen speld tussen te krijgen, toch een paar  opmerkingen n.a.v. de foto's : gebruik voor het verwijderen van de kit een schoon , liefst nieuw en niet al te groot plamuurmes waar geen bramen opzitten, dit i.v.m. het voorkomen van krassen op de ruit .

De sponning een aantal malen schilderen voor het plaatsen van de ruit, de sponning niet plamuren (  de vulstof in plamuur is zeer hygroskopisch, trekt dus vocht aan en dat willen we juist niet)

De glaslatten evt. vastzetten met messing spijkers.

Afkitten met een polyurethaankit in kleur , waarbij het beter is de kit niet te schilderen i.v.m. het versnellen van het verouderingsproces van de kit.

groet