Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Departementale belasting (opcenten) op Onroerend goed

Auteur Bericht

avatar#5767
Dirk&Marion
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2006-10-11 17:12:29

Goedendag,

Wij, zijn nieuw op dit forum.

Wij zijn van plan een vakantiewoning te kopen op een vakantiepark in de Lot. De aankoopprijs zal ongeveer 70.000 euro zijn.

Nu ben ik op zoek naar de voordeligste manier om die aankoop te financieren. Er zijn in ons geval 2 opties:

1- uit eigen middelen (deels verkregen via overwaarde op ons nederlands huis) Dit heeft eigenlijk onze voorkeur wegens het gemak en de overzichtelijkheid.

2- deels eigen middelen en deels middels een Franse hypotheek.

Nu hebben we gehoord dat het gunstig zou zijn om Farns onroerend goed deel te financieren middels een Franse hypotheek omdat er dan geen Departementale opcenten op kunnen worden geheven.

Ik weet niet of dat in ons geval inderdaad zo is ( depertement Lot) en zo ja, waar ik dan ongeveer mee rekening moet houden indien wij geen hypotheek nemen. Ik denk dat het nogal mee zal vallen geziejn de relatief lage koopsom.

Heeft iemand hier ervaring mee?

Ook zou ik graag hetvolgende willen weten:

Is een kleine hypotheek van bv 10.000 euro mogelijk in Frankrijk?

Of zijn dan de eenmalige kosten (notaris, afsluitprovisie) aan een minumum gebonden zodat het niet in verhouding staat?

Wat is de invloed van van het niet hebben van een hypotheek op de hoogte van de successierechten? Of valt dat in ons geval binnen een bepaalde vrijstelling?

(wij zijn overigens in gemeenschap van goederen getrouwd)

In het algemeen zouden wij advies van "ervaringsedeskundigen" goed kunnen gebruiken bij het nemen van de beslissing: wel of geen hypotheek. Nogmaals, onze voorkeur is de gehele koopsom uit eigen middelen te betalen.

De informatie die ik van (Nederlandse) aanbieders van een Franse hypotheek krijg is uiteraard niet geheel onpartijdig. Wij horen doemverhalen over de gevolgen voor de belasting en successierechten indien er geen hypotheek is afgesloten.........

Maar misschien klopt dat ook wel. Ik weet het niet. Wij zijn heel benieuwd naar de reacties.

Alvast bedankt voor de moeite,

Groeten

Dirk en Marion

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2006-10-11 18:22:45

Het is het voordeligst om een Frans huis uit eigen middelen te financieren. Er bestaat n.l. geen hypotheekrente-aftrek in Frankrijk. En uiteraard ook niet in NL, omdat het om een vakantiewoning gaat.

Het verhaal over departementale opcenten is mij onbekend. Misschien zou het gaan om de opcenten bij de vaststelling van de twee lokale belastingen (taxe d'habitation en taxe foncière). Het verhaal is echter geheel nieuw voor mij. Hoe kom je aan de informatie?

Ook het verhaal over hypotheek en successierechten kan ik niet plaatsen. Bij de bepaling van de waarde van een onroerend goed, worden de schulden uiteraard afgetrokken. Ik snap overigens de ratio van de vraag niet.

Wie zijn die NL hypotheekadviseurs? Ik zou graag een babbeltje met ze maken.

Wim

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#2 Geplaatst: 2006-10-11 19:30:22

Mocht het om de departementale opcenten op de twee taxe-aanslagen gaan dan zet een eventuele mindering weinig zoden aan de dijk. Zelfs bij een hoge aanslag praat je dan hooguit over een paar tientjes.

avatar#5767
Dirk&Marion
Berichten: 1
Reacties: 1

#3 Geplaatst: 2006-10-11 19:52:36

Wim,

Bedankt voor je snelle reactie. Ik heb die info van de volgende (vastgoed)site gehaald: http://www.pierce-elliott.com/index.htm 

Onder de kop financieel - hypotheek staat het hele verhaal van die zogenaamde departementale opcenten. Daar staat o.a.:

Diverse departementen in Frankrijk hebben het recht om zogenaamde departementale opcenten op te leggen indien het onroerend goed onbezwaard is. Niet alle departementen maken van dit recht gebruik, maar de verwachting is dat de komende jaren steeds meer departementen deze inkomstenbron (met terugwerkende kracht) zullen gaan activeren. Indien op onroerend goed hypotheek is gevestigd dan mag het departement van dat recht geen gebruik maken. De hoogte van het hypotheekbedrag is niet van belang.  

en:  

Het zal duidelijk zijn dat wij sterk adviseren om het onroerend goed gedeeltelijk (dus niet volledig!) met vreemd vermogen te financieren. De lage rentestand en de aantrekkelijke verhuurrendementen geven aan dit advies een extra impuls. 

en: 

De waarde van uw woning wordt door de Franse fiscus als volgt belast. Mocht u met eigen geld de woning hebben gefinancierd, en is de woning dus niet belast met een hypotheek, dan wordt er belasting geheven. Dat is per regio verschillend en bedraagt een bepaald forfait, genaamd surplus de tax foncière et d’habitation, dat gebaseerd is op de taxe foncière.
Op het moment dat de woning is belast met een hypotheek, dan wordt deze belasting in het geheel niet geheven.
Indien u dus (gedeeltelijk) uw woning financiert met een hypothecaire geldlening, bespaart u de vermogensrendementsheffing in Nederland en hoeft u ook in Frankrijk geen belasting over de waarde van uw woning te betalen.

Vandaar mijn vragen, begrijp je?

V.w.b. de successiebelasting heb ik begrepen van de VanDelft advies groep te Amsterdam dat het in Frankrijk niet vanzelfsprekend is dat als een van de partners komt te overlijden, de overgebleven partner automatisch erft zonder belast te worden. Wat ik mij in dat geval dus afvraag is hoeveel % die belasting zou zijn. En geldt dat ook voor het bezit van een vakantiehuiisje?

Groet,

Dirk

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2006-10-12 19:40:30

Dank voor de informatie over de opcentenkwestie. In de mij bekende departementen speelt deze zaak niet. Ik zal het bestuderen er er zo nodig op terugkomen.

Wat betreft de successiebelasting, ik raad je aan de informatie daarover te lezen op deze website, te vinden op http://www.infofrankrijk.com/pagina/Erfrecht/83/

Wil je iets regelen, dan zal een testament nodig zijn, dan wel (wijziging van de) huwelijkse voorwaarden. Het Franse onroerend goed valt onder de Franse wetgeving, even heel kort door de bocht. Het is inderdaad niet vanzelfsprekend dat de partner automatisch erft, er zal zeker iets moeten worden geregeld.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2006-10-14 08:20:58

Dirk en Marion,

Als jullen een huis willen gaan kopen bij het bedrijf dat jullie hierboven hebben aangegeven, dan zou ik mij maar bedenken. De man die daar de touwtjes in handen heeft werkt samen met zijn broer en heeft zowel in de Provence als in de Aude een spoor van  oplichting achter zich gelaten in de afgelopen 20 jaar of zo. Alleen al in mijn dorp zijn er 9 mensen getild door de familie. Praten en enthousiasmeren kunnen ze als de beste, Ik herken de stijl op de site die jullie hebben genoemd. "De contouren zijn uit de verte duidelijk zichtbaar, stort a.u.b. de volgende termijn"  In de paraktijk staan de stokken dan in de grond. In mijn geval "Het dak is erop, stort de volgende termijn." Wij waren toch een beetje wantrouwig en stapten in het vliegtuig: zelfs het fundement lag er nog niet, maar de centjes waren al weg. De betreffende familie werkte toen samen in een Nederlands conglomeraat van bv's onder de naam Triskel in Eindhoven. Let op: ze zijn als mensen uitgesproken aardig, intressant en gastvrij. De naam Aarts is niet bepaald geliefd in Zuid Frankrijk. Betaal evenwel nooit rechtstreeks, maar via een depot bij de notaris

Een gewaarschuwd mens telt voor twee....

avatar#3057
Frans
Berichten: 18
Reacties: 24

#6 Geplaatst: 2006-10-14 17:47:45

Allen,

Ook ik heb de site van Pierce & Elliott bekeken. Ik las het volgende onder de rubriek "Anticiperen op eventuele heffing bij toekomstige verkoop"

Het gaat dan om de Plus-Value belastingheffing.

"Voorts geldt een vrijstelling bij overdracht van een tweede woning indien u op enig tijdstip voordien geduerende een ononderbroken periode van tenminste twee jaren fiscaal inwoner van Frankrijk bent geweest"

Heb je dus vroeger in Frankrijk gewoond of ben je Frans en je woont in het buitenland en hebt voorheen in Frankrijk belasting betaald en je  hebt nu een tweede woning in Frankrijk dan zou je bij verkoop geen P-V betalen

Kan iemand mij hier iets meer over vertellen. En waar kan ik deze informatie ergens vinden?

vriendelijk groet,

Frans

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#7 Geplaatst: 2006-10-14 18:22:21

Beetje wonderlijk. Dus ik ga 2 jaar in FR wonen en werken, vervolgens 2 dagen terug in NL, keer weer terug naar FR en ik ben vrijgesteld van de P-V heffing bij de verkoop van mijn huis? Nooit van gehoord. Dan zouden er wel heel veel Fransen zijn die voor een dag of een week in Belgie of Duitsland zouden gaan zitten.

avatar#3057
Frans
Berichten: 18
Reacties: 24

#8 Geplaatst: 2006-10-14 18:36:18

Bestye Ivo,

Dit is en reactie van niks. Mijn vraag was of er iemand is die iets meer weet over deze materie. Ik acht het niet uitgesloten omdat Frankrijk altijd iets bijzonders heeft met zijn ex inwoners danwel landgenoten. We hebben het nog steeds over een tweede woning en geen hoofdverblijf. Wanneer je Frankrijk verlaat dan heb je je hoofdverblijf in het buitenland en ben je geen belastingplichtige meer in FR. Dat is in twee dagen niet te doen. Snap je wel Ivo?  

Wim kun jij hiet iets over zeggen?

Frans

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2006-10-14 19:30:28

Frans,

Gelijk heb je. Maar type links boven bij doorzoek website even 'Plus Value' in, dan is het eerste item  het verhaal van Wim Bovelaar, goed leesbaar, opvolgend vewijzingen naar discussies over dit onderwerp.

De regels zijn glashelder: betalen, tenzij je een uitzonderingspositie inneemt

Ico Sa

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#10 Geplaatst: 2006-10-14 20:25:08

De verwarring komt denk ik doordat men zich niet raliseert dat de plus-value alleen voor tweede huizen geldt.Daarom bestaat denk ik die heel redelijke regeling dat als je  je huis als eerste woning hebt gehad,gedurend minimaal 2 jaar, de regeling voor eerste huis nog een poos  geldt: geen plus-value.Anders zou je, als je vanuit Frankrijk naar het buitenland verhuist en je je huis niet instantaan kwijt bent, toch plus value moeten betalen.Antonia

avatar#3057
Frans
Berichten: 18
Reacties: 24

#11 Geplaatst: 2006-10-14 22:12:58

Daar zit wat in Antonia! Ik zal proberen het wat verder uit te zoeken. Men wil mij laten geloven dat het in het bezit hebben gehad van een huis niet het belangrijkste is . Waar het om gaat is of je fiscaal Franse of Fransman bent geweest. Zelfs al is dit 20 jaar geleden. Eenmaal Frans  is altijd Frans!! Frankrijk is trots op haar onderdanen.

Frans

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#12 Geplaatst: 2006-10-14 22:52:11

Het is nog wat ingewikkelder doordat begin 2006 is besloten dat eigenaren van een Frans huis die emigreren en hun huis, langer dan vijf jaar in hun bezit, als tweede woning achterlaten, bij de verkoop van dat onderkomen de winstbelasting niet behoeven te betalen. Misschien ligt hier het misverstand?

Voor het overige geldt dat bij de verkoop van een tweede woning de winstbelasting moet worden betaald. Hoe langer het huis in bezit, hoe minder de taxe op de overwinst. Het hele verhaal staat inderdaad op de site te lezen.

Wim

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#13 Geplaatst: 2006-11-08 11:36:08

....'Nu hebben we gehoord dat het gunstig zou zijn om Farns onroerend goed deel te financieren middels een Franse hypotheek omdat er dan geen Departementale opcenten op kunnen worden geheven....'

Ik heb nog wat onderzoek verricht naar het verhaal op de website van Pierce Elliott en navraag gedaan bij deze mensen en anderen. Pierce Elliott verwijst naar een notaris die niet reageert op vragen. Nergens op Franse relevante sites is iets te vinden over departementale opcenten op de lokale belastingen als het gaat om een hypotheekvrij huis. Vooralsnog ga ik er nu van uit dat het wervende verhaal om toch vooral een hypotheek te nemen op het Franse huis gerangschikt moet worden in de categorie 'broodje aap'.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2006-11-08 17:59:08

Allen,

Alles wat met genoemde site te maken heeft moet je mijden. Alles broodje aap, in Wims woorden. Het zou mij niet verbazen als de betreffende notaris in Bram is gevestigd. Klopt dat Wim?

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#15 Geplaatst: 2006-11-08 18:51:26

Nee, deze notaris die als referentie wordt opgegeven maar niet weil reageren, zetelt in Perpignan.

Wim

avatar#4133
dirk en marion
Berichten: 0
Reacties: 3

#16 Geplaatst: 2006-11-24 16:49:39

Wim,

Bedankt voor je reacties.

Wij weten nu wat we het beste kunnen doen. Wij maken gebruik van de overwaarde van ons huis in NL middels een oversluiting van de hypotheek. Niet te ingewikkeld en overzichtelijk.

Voor wat betreft het franse erfrecht doen wij, indien mogelijk het volgende.

Het Franse onroerend goed komt op naam van Marion. Haar ouders zijn niet meer in leven en alleen mijn moeder zou nu nog erfgenaam kunnen zijn (mijn vader is ook overleden). Als ik het goed begrijp kan op deze manier verzekerd worden dat als ik kom te overlijden het onroerend voor 100% op haar naam komt.

Groet

Dirk

avatar#3505
Hautes Soucheres
Berichten: 2
Reacties: 9

#17 Geplaatst: 2006-11-24 16:58:43

Beste Dirk,

Denk ook even aan broers en zusters i.v.m. het recht op hun erfdeel van vader of moeder.

Groet,

Marjon 

avatar#4133
dirk en marion
Berichten: 0
Reacties: 3

#18 Geplaatst: 2006-11-24 19:16:50

Marjon,

Bedankt voor je reactie.

Wij hadden begrepen dat als een van ons overlijdt, alleen de ouders (of ouder) van de overleden partner een deel kan opeisen. Door deze constructie voorkomen we dat. Stel ik overlijd en alles staat op naam van mijn vrouw, dan valt er voor mijn moeder, die als enige van mijn ouders nog in leven is, niets te erven. Immers ik had dat orroerend goed niet op mijn naam staan. Dus ook broers en zusters kunnen dan niets meer van mijn moeders ervenis na haar dood opeisen.

groeten

dirk