Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

C.V. op electra

Auteur Bericht

avatar#2968
jan en marian
Berichten: 9
Reacties: 46

#0 Geplaatst: 2006-10-11 18:55:34

Beste allemaal,

Voor wie hier belangstelling voor heeft,

Wij hebben gegevens over een c.v. op electra.

Wij zullen alles opzoeken en hier op het forum plaatsen. leverancier. adressen, prijzen enz.

groetjes Marian

avatar#2968
jan en marian
Berichten: 9
Reacties: 46

#1 Geplaatst: 2006-10-11 19:46:02

Dominique en mede forumleden,

Wij hebben een CV systeem op electra (2e hands) gekocht, met de bedoeling om, in combinatie met onze electrische zonne-panelen, te gebruiken voor de vloerverwarming.

Prijs nieuw om en nabij de  1400,00 euro

fabrikant: Zoliant-Delta int. BV

systeem: Atrium

www.zoliant-atrium.nl

Het systeem werkt als volgt:

4 warmte-wisselaars warmen het cv. water op, wat vervolgens door een pomp door de installatie gepompt wordt, geregeld door een thermostaat en een buitenvoeler.

Ons systeem is nog niet in gebruik (zonne-panelen wel), maar we zijn wel erg nieuwsgierig naar de gebruikskosten en het functioneren.

Mijn man is cv monteur en gaat het systeem zelf installeren.

Mocht je belangselling hebben voor een 2e hand Atrium-systeem mail ons maar even prive.

Groetjes Marian

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#2 Geplaatst: 2006-10-12 13:55:39

Beslist een leuk idee! Vooral in het geval er al een CV systeem aanwezig is!

Vooral erg benieuwd hoe dat in combinatie met de electrische zonnepanelen bevalt.

Die beloofde 100% rendement houdt hier evenwel geen rekening met het extra energieverbruik van het pomp en de afkoelingsverliezen in de buizen die niet altijd even gunstig gelegen zullen zijn.

Ik denk wel dat in de meeste gevallen elektrische radiatoren voordeliger zullen zijn. Deze radiatoren zijn ook te koop in hetzelfde ontwerp als watergevulde exemplaren.
Vooral de aanleg hiervan is natuurlijk veel voordeliger, en het comfort is dan hetzelfde. De opwarming hiervan zal ook sneller zijn, en 100% rendement op de plaats waar je het wilt hebben.

Toch een leuke tip!!

Rob.

(Ons huis is voorzien van zowel propaan CV  als electrische radiatoren. Ik zoek nu naar een goede reden waarom ik de CV brander zal vervangen door een Atrium ;-)

avatar#2968
jan en marian
Berichten: 9
Reacties: 46

#3 Geplaatst: 2006-10-12 18:27:03

Beste Rob,

Wij zullen het systeem gaan gebruiken in combinatie met vloerverwarming.

groetjes Marian

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#4 Geplaatst: 2006-10-15 10:25:50

Electrische vloerverwarming bestaat natuurlijk ook. Maar desalnietemin, als je al een bestaande CV installatie hebt is het nog niet eens zo onaardige oplossing.

Alleen heb je natuurlijk wel omslagverliezen. Van electrische zonnepanelen naar electrisch waterverwarmen, dan warmwatertransport met electrische pomp naar radiatoren of vloerverwarming en dan afgifte.

Een vriend van mij hier heeft een systeem met geoverwarming aan laten leggen. Tot nu toe is hij enthousiast over de besparing. Op de grond waarin de buizen liggen kan je evenwel verder niets meer doen dan het gras maaien. Grondboring is natuurlijk ook mogelijk. Hij denkt in vier jaar de extra aanschafkosten eruit te hebben.

Rob

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2006-10-15 10:46:39

@Rob,

even een aanvulling.

Omslagverliezen, natuurlijk heb je die. En verliezen worden steeds in warmte omgezet, er gaat echt niets totaal verloren. Pompenergie bijv. vindt je terug als opwarming van het gepompte water. Omdat dit alles in je huis gebeurd gaat de warmte niet verloren. Misschien heb je de warmte dan niet op de gewenste plaats, maar dat is een kwestie van goede planning.

De omslagverliezen zijn een argument dat vaak voor elektrische verwarming gebruikt wordt (de warmte op de plek waar deze nodig is). Maar je kan het ook anders zien:

CV leidingen, ongeïsoleerd door een WC gelegd, sparen daar een radiator uit!

Christian von Klösterlein

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#6 Geplaatst: 2006-10-15 17:41:59

@ Christian,

Electrische verwarming geeft "ter plaatse" in principe 100% rendement.
Daarom ben ik hierover inderdaad wel enthousiast. Ook deze Atrium zelf is daarvan een mooi voorbeeld.

Het opgenomen vermogen voor de pomp gaat evenwel helaas niet alleen als warmte de leiding in, dan zou de pomp een warmtebron zijn. 
De pompenergie wordt hier gebruikt voor het transport van het water. Een electrische omzetting naar mechanische energie dus. Dat bedoelde ik. 
Het beetje restwarmte reken ik maar niet.

Mooi van die Atrium is verder natuurlijk ook dat die geen geluid maakt en dus ook in huis geplaatst kan worden, de pomp zal je misschien wel horen maar in de keuken zal dat misschien wel mee vallen.

Verder geef ik je gelijk als alle leidingen in huis allemaal gunstig liggen. Helaas is dit niet altijd het geval. Maar met een goed plan kan je natuurlijk wel ver komen.

Rob.


 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2006-12-10 22:54:35

Geachte lezers,

Ik heb een zoliant systeem gebruikt en geinstalleerd. Dit heeft prima gefunctioneerd in een oud huis in de binnenstad van harderwijk. Het systeem werkt optimaal als er tond de 20-22 graden wordt gestookt. Zoliant belooft besparing t.o.v. stoken op gas. Mijn ervaring is anders; het is even duur als gas. Het grote voordeel is dat je geen onderhoud hebt.

Aangezien er ook fors werd bijgebouwd, moest er een nieuwe (zwaardere) ketel komen. De oude ketel is dus beschikbaar gekomen. Het apparaat is drie jaar oud, en verkeert in nieuwstaat, inclusief controller drukvat  etc. etc.

Mocht iemand belangstelling hebben, dan is het apparaat over te nemen voor een zacht prijsje; wij hebben hem niet meer in gebruik. Het is een 4-pijps systeem (zwaarste uitvoering). Zie de zoliant website voor meer details

Groet Niek Visscher t 06-11326264

avatar#4225
izaac
Berichten: 0
Reacties: 1

#8 Geplaatst: 2007-01-10 22:27:19

Beste Jan en Marian. Jullie hebben een tweedehands zoliant te koop begrijp ik. Zou je mij hierover willen mailen op jacques.goudeket@wanadoo.fr Heel veel Dank.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#9 Geplaatst: 2007-01-11 15:22:56

Rob,

N.a.v. je bericht van 15-10-06 waarbij je meldt dat een vriend vloerverwarming combineert met geothermie ben ik heel nieuwgierig geworden hoe en wat. Ik ben het ook van plan en heb in afwachting van de installatie in de tuin, voorlopig een electrisch opwarmvat op zolder staan waarbij warm water door de vloerbuizen gepompt wordt. In de betreffende kamer wordt het met een watertemperatuur van 27 graden, altijd 20 en bij het huidige warme weer met zoninstraling wel 23 graden. Vooral de koppeling geothermie en warmwater binnen interesseert me, kun je evt wat meer vertellen over hoe die vriend het heeft opgelost? Voor meer lezers interessant denk ik. Dit

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#10 Geplaatst: 2007-01-14 12:56:35

@ Dit,

Voor het systeem van mijn vriend is een (kunststof) buizennet ondergronds aangelegd op zo'n 60 cm diepte. Daarop kan je verder weinig meer doen met het oog op beschadiging, dus gras en geen bomen of struiken planten o.i.d.

Verder benodigd een ketel waarin door middel van een warmtepomp op elektra de warmte aan dit buizennet wordt onttrokken. Deze warmte gaat in een boiler en wordt voor bad- waswater en verwarming gebruikt. Capaciteit ruim voldoende, afhankelijk van de gebruikte ketel natuurlijk.

Het is ook mogelijk om deze ketel zo te schakelen dat deze ook als airco in de zomer kan worden gebruikt, of als zwembad bijverwarming.

Zie de site http://www.france-geothermie.com/

Ik zit nu niet in Frankrijk en mijn vriend in België, 
dus voor gerichte vragen sta ik wel open maar zal het even via een omweg moeten.

Rob.  

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#11 Geplaatst: 2007-01-14 20:09:23

Wij hebben gekeken naar Pompe-a-chaleur, maar dan eau-eau, France Geothermie was verreweg de duurste en bleef maar nabellen. Wij  hebben uiteindelijk afgezien van dit soort avonturen want de business case was niet aantrekkelijk voor ons specifieke geval.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#12 Geplaatst: 2007-01-14 20:12:17

pardon, air-eau bedoelde ik

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#13 Geplaatst: 2007-01-14 23:59:20

bedankt Rob,

Voor je toelichting op geothermie.

Dit

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#14 Geplaatst: 2007-01-18 12:11:13

Beste forumleden, 

De met elektra gestookte Atrium ketel van Zoliant is na het er uit ziet een degelijk apparaat, maar ik heb wel kritiek op de door de leverancier/fabrikant geclaimde energieverbruik voordeel.
Nu is het zo dat elke leverancier/fabrikant zo opportunistisch mogelijk zijn product aan de man brengt maar deze leverancier/fabrikant is naar mijn menig in zijn informatie misleidend.

Wat is het geval:

Omdat de site van de leverancier/fabrikant mij te vaag bleef over het energiegebruik heb ik per mail om informatie gevraagd.
De leverancier/fabrikant mailde een pdf document genaamd “Zoliant Atrium Info” waarin op pagina 8 een rekenvoorbeeld staat, de Atrium ketel in vergelijking met een aardgasketel.
Op zich bevat dit document een aantal zeer bruikbare adviezen, afgezien van de technische onzin ik citeer “Ketelvermogen (=aantal m³ gas)” gaat de berekening als volgt:
In een voorbeeld woning met een Atrium ketel gestookt is het verbruik 6kW x 1.300 uur = 7.800 kWh.
We mogen dus aannemen dat deze woning met 7.800 kWh warm te stoken is (elektra 100% rendement).
De aardgasketel met een ketelvermogen van 20kW heeft 1.200 vollast uren nodig = 24.000 kWh volgens de leverancier/fabrikant.
Hoewel de leverancier/fabrikant de 24.000kWh niet zichtbaar maakt door gelijk naar m3 aardgas te rekenen.
Zijn berekening volgend zouden het rendement van de aardgasketel samen met de stilstand verliezen een totaal rendement van 7.800 / 24.000 = 32% opleveren.
De leverancier/fabrikant komt dan ook tot elektrisch lagere stookkosten dan bij aardgas.
Geen wonder en naar mijn mening misleidend, want om 32% rendement te behalen zou je de volgende ketel en ketelopstelling moeten overwegen.
Je koopt op marktplaats een aardgasketel van 40 jaar oud je laat hem door een vakman zo beroerd mogelijk afstellen, dan heb je al een rendement van 50% vervolgens zet je hem niet binnen in een CV hok maar buiten op het balkon zodat je er van verzekerd bent dat de stilstandverliezen maximaal zijn en bij een beetje strenge winter haal je dan met gemak die 32% totaalrendement.

Tja je ziet soms word ik er wat cynisch van.

Nogmaals voor de goede orde: technisch en constructief gezien lijkt mij niets mis met de Zoliant Atrium ketel en in bepaalde gevallen zie ik ook wel de voordelen van elektrisch stoken.
Maar dit soort vergelijkingen zijn toch stuitend te noemen voor een serieuze leverancier/fabrikant.

Rob van der Veer