Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

afrekening notaris

Auteur Bericht

avatar#3079
robert2cv
Berichten: 33
Reacties: 18

#0 Geplaatst: 2006-10-11 23:49:28

Bonjour,

Zojuist heb ik de afrekening van de notaris ontvangen. Hierop staat " autres commission agence" (de makelaarscourtage). Nu vraagt de makelaar dit direct aan hem te betalen ipv aan de notaris. Is dit gebruikelijk in FR?

Merci.

Robert2cv

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#1 Geplaatst: 2006-10-12 16:50:07

Robert, ook bonjour,

Laat je niet uitsluitend door mijn opmerkingen leiden, ik ben geen professional, maar ik heb wel recente eigen ervaring.

Het antwoord is volgens mij: neen. Gebruikelijk is dat de overeengekomen prijs inclusief makelaarscourtage is. De verkoper ontvangt van de notaris de overeengekomen prijs verminderd met de makelaarscourtage. De notaris keert de courtage uit aan de makelaar.

Zelfs als je overeenkomt dat je als koper de makelaarscourtage betaalt, zoals ik deed, dan nog gaat het zo. (Als je de courtage buiten de prijs houdt, wordt daar geen belasting over geheven. Dat is de reden om het zo te doen).

Jacob

(dit is mijn honderdste bijdrage op dit Forum, cela s'arose!)

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#2 Geplaatst: 2006-10-12 17:13:01

Robert,bij ons ging het exact zo als bij Jacob. Officieel betaalden wij de makelaar, en dat liep via de notaris.Gewoon via de notaris doen lijkt me, vraag hem anders de reden voor dit verzoek. Misschien heeft hij de ervaring dat de notaris lang wacht met doorbetalen of zo. Maar dat moet hij dan met de notaris regelen en niet met jou.Antonia

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2006-10-12 19:44:25

Gefeliciteerd Jacob met je bereikte mijlpaal. Ga vooral zo door.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2007-03-17 20:22:48

met de anderen eens,  is niet gebruikelijk in FR, we hebben 2 huisjes in LDF en beide malen courtage gewoon zoals gebruikelijk via notaris betaald. Het hangt wel af van je koopcontract, frais compris of frais non compris. als het non compris is kunnen nadere afspraken worden gemaakt.

avatar#4409
Trente Trois
Berichten: 1
Reacties: 4

#5 Geplaatst: 2007-03-27 12:51:56

Robert,

Geen idee wat normaal is, bij ons ging het als volgt en dat lijkt op wat jij bedoelt.

Bij ondertekenen van voorlopig koopcontract moest er een aanbetaling gedaan worden. Het was zo geregeld dat de hoogte van de aanbetaling precies het bedrag was dat de makelaar uiteindelijk als courtage zou ontvangen.

Dit bedrag hebben wij aan de makelaar betaald.

Na regelen van de hypotheek hebben we het resterende bedrag aan de Notaris betaald en na de overdracht mocht de makelaar de aanbetaling houden als zijn commissie.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#6 Geplaatst: 2007-03-27 12:56:34

Heel vreemd. De aanbetaling moet op een onafhankelijke derdenrekening bij de notaris worden gestort, heeft niets met een betaling van de makelaarsprovisie te maken. De verkoper betaalt in Frankrijk de courtage. Vaak zit dit deze courtage in de vraagprijs begrepen, dus in de praktijk betaalt de koper het makelaarsloon. Het is natuurlijk handiger om die courtage los te koppelen van de koopprijs, anders betaal je daarover ook overdrachtsbelasting.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2007-03-28 17:54:02

Wim B,

Het zit zo in LDF, makelaars en notarissen zijn beide gerechtigd huizen in bemiddeling aan te bieden. Dit in tegenstelling tot NL!

In NL is een notaris benoemd door de Kroon (Koningin). In LDF voor een bepaalde periode door 'La prefecture' die hun vergunning geeft om dat beroep uit te oefenen. Dit is een dualisme in de Franse wetgeving, want omdat 'hij/zij' zelf als actief makelaar MAG optreden, KAN belangenvermenging plaatsvinden.

In de administratie van een Fr. notaris moet ondubbelzinnig blijken, dat hij/zij, a) het notarisambt correct uitvoert (als vertegenwoordiger van de Staat!) én b) Dat hij/zij die dualteit goed weet te scheiden van z'n commerciële activiteiten én c) dat de tarieven voor de transportakte landelijk zijn vastgesteld.

Indien nu tussen CdV én de transportakte een verschil + of - plaatsvindt, hoor je gewoon het verschil tussen begrote/werkelijke kosten teruggestort te krijgen.

Maar Owé als die notaris door de verkoper/makelaar is gekozen, want dan ontstaat een volstrekt diffuse situ. Daarom nogmaals KIES ALTIJD als koper je eigen notaris, zelfs in combi met andere makelaar om het CdV (Compromis de Vente) als de uiteindelijke Leverings Akte te formaliseren. Dit is in NL, zowel als in F. je fundamenteel recht.

Vraag dus vooraf voordat je een CdV of zelfs een Belofte tot Koop sluit (MET JE HANDTEKENING) een gedegen advies voor een notaris die goed bekend staat...zowel bij hypotheekverstrekker/bank als dus mensen in de buurt  vanwaar je je wil vestigen.

Mijn notaris heb ik aldus gekozen en ik en ik heb geen enkel moment spijt gehad van die keuze. Het was een integere man, die als zodanig bekend stond!

MVG van Erik.