Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

En maar wachten op overdracht huis

Auteur Bericht

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#0 Geplaatst: 2006-10-14 10:37:22

Ben vanaf maart bezig met de aankoop van een woning in Meuse. Contact met de makelaar was zeer moeizaam (zie eerdere berichten(, maar uiteindelijk met hulp van Hans Baas is het uiteindelijk op 20 juni toch tot tekening van het compromis de vente gekomen. Daarin stond als uiterste datum voor de acte authentique 31 augustus vermeld. Inmiddels is het medio oktober en, u raadt het, de overdracht heeft nog altijd niet plaats gevonden.

Mijn Franse notaris heeft, na forse aansporing van mijn kant en nadat hij geen reactie ontving van zijn collega notaris van de koper, inmiddels zelf contact opgenomen met de makelaar en vervolgens de landmeter (er moeten drie kadasternummers worden gesplitst!). Wat blijkt is dat de landmeter zijn werk al had gedaan en het rapport had opgeleverd, maar dat de verkoper daarin wijzigingen wilde laten aanbrengen en dat de landmeter nu weer opnieuw aan de slag moet.

Al met al is de overdracht dus nog altijd niet op handen ('mijn notaris' geeft aan geen indicatie te kunnen geven voor een overdrachtsdatum) en loopt mijn hele planning in de war (o.a. afspraken met loodgieter) en staat mijn Nederlandse woning inmiddels vol met spullen die bestemd zijn voor het Franse huis.

Kunnen de verkopers ongelimiteerd op deze wijze de overdracht vertragen (begrijp overigens niet wat hun belang daarbij is) en moet ik maar in lijdzaamheid afwachten tot men een keer zover is (ook al duurt dit nog maanden of langer), of heb ik mogelijkheden om actie te ondernemen?

Alvast bedankt voor adviezen

Herman

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-10-16 08:07:32

Herman,

Een vriend van mij is bij ons in het dorp meer dan een jaar bezig geweest met de aankoop van een huis/ruine.

Ik denk niet dat je er niet veel  aan kunt doen, anders dan afzeggen, want er zal wel ergens een bottleneck zitten. Natuurlijk kun j ook proberen de bottlenek weg te nemen.

In het geval van die vriend van mij ontstond de vertraging omdat een van de eigenaren/erfgenamen was verhuisd en de brieven van de notaris niet bij hem aankwamen en dus ook niet ondertekend werden terggestuurd.

Ik ben toen zelf voor die vriend van mij met de broer van de eigenaar naar het stadje gereden, naar het adres en toen hij daar niet was naar zijn werk. Daar kregen wij de man, na lang wachten te pakken. Hij was chauffeur vannen vrachtauto en niet 'binnen'. Daarna was de zaak vrij snel rond.

Moraal: probeer bij de notaris te weten te komen waar het precies stokt en neem dan adequate maatregelen of zeg de hele zaak af. Wachten met je handen in je schoot kan inderdaad heeeel lang duren.

HP

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#2 Geplaatst: 2006-10-16 12:34:42

Bij ons hing het er bij de stagnerende overdracht om dat een van de erfgenamen, van een veel eerder niet correct afgehandelde erfenis, niet te vinden was, geemigreerd naar Canada. Uiteindelijk hebben wij er toen voor getekend dat we op de hoogte waren van het probleem. Het zou er op neer komen dat als die persoon plotseling geld kwam eisen, en onze verkoper dat niet kon betalen wij aansprakelijk zouden kunnen zijn, gedurende nog 15 jaar geloof ik, volgens jurisprudentie.Het ging om een overzienbaar bedrag, dus we hebben getekend.Maar als we niet bij de notaris hadden doorgezeurd over wat nu echt het probleem was, had het lang kunnen duren.Enkele jaren na de overdracht hebben we trouwesn van de verkoper gehoord dat de betreffende persoon inmiddels is overleden.
Antonia

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#3 Geplaatst: 2006-10-23 14:29:02

Als ik de Franse notaris, die namens mij als koper optreedt, mag geloven, dan is er geen ander probleem dan dat de verkopers het rapport van de landmeter aangepast wilden zien. Aangezien deze notaris ook nauwelijks informatie krijgt van zijn collega van de verkopers en vervolgens zelf achter een en ander is aangegaan, heb ik toch wat twijfel aan een en ander. Moet ik op de informatie van 'mijn' notaris afgaan, of is het verstandig mijn rechtsbijstandverzekering in te schakelen? Hoe lang kunnen de verkopers op deze manier de overdracht ophouden?

Ivo suggereerde mij (FF Forum) om ter plekke verhaal te gaan houden, maar daar schrik ik toch wat voor terug. Het huis staat namelijk in een dorpje van 55 inwoners en één van de verkopers (degene die mede namens de anderen het ompromis de vente heeft getekend) zal straks mijn buurman zijn. In zo'n klein plaatsje wil ik niet bij voorbaat al spanning met mijn buren hebben!

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#4 Geplaatst: 2006-10-23 15:29:41

Weet je zeker dat alles niet gewoon op een misverstand berust? 

Waarom niet gewoon even uit (laten) zoeken waarom die landmeter niet dat nieuwe rapport / die nieuwe splitsing uitvoert? Wil hij dat niet omdat niemand eraan gedacht heeft de rekening van z'n eerste rapport te betalen ....? Of zit hij ook te wachten op verdere (nauwkeuriger) instructies?

Even (iemand laten) bellen met notaris-landmeter-verkoper.

Over een oplossing willen praten met de verkoper zal volgens mij geen reden zijn tot spanning. Deze overlegfase overslaan en maar direct een rechtsprocedure beginnen is de beste manier om voor altijd ruzie te krijgen.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#5 Geplaatst: 2006-10-23 20:29:51

Herman, onze ervaring is dat misverstanden in FR beter vis-a-vis maar beslist niet confrontationeel uitgesproken kunnen worden dan dat je de wet erbij haalt. Doe je het laatste -met alle kosten en onaangenaamheden voor beide partijen- dan kan je als vaststaand aannemen dat het met je toekomstige buurman/buren nooit meer goed komt. Plus dat Fransen in dat soort situaties ontzettend dwars kunnen worden, ze procederen door tot aan de franse Hoge Raad en dan ben je misschien nog 10 jaar bezig. En het huis kun je natuurlijk wel schudden. Vrees je een escalatie door b.v. taalproblemen of cultuurverschillen, neem dan een plaatselijke Fransspreker mee die jouw standpunten en belangen in een voor Frankrijk geschikte vorm van argumentatie vertaalt. Het probleem op z'n Hollands, dus direct en eenduidig, poneren wordt in Frankrijk vaak als grof gezien. Ze zien juist het beleefd palaveren als een groot goed. Een flesje en een hapje willen vaak meer bereiken dan 100 advocaten.

Ik denk dat het advies van de Vos een heel eind in de goede richting komt.

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#6 Geplaatst: 2006-10-24 01:24:33

Bedankt Wim en Ivo voor jullie advies. Ik heb me tot nu toe (voornamelijk via e-mail) verstaan met 'mijn' Franse notaris. Ik spreek aardig Frans, maar voor een dergelijk gesprek met verkoper, landmeter of notaris denk ik toch te weinig kennis van de Franse taal te hebben. In het voortraject toen alles ook moeizaam liep (zie ander item) heeft Hans Baas namens mij al eens met de makelaar kontakt gehad. Ik denk dat ik nu toch nog maar even afwacht en eind van de week de notaris maar weer eens om informatie vraag. Als het nog erg lang duurt is het misschien toch zaak iemand te vinden die voor mij als intermediair wil optreden.

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#7 Geplaatst: 2006-10-24 10:39:02

Herman,

Nog een duit in het zakje van Jacob. De opmerkingen van Wim en Ivo spreken mij ook aan; vriendelijke opstelling kiezen. Je zegt voornamelijk per e-mail te communiceren en vooral contact te hebben met de notaris. Maar e-mail is voor zulke dingen toch een beetje afstandelijk en de notaris is dat zeker. Waarom ga je er niet naar toe? Dat is op zich al een gebaar, dat je je verplaatst naar hen. Waarom telefoneer je niet met de verkoper of ga je hem niet bezoeken? Het wondermiddel dat ikzelf vaak toepas en dat ik ook met succes heb toegepast bij problemen bij de koop van mijn huis gaat als volgt: ga praten met de "tegenpartij" en leef je in in zijn/haar situatie, breng daarvoor veel begrip op en praat daar langdurig over (erg veel empathie tonen). Ook praten over hoe het hen gewoon gaat (werk, kinderen, ouders, familie, toestanden in het dorp, politiek). Dan aan het eind van het gesprek zeg je dat je een beetje beschroomd bent om het ter sprake te brengen, maar dat er ook nog een oplossing moet worden gevonden voor probleemX. En vervolgens vraag je hun advies. Niet doordrukken naar een concreet antwoord, maar gesprek afronden en zeggen dat "we" er graag binnenkort op terugkomen. Rustig laten inweken. Na een week; 10 dagen weer opbellen of bezoeken en terugkomen op het persoonlijke wel en wee van je "tegenpartij", maar niet te lang. Dan vraag je naar het voorstel voor oplossing van het probleem. In de tussentijd moet je ook praten met andere betrokkenen: notaris, makelaar, enz; vooral op ontspannen wijze, maar wel met de duidelijk intentie spoedig tot een oplossing te komen. Van die anderen hoor je dan weer eens een detail dat kan helpen. Jouw houding moet zijn: wij zijn zeer beleefd en invoelend, alle begrip, wij komen er wel op een redelijke manier uit; maar dat moeten we dan nu ook maar gaan doen. Blijf zelf aan het stuur en laat het niet teveel over aan anderen; liever geen intermediair (dan krijg je weer interpretatieproblemen met hem).

Als je met die mensen(verkopers) te maken blijft hebben, zoals je zegt, dan is ruzie maken geen optie. Je kunt daarentegen wel respect afdwingen door je niet te laten ringeloren.

Succes,

Jacob Eigenwijs

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#8 Geplaatst: 2006-11-03 20:07:56

Yo Herman,

nog nieuws van het overdrachtsfront?

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#9 Geplaatst: 2006-11-07 23:31:21

Hoi Ivo en andere geïnteresseerden,

Medio december gaan we (eindelijk) op vakantie voor een maand naar Zuid-Afrika. We hadden eigenlijk al de hoop opgegeven dat we voor die tijd nog iets zouden vernemen over een datum van overdracht van het huis. Alle adviezen, onder andere op deze site gelezen hebbende, was ik me in stilte al aan het voorbereiden om begin augustus ter plekke nog wat aktie te ondernemen en met mijn meest voorkomene presentatie toch het onderwerp van de overdracht van het huis aan de orde te stellen, omdat 'ze' natuurlijk ook niet het idee moeten krijgen dat er met deze hollander te sollen is. Beetje tegennatuurlijk, want ik hou van transparant en direct zaken doen en zou me er dus echt toe moeten zetten om ook daar niet te direct op mijn doel af te gaan.

En dan na zo'n lange tijd vandaag toch het bericht van 'mijn franse notaris', dat deze week alles rond komt en dat de notarissen a.s. maandag in overleg gaan om een datum van overdracht te bepalen. Afgelopen weekend weer een rondje België gemaakt om de nodige daar (via Ebay) gekochte meubels op te halen en hier op te slaan in een voor drie maanden gehuurde opslagen nu toch de kogel door de kerk. Heb daar direct een flinke borrel op gedronken, een pure Pastis zonder ijs. Ik weet het, beetje ongewoon, maar dat doe ik wel meer in de winter. Binnenkort dan eindelijk aan de slag en wellicht treffen we elkaar dus binnen niet al te lange tijd toch een keer in Frankrijk Ivo, al dan niet in het kader van een Staminee-reünie!?

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#10 Geplaatst: 2006-11-08 00:22:06

Tuurlijk, Manus, het is ook maar 700 km rijden of zo. En voor Frits maar 1.100, dus dat doe we wel ff op een achternamiddag, toch?

Van harte met de rondkomst en des te meer fun in Zuid-Afrika. Wist je trouwens dat je daar ook heeeeel aardige pandjes kunt kopen voor relatief weinig?

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#11 Geplaatst: 2006-11-08 09:05:30

700 en 1100 km.? Waar komen jullie vandaan dan Ivo, uit Denemarken? Vanuit Vlaardingen is het 'slechts' een kleine 400 km., of bedoel je de verblijfplaats van Marianne in LDF?

Een pandje in ZA vindt ik vooralsnog (gelet op de afstand) nog niet echt interessant, maar misschien verandert dat nadat ik er geweest ben. Mijn schoondochter is afkomstig uit Zuid-Afrika en zij zouden graag een optrekje daar willen aanschaffen, dus wie weet?

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#12 Geplaatst: 2006-11-08 12:11:15

Herman, 700 (nou, vooruit, 677) km uit de 71 naar de Meuse. 1.100 (nog maar vooruit, 1.000) km uit de Gard naar de Meuse. Maar vanuit ZH naar Meuse is idd heel wat minder. Valt over te denken... Wanneer mag je erin?

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#13 Geplaatst: 2006-11-08 22:13:53

Het is nog even afwachten Ivo, a.s. maandag overleggen beide notarissen met elkaar en wordt er een datum afgesproken. Zal nu toch niet zo lang meer duren neem ik aan, maar ik ben (mede op advies van Petra) toch nog wat voorzichtig.

Volgens mij kwam het idee van een reunie van jou zelf, of vergis ik me nu. Of was dat één van jouw befaamde witzen?

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#14 Geplaatst: 2006-11-08 23:32:35

Nee hoor Herman, wel degelijk serieus. Alleen moeten we het goed organiseren, periode met lekker weer, aanreisbaar voor iedereen en zo voort. Ik denk dus dat Marianne's locatie er ideaal voor zou zijn, zo ongeveer even ver van iedereen, evt. ook overnachtingsmogelijkheid. Van de zomer, misschien? En nog wat andere Franco-Stami's zien op te trommelen?