Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Wijn

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2006-10-14 19:54:37

In de buurt worden de  Malapere, Minervois, Corbiere en de Fitou wijnen verbouwd  Alle drie op zich uitstekende rode wijnen.

Maar sinds de Lidl hier in de buurt is drinken wij een Carbenet Sauvignon uit Chili voor EUR 2.80 per fles.

Ik houdt niet zo van de meeste Franse wijnen. Ik vind de buitenlandse wijnen (= cepage) vaak lekkereder: de shiraz uit Australia of Zd Afrika of, inderdaad, de Cabinet Sauvignon.

De wijn uit Chili (alleen bij de Lidl verkrijgbaar) is echt een aanrader, zeker geen chateau migraine; nee een prima wijn. Gelukkig zonder (namaak) kurk maar gewoon met een schroefdop. Komt de wijn ten goede, want de schroefdop sluit beter af.

avatar#3174
Sue
Berichten: 23
Reacties: 85

#1 Geplaatst: 2006-10-15 14:24:01

Ik ken hem, de Carbenet Sauvignon uit Chili. Zowel hier in Nederland als in Frankrijk bij de Lidl te koop. Die hoef ik dus niet mee naar huis te nemen. Wat ik wel meeneem is de Costieres de Nimes. Te koop bij de Lidl (1 euro 35). Vrij zoet en niet te onderscheiden van de Kaapse pracht van de Aldi (2 euro 35). Voor het prijsverschil is het eigenlijk niet de moeite ze mee te nemen.

Maar zeg nou zelf, wat oogt beter. Een afrikaanse rode wijn van een duitse prijsvechter. Of een echte franse wijn met een, bij deze wijn horend, relief in het glas van de fles. 

gr.

Sue

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2006-10-15 14:47:43

Voor ons hoort bij Frankrijk ook een beetje Franse folklore. Lokaal voedsel, lokale wijn.

Andere mensen nemen in hun caravan piepers mee uit NL.

Maar iedereen zijn eigen smaak en zijn eigen Frankrijk-gevoel!

Christian & Hannelore v.K.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-10-15 14:51:46

Weet je Sue, proeven met mijn ogen doe ik alleen als ik al wandelend door Toulouse naar mensen kijk of als ik naar de maaltijd kijk. Bij drinken proef ik met neus en mond. Je hebt wel gelijk, maar vele Franse wijnen kunnen gewoon niet op tegen ZA, AU of Chili. En er zit bovendien vaak een erg groot prijsverschil tussen. De eerste Franse wijn die ik lekker vind is niet te koop beneden de 5+ Euro. Dat is dan een wijn uit een van de bovengenoemde streken of een Chinon, die is ook ok. Het gaat echt om de prijs-kwaliteit verhouding, bovendien ben ik zeker geen snob.

groet

Ico Sa

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2006-10-15 14:57:34

Christian,

Jouw commentaar impliceert enige mate een negatieve toon.. Als iemand zijn aardappelen of wat dan ook uit NL mee wil meenemen, dat is dan zijn of haar zaak. In ieder geval niet die van mij of jou. En het onderwerp 'aardappelen' is 'beladen' genoeg, als je begrijpt wat ik bedoel. De opmerking wordt vaak snerend bedoeld.

Ik ken zeer francofiele mensen, die heel europa met hun caravan hebben bezocht, die altijd hun eigen meel meenemen van hun eigen bakker. Daar kan toch iets mis mee zijn.

Bovendien snap ik niet waar jouw reactie op slaat. Sue neem wijn van Frankrijk mee naar Nederland en ik zit hier als een Pine Parasol aan mijn grond gekluisterd. Dus tot wie richt jij je ? Wat voegt jouw comentaar toe: nop dus.

Ik heb mij voorgenomen niet meer mijn alias te wijzigen, maar ook om reacties, die nergens op slaan met een mooi strikje richting afzender terug te zenden. Is overigens allemaal niet persoonlijk bedoeld.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2006-10-15 17:04:16

Dus ook jouw bijdrage moet m.i. voorzien worden van een strikje en retour afzender gezonden worden is mon conclusie na het lezen van de bijdrage van Christian en jouw reactie daarop.

Ik heb in ieder geval niets meer gelezen dan een gewone reactie en mening van christian over dit onderwerp.

Begin nou ook een beetje de ophef/gedoe/reacties van anderen te begrijpen op jouw bijdrages..... oftewel ...ik kan me jouw volgende reactie al weer helemaal voorstellen op deze posting.

Dank alvast.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2006-10-15 17:04:48

Wijnenstruiken uit Chili, Z.-Afrika, Australie enz. mogen tijdens de droogte extra worden voorzien van water.

Franse wijnboeren mogen dit (in principe) niet doen.

Wijnen uit Chili, Z.-Afrika, Australie enz. mogen extra smaakstoffen,siroop en suikers toevoegen zodanig dat hun wijnen steeds de juiste smaak en afdronk hebben.

Franse wijnboeren mogen dit niet.

Eigenlijk proeven de wijnen uit deze landen steeds hetzelfde, zoals coca-cola ook altijd hetzelfde moet proeven.

Maar ja ..... De gustibus et coloribus non disputandum
(Over smaken en kleuren valt niet te redetwisten).

Santé

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2006-10-15 17:16:22

Paulsax,

Je hebt gelijk, volkomen. Ook jouw reactie voegt niets toe.

Laat ieder in zijn waarde, zeker als je niet terzake doende reageert. Denk je bijv. dat Christian niet zelf kan reageren. Wat heb jij daarmee te maken. Hij heeft ook wel eens tegen mij gezegd, dat ik moest inbinden. Prima toch.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2006-10-15 17:20:44

@Paulsax en HansPiet:

Boodschap begrepen. No more comment.

Christian v.K.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2006-10-15 17:21:48

Zanna,

Met het eerste onderdeel ben ik het wel eens, maar het tweede onderdeel is wel een boude uitspraak. Kun je dat een beetje hard maken. Ik weet dat ze in Oostenrijk wel eens antivries in de wijn hebben gedaan, maar of dat nu standaard praktijk in andere landen is betwijfel ik een beetje. Jacob Greer is bijvoorbeeld een goed Zuid Afrikaans wijnmerk, in handen van de Pernod familie. Gallo uit California is denk ik zuiver als bronwater. Een vriendin van mij in Autralie heeft een wijngaard en zij heeft in de gesprekken nooit iets dergelijks genoemd. Ik hoop dus dat je niet gelijk hebt

met jouw tweede punt. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2006-10-15 17:29:07

Even uit een vakblad voor wijnhadelaren. Waar ook is, is vuur? Ik weet het niet...

"Zuid-Afrika start test naar illegale smaakstoffen in wijn

Inspecteurs van de Zuid-Afrikaanse Wine and Spirits Board starten met onaangekondigde chemische testen in de Kaap-provincie, zo meldt Beveragedaily.com. De inspecteurs zijn op zoek naar illegale smaakstoffen die, zo willen hardnekkige geruchten, sommige wijnbouwers toevoegen om hun wijnen meer geur en smaak te geven. Inspecteurs zullen stalen nemen van druivensap en dit vergelijken met de uiteindelijke wijn om te controleren of er abnormale toevoegingen gebeurden. Er zal vooral worden gekeken naar de niveaus van bepaalde methoxypyrazinen. Aan de hand daarvan zou men kunnen vaststellen of er chemische smaakstoffen aan een wijn zijn toegevoegd. Betrapte wijnboeren zullen worden vervolgd. De Wine and Spirits Board zal de resultaten van zijn onderzoek ook delen met wijnproducerende EU landen zodat die gelijkaardige controles kunnen uitvoeren.
Uit een onderzoek uitgevoerd door het Britse laboratorium Corkwise moet ondertussen blijken dat er geen verdachte toevoegingen zitten in Zuid-Afrikaanse wijn. Tenminste, die zitten niet in de 160 flessen die het laboratorium testte. De test gebeurde in opdracht van een niet nader genoemde Britse warenhuisketen en volgde op eerdere rapporten over illegale substanties in Zuid-Afrikaanse wijn. Een woordvoerder van Corkwise noemde rapporten in de Britse krant The Guardian als zou het labo wél illegale toevoegingen hebben gevonden "eenzijdig en onwaar"."

groet,

Jan Willem

Auvergne

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2006-10-15 17:30:50

Sorry, ik was te snel met typen:

Even uit een vakblad voor wijnhadelaren. Waar ook is, is vuur? Ik weet het niet...

Moet zijn:

Even uit een vakblad voor wijnhandelaren. Waar rook is, is vuur?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2006-10-15 17:36:29

Ja ... hard maken ... moeilijk.

Onlangs in een TV programma gezien en gehoord (geen Frans tv programma).

Het ging erover hoe het komt dat er veel van de niet Franse wijnen gedronken en geapprecieerd worden door de Engelsen.

De Engelsen staan (volgens dat programma) bekend om nogal stevige bierdrinkers te zijn en iets minder wijnkenner.

Dus worden deze wijnen afgesteld op mensen waarvoor de smaak steeds dezelfde moet zijn.

Ze zullen wel niet allemaal smaak en zoetstoffen toevoegen, maar het was toch wel frappant om te zien.

Vele Franse wijnboeren gaan in die landen wijn produceren om van de Franse wijncontrole (lees: strenge Franse wijncontrole) vanaf te zijn.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2006-10-15 17:55:38

Bedankt voor jullie reacties.

Waar rook is is vuur, is vaak een manier om onterechte verdachtmakingen de wereld in te sturen. Aan de andere kant mensen doen alles voor geld. Het is goed, want het is de enige manier, dat er controles zijn.

Mensen die het op prijs stellen wil ik wel het nummer Chateau Migraine van JoPo toesturen als MP3. Is er een forumlid met een site met mogelijkhden om dit soort dingen (mp3 en pdf) te plekken voor downloaden? Geen illegale zaken natuurlijk.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2006-10-15 21:16:07

beste allemaal,

laat ons een beetje frankrijks trots behouden, en zoals Cristiaan al zei " voor ons hoort bij Frankrijk ook een beetje Franse folklore"

natuurlijk is het belangrijk dat men de andere landen helpt met import en export ten behoeve van de wereld economie en de welvaart van de mansen daar, maar..... aan de andere kant, waakt U er voor dat Uw eigen product niet ten gronde gaat.

men heeft in nederland allang DAF niet meer, Albert Hein is Amerikaans, KLM is half Frans, en ga zo maar door, men koopt liever bij de mega-super even verderop dan bij de buurtsuper, met andere woorden, men maakt zijn eigen dorp/land kapot.

aangezien ik een goede wijnkenner ben, en tot m'n oren in de wijn wereld zit (als hobby wel te verstaan) wil ik toch even de volgende dingen zeggen.

dat franse wijnen erg duur zijn in nederland is als volgende reden :

de wijn gaat van de chateaux of domein naar een importeur, vandaar naar een handelaar, vandaar naar de winkelketen of slijterij.

indien men , al die heren er tussen, niet zo'n belachelijk hoge prijs zouden berekenen zou de wijn véél goedkoper in de schappen liggen van de winkel.

ik weet een geval (om privacy redenen mag en zal ik de naam niet noemen) waar een handelaar wijn koopt, die gaat naar de supermarkt, en ligt in mijn moeders dorp te koop voor ruim drie maal zoveel, en vraag me niet wat de wijnboer er aan verdient !

dat franse wijnen goed zijn : sinds juli 2006 mogen franse boeren houtkrullen en stof gebruiken om hun wijn te 'parfumeren'

ja U leest het goed, in andere landen zoals U reeds in de bovenstaande artikelen heeft gelezen, wordt gebruik gemaakt van roestvrijstalen tanks waar men eikenkrullen in doet om de wijn een eikensmaak te geven, dus gerijpt op eikenhout maar in een rvs tank. leuk!

dit mag men nu ook in frankrijk om dat men niet tegen de concurentie op kan.

inderdaad zal voor ongetwijfeld vele mensen een wijn uit chili, afrika, of waar ook vandaan een goede smaak hebben, maar dat hangt er van af waar je de smaak aan corespendeert, een allerbeste chili, doet af aan een redelijke bordeaux.

prijs, natuurlijk, als je naar prijs-kwaliteit kijkt, dan ken ik zelfs wijn in frankrijk die beter is dan welke ook, met een schroefdop, 0.95 cent per fles, wordt je knal lazerus van, maar smaak ?

ik koop een bordeaux 2003 grand cru eleve en chene voor 2.80 per liter, een wijn waar die chilinezen naar kunnen fluiten, die zelfde wijn gaat tegenwoordig per pallet naar winkels in nederland en belgie en kost daar 4.25 euro per fles, inclusief 0,06 cent transportkosten per fles.

en de winkelier, hij verkoopt en verkoopt, maar zonder handelaar, en de boer verdient meer dan gewoonlijk.

woon je in frankrijk ? dan zou ik je aanraden de wijn vrac te kopen, je proeft en weet wat je hebt, en is bij praktisch iedere chateau of domein te doen.

ik koop de wijn in ordinaire jerrycans van 50 liter, doe ze zelf in de fles, en koop de kurken bij GamVert en ze gaan heerlijk in de rekken, laat de boeren maar dorsen.

t'is maar net welke smaak je hebt.

maar laat ik U er dit bij zeggen, er is geen wijn te vinden zoals de chateau-neuf-du-pape zoals de echte chateau-neuf-du-pape, waar ook ter wereld.

Cees.

en tot HP of welke naam of je ook al weer wil gaan gebruiken, ik zou je aanraden om één naam te gebruiken, ik begin waarempel te denken dat je een persoonlijkheids probleem hebt, en dat is niet goed voor je jongen.

en tot al die andere die zoals ergens vermeld (m'n eigen familie doet het notabene ook, schande ) als je op vakantie gaat met je eigen piepers (ik zal het woord aardappel niet in mijn mond nemen) je eigen franse spercieboontjes, en wat nog meer, dan is het geen wonder dat de mensen hier zeggen 'wat ben je ook een vieze krent'

ik noem dat misgunnen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2006-10-16 19:28:21

Cees,

Daar gaan we weer: ik ben het helemaal niet eens met wat jij hierboven schrijft.

1. Naam wisselen

Ik denk dat jij op internet gebeid redelijk naief bent. Ik werd van de week op een site, waar ik ook met HansPiet inlog, lastig gevallen met fragmenten uit mijn comentaren geschreven op deze site. Bedenk alles wat jij hier schrijft staat 'voor de eeuwigheid' in de spelonken van het internet.

Als jij guave al niet kunt vinden, zul je daar niet zoveel zicht op hebben, maar als je in Google mijn oude naam HansPiet en bijv Frankrijk intikt kun je veel over mij te weten komen. De betreffende persoon had uitgevonden op deze site dat ik een homo ("vieze flikker", werd mij verweten) ben, elders wellicht, mijn ex-beroep en andere gegevens. Ook bijv dat ik een keer ben opgelicht via het internet.

Conclusie: je moet eigenlijk iedere week je alias veranderen, zodat mensen niet weten waarop ze moeten zoeken. Ik zal mijzelf nooit meer HansPiet noemen. Het schrijven van dat woord hier is voor een gehaaide zoeker al genoeg om mijn gegevens te achterhalen. Nu weet ik zelf nog niet eens hoe je in de archives van Google komt, daar staat nog veel en veel meer. De politieke uitspraken die ik doe, kunnen best wel eens tegen mij worden gebruikt.

Overigens is mijn laatste wijziging ingegeven door het feit dat mijn avitar te opdringerig was, en dat mijn alias niet werd begrepen of te moeilijk was.

Ik ben niet de enige op deze site die - via het internet - onheus behandeld is door kwaadaardige buitenstaanders. Vraag Wim in een email maar eens over wat er afgelopen jaar heeft plaatsgevonden.

2. Jouw francofiel gevoelens of wat jij vindt wat je al dan niet mag meenemen 

dat vind ik geitenwollensokken praat. Ik heb toevallig een peugeot, omdat ik niet meer geld wil uitgeven aan een echte auto, maar zeker niet omdat ik francofiel mijn aankoop heb gedaan. Ik geloof helemaal niet in La Douce France, want dat is Frankrijk gewoon niet voor mij. Het is een land dat, gegeven een aantal criteria, het beste plekje is om deze jaren door te brengen. Als ik genoeg geld had dan zou ik morgen weg zijn. De Zorgverzekering speelt ook daarbij een rol. Ik had vroeger een werelddekking en dat kan nu niet meer tegen een aanvaardbare prijs.

Ook vindt ik niet dat jij je een oordeel mag aanmatigen over de prioriteiten van andere mensen. Als iemand aardappelen of spruitjes wil meenenem uit Nederland dan is dat zijn of haar zaak. Let jij, en medestanders, maar op de balken in eigen ogen en laat de splinters in andermans ogen maar voor wat ze zijn. Ik vind jouw verhaal hier de muffe geuren van een klein Nederlands dorp hebben.

Schande is, met je plassertje uit je broek door het dorp lopen :-)))) Voor de rest is er niet zoveel schande.

3. Iedereen is een wijnkenner nietwaar?

Ik niet. Voor mij aijn er maar twee soorten wijn: lekkere wijnen en vieze wijnen. En dat maak ik alleen uit door te proeven. Ik heb zeer regelmatig in mijn werk wijnen gedronken van EUR 100+ per fles, die mij absoluut niet konder bekoren. Mijn Chili wijn van EUR 2.80 van de Lidl smaakt veel en veel beter. Ook in Nederland wordt de wijn in tankwagens binnengebracht en opgeslagen in de bekende containers. Ov3r smaak valt inderdaad niet te twisten, zolang smaak niet de geur van snobbisme erbij krijgt. 

Cees, schiet niet meteen uit je slof: een spiegel voorhouden kan nooit kwaad en bovendien hoef je niet te kijken (de rimpels komen zonder kijken toch wel).

Denk gewoon HP is gek, dat is voor mij ok.

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#16 Geplaatst: 2006-10-16 21:36:15

die lidl wijn ga ik misschien wel eens proberen.Uit ervaring weet ik dat ik heel vaak hele goedkope wijn lekker vind. Wij hebben de ouderwetse verdeling: ik kook, hij zorgt voor de wijn. En meestal proef ik zonder het etiket gezien te hebben.Wijn die wat langer gelegen heeft, of al ouder uit de winkel komt is voor mij riskant, ik vind het maar al te gauw "te oud" smaken.Maar echt heel enthousiast ben ik wel geworden over mooie klassieke wijnen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2006-10-16 22:41:55

Hans,

Wat hebben hebben al je ego-bespiegelingen nu met het door jezelf gestarte onderwerp Wijn te maken? Begin s.v.p. een nieuw topic met jouw naam als titel ofzo. Hou nou toch eens op met dat betuttelend gedoe over wat anderen hier wel of niet mogen en ruzie te zoeken. Wellicht ben je een beste vent, maar je irriteert me nu.

groet,

Jan Willem

Auvergne

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#18 Geplaatst: 2006-10-16 22:55:36

ik denk inderdaad dat dat het beste is Jan Willem, thoud toch nooit op met hem.

ik heb nog nooit gehoord van wijn dat met tankwagens naar nederland wordt gebracht, maar laat maar.

't wordt een beetje kinderachtig op deze manier.

Cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#19 Geplaatst: 2006-10-17 07:06:40

Beste Jan Willem en Cees,

Willem

Ego bespiegelingen? Ruzie zoeken? Ik probeer naar eer en geweten een volledig en eerlijk antwoord te geven op het commentaar wat naar mij wordt gericht.

Ik weet uit het recente verleden, dat jouw opmerkingen opvallend nietszeggend zijn, maar dat is niet mijn lijn. 

Als je mijn commentaar niet bevalt, lees het niet niet en reageer er zeker niet op

Jij kan niet bepalen wat er in de keuvelhoek word ingezonden. Blijf inhoudelijk.

Ik sla jouw commentaren ook al zo lang als je op deze site komt over.

Cees: voor  jou  had ik nog hoop dat je misschien uiteindelijks iets verstandigs zou zeggen. Helaas, die hoop is onterecht gebleken

Laten wij elkaar in de toekomstgewoon gewoon negeren en niet mer reageren.

Als jullie niet zo nodig weer jullie bijdragen hadden willen leveren, dan was dit commentaar ook niet nodig geweest..

Dus doe je best, houd je in en kijk vooral de andere kant op.

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#20 Geplaatst: 2006-10-17 08:10:43

hanspiet,

c'est le ton qui fait la musique!!

vast en zeker zul je ook mijn bijdragen niet kunnen waarderen. tant pis!

ik betrap mezelf erop dat ik door je belerende toonzetting niet meer inhoudelijk naar je informatie kan kijken.

marjorie

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#21 Geplaatst: 2006-10-17 08:38:32

Majorie,

Ik heb jouw bijdragen altijd als positief ervaren. Ze vallen mij zo op vanwege die 'koude neus' in het vaak zo warme Frankrijk.  Herinner jij je nog die hoogoplopende discussie van vorig jaar? Uiteindelijk heeft ons geharrewar een degelijk advies opgeleverd.

Misschien een beetje 'belerend', 'ongeduldig' zegt mijn partner altijd, maar ik vind zelf 'strijdbaar' . Waarheden komen niet vanzelf boven tafel. Dat heb ik in mijn werk gemerkt, maar ook in mijn private omgeving. En ik vind eerlijkheid belangrijker dan alle andere dingen.

Zoals de opmerking van Cees inzake wijntransport. Ik heb de neiging om ghem een google foto te sturen met de wijntaks in Amsterdam Oost. Maar ik heb ook geleerd, dat dat geen zin zal hebben omdat er andere onderhuidse gevoelens zijn. Dus laat ik het - tegen mijn aard in - maar.

Groet,

Hans PIETERS

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#22 Geplaatst: 2006-10-17 09:15:54

Hans,

Je bent voorspelbaar geworden, je kunt nl. niet stoppen met betuttelen en ego-trippen. Je demonstreert zo precies hetgeen ik bedoel.

Ik vind het nog steeds een goed idee dat er een apart hoekje voor jou hier komt. Is wel zo makkelijk...

Nu weer wijn?

groet,

Jan Willem

Auvergne

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#23 Geplaatst: 2006-10-17 09:41:29

Gelezen op wijnblog.nl:

Als het van de EU afhangt zullen bier- en wijndrinkers binnenkort meer informatie krijgen over de chemische additieven die worden gebruikt tijdens de bereiding van hun favoriete alcoholische drank, zo meldt UPI.

Chemische toevoegingen zoals beta glucanase, gebruikt voor het verwijderen van onzuiverheden uit wijn zullen expliciet vermeld moeten worden op het etiket.

Sommige natuurlijke toevoegingen moeten misschien ook verplicht worden vermeld.

groet,

Jan Willem

Auvergne

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#24 Geplaatst: 2006-10-17 15:06:21

Hans P: ik kan mij nog levendig je stellingen -in je gedaante van drs. P- herinneren, destijds in de discussie over wel of geen keuvelhoek. Helaas moet ik toegeven dat je met je vrees voor kijvende bejaarden niet geheel ongelijk had. Althans waar het jezelf betreft. Op zich vind ik het wel jammer dat je je -ongetwijfeld aanzienlijke- reservoir aan kennis en levenservaring zonodig zo gelijkhebberig moet etaleren. Een discussie wordt en blijft veel boeiender als je iemand af en toe een eigen mening laat hebben zonder continu je eigen opvattingen erdoor te (d)rammen en die ook nog als feiten te presenteren. Dit is een  praat/keuvel/discussiehoekje, geen 'no pasaran' barricade voor zeer persoonlijke en onbuigbare principes. Een libertijn -die je zegt te zijn- biedt een ander dezelfde vrijheid van meningsuiting die hij zo lief heeft. Liberté, weet je wel.

Voor wat betreft die tankwagens met wijn heb je overigens wel gelijk. Heb ze zelf gezien, bij een 'wijnkoperij' waar hun inhoud in flessen met duur ogende etiketten werd gebotteld. Wel al heel wat jaren geleden, zodat ik niet durf te stellen dat het nu nog zo is. Anderzijds hoeft het niet zo'n bezwaar te zijn, als de wijn, het transport en de opslag goed zijn. Heb nooit goed begrepen waarom een wijn beter zou smaken omdat het 'mise en bouteille au chateau' is. Ook een hele goede wijn kan je in een 'vrac' kopen en hij smaakt er echt niet minder om. Dit laatste put ik uit mijn eigen reservoir aan levenservaring.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#25 Geplaatst: 2006-10-17 17:31:05

Beste Ivo en Jan Willem,

1. Ik had het in die discussie vooral over verschil in achtergrond en aard etc.

Dat blijkt inderdaad een groot probleem te zijn.

Ik wil niets afdoen aan de andere forumleden. Ieder vogeltje etc.

Ik ben misschien wel wat vsthoudender dan de meeste andere mensen.

Ik las vanmorgen in een Franse krant over de toenemenende armoede in Frankrijk en was daar in ieder geval gepassioneerd over: machteloosheid, woede en verdriet.

Ik heb het gevoel, dat er om mij heen voldoende aanleiding is om te proberen mensen wakker te maken. Die 'lappen text', gaven ook steeds als oorzaak de toenemenden verpaupering van Frankrijk aan. Nee, niet van de NL ingezetenen, die hebben het over het algemeen goed voor elkaar. 

2. Afzonderlijk hoekje? Ik ben deze threads begonnen, waarom kom je dan hier de discussie vervuilen als je vindt, dat ik onzin praat. Je ziet mijn naam, blijf dan in het vervolg weg. Als andere forumlezen mijn geschrijf afkeuren, dan wordt op democratische wijze duidelijk gemaakt, dat mijn geschrijf niet welkom is. Het is natuurlijk onzinnig om mij terug te trekken voor een paar mensen die de discussie onwerkelijk, onaangenaam of ongewenst vinden. Mondddood maken is ook voor jullie geen manier. Vecht desnoods terug, maar gooi het niet in het persoonlijke vlak. 

Ik hoop door mensen voor te houden wat er speelt tot een betere samenleving te komen, kennis is nu eenmaal het beste medicijn en gebrek aan kennis de slechtste kwaal.

3. Moslim bashen. Ik verzet mij overal tegen het verbale geweld richting de Islam, en krijg daardoor voldoende hate-mail over mij heen. Lees liever mijn bijdrage bij Tegenlicht van de VPRO en andere sites die berucht zijn vanwege de verzameling rechts rakkers die daar commentaren geven, i.p.v. mij beschuldigen van Moslim bashing. Als je mijn antwoord aan Wim zou hebben gelezen, dan zou je  eventueel hebben kunnen begrijpen, dat ik juist niet het in de samenleving levende gevoel in eigen woorden moest brengen, omdat het dan te persoonlijk zou worden. De 'lappen tekst' zijn onder meer uit Le Figaro en dat soort bladen. Overigens koop het genoemde boek, lees het en kom dan terug met jouw mening. Niet over mij, want dat doet mij niets, maar wel over het onderwerp dt aan de orde is.

Ben overigens vandaag gezellig wezen stappen in Toulouse. Leuk, maar ik kon daarom niet eerder reageren.

INMIDDELS VEPLAATS CONFORM OPMERKING IVO71

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#26 Geplaatst: 2006-10-17 18:01:13

Ik vermoed dat deze bijdrage in het draadje 'actuele gebeurtenissen etc.' moet staan?