Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Pins parasols en protestanten

Auteur Bericht

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#0 Geplaatst: 2006-10-14 21:19:06

Vandaag hoorde ik op een bijeenkomst van de Jardiniers de France dat oude parasoldennen, buiten het gebied waar ze algemeen zijn, kunnen duiden op protestantse bewoners.ik vind dit zeer interessant, daar wij aan de grens van dat gebied zitten en er twee oude parasoldennen bij ons staan.Weliswaar heeft ons huis een zeer katholieke , Ste, naam, maar die is vermoedelijk zeer veel ouder dan die dennen.Weet iemand meer over dat verhaal over de connectie met protestanten?
Antonia

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-10-15 12:31:56

Beste, ik weet niet in welke streek je woont. Na de godsdienstoorlogen kregen de protestanten in Frankrijk de toelating om hun doden te begraven op eigen grond. Dit omdat de kerkhoven 'gewijd' waren en dus enkel toegankelijk voor katholieken. Misschien werden zulke bomen geplant als een dodenherinnering of naast een familiegraf op privé eigendom. In de Cévennes kun je nog tuinen zien met protestantse graven.

Groeten 

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#2 Geplaatst: 2006-10-15 13:34:58

Ik woon in het noord-Westen van Aude, aan de voet van de Montagne Noir.het verhaal was dat het niet om begraafplaatsen ging, maar een soort onopvallend? teken: hier wonen protestanten.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-10-15 13:38:15

beste Antonia,

dan zou je me eerst eens moeten zeggen hoe een parasol-den er uit ziet, want ik heb geen flauw idee wat dat is.

hier (La Rochelle) is nog een grote protestantse gemeente en staan zelfs nog drie kerken, nou is La Rochelle ook bekend als zijnd ehet laatste bolwerk van de protestanten in de oorlog tegen de katholieken.

ik ben benieuwd.

groeten,

Cees. 

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#4 Geplaatst: 2006-10-15 13:42:17

kijk hier maar: 
http://www.arbredutemps.com/pin_detail.htm
of gewoon google, dan in afbeeldingen naar Pin parasol, daar vind je een heleboel plaatjes.

avatar#4025
Lise
Berichten: 0
Reacties: 8

#5 Geplaatst: 2006-10-15 18:03:18

Antionia, Op deze site staat een (redelijk klinkende) verklaring.

http://eric.gautier.chez-alice.fr/promena.htm

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#6 Geplaatst: 2006-10-15 21:32:10

Het zou dus best waar kunnen zijn, protestanten in ons huis... Al zitten we wel dichter bij het echte parasoldennen gebied dan het gebied waar bovenstaande site over gaat.Het blijft heel intrigerend. Volgens een, helaas overleden, dorpsgenoot was ons huis in de 15/16 e eeuw een prieuré.in de literatuur hebben we gevonden dat ongeveer bij ons de Catharen zich in de bocage verscholen. Op de kaart van Cassini staat ons huis niet.Mogelijk was het toen alleen een ruine.Aan de bouw te zien vermoeden we dat de huidige boerderij rond het midden van de 19 e eeuw op oude fundamenten is opgebouwd.Het was een buitengewoon armoedige boerenbedoening, ook volgens de lokale verhalen.Die arme boeren konden zich vast niet voorstellen dat er ooit bewoners zouden komen, uit het buitenland, die het als een luxe ervaren op deze plek te kunnen wonen.Antonia