Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Vorstbeveiliging CV

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2006-10-15 16:04:34

Beste francofielen,

iedere CV op warm water is bij niet-gebruik vorstgevoelig. Er bestaan (behalve aftappen dan) principieel twee mogelijkheden om schade te voorkomen:

1. De CV op een laag pitje door laten lopen

2. Het CV-circuit met een mengsel van water an antivries (antigel) vullen.

Voor de oplossing 1) hebben moderne CV-besturingen een programma 'standby' of 'antigel'. Hierdoor wordt het circuit op een watertemperatuur van minimaal 6 of 10grd gehouden. Het huis koelt ook niet compleet uit wat met het oog op vochthuishouding wenselijk kan zijn. Maar bij stroomuitval helpt dit niet, tenzij de besturing van de CV een batterij-backup heeft en bij het weer beschikbaar komen van elektriciteit vanzelf het programma hervat. Zo kunnen korte stroomstoringen van ronduit tien uur overbrugd worden. Onze CV heeft deze optie. 

'Vakantieschakeling' is iets anders. Daar wordt gedurende een te kiezen aantal dagen op nachttemperatuur gestookt.

Bij de oplossing 2) dient een mengsel met een vriespunt lager dan de te verwachten temperatuur gekozen te worden. Het inbrengen van de antigel-vloeistof in een reeds met water gevuld systeem of het hervullen na een reparatie/aanpassing kan alleen met een pomp. Een met antivriesmengsel gevulde verwarming kan men totaal uitschakelen.

Als in de verwarmingsketel ook een vat voor warmwaterbereiding ingebouwd is dan kan dit bij gebruik van oplossing 2) bevriezen. Een oplossing is de CV gedurende de winter met het zogenoemde 'zomerprogramma' te laten draaien , wil zeggen alleen tapwaterverwarming, geen warm water naar de radiatoren. Als men dan de tapwatertemperatuur op de laagst mogelijke warde afsteld, meestal 30 grd, dan loopt de verwarming heel zachtjes door.

Wij hebben eerst het regime 1) gebruikt en gedurende de laatste winter het regime 2). Tot onze verbazing was het verbruik aan stookolie in beide gevallen ongeveer even hoog!

Ik wil nu het warmwatervat van onze CV-ketel gedurende onze afwezigheid aftappen zodat het systeem zonder energietoevoer overwinteren kan, net zoals wij dat vroeger met onze elektrische boiler (cumulus) gedaan hebben. Ik moet, samen mit mijn chauffagiste, nog bestuderen of het systeem inderdaad compleet te ontleren is.

Desnoods breng ik nog een extra aftap aan.

Mijn vraag is nu:

a. Heeft iemand dit reeds gedaan?

b. Welke problemen zijn hierbij opgetreden?

c. Welke bijzondere maatregelen moesten genomen worden? 

Als nu iemand vraagt:

Waarom heb je überhaupt een CV als je er in de winter toch niet bent?

Dan is mijn antwoord:

Wij hebben de CV met het oog op de toekomstige permanente bewoning aangelegd, maar voorlopig wordt het huis niet de hele winter gebruikt.

Bij voorbaat dank voor alle nuttige inputs!

Christian von Klösterlein

avatar#427
Peter Jan
Berichten: 5
Reacties: 26

#1 Geplaatst: 2006-10-15 17:01:12

Christian,

Wij hebben een oude CV op olie. Niks geen nieuwe electronica er in als buitenvolers en zo. Alle radiatoren hebben een thermostaatkraan. De afgelopen jaren liet ik om vorstschade te voorkomen van de herfstvakantie tot de meivakantie de CV draaien en de thermostaatkranen stonden op het sterretje (laagste stand). Ik vond het olieverbruik behoorliojk hoog. Ik heb nu iets anders bedacht.

Ik heb een schakelklok aangeschaft die niet op tijd reageert, maar op temeratuur (Conrad ± € 40,--). Deze bepaalt straks of de CV stroom krijgt of niet. Ik stel hem af op 5 graden en als het wamer is, dan staat de CV volledig uit en gebruikt geen olie. Wanneer het kouder wordt, dan spring hij vanzelf aan en gaat verwarmen tot het 5 graden in huis is.

Ik heb eerst zelf iets gemaakt met een verlengsnoer met een thermostaat ertussen, maar die vertrouw ik minder. Enige risico blijft langdurige stroomuitval of kapot gaan van de CV, maar dat houd je altijd denk ik.

Groeten,

Peter Jan

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2006-10-15 17:17:08

Dank je,

Peter Jan.

Dat lijkt in principe op onze stand 'hors gel' die bij 6 grd watertemperatuur aanslaat. Bij jou dus 5 grd luchttemperatuur, tenminste dat veronderstel ik bij een losse thermoschakelaar, want dat is het Conrad-apparaatje.

En wat is het olieverbruik gedurende een winter? Is natuurlijk noooit vergelijkbaar (grootte van het huis, ligging, isolatie), maar toch, het is een indicatie.

Desnoods per privé-mail.

Bedankt voor je reactie!

Christian von Klösterlein

avatar#2968
jan en marian
Berichten: 9
Reacties: 46

#3 Geplaatst: 2006-10-15 17:19:35

Christiaan.

Ik weet niet wat voor systeem je hebt.

De meest gebruikte systemen van warm water in nederland zijn:

Platenwisselaar

Tappot (kleine hoeveelheid warm water voor de 1e aanzet)

en voorraad boiler (grotere inhoud)

Als de koud en warmwater leiding aan de onderkant van je systeem is aangesloten moet het mogelijk zijn deze af te tappen. Zijn de leidingen aan de bovenkant aangesloten wordt het moeilijker.een mogelijkheid zou zijn, om twee aftappers te plaatsen in de koud en warmwater leiding

Let wel, dat je de aftappers in de koudwater leiding tussen het vat en de inlaadcombinatie plaatst.

Reden: één aftapper om af te tappen en één aftapper om lucht toe te laten, anders trekt het vat vacuum.

Dit is ook de reden dat de aftapper in de koudwater leiding na de inlaad-combinatie geplaatst moet worden, daar de inlaadcombinatie voorzien is van een keerklep en hij anders geen effect zou hebben.

Bevindt de CV ketel zich in een gesloten kast, zou je ook nog kunnen overwegen een electrische vorst-beveiliging onder de ketel te plaatsen, maar bij langdurige stroomuitval loop je toch nog het risico van bevriezing.

succes,

groeten Jan Miedema

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2006-10-15 17:30:12

@Jan (marian).

Ik heb een voorraadboiler in de CV-ketel (30 liter).

En wat je schrift, ja, dat is het:

de strategische plaatsing van de aftap/aftappen. Ik ben sowieso van plan behalve de aftap vóór ook een na de inlaatcombinatie te plaatsen, als de inlaatcombinatie geen lichter voor de keerklep heeft.

Mijn inlaat zit onderaan het warmwatervat, de uitlaat boven. Ik moet zien of ik iets met de niet gebruikte aansluiting voor de recirculatieleiding (boucle) kan doen.

Wij komen er steeds dichter bij.

Bedankt!

Christian v.K.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2006-10-15 17:34:17

Christian,

Wat ook belangrijk is voor het gebruik, dat je niet alleen de thermostaat laagzet, Maar denk ook aan de temeperatuur van het ketelwater (en natuurlijk eventueel de boiler). Je zult evenwel moeten kijken of de lagere temperatuur van het ketelwater en de stand van de thermostaat evenwichtig zijn t.,o.,v. elkaar. Eigenlijk alleen maar een oplossing als je de thermostaat op een lage stand kan zetten (12 graden bijv bij ons in het zuiden). Beter voor je huis en spullen.

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#6 Geplaatst: 2006-10-17 09:26:32

Beste Christian,

Het belangrijkste nadeel van het aftappen van een CV installatie is de verhoogde roestvorming in het systeem.
Immers gedurende een aantal maanden zit er lucht in het (nat gebleven) systeem en daarna wordt het gevuld met nieuw (lees zuurstofrijk) water.
Dan verdwijnt langzaam de zuurstof uit het water door roestvorming maar tegen de tijd dat het CV water zuurstofarm begint te worden laat je het weer weglopen.
De gevolgen van de extra roestvorming kunnen zijn: pomp, doorstroom voelers en (thermostaat) kranen die vast gaan zitten en in extreme gevallen het compleet doorroesten van een dunne leiding en of plaatradiator op een plek die meestal aan de buitenzijde ook al is aangetast.
Het lijkt mij geen goed idee.

Rob van der Veer

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#7 Geplaatst: 2006-10-17 10:22:19

De topic vraag was tweeërlei; 

1 Hoe te handelen met de CV in de winter. Geen probleem dunkt me. De CV installatie zelf kan immers met antivries worden gevuld.

2 hoe te handelen met het tapwater-gedeelte dat mede door de CV ketel wordt verwarmd.

Ik heb weliswaar een combiketel maar heb om bovenstaande reden het tapwatersysteem niet in gebruik, is leeg dus.

Daarvoor in de plaats heb ik een separate gasboiler die ik in de winter leeg laat lopen als wij er niet zijn.
Waarom op (propaan)gas? Dit warmt tussentijds zeer snel weer op voor als we meerdere gasten hebben. Tot nu toe noggeen koude douche gehad, ook niet bij volledige bezetting.

Tweede reden is ook dat een CV boiler meestel een wel erg kleine buffer capaciteit heeft, en als doorstroomapparaat beperkte capaciteit.

Natuurlijk afhankelijk van de uitvoering.

Rob. avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2006-10-27 23:00:56

Rob van der Veer en Rob Zwennis,

het gaat (misschien heb ik dat niet voldoende duidelijk gemaakt) uitsluitend om het aftappen van het bruikwatergedeelte, want het CV-circuit is door antivries beveiligd.

De separate boiler van RoZwen is natuurlijk een oplossing, maar daarvoor heb je geen combiketel gekocht.

Ik blijf zoeken naar een complete aftapmogelijkheid voor het bruikwatervat in de CV!

Christian v.K.

avatar#3526
Ton
Berichten: 20
Reacties: 68

#9 Geplaatst: 2006-11-27 07:36:04

Ik mis hier toch wel een redelijk eenvoudige oplossing die goed werkt op plaatsen waar het niet extreem koud wordt.

Een minimaal thermostaat om de pijp ,op de meest kwetsbare plaats ,die buiten het circuit om de verwarmingspomp  laat draaien als de pijp de ingestelde minimale kritsche temperatuur heeft.

Is goedkoop en werkt buiten het verwarmingscircuit, alleen de pomp is ook apart geschakeld via de minimaal thermostaat.

Wordt ook vaak gebruikt als extra beveiliging ,voor na een stroomstoring ,waarbij de ketel niet in bedrijf komt.

m.vr. groet,

Ton

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#10 Geplaatst: 2006-11-27 12:16:18

@Ton,
Christian heeft het over het gebruikswater-circuit zoals je hierboven kunt lezen, daarin zit geen pomp.
Bovendien liggen na een stroomstoring mogelijk de aardlekschakelaar(s) of hoofdschakelaar eruit en die schakelen niet vanzelf weer aan.
Geen goede oplossing dus.

Aftappen en goed doorblazen lijkt me in dit geval het beste.

Een Engelse vriend laat overigens de installatie wel zachtjes lopen en heeft op zolder altijd een lampje branden dat door de buren op afstand te zien is.
Als de lamp niet meer brand is: of de lamp stuk, of een stroomstoring, en gaat de buurman even kijken.

Rob

avatar#3526
Ton
Berichten: 20
Reacties: 68

#11 Geplaatst: 2006-11-27 12:56:24

Rob,

Naar mijn bescheiden mening zit in een warmwater systeem boven een bepaalde lengte ook een pomp met omloopleiding.

Dit om snel warmwater te kunnen tappen en het voorkomen van legionella bacterieen.

Ik meen dat boven de 8 m1 , tussen warmwater bereiding en tappunt, de pomp al rendabel wordt.

Maar dit is misschien offtopic.

Ook is het mogelijk om met domotique dit te regelen.

Maar dat van die buurman is natuurlijk altijd de beste oplossing.

avatar#3526
Ton
Berichten: 20
Reacties: 68

#12 Geplaatst: 2006-11-27 13:06:24

Het is toeval of niet maar ik krijg net bericht dat mijn waterleiding die afgetapt was en weer op druk gezet is is gaan lekken.

Dit is gebeurt bij de o ringen van de Grohe meng kraan, zijde warmwater

Schijnbaar vinden die o ringen droog staan toch niet fijn.

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#13 Geplaatst: 2006-11-27 16:54:20

In een combiketel zit welzeker een pomp. Deze pompt het hete water én door het CV systeem én door de warmtewisselaar van de warmwatervoorziening d.m.v. een omloopleiding en een driewegklep.
Daarom zit dan ook meestal een schakelaar voor de zomer/winterstand die bij uitgeschakelde radiatoren in de zomer ervoor zorgt dat de warmtewisselaar op temperatuur blijft.

Voor het tapwater zit geen pomp bij een normale combiketel.

Rob 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#14 Geplaatst: 2006-11-27 18:19:04

Beste Ton en Rob,

even voor de duidelijkheid:

- Ik heb op mijn warmwatercircuit geen circulatiepomp, want ik kon badkamer(s) en CV-ketel dicht bij elkaar plaatsen, praktisch muur tegen muur.

- Even een beetje rondpompen doet het niet, want het kan bij ons behoorlijk koud worden, in alle delen van het huis.

De oplossing voor mijn probleem met het bruikwatersysteem is in het zicht en ziet als volgt uit:

1.  de warmtewisselaar van de ketel loopt bij het aftappen compleet leeg. Dat heeft de fabrikant bevestigd, dus de ketel kan op 'UIT'.

2. De leidingen van het warmwatersysteem (aanvoer koud naar de warmtewisselaar en warm naar de waterverdeler) kan ik provisorisch leeg maken door een of twee koppelingen los te halen.

3. Als permanente oplossing verander ik deze leidingen zodanig dat zij totaal leeg lopen. Een of twee gedefineerde aftappunten en een luchtinlaat, strategisch zo geplaatst dat ook de inlaatcombinatie leeg loopt.

4. Bij deze gelegenheid verander ik ook de vulaansluitig voor het CV-circuit vanuit het bruikwatersysteem naar 'block-and-bleed'.

Christian von Klösterlein

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#15 Geplaatst: 2007-11-06 14:46:01

Ik ben nog maar aan het nadenken over CV. Maar de antigel waar jullie het over hebben, wat is dat precies voor spul en waar koop je dat ?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#16 Geplaatst: 2007-11-06 18:48:11

Ted,

Antigel sanitaire koop je bij een chauffagiste. Meestal in 10-liter-bidons.

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#17 Geplaatst: 2007-11-09 17:31:51

Dat goedje is dan monopropyleen glycol en kost dan 50 euro per 10 liter ? Wel een dure grap eigenlijk. (Toegegeven dat vorstschade vast wel duurder zal zijn)

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#18 Geplaatst: 2007-11-09 19:05:04

Ted,

de prijs van 4,50 à 5€/liter klopt. Maar bedenk, dat moderne CV-systemen met stalen paneelradiatoren een behoorlijk klein watervolume hebben en dat, afhankelijk van de gewenste beveiligingstemperatuur, 15 à 25% van dit glycoolproduct nodig zijn.

Ons vrij uitgebreid CV-systeem (combiketel van 30kW en 9 radiatoren over twee verdiepingen verdeeld) heeft een inhoud van ca.250 liter.

20% van 250 liter = 50 liter, dus incl. TVA rond de €270 à 300.

Of dat duur is moet iedereen zelf beoordelen. CV door laten lopen is zeker duurder, want voor €270 krijg je niet meer dan 450 liter stookolie. Wij hebben, toen wij onze CV nog op antivorstbedrijf lieten lopen, per winter 500 à 700 liter olie verbruikt.

Het afvullen met antigel betaalt zich dus in minder dan een jaar terug.

Christian von Klösterlein

avatar#4857
le servonais
Berichten: 1
Reacties: 59

#19 Geplaatst: 2007-11-14 18:24:27

Ik weet niet of je zo maar een soort anti-vries in je systeem kan gooien want dit spul kan ook bepaalde rubbersoorten en allerlei afdichtingen aantasten. Ik zou hier eerst maar eens goed onderzoek naar doen bij de fabrikanten van bijv. de ketel, het expansievat, de pomp etc.

Ad de Groot

avatar#4857
le servonais
Berichten: 1
Reacties: 59

#20 Geplaatst: 2007-11-14 18:28:38

Eenoplossing om het systeem altijd gaande te kunnen houden is een zonnepaneel met een accu en een omvormer. De ketel en de pompkunnendan autonoom werken zonder externe energievoorziening.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#21 Geplaatst: 2007-11-14 22:09:25

Hetzelfde probleem als bij antivries in je auto:

Dit moet afgestemd zijn op alle in het systeem voorkomende materialen zoals ijzer, aluminium, rubber, diverse kunststoffen.

Ik heb een product gebruikt dat op de goedkeuringslijst van de ketelfabrikant staat.

Christian von Klösterlein

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#22 Geplaatst: 2008-01-18 00:07:25

Een kennis van me, met connecties in de autobranche, nam ooit honderden liters gebruikte antivries mee naar zijn huis in Frankrijk, en hield daar veel dankbare buren aan over, die voor weinig hun cv systemen vorstbestendig konden maken. Hij is twintig jaar later nog steeds springlevend en onbeschadigd, dus ik neem aan dat men niet met de hooivork achter hem aan heeft gezeten wegens defect geraakte cv installaties.

Dat was uiteraard wel de koelvloeistofvariant die mengbaar is met water.

Mogelijke problemen met rubber of edele metalen delen in het inwendige van de ketel? Ooit keek ik met enige regelmaat onder de moterkap van mijn auto, toen die nog zelf te onderhouden was. Redelijk wat rubber slangen in het koelcircuit. Naar- en van de radiator en bij de waterpomp ook nog het een en ander. Dus aantasting van rubber lijkt me ook bij deze el-cheapo variant niet meteen voor de hand te liggen. Afdeling metaalwaren en mogelijke corrosie, aantasting lagers waterpomp etc. Inderdaad kun je betogen dat de afstemming tussen het gebruikte water (hardheidsgraad, aanwezige mineralen etc), het soort antivries en de metalen/rubberen omgeving waar dat allemaal in terecht komt goed op elkaar moet worden afgestemd. De goedkeuringslijst van de ketelfabrikant is er natuurlijk niet voor niets, maar mij bekruipt soms het gevoel dat eenvoudige standaard produkten wel eens zouden kunnen worden overgepompt in een jerrycan met het opschrift: special quality, met een daarmee corresponderende special price.

Ik word met het stijgen der jaren (nu en dan) wat minder perfectionistisch, dus ik denk dat dat risico wel mee zal vallen. Misschien eens bij TNO hier navragen, die testen redelijk veel. Of een branche organisatie.

Vraag die ik nog heb bij het helemaal leeghalen van de cv installatie is, of je juist daarmee corrosie van radiatoren niet zou bespoedigen.

Bij de suggestie om via een zonnepaneel/accu/omvormer het circuit continu te laten circuleren drie opmerkingen:

a) laadt het zonnepaneel in de donkere wintermaanden de accu wel voldoende op om de circulatiepomp continu te laten draaien?

b) zou je er dan eigenlijk niet een temperatuur sensor met aanverwante elektronika aan vast moeten knopen, zodat er alleen gedraaid wordt wanneer het echt nodig is, en de accu dus de tijd krijgt helemaal op te laden?

c) en als dat hele oplaadtraject nu onverhoopt eens de geest geeft? Zit je alsnog met een risico van een kostbare reparatie aan je cv systeem. Ik krijg met de regelmaat van de klok elektronische apparatuur met de vraag: niemand wil het repareren, maar misschien kan jij het wel? Kortom: alle equipment gaat geheid een keer kapot, en juist op het moment dat het helemaal niet goed uitkomt. Je kan natuurlijk ook een vriendelijke buurman/vrouw vragen om de boel zo nu en dan eens te controleren. Maar wanneer de verhoudingen dan toch al zo vriendschappelijk zijn, kun je ze net zo goed vragen om bij winterse temperaturen de cv installatie installatie even op het zachtste pitje aan te zetten.

De suggesties om óf af te tappen, óf het systeem gedeeltelijk bij te vullen met antivries lijken me dan te prefereren.

Rob

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#23 Geplaatst: 2008-01-18 07:17:09

Ik weet weinig van koelvloeistoffen maar een produkt dat goed is voor de tegenwoordig veeleisende automotoren lijkt mij weing kwaad kunnen voor verwarmingssystemen.

Bij alle alternatieve oplossingen zit er volgens mij een andere adder onder het gras: de berouwbaarheid van het electrische net. Vrijwel overal in Frankrijk, zeker op het platteland, komen "coupures" van kortere of langere tijd voor, vooral in de winter of in de zomer bij onweer (waarbij soms de centrale "disjoncteur" bij ons er regelmatig uitligt).

Een electrisch systeem zou daarop berekend moeten worden. Electrische zonnepanelen zijn geen gekke oplossing: om de pomp te laten draaien (de mijne gebruikt 45W) en zonnecollectoren ow water te verwarmen.

Wellicht zijn er oplossingen bijv. in Zuid-Duitsland waar ik er erg veel gemonteerd heb gezien.

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#24 Geplaatst: 2008-01-18 08:40:04

Eens met Steven:

huidige antivries voor automobielen tast alle materialen die er tegenwoordig in verwerkt worden niet aan (gietijzer, staal, aluminium, rubber, kunststoffen). In de oldtimerwereld was er in de laatste jaren een hevige discussie over waarin al deze punten naar boven kwamen (mag in een jaren-vijftig-blok een moderne antivries?).

Trouwens, Steven, welke antivries gebruik je in je eend, of is die door haar veren tegen kou beschermd? ;-)) Hihi.

De elektrische kant:

Een CV kan tegen een stroomuitval die meestal niet langer duurt dan een paar uren, hooguit een halve dag. Alleen de regeling moet beslist zo afgesteld zijn dat deze na terugkeer van de spanning vanzelf weer aanslaat. Veel moderne elektronische CV-regelingen hebben standaard een battery-backup, is nodig om geheugenverlies bij spanningsuitval te voorkomen.

Christian von Klösterlein

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#25 Geplaatst: 2008-01-18 11:31:04

Ons CV-systeem is sinds 5 jaar voor iets van 40% met autoantivries gevuld. Dat laatste precies om de redenen die Christian e.a. noemen: als die antivries de rubberen waterslangen en de pakkingen van motor, thermostaat, vriesplaatje enz. intact laat dan geldt dat ook voor al wat in een CV-circuit voorkomt. Tot dusver geen enkel probleem. En de circulatiepomp raakt niet verstopt door de glycol want die blijft netjes opgelost.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#26 Geplaatst: 2008-01-18 12:36:26

of jullie vervelen je heel erg, of jullie zijn heel héél erg bezorgd dat de lezer iets overslaat, of jullie  hebben geen andere onderwerpen meer ana te snijden, maar ik heb het idee dat deze draad errrrrrrrrug lang ana het worden is.

alles passeert al ene paar keer, zowel leeg lopen, als laten draaien met de buurvrouw, en antivries (gel) en zo koud is het nu toch ook weer niet ;-)

cees. 

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#27 Geplaatst: 2008-01-18 13:50:18

Dan heb ik nog wel een vraag over auto-antivries. Hoe milieu-onvriendelijk is dit ? Ik vermoed dat het niet aan te raden is je CV water nu nog in je fosse of elders weg te laten lopen. Dus bij aanpassingen moet je wel alles opvangen. Als je ook nog een buffertank hebt wordt het wel lastig.

PS ik verveel me helemaal niet en een 2CV heeft luchtkoeling.

@Cees, jij zit met je warmtepomp in het  warme zuiden, bij ons is het al -11 geweest.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#28 Geplaatst: 2008-01-18 17:13:33

Ted,

dat is het nu juist:

als je een water/antivries-mengsel in je CV-circuit hebt, dan laat je dat nooit af (laat je het water/antivries-mengsel uit je auto ook in het voorjaar af?).

En als er in verband met een uitbreiding of reparatie iets afgelaten moet worden, dan vang je dat op. Ik heb hiervoor van een garage een plastic vat van 220 liter gehaald - een vat waarin ooit antivries-cencentraat geleverd was.

Kan je even uitleggen wat voor'n soort buffertank je hebt. Wat buffert die?

Christian von Klösterlein

PS. Het grapje met de eendenkoeling is dus goed begrepen.

@Cees:  Veel dingen worden vaak nog eens beschreven voor mensen die er niet in slagen iets met de zoekfunctie op te zoeken.

Toevoeging 19-01-08:

Laat nooit iets in je fosse septique lopen waarvan je de fosse-compatibiliteit niet kent. Op de verpakkingen van alle chemikaliën staat verplicht hoe restanten te behandelen zijn. Ook in Frankrijk hebben de déchetterieën een hok voor dit soort spullen. Het kost toch zo weinig moeite ons milieu schoon te houden!

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#29 Geplaatst: 2008-01-18 18:08:34

Die tank gaat warmte bufferen. En inderdaad ik tap alleen maar af bij reparatie of andere werkzaamheden, maar je zult het toch ergens moeten opslaan en misschien nog lastiger hoe krijg je het er weer in.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#30 Geplaatst: 2008-01-19 07:33:56

Beste Ted,

dat dacht ik ook al, dat die tank warmte buffert.
Maar in welk medium buffert hij die warmte? In het CV-water (het circulerende water/antivries-mengsel) of in het bruikwater (tapwater, eau sanitaire)?

Bij mijn systeem buffert de ballon de warmte in het bruikwater. De bruikwaterinhoud is vrij groot (ik denk 50-60 liter) en de inhoud aan CV-water is gering (ik schat minder dan 5 liter).

Het bruikwater uit deze buffer wordt mee afgetapt als ik het waterleidingsysteem leeg laat lopen. Dat vereist dat het tapwaterleidingsysteem op de juiste manier aangelegd is: met constant afschot naar het aftappunt; als dat niet kan: nog een aftap op het laagste punt.

Dan het weer invullen van het water/antivries-mengsel. Hiervoor heb je een pompje nodig. De opvoerhoogte van deze pomp moet minimaal gelijk het hoogteverschil tussen het punt van invoer en het hoogste punt van je leidingsysteem zijn. Ieder chauffagiste heeft zo'n pomp. De unit die ik gezien heb bestond uit een bak van 50x50cm, 20cm diep, waar je het spul ingiet en daarop gemonteerd een elektrische pomp met een debiet van 20-40 liter/min bij een opvoerhoogte van 30-15m of iets in die ordergrootte.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#31 Geplaatst: 2008-01-19 09:02:34

ted,

we hebben hier temperaturen gehad van -12 of zelfs meer, al voor de kerst, maar je kunt het hier een beetje vergelijken met boven in de alps, koud maar de zon is zo sterk dat je in je t-shirt kunt lopen en lekker bruin wordt.

dat is ook d ereden dat er nooit sneeuw ligt, als het sneeuwt is het na een halve dag weg, de grond is te warm.

maar goed, kort samen gevat ; een cv of aftappen (met kans op roestvorming daar roest ontstaat door water én zuurstof) laten draaien door de buurvrouw (daar alle electronische apparaten uit kunnen vallen en de boel alsnog bevriest) of antivries er in en dan kunnen U en de buurvrouw met een gerust hart slapen, ook bij -11.

én, gooi niet lukraak elk chemies goedje in het riool.

cees.

cristian, die autograp heb ik een keer op z'n duits meegemaakt;

een volkswagen kever gaf geen kik bij het omdraaien van het sleuteltje, en ik stond als kleine jongen te trappelen om eindelijk eens in zo'n auto mee te rijden.

de eigenaar trekt de motorkap open en zegt 'verdeksels, hebben ze de héle motor meegenomen' waarop ik in tranen naar zijn vrouw liep en het hele verschrikkelijke relaas vertelde.

we zijn later dus vrolijk met de kever (cabriolet) wezen toeren.  

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#32 Geplaatst: 2008-01-19 12:48:24

Cees

Grap gemist?

'...trekt de VOORKAP open.......' lijkt me de juiste grap.

Onder de MOTORKAP zit zelfs bij een Kever een motor.

Maar leuk is ie......................

Groet

Jaap