Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

contributions sociales

Auteur Bericht

avatar#3332
Lida
Berichten: 10
Reacties: 96

#0 Geplaatst: 2006-10-16 19:45:10

Vandaag hebben wij een nieuw soort aanslag onvangen, voor ons tenminste, over de inkomsten 2005 : contributions sociales.

Wij betalen al jaren inkomstenbelasting in Frankrijk over onze inkomsten uit Nederland maar hebben deze aanslag nog nooit gezien. Het is een bedrag van 154 euro, dus geen groot bedrag maar waar komt dit ineens vandaan ?

In de aanslag staat :

Le produit de ces contributions sera versé :

- pour la contribution Sociale Généralisé (CSG)

- pour la Contribution pour le Remboursement de la Dette Sociale

- pour le prélèvement et la Contribution additionnelle de solidarité

Voordat ik ga bellen met de Centre des Impôts wil ik graag weten of iemand ooit ook zo'n aanslag heeft ontvangen ??

Dank alvast voor jullie reacties

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-10-16 20:12:53

Ja, elk jaar tot nu toe.

Maar er zijn een aantal problemen en mogelijkheden mee.

Over inkomen waar in NL sociale lasten zijn betaald, mag in Frakrijk niet opnieuw sociale lasten worden ingehouden. Als je vrijwillige AOW hebt betaald, moet je overigens maar zien of je de belastingen kunt overtuigen dat het sociale lasten zijn.

Een sterk argument is: het zijn sovciale lasten, omdat de tegenprestatie van de NL overheid niet vast staan. Jij weet niet of de AOW over 10 jaar nog bestaat. Kortom er is geen relatie tussen betaling en uitkering (betere formulering)

Je moet het bedrag waarover sociale lasten zijn betaald in NL aangeven op jouw aangiftebiljet.

Ik heb dat voor 2005 ook niet gedaan. Ik heb alle betaalde lasten gewoon afgetrokken van het inkomen. Ik kreeg daarom een aanslag van EUR 384.-

Nu betaal je aan contributions ongeveer 1.86 % van je belastbaar inkomen, maar de inkomsten belasting betaal je niet en bovendien wordt volgend jaar automatisch een aftrek toegepast.

Mijn gevoel is, als wij volgend jaar een echte aanslag voor de NZW hebben dat wij dan het totale inkomen aangeven als zijnde belast met sociale belastingen in Nederland, en het maar voor dit jaar laten zitten, omdat je via een ingewikkelde berekening al kan zien, dat het niet zoveel uitmaakt voor 2005. Bovendien heb je het zelf niet aangegeven, dus moet je weer veel werk doen om bezwaar aan te tekenen.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2006-10-18 11:35:17

Wie inkomen uit Nederland geniet, waarop inhoudingen sociale lasten zijn gepleegd (bijdragen Zorgverzekeringswet w.o. AWBZ) kan deze lasten in mindering brengen op zijn Franse aangifte. Zelfs is het mogelijk om, als dat de laatste jaren niet is gebeurd, dat verzuim met succes te laten corrigeren. De Franse sociale belastingen moeten wel worden betaald over inkomen uit lijfrente, kapitaalverzekeringen e.d. De drie sociale belastingen bedragen samen 11%.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-10-18 17:45:39

Wim,

Ik weet niet hoe jij aan die 11 % komt. Het zijn een paar kleine percentages en bovendien, en dat is - met alle respect - waar jij de fout in gaat, is de base impossable verschillend.

Dus je kunt helemaal de percentages niet optellen zoals jij hebt gedaan.

Appels en peren, weet je wel.

CSG = 8.2 % over je kapitaalopbrengsten (bank- en effecten)

CRDS = 0.5 % over Revenue etrangers

PCS = 2.3% over over je kapitaalopbrengsten (bank- en effecten)

Dus als je alleen kijkt naar de contributions die je eventueel kan ontlopen, dan is dat slechts 0.5 % van je nederlandse inkomen.

Als je de in Nederland betaalde sociale lasten van je inkomsten aftrekt en dat opgeeft, dan betaal je de x% inkomstenbelasting in Frankrijk niet en ben je dus goekoper uit, omdat x % altijd hoger is dan 0.5 %.

Ik weet niet of dat zo mag, dus ik ga volgend jaar eens voorzichtig navragen.

Horen, zien en zwijgen is misschien de beste  fiscaal strategie. :-)))

Hans Pieters

avatar#3332
Lida
Berichten: 10
Reacties: 96

#4 Geplaatst: 2006-10-19 09:26:15

Dank voor jullie reacties. Deze percentages worden inderdaad berekend en alleen over de rentes viagères. Dat klopt dus want in nederland betalen we niets, hoewel natuurlijk wel de inhoudingen die HH ingevoerd heeft, maar deze kun je in Frankrijk weer van je belastbare inkomen aftrekken.