Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

kalk als pleisterlaag

Auteur Bericht

avatar#5771
Ron de schilder
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2006-10-17 14:27:06

Beste forumleden,

Ik ben momenteel bezig met een muurschildering in fresco-techniek.

Wie kan meedenken of mij informeren over het volgende:

De muur waarop de schildering wordt aangebracht, wordt bestreken met een kalk- pleisterlaag, Terwijl deze nog nat is wordt de voorstelling met penseel en in water opgeloste pigmenten op de natte kalk aangebracht. De pigmenten worden in de pleisterlaag opgenomen, drogen samen met die laag op en vormen een geheel.

(Zo staat het tenminste in de oude recepten) 

Nu gaat het mij om die laatste pleisterlaag.....er is nogal wat onduidelijkheid of deze laag van gebluste kalk uit;  "vette/luchtkalk" (droogt onder invloed van lucht) of hydraulische kalk(droogt onder invloed van water) moet bestaan.

Wie denkt te weten wat het beste resultaat geeft?

Vriendelijke groet,

Ron de Boer 

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#1 Geplaatst: 2006-10-22 20:17:54

Hallo,

De laatste laag bestaat uit een zeer fijne en niet al te dikke laag gebluste kalk, voor zover ik weet in Duitsland nog goed  verkrijgbaar.

Groet

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2006-11-07 22:20:25

Hallo,

Bij de alfresco techniek is de laatste laag altijd een badigeon gebaseerd op luchtkalk. Deze heet in FR chaux aerienne of CAEB (chaux aerienne eteinte pour batiment) en is bij elke behoorlijke bouwmarkt/materialenhandel te krijgen. Hydraulische kalk is vergeleken hiermee een relatief modernisme, en de sterk hydraulische varianten zoals NHL 5  kunnen zelfs een percentage witte cement bevatten...niet doen dus.

Salutations, Jos