Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Oud- of nieuwbouw

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2006-10-18 09:44:59

Ik zou de ervaren Frankrijkgangers (en anderen) willen vragen hoe ze er met de ervaring van nu tegen aan kijken. Wat ga je met een gegeven budget van 200.000,- doen.
- Kavel kopen; nieuwbouw- Kavel met casco, grange of bouwval- Oud huis
(Let op het is 2006, in NL koop je weinig voor genoemd bedrag.Bovendien wordt de komende tien jaar de hypotheekrenteaftrek afgeschaft...)
Ben benieuwd naar de verschillende visies
Groeten, Freek

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#1 Geplaatst: 2006-10-18 10:08:50

beste freek,

onze ervaring:

met heel klein budget gaan zoeken naar een huis, niets gevonden. kavel gevonden en meteen raak! toen gaan ontwerpen (houtskeletbouw), architect gezocht voor indienen tekeningen, bouwer gezocht, water en stroom geregeld, casco laten bouwen. alles in de vakanties, dus al een paar jaar verder voor dit alles geregeld was.

nu zelf de binnenkant aan t doen. weer alles in de vakantieweken en weinig hulp. een (minimaal) 10-jarenplan dus. zeker omdat we ook ondertussen in de tuin bezig zijn.

het geld sparen we nu tijdens het afwerken van de binnenkant bijelkaar.

totnutoe zijn we dus met de stroom meegegaan en hebben we gewoon gekozen wat op ons pad kwam.

leuk: ja!

leerzaam: enorm!

goed voor je frans!!!!!

voorwaarden: rustig aan, ook vakantie hebben en genieten, caravan ernaast om in te verblijven.

het is dus heel afhankelijk van wat je kunt en wilt welke optie voor jullie het mest geschikt is.

salut,

marjorie

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2006-10-18 13:48:44

hallo Freek,

het ligt geheel aan je eigen wat je wilt;

wil je snel een huis, mag het een paar jaar duren, mag het heel lang duren, hou je van oud, of wil je juist geen troep om op te knappen, er zijn heel veel factoren die tellen.

het meest simpele is een lijstje maken, waar hou ik van ? hout, steen, veel glas, klassiek, modern, knus, warme uitstraling, vakantiegevoel of juist lekker thuis.....

dan het project ; veel werk, vakantie, lui, hou van werken, mag lang duren, wil snel klaar zijn.....

vergeet de gezondheid niet....

ik heb in nederland in mijn beroep maar al te vaak mensen meegemaakt die zelf een jacht gingen bouwen, slechts een kleine 10% gaat echt varen, bij de rest loopt het uit van een vroegtijdig stoppen, tot een drama, en ook hier ken ik al mensen die zich totaal verkeken hebben op hun droomhuisje in de bergen en graag zouden willen stoppen, man wil bouwen, vrouw wil stappen.

iedere vakantie werken en dan over twintig jaar je huis af, 't is maar net of je het leuk vind.

wij kochten ons huis na jaren zoeken voor nog niet de helft van jouw genoemde budget, een oude boerderij van 200mt2 met en halve hectare tuin, 5 min van zee.

we zijn zo het huis ingegaan en wonen plezierig, lux ? och, dat is niet nodig. 

het enige wat ik moest doen is de lekkage in het dak, en dat koste me een kleine twee duizend.

oud, scheef, een joekel van een openhaard, en overal plavuizen.

ik woon en werk hier, dus moest kort bij de stad wonen, anders is het zoals in geheel frankrijk mogelijk om nog voordeliger te kopen.

ik heb in het begin een lijstje gemaakt, zoals ik je voorstel.

wil ik echt wel iedere zaterdag werken, en wie doet het werk in de tuin dan, en wil ik iedere dag in de auto naar m'n werk, of juist niet, enzovoort.

je gaat strepen en vinken, en dan zie je al weer een heel stuk verder je resultaat.

ik ken iemand die al 10 jaar in een caravan op een bouwplaats woont, ja, ik moet er niet aan denken.

vergeet niet het verschil tussen een tweede huis en een permanente woonplaats, ook dat is belangrijk, want je moet ook de omgeving leuk vinden.

en wat niet onbelangrijk is, en ik weet niet hoe andere mensen op deze forum daar ervaring mee hebben, je veranderd in een andere mens.

in nederland zou ik zeggen, die klus is zo geklaard, maar sinds ik hier woon ben ik veel rustiger geworden, ga er vaker bij zitten, en ik geef veel meer feesten.

om het minste of geringste zitten we met z'n allen aan tafel, en moet het werk er weer bij in schieten.

dus ook dat is belangrijk om te weten, wil je werken en werken, of wil je met de buurman effe een spelletje petanque spelen?

denk er wel aan dat als je in frankrijk gaat wonen, je hele familie en kennissenkring op visite komt, en alhoewel men steevast belooft je veel te zullen helpen met de (ver)bouw, zitten ze meestal lui achterover.

een ding is het wel, zoals marjorie al zei, het is ontzettend leuk, leerzaam, en goed voor je frans, maar of het ontspannend is, ligt geheel aan jouw.

hopelijk krijg je nog meer respons op deze forum die je verder helpt.

Cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-10-18 16:02:56

Bedankt Marjorie en Cees,
Vooral het advies van Cees niet te vergeten ondertussen te leven spreekt me aan.Mooie verhalen; zijn er meer?
F

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2006-10-18 17:24:09

Mijn eigen situatie is, dat ik nu bezig ben het derde stuk gropnd te kopen voor het nieuw bouwen van ons derde huis.

De situatie van mijn kollega, die een stuk terrein met een huis, dat nog lang niet af was, heeft gekocht, is dat hij voor veel minder een huis had kunnen laten bouwen. Een oud huis verbouwen is in Frankrijk relatief duur en vanwege het feit, dat je er niet altijd bij kunt zijn, een riskante zaak.

Wat iedereen hierboven al zegt, is de eerste belangrijke stap om goed uit te zoeken waar je wilt wonen, de streek dus. Dat maakt erg veel uit. NO Frankrijk met zijn wat duitsachtig karakter is een volledig ander Frankrijk, dan ZO, ZW of ZM(idden) Frankrijk. ZM Frankrijk heeft een sterk catalaans karakter en ZO Frankrijk is volledig andere koek.

Het maakt ook veel uit of je een vakantiewoning of een eventueel permanente oplossing zoekt, wat jouw eisen zijn m.b.t. de eigenschappen van het huis. Wijken die erg af van de normle eisen van de Fransen (vele kleine kamertjes)

Dat heeft alles te maken met jullie manier van leven en is des te belangrijker als jullie hier denken te gaan wonen. Wij gaan voor een derde stuk grond en een derde huis, uitsluitend vanwege de eigenschappen van ons huidige huis, dat wij zelf hebben laten bouwe!. Voor vele mensen misschien ideaal, maar voor ons wat minder. Bijv. wij willen geen 'salon/huiskamer/sejour', maar twee werkkamers met twee archiefruimtes.

Naast de indeling zijn ook de te gebruiken materialen van belang. In Frankrijk is een uitgebreide hout-skeletbouw bedrijvigheid naast de traditionele bouw. Moderne, industriele bouw is niet voor een particulier haalbaar. Vooral de eisen voor isolatie, warmte en geluid, en veiligheid spelen een rol. Ook vn belang: wil je in een stadje, dorpje of buiten wonen

Als je besluit voor nieuwbouw, moet je ook over de groote van het gewenste stuk grond vooraf een uitspraak doen.

Je moet eigenlijk vooraf van alles beslissen, want een romantische ruine voor weinig geld is zo gekocht, maar moeilijk te verbouwen tot een goede permnanente woning.

Ik heb eens een tijdje gelogeerd in een pratiche verbouwde schuur, maar met een balk waartgen je je hoofd kon stoten. Zowel de eigenaar als de gasten klapten regelmatig met hun hoofds tegen de balk. Weghalen kon niet.

Met betrekking tot de benodigde tijd is een oud huis vaak minder snel en moeilijker te realiseren. Slopen vraagt tijd en het weer opbouwen duurt langer. In het voorbeeld van mijn kollega, wilde hij de zolderetage hoger hebben (je begrijpt het wel, de vorige eigenaar was een klein Fransmannetje en die had de bovensten en de kelderetage op krap 2 meter hoogte gebouwd, mede vanwege het fiscale voordeel). Alhoewel hij zelf niet echt groot was, was 2 m erg deprimerend.  Het oude dak moest eraf, de balken moesten opnieuw worden geschaafd etc.De DDE stelde nieuwe eisen aan de dakpannen, dus die moesten worden vervangen. Al met al heeft het allemaal langer geduurd en meer gekost dan wanneer hij een nieuw huis had gebouwd.

Mijn advies zou zeker zijn: als je een hoofdverblijf wilt bouwen, bouw dan nieuw.

Ga vooral goed bij jezelf te raden wat je wilt. Huur zowel bij nieuwbouw als bij oudbouw in de streek een huis en zorg dat je met je neus bovenop de bouw zit.

Denk vooral goed over het waar en wat na.

Misschien al met al een beetje warrig verhaal, maar dat is nu eenmaal het resultaat van zo'n algemene vraag.

Succes, in ieder geval en laat op de site een horen wat je hebt besloten.  

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2006-10-18 20:43:52

beste freek en hans,

ik wil toch even commentaar geven op wat hans zegt, namelijk 'als je een hoofdverblijf wilt bouwen, bouw dan nieuw'

ik ben het daar niet zo één twee drie mee eens.

je krijg mij nimmer in een chalet of in een nieuw huis.

zolang ik de mogelijkheid heb om met mijn handjes te wapperen zal ik er alles aan doen om traditioneel te wonen, en dat is voor mij een oud huis.

niets is zo ambachtelijk dan een oud huis met houten kozijnen en krakende deuren.

een planken vloer en eventueel een balk waar je je kop aan stoot, nou en, dat doe je maar een paar keer, daarna is het over.

een oud huis leeft, het ademt, het ruikt.

en qua kosten, zoals eerder vermeld hebben wij het huis gekocht voor iets meer dan een ton, deze maat, zoveel tuin, een grote garage waar ik nu mijn werkplaats heb, een grange van ruim 45 vierkante meter, en een schuurtje, daar bouw je geen nieuw huis voor.

het allerbeste is om (in geval van permanente bewoning) in de regio te gaan wonen in een appartement of zo, en dan gewoon rondkijken, luisteren, en veel naar de kroeg ;-) dan hoor je alles.

je moet ook in gedachten houden dat wanner jij een huis bouwt van hout bijvoorbeeld, het voor jouw geweldig zal zijn, maar als je het kwijt wilt is dit dan wel zo makkelijk ? niet iedereen is gecharmeerd van een houten huis, dus de waarde ?

kijk bij de aankoop van een huis in hoofdzaak naar de construktie, zijn de muren goed en is de dakconstruktie goed, dat is het belangrijkste, en dan ga je kijken naar termieten (houtmolm en boktor) pas dan ga je verder kijken.

en hans, tussen nieuwbouw en een ruine staan nog heel veel huizen waar je gewoon in kunt wonen.

Cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2006-10-18 21:12:09

De discussie barst los, mooi!
En de tussenvorm die ik noemde; een Grange met goede muren en goed dak.Ik heb er al verscheidene voorbij zien komen op de diverse sites.Wat kunnen die schuren mooi zijn in F, soms helemaal symetrisch gebouwd...
Stel me voor dat je een aannemer een vloer erin laat bouwen, nutsaansluitingen laat aanleggen.En dan zelf verder...
Het punt van Cees dat je huis verkoopbaar moet zijn/blijven/worden is een goede.Dat zal in houtskeletbouw ook best kunnen denk ik. Het is meer een kwestie van smaak.Als je de interieurs bekijkt op de vele immo sites rijzen de haren je wel eens te berge...
Freek
ps HP = Hans veronderstel ik, ben newbie op het forum...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2006-10-18 21:42:18

hallo Freek,

een ding wil ik je nog zeggen, want je schrijft ...

'ik heb er al verscheidene voorbij zien komen op de diverse sites.Wat kunnen die schuren mooi zijn in F, soms helemaal symetrisch gebouwd...'

op de foto zien ze er altijd mooier uit dan in het echt, stink er niet in !

je kunt te maken hebben met een echte bouwval, of met een gedeeld terrein, of met een huis van iemand anders naast je waar zoals eerder op dit forum melding van is gemaakt (kijk naar "problemen met huis buren" 27 plaatsen naar beneden op deze forum) die op instorten staat.

dit kan je goede zuurverdiende centjes niet ten goede komen.

denk er wel aan dat fransen in het algemeen veel en veel makkelijker leven dan je gewend bent.

daar komt bij kijken dat als je een aannemer vraagt er een vloer in te storten je niet vreemd op moet kijken als dat eens over een paar jaar gebeurd, want ze hebben alle tijd lijkt het (wij hebben twee jaar gewacht op een dakrenovatie en tenslotte heb ik het zelf maar gedaan)

nuts bedrijven is ook een appart verhaal, electriciteit wordt over het algemeen aangelegd aan het perceel, dus niet zoals in nederland aan het huis (in ons geval zou ik enkele duizenden kwijt zijn om een 380Volt kabel naar het huis te trekken vanaf de straat) dus dit kan flink in de papieren lopen.

welke streek heb je in gedachten ongeveer ?

Cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2006-10-18 21:51:41

Hoi Cees,
Maak je geen zorgen, ik stink nergens in.Ben tot en met het voorjaar mijn huis in NL aan het opknappen met het oog op de verkoop.Het is puur oriënteren op dit moment. Dat gaat bij mij nogal uitgebreid en langdurig.Ik ben ontwerper en gewend alles te overwegen, het te laten rusten, weer te overwegen enz.Tot opeens de knoop wordt doorgehakt.
F

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#9 Geplaatst: 2006-10-19 01:43:26

Het is, zoals uit voorgaande discussie ook wel duidelijk mag zijn, ook een kwestie van smaak.

Ons huis uit 1687 zouden we niet meer uit willen, ook al heeft het hier en daar inderdaad zijn nukken en kan het nog flink tochten als de wind verkeerd staat, ondanks (inmiddels) dubbel glas overal. Er ligt nog voor de komende 10 jaar werk, maar we wonen er intussen behoorlijk comfortabel en je hebt het idee dat je aan iets blijvends aan het bouwen bent (en ook dat je onderdeel van het landschap bent ;-)).

Een kennis in de buurt is verhuisd van een oude boerderij naar een nieuw gebouwd huis. Prachtig gelegen, alle luxe, schitterend uitzicht en ze verlangt nog steeds terug naar de oude boerderij waar ze eerst 10 jaar gewoond heeft (om de hoek)...

Aan de andere kant kennen we Engelsen die hun - in goede staat gekochte - huis dusdanig gemoderniseerd hebben dat het inmiddels nieuwbouw is en erover denken verderop écht iets nieuws te bouwen.

Kortom: iets ouds dat eigenlijk niet is wat de bedoeling is gaan verbouwen is waarschijnlijk duurder dan vanaf de grond beginnen, maar het is maar net wat je wilt.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#10 Geplaatst: 2006-10-19 09:14:23

Freek en anderen,

Uit mijn praktijk in NL en de ervaringen in FR kan ik met overtuiging stellen dat nieuwbouw altijd goedkoper is dan renovatie, alle kosten meegenomen. In FR zijn de prijzen voor op te knappen objecten zodanig gestegen dat renovatie hier en daar eigenlijk nooit zal renderen, als je het object ooit wilt verkopen dus. Andere vraag is of je van nieuw houdt of dat je een bepaalde oude stijl van wonen leuker vindt. (je hoofd stoten aan lage plafonds ed) Nieuwbouw hoeft niet altijd 'nieuw' eruit te zien. Zelf heb ik een maison de maitre laten bouwen in de art-deco stijl. De oude elementen, zoals marmeren schouwen etc heb ik overal vandaan gehaald. Veel mensen die langskomen vragen al hoe lang ik over de renovatie heb gedaan.... Naast dit opject start ik binnenkort met een nieuwbouwpand in oude boerderijstijl. Het is even wennen voor een architect, maar ik moest hier en daar sommige bouwdelen een beetje uit de lijn zetten, om het originele van de streek te imiteren. Dus mijn advies luidt: als er niet heel voordelig iets te renoveren is te vinden, bouw dan nieuw in een oude stijl. Dan heb je het beste van 2 werelden. Sterkte met je keuze. Dit

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2006-10-19 09:41:23

beste allemaal,

om freek een inzicht te geven mag ik toch wel commemtaar geven op richard en dit hé ? want ik moet dan toch weer iets kwijt.

ik ben het met je eens als je voor werk, ongeacht welk werk, een aannemer in moet huren, dan kun je beter nieuw bouwen, maar dat is een budget die je ook zelf kan beheersen.

dus het mag zeker meegerekend worden in de beschouwingen of je handig bent of niet, en niet te vergeten, wilt leren.

voor de hele moeilijke klussen die ik absoluut niet zelf kan roep ik een aannemer, en voor klussen zoals het gat voor het zwembad; de huur van een machine in twee weekenden koste me meer dan een proffesionel met een graafmachine die er twee dagen over deed.

ik kocht dubbelglas ramen en deuren voor de helft dan in nederland, en veel hout is bij elkaar gestruind in de loop van de tijd.

iedereen weet dat materiaal niet de hoofdkosten zijn, het is het arbeidsloon wat in de papieren loopt.

en met een beetje plezier met familie vrienden, buren en collega's doe je een hoop, en het is tevens goed voor de omgang in je nieuwe stek.

mijn vriend was à technisch, maar puur omdat het nooit hoefde, nu is hij aan het tegelen, en laten we nou eerlijk zijn, een tegeltje iets uit de haak, dat mag toch wel ?

een dak renoveren...... het meeste is sjouwwerk, nou dat konden de buurjongens geweldig, en voor dat hebben we aanstaande oudjaarsnacht een knallende disco in de oude boerderij met al de jeugd.

het is waar, als je veel moet laten doen, dan is het duur, maar voor het geld wat ik heb gespandeerd kunnen jullie nog geen schuurtje zetten.

tis maar net hoe je het bekijkt, als je wilt bouwen, snel klaar en dan achter de buis, bouw dan maar nieuw, maar als je er niet bang voor bent een jaartje of tien lekker te klussen, dan kan het ook anders, en gewoon als je al lekker woont.

want wees eens eerlijk, je huis is toch nooit af ? als het ene af is wil je weer wat om handen en ga je weer aan het ander aan de gang.

Cees.

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#12 Geplaatst: 2006-10-19 09:48:23

over houtskeletbouw: niet alle houten huizen zijn houtskeletbouw. veel 'chalets' zijn houtstapelbouw.

bij houtskeletbouw wordt het karkas van het huis in hout gebouwd waarna je nar eigen keuze in hout of steen kunt afwerken. bij stapelbouw worden de zgn logs op elkaar gestapeld. meestal kijk je dan binnen en buiten tegen de logs aan.

wij hebben gekozen voor houtskeletbouw met een buitenafwerking van overnaadse planken (en clin). eerst groen van het impregneren beginnen ze nu na 2 jaar lekker te vergrijzen. het huis lijkt daardoor ouder dan het is. ook de keuze van 'nuagé' dakpannen draagt bij tot een minder nieuw uiterlijk. zo gaat het huis ook meer op in de omgeving. behalve dan dat ik de kozijnen blauw heb geschilderd....

onze keuze is gebaseerd geweest op de plek. ik schoot echt wortel toen ik daar op die rare lap grond stond. geen logische keuze: het perceel is lang en smal en hellend met maar weinig vlakke grond en het was bovendien behoorlijk overwoekerd met bramen, varens en brandnetels. maar het voelde goed. en dat gaf de doorslag.

we hebben de sprong in t diepe gewaagd. we wisten eigenlijk niet waar we aan begonnen maar t blijft goed voelen daar te zijn. en daar kan geen logische keuze tegenop.

benieuwd naar de bouw van ons huis?

kijk op: http://www.mijnalbum.nl/Album=EAKE4L7X

salut,

marjorie

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#13 Geplaatst: 2006-10-19 09:52:15

cees,

je kunt ook de ruwbouw laten doen en zelf de rest afwerken.... er zijn zoveel mogelijkheden om zelf doen en uitbesteden te combineren.

nieuwbouw wil niet altijd zeggen dat je alles laat doen en dan op je gat achter de tv gaat zitten.

beetje kort door de bocht....

salut,

marjorie

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2006-10-19 10:09:33

Mensen bedankt voor de reacties, 
ben zeer onder de indruk van de verhalen die los komen.Prachtige fotoreportage ook Marjorie. 
Of een en ander nooit zal kunnen renderen valt erg te bezien.Ik kocht 17 jaar geleden een huis voor fl. 88.000,-  Iedereen zei toen 'Wat een belachelijke hoop geld'.Ga dat nu verkopen voor ongeveer 250.000,- euro.... Niemand kan in de toekomst kijken, maar ik zie wel wat in onroerend goed...

Groeten, Freek 

avatar#2998
Capitelle (Nils)
Berichten: 21
Reacties: 131

#15 Geplaatst: 2006-10-19 13:50:22

Onze 'bouwer' heeft gelukkig ook een fotoreportage gemaakt van landmeter tot inrichting. 't Is hardstikke nieuwbouw, maar dat is voor ons doel (verhuur) het beste (vinden wij).

De bouw is heel anders dan in NL, interessant om de zien. Erg leuk was het om vanuit NL via internet te zien hoe de bouw vorderde.

Hieronder de link. Op de hoofdpagina kun je ook een verbouwing zien, dus dat kan ook. Succes met de keuze. 

Nils

http://www.huisinfrankrijk.nu/felines3a/index.htm

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#16 Geplaatst: 2006-10-19 15:24:16

mooie fotoos! en een fraai huis!

en leuke bizonderheid: feline is precies 33 jaar jonger dan mijn dochter thamar, ook geboren op 22 februari.

groet,

marjorie

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2006-10-24 21:26:39

Nogmaals bedankt voor de reacties. Vond de reactie van Dit wel erg prikkelend, hij zei:
<<Dus mijn advies luidt: als er niet heel voordelig iets te renoveren is te vinden, bouw dan nieuw in een oude stijl. Dan heb je het beste van 2 werelden. Sterkte met je keuze. Dit>> 


- Dit, heb jij misschien een impressie van je nieuwbouw oude stijl projecten?
- Zijn er nog mensen die willen reageren?

avatar#3994
western
Berichten: 3
Reacties: 9

#18 Geplaatst: 2006-10-25 16:22:35

Beste Freek,

Het is uiteraard een groot verschil een oud (bouwvallig) huis renoveren of een nieuwbouw zetten.

In de meeste streken van Frankrijk (uitgenomen de toeristische) kun je nog wel vrij goedkope oude huizen/boerderijen vinden. Meestal (als je zelf veel wilt doen) is dat een werk van langere adem. Eerst moet je wel nog de woning van je dromen vinden. 

Wij hebben het onze gevonden in de Creuse. Een prachtige streek voor wie van natuur houdt. Een aanrader voor het begin van de zoektocht zijn de websites van de verschillende notarissen uit de streek waar je een huis wil kopen bijvoorbeeld http://www.chambre-limousin.notaires.fr/index2.html

Met alle respect voor mensen die een nieuwbouw zetten. Het is toch niet hetzelfde een nieuwbouw "oude stijl" en een echte oude boerderij met alle charme en ook ongemakken vandien. Aan u de vrije keuze.

Veel geluk met je investering.

Bart

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#19 Geplaatst: 2006-10-27 22:30:12

Beste Freek,

mijn mening is:

- sfeer en ligging kan je net creëren, die moeten er zijn

- de kosten van een nieuw dak, en vooral alles wat met leidingen te maken heeft (elektra, water, CV) is makkelijk calculeerbaar.

Onze keuze was dus: een bestaande boerderij met gezonde muren, en verder niet veel.

Kostte een bedrag x. Initiële verbouwing nog eens x. En in de loop der jaren ging nog eens x erin.

Groeten

Christian von Klösterlein