Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

cognac een nederlandse vinding

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2006-10-18 22:24:38

wisten jullie dat cognac een nederlandse uitvindig is ?

Je zult het niet geloven maar Cognac is een Nederlandse uitvinding.Lees hier de geschiedenis van de oude zeezeilers en hun water…. Zeg adriaan, hebf je nogh een glaasie foor me ?Sekerj michiel, hik, we neem d’r nogf eenn en dan gaan vwe heen, hik.Slingerend stiefelt de stuurman naar de kombuis en pakt de fles uit de kast.Het schip slingert met enige regelmaat op de onrustige golven van de zuiderzee, de wind waait in het want en bolt de zeilen van de oude tjalk.Met onvaste voet komt adriaan weer op de tafel aanlopen en zet met een plof de fles op de tafel ‘d’r fsitte nof wel een pfaar glaasies in foor ons kap’ en schenkt de glazen nog eens vol.   Cognac is een distillaat van wijn, afkomstig uit de Charente-streek in Frankrijk. De naam is ontleend aan het provincieplaatsje Cognac aan de rivier de Charente, ten noordwesten van Bordeaux. Cognac moet uit de specifieke streek komen om deze naam te kunnen dragen

U zult het niet snel verwachten maar Cognac is een uitvinding van de Nederlanders. Vanwege de conserverende werking van alcohol begonnen de Nederlanders al in de twaalfde eeuw witte wijn te stoken; die vervolgens aan het drinkwater van zeeschepen werd toegevoegd, waardoor het drinkbaar bleef. De witte wijnen kwamen onder meer uit de Charente-streek. In de loop der tijd vestigden zich hier distilleerderijen die hun wijndistillaten op fust naar Holland verscheepten, wat goedkoper was dan het transport van wijn.
Tijdens de Frans/Duitse oorlog in het begin van de 17e eeuw stagneerde de handel; het distillaat bleef opgeslagen wachten op vervoer. Toen men na de oorlog rond 1640 in Nederland dit distillaat uiteindelijk proefde, werd ontdekt dat de eikenhouten fusten een uitzonderlijke werking op het distillaat hadden; Cognac was geboren

bron : journal les vieilles tantes i.s.m. internet  Cees

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#1 Geplaatst: 2006-10-19 01:16:29

Zeer interessant, Cees. Ik zou het niet te hard vertellen in Frans gezelschap, in de buurt van de Charente. Want de FR-en hebben daar toch andere, toch wat afwijkende gedachten over, meen ik te weten. Stiekem genieten van de wetenschap dus..

Groetjes,

Ivo

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2006-10-19 10:02:41

beste Ivo,

ik heb het van de fransen zelf, je moet niet vergeten dat ik een soort van rebelse streek woon van frankrijk.

ik was eens bezig met het maken van wijn toen de boer kwam en me een fles cognac van 70% in de handen duwde, ik had het nog nooit gezien.

nu is deze cognac er om pineau te maken, een drankje specifiek van de charente maritime.

hij vertelde met het verhaal en heb het ook nog gevonden in archiven.

of ze het leuk vonden ? ach, er is zoveel toevallig gevonden, ook pineau is per ongeluk ontstaan, en een beroemde kaas, maar wat veel erger is ;

champagne is gevonden in Engeland, vreselijk hé ?

het was dus niet de beroemde Dom die de champagne uitvond, nee hij heeft het gecultiveerd noem je dat geloof ik, het waren de engelsen die het vonden.

tja, toen ik dit eens zei tijdens een etentje was het even stil, ze zijn zo blij met die engelsen hier.

leuk toch om die dingen te vinden ? een land met veel verrasingen.

wist je trouwens dat moeder poulard de duurste omelet ter wereld maakt ?

meer dan dertig euro's voor een gebakken ei in luxe vorm in een smal straatje op Mont St Michel.

echt geweldig. 

Cees.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#3 Geplaatst: 2006-10-19 20:20:25

Hoi Cees, 

Typisch, he, met die eieren op Mont St. Michel. Je zou zeggen dat ze er, met dat mannenklooster en zo, minder met eieren op zouden hebben dan elders en de omeletten dus juist voordelig zouden moeten uitvallen.... Je kan er simpelweg geen peil op trekken, die katholieken.

Maar de wijn, die hebben ze toch wel uitgevonden? Of valt heel het vloeibare Frankrijk-erfgoed nu door de mand? Zonde wel, van die cognac door de pineau. Ken het spul goed -jaren Angouleme onveilig gemaakt- en heb eigenlijk toch liever de cognac zelf.

Groetjes,

Ivo