Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

enseignement des langues vivantes

Auteur Bericht

avatar#3223
ineke
Berichten: 9
Reacties: 52

#0 Geplaatst: 2006-10-19 16:49:21

Collegae en anderen 

Sinds 3 jaar wonen wij full-time in FR. Tot die tijd werkte ik in NL als eerste graads bevoegd docent op een scholengemeenschap. Om ook hier nog iets in het onderwijs te kunnen doen heb ik me maanden geleden bij de inspectie aangemeld als invalster. Nooit meer wat van gehoord, tot eergisteren. Invallen als docent engels op een ecole primaire . Liever gezegd op 3 ecoles in super kleine dorpjes op zo'n 60 km afstand van mijn woonplaats. Ik blij natuurlijk tot vanmorgen de brief met de proposition in de bus viel: voor elke 45 minuten lesgeven krap 39 euro bruto per maand. Dat betekent Voor 117 euro per maand wekelijks 3 scholen bezoeken om  per school 45 minuten engelse les te geven. Reiskosten worden vergoed voor ca 15 ct de km. Ook geen vetpot. Na mijn telefoontje aan de inspectie met de vraag of ervaring en bevoegdheid in NL niet meetellen werd mij gezegd dat het niet om een officiële onderwijsbaan gaat. Wat dan wel kon de overigens aardige dame mij niet duidelijk maken. Ik twijfel nu enorm. Wat zal ik doen. Het gaat me in de eerste plaats niet om de inkomsten, maar ik heb het gevoel dat er ergens iets niet klopt.
Zijn er meer mensen met deze of soortgelijke ervaringen?

Ineke

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#1 Geplaatst: 2006-10-19 20:46:39

Als ik goed reken zou dat 13 euro per uur bruto zijn! Lijkt me wel erg weinig.Het is geen officiele onderwijsbaan omdat het geen vaste aanstelling is.Maar kun je geen vakbond benaderen? die weten vast wel wat normaal is in zo'n situatie.Begin anders onder voorbehoud van accoord met de beloning.Veel plezier met lesgeven!Antonia

avatar#3223
ineke
Berichten: 9
Reacties: 52

#2 Geplaatst: 2006-10-20 09:53:53

Antonia bedankt!

Ik had zelf ook al een idee om "onder protest" o.i.d.de baan te aanvaarden.

Weet jij, of iemand anders, welke vakbond ik moet hebben en wat is een goeie franse term voor "onder voorbehoud van accoord"? Ik ga er ook wel op googelen, maar wellicht dat iemand mij snel kan helpen.

Ineke

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#3 Geplaatst: 2006-10-20 11:07:31

Ineke,

Algemeen: Jouw diploma's en ervaring zijn voor de Franse onderwijsinspectie moeilijk te vergelijken met de franse. Niemand zal veel zin hebben je aan te stellen (en dat binnen z'n hierarchie te verantwoorden) zonder echt zeker te zijn dat je de juiste papieren hebt. Daar kun je (europees gezien) over gaan mopperen, maar dat zal jou individuele situatie waarschijnlijk weinig veranderen, in ieder geval niet op afzienbare termijn.

Sinds onderwijs Engels op de lagere school wettelijk verplicht is vanf CE2, is er een schreeuwend tekort aan lagere school leerkrachten die de bevoegdheid hebben om dit vak te geven.

De inspectie moet vandaag dus water in wijn doen als het gaat om het selecteren van leerkrachten en waarschijnlijk alleen hierdoor ben jij nu wel interessant als potentiële kracht.

Het lijkt me een ideale gelegenheid om een "voetje tussen de deur" te krijgen. Misschien zij de (financiële) voorwaarden niet ideaal, maar het voegt wel een onderwijservaring IN FRANKRIJK aan je CV toe (waardoor men je in de toekomst beter met Franse kan  vergelijken).

Als je deze baan eenmaal hebt, neem dan zeker contact op met alle lagere scholen die je op het 60 km lange traject passeert. Grote kans dat er andere scholen zijn die ook nog een "juf Engels" zoeken en graag  jouw canditatuur aan de inspectie willen doorspelen.

Buit deze tijdelijke situatie van schaarste in je voordeel uit. Maak op dit moment de inspectie niet bang met vakbonden en "accoord onder voorwaarde dat ...". Niemand zal nog zin hebben (nu en in de toekomst) om jou wat voor onderwijsplaats dan ook aan te bieden. Dat neemt uiteraard niet weg dat je later, éénmaal in functie, bepaalde zaken op basis van ervaring aan de kaak kunt stellen.

Groet.

avatar#3223
ineke
Berichten: 9
Reacties: 52

#4 Geplaatst: 2006-10-20 12:35:06

Wim,

Hartelijk dank voor deze verstandige raad.

Ik zal hem zeker ter harte nemen

Ineke

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2006-10-20 14:44:15

Ineke,

'It goes without saying' wat Wim hierboven zegt. Toen ik eerst jouw commenteaar zag dacht ik, 'Waar begin ze aan; ze vraagt om te mislukken'.

Je wordt waarschijnlijk niet aangenomen door een 'inspectie', maar ik denk door het bestuur van de betreffende scholen, in ieder geval uit een lokale pot.

Of je daar verdrietig over moet zijn is maar zeer de vraag. Een buurjongen wilde ook leraar worden en soliciteerde, werd aangenomen, deed zijn eerste jaar ergens in de buurt en werd het jaar erop aangesteld in Cayenne, Zuid Amerika. En dan heb je maar te gaan of je moet ontslag nemen. Ik denk dat jij daar allemaal niet op zit te wachten. Een leuke lokale job, vooral een die jou enige bekendheid geeft op het werkterrein, en je kunt er alles op inzetten, dat binnen no time de scholen staan te dringen om je aan te nemen. Dan is het moment aangebroken om een eid voor gelijke beloning op tafel te leggen. Tegen die tijd ben je ook al een Franse juf geworden.

Heb jij de film avoir et etre gezien. Ontroerend. Zoniet mail mij dan maar jouw adres, dan zal ik hem toesturen, mits je natuurlijk beschikt over een dvd speler.

avatar#3223
ineke
Berichten: 9
Reacties: 52

#6 Geplaatst: 2006-10-21 12:24:22

Beste HP en anderen,

Ik heb inmiddels geïnformeerd bij een vakbond en de volgende reactie gekregen

Bonjour,Ce taux de paiement est le bon. En effet, il ne tient pas compte des expériences professionnelles passées, mais c'est un taux fixe, fonction du nombre d'heures effectuées. Il existe un taux mensuel, basée sur 18h par semaine (950,04€). Il suffit donc de le proratiser en fonction de vos heures (3 fois 45 minutes).Nous n'avons malheureusement pour vous aucun recours pour faire évoluer ce taux.Très cordialement,

De baan heb ik gisteren geaccepteerd

Ineke

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#7 Geplaatst: 2006-10-21 21:43:03

Ik hoop dat je heel veel plezier aan deze baan beleeft! En misschien vind je ook nog wel wat dichter bij huis.
Antonia