Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

keuzerecht

Auteur Bericht

avatar#4060
RTH
Berichten: 2
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2006-10-19 18:58:30

Wij willen ons op korte termijn in frankrijk gaan vestigen.

Omdat wij ons bedrijf in nederland willen laten willen wij van het keuzerecht gebruik maken om in nederland belasting te blijven betalen.

Kan iemand mij vertellen hoe dit werkt, bv met kinderen die naar school moeten en gezondheidszorg en dergelijke.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2006-10-22 19:47:23

Wie in Frankrijk woont, is in Frankrijk belastingplichtig. Dat is het principe. Maar er zijn wat ingewikkelde uitzonderingen, zoals het belastingplichtig blijven in Nederland en het toch permanent wonen in Frankrijk, het zogenaamde keuzerecht. In sporadische gevallen kan van dit recht gebruik worden gemaakt. Om dat te weten te komen, zul je te rade moeten gaan bij een belastingdeskundige. Als ik het antwoord wist, was ik al een belastingkantoortje in FR begonnen. Wim en kennis over de belastingen, dat lukt niet. In zijn boek heeft hij de beschrijving van die materie aan de echte deskundigen overgelaten:

Een veelgehoord misverstand is dat je bij het opmaken van de aangifte zelf kunt kiezen waar de fiscale woonplaats ligt. De Belastingdienst spreekt op zijn website over dit onderwerp verwarrend genoeg steeds en nadrukkelijk over een keuzerecht. Niet is minder waar in de praktijk, zo meent de Rotterdamse fiscalist Jos Hellebrekers, die dagelijks met belastingkwesties NL/FR in de weer is. In onderstaande alinea’s legt hij uit wat de praktijk van alledag leert. 
Weliswaar heeft de bevoordeelde (Nederlandse) fiscus er in de regel  geen bezwaar tegen om de Frankrijkganger als inwoner van Nederland te blijven beschouwen en een hogere opbrengst op te strijken, maar zodra de Franse fiscus je met de gevolgen van het inwonerschap confronteert – in principe heffing over het totale inkomen – geven we  het te doen om de Nederlandse fiscus ervan te overtuigen dat  in Nederland te veel betaald was. Soms is het ook de Nederlandse fiscus die benadeeld wordt met de stelling dat men inwoner van Nederland is gebleven . Er zijn belastingbetalers die een fiscale spagaat maken en claimen dat hun hoofdverblijf inmiddels in Frankrijk staat – zodat ze hypotheekrente-aftrek kunnen claimen – terwijl het centrum van hun levensbelangen zich nog steeds in Nederland bevindt.

Wim