Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Isolatiemethoden voor steenachtige gevels (vervolg)

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2006-10-20 10:13:10

we hebben nu de soorten gezien van de isolatie die op de buitenzijde van de gevel word gezet.

in beiden gevallen gaat het om panelen, de een wat groter dan de ander maar goed.

indien de muur vlak is bevestigd men met een speciale plastic plug het paneel, werkt eigenlijk als een inslagplug voor kozijnen alleen is dan de stalen nagel óók van plastic.

deze panelen verschillen van materiaal, bij de een een polystyreen zoals we tempex kennen, maar dan van een hardere soort, bij de andere een blauwe plaat die ook in de catagory polystyreen valt maar fijner van struktuur, de isolatie waarde ? het ziet er naar uit dat het bij beide het zelfde is, men doet daar een beetje vaag over.

de instalatie is het zelfde, eerst worden met deze pluggen de 'tegels' bevestigd, dan gaat er een soort van hechtcoating over, dan een kunstof kippengaas, en dan verschillende lagen enduit tot een laatste afwerklaag in kleur.

de totale dikte is 70m/m voor de plaat, en een resterende 10 voor de eduits.

de totale buitenste kanten worden afgewerkt met een aluminium strip, dus ongedierte kan er niet in. 

bij ons is de muur niet recht, dus moet ik de scheve plaatsen opvullen met regelwerk waar men dan in schroeft.

één voordeel wat ik direct al zie is dat door dit systeem het huis er aan de buitenkant gelijk nieuw uitziet, en aan de binnenkant behoud je de ouwe struktuur van het huis.

tenslotte als je aan de binnenkant zou isoleren, dan nog moet je aan de buitenkant alles aansmeren en schilderen om het indringen van vocht tegen te gaan, want vergeet niet, dit huis is met oude steenbrokken gelegd in klei en stront.

en zovaak zie ik dat men er wel een stuuklaag tegen zet, en dan toch valt het er weer af, want zon kollos van een muur beweegt altijd.

   

het schijnt allemaal een fluitje van een cent te zijn.

misschien dat Cristiaan of Rob weer wat meer weten over isolatiewaarden.

wordt vervolgt.

Cees.

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#1 Geplaatst: 2006-10-24 09:20:35

Beste Cees,

Bijna goed:
Wat in de volksmond 'piepschuim' genoemd wordt is inderdaad polystyreen ook wel zacht schuimplaat maar beter geëxpandeerd polystyreen merknaam tempex.
Die blauwe plaat ook van polystyreen een hard schuimplaat is van geëxtrudeerd polystyreen merknamen styrodur of styrofoam bijvoorbeeld.

De blauwe plaat van geëxtrudeerd polystyreen heeft een wat betere (max 10% beter) isolatiewaarde dan de witte van geëxpandeerd polystyreen, maar belangrijker er kan nauwelijks vocht in, het is een gesloten schuim.

Bij de witte plaat van geëxpandeerd polystyreen zijn weliswaar de korrels gesloten maar tussen de aan elkaar gekleefde korrels kan behoorlijk wat water.

Op zich is water tussen de korrels alleen maar te verwachten bij lekkages en daar waar de isolatie de grond in gaat.
Veelal zie je dan ook dat onder en tot 20 a 30 cm boven het maaiveld de blauwe plaat wordt toegepast en daarboven de veel goedkopere witte.

Rob van der Veer

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#2 Geplaatst: 2006-10-26 09:41:51

Beste Cees,

Nog even mijn gedachten over je stelling ''door dit systeem ziet het huis er aan de buitenkant gelijk nieuw uit'' ik zou dat niet overdrijven.
Een oud huis moet je een oud huis laten, bovendien iedereen ziet toch wel dat het een oud huis is ook al zit er een strak jasje omheen.
Ik geef je zelfs in overweging om op die plaatsen waar het allemaal niet zo recht is NIET uit te vullen zoals de aannemer voorstelt.
Immers dat niet rechte is het charmante van je huis.
Verder praat die aannemer waarschijnlijk in zijn eigen straatje want recht en vlak is natuurlijk makkelijker af te werken.
Hij mag wat mij betreft zelfs ook op de vlakke stukken wat minder de rij gebruiken en wat meer zijn gevoel zodat het niet super strak wordt maar wat natuurlijker.
Maar smaken verschillen, aan jouw de keus uiteraard.

Dan de laatste afwerklaag in kleur, ook weer een smaak kwestie.
Ik zou bij een oud huis altijd een afwerking van traditionele materialen willen.
Een volledig kunststof afwerkingen van meestal hele fijne korreltjes 1 a 2 mm gebonden met een wat doorzichtig bindmiddel in 10 tallen kleurschakering verkrijgbaar is wat mij betreft de minste keuze.
De half kunststof half traditionele materialen zoals diverse krap pleisters plus minus 10 kleuren zijn dan veel acceptabeler maar vind ik persoonlijk toch nog een te luxe uitstraling hebben voor bijvoorbeeld een boeren behuizing.
Mijn keuze voor een boeren behuizing zou zijn een 100% traditioneel materiaal en dat hoeft niet perse een grijze gevel op te leveren, ook hierin zijn tegenwoordig door de juiste kleur zand en bindmiddelen een paar natuurlijke aardse kleuren mogelijk.

Nu nog een onbescheiden vraag, die blijkbaar niemand stelt, wat kost dat?
Ik denk dat er meerdere forumleden zijn die daar wel een indicatie van willen.
Geef dan ook aan wat de moeilijkheidsgraad is, m2 totaal, hoogte van de gevel, hoeveel gevelopeningen, hoeveel m1 dakaansluiting en m1 buitenkanten afwerking en monteren ze in de gevel openingen nieuwe raam en/of deurdorpels en monteren ze de goot afvoeren opnieuw.
Ik zal bij een vriendje van me (bouwkundig calculator) alvast navragen wat de richtprijzen zijn (in Nederland) dan kunnen we wellicht beoordelen of het een acceptabele prijs is die wordt gevraagd.
Ik kan me ook voorstellen dat je vindt het gaat het forum niet aan wat aan wat wij aan ons huis uitgeven, wellicht kan je dan het zelf even terug rekenen naar een prijs per m2 en die geven.
Per E-mail zou ook kunnen maar dan heb ik er alleen wat aan en dat is ook zonde.

Rob van der Veer

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-10-26 21:14:27

beste rob, je bent ene steun voor me, maar op het monet heb ik een beetje te diep in het bordooglaasje gekeken, je hoortvan me.

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2006-10-26 21:14:53

beste rob, je bent ene steun voor me, maar op het monet heb ik een beetje te diep in het bordooglaasje gekeken, je hoortvan me.

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2006-10-27 10:19:30

wat kan het leven mooi zijn, als het dat al niet is elke dag.

Rob je bent een kei.

telkens zeg je weer wat wat ik op het lijstje zet wat ik dan weer moet vragen aan de desbetreffende aannemer.

inderdaad wilde ze me eerst een mooie strakke geven geven, maar dat wilde ik al niet, de muur is scheef, dus die blijft scheef.

ik heb speciaal een oude scheve boerderij als chambre d'hotes met dikke zolderbalken op de slaapkamer en dat wil zo houden, sfeer !

dus inderdaad de aannemer moest even slikken toen ik zei dat hij met de geven mee moest gaan, maar......technisch gezien is dat niet helemaal mogelijk.

de platen die men opbrengt zijn 50x50 dus als je er twee naast elkaar zet die niet gelijk liggen ga je knikken krijgen.

de platen worden met kunststof pluggen en spijkers aan de muur bevestigd, kunststof omdat je daan geen koudebrug hebt.

als er lucht achterzit is deze plaat te fragile en kun je er met een, voetbal bijvoorbeeld' gemakkelijkdoortrappen, dus er moet geegaliseerd worden.

nu gaan we dus (als de devis goed is) de muur krom recht maken, dus opvullen net zo lang tot dat het tegeltje niet meer knikt zeg maar.

de kleur zeg je, nou daar zeg je me inderdaad wat !

heb uik niet op gelet, maar ik denk dat het zo'n nieuwbouwhuisjeskleur is, gatver..

op m'n lijstje, goed dat je het me zegt.

het zelfde geld voor de struktuur !

de kunsstofplaat is er een die van een goede kwaliteit.

inderdaad gebruikt men dikwijls de eenvoudige polistyreen (tempex) plaat, en dan zet men de onderste rij met de dure plaat.

dit bedrijf doet dat niet, hun excuseren zich al bijvorbaat dat ze duurder zullen zijn dan een ander, maar dat ligt dus aan die plaat.

ze gebruiken over de hele geven deze dure plaat omdat tie harder is.

rondom alle delen, dus onderkant huis, dakrand, om de ramen en deuren, komen aluminium U-profielen zodat er van geen enkele kant beesten in kunnen, dus men zet een alu profiel, monteert de platen, en eenmaal bij het dak wordt er weer geeindigd met een U-profiel.

dat was het weer even.

hartsikke bedankt rob, als het af is moet je maar eens komen buurten, dan haal ik een lekker flessie wijn uit het rek.

Cees. 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2006-10-27 22:12:53

Beste Cees,

over de isolatiewaarde 'een beetje vaag doen' kan niet. Vraag de technische gegevens, K-waarde of R-waarde. Die liegen er niet om.

Verder: wat oud is moet oud lijken, zoals Rob zei.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2006-11-14 12:54:52

allors,

we komen weer terug op de buitenmuur isolatie.

zoals rob al zei;

denk er om dat een oud huis oud moet blijven.

denk er om dat je geen moderne afwerklaag krijgt als stuuklaag.

denk aan de kleur.

goed, ik ga eerst proberen uit te leggen hoe de gevels er uit zien.

rondom de ramen en deuren hebben we natuurstene blokken die er uit springen.

de ramen en deuren zitten meestal op ongeveer een twintig centimeter naar binnen in de gevel/muur.

de ene gevel is niet hoger dan 2 meter.

er zitten 4 stel tuindeuren in de gevel en een gewone deur.

er is een uitbouw ter grote van een toilet, was ook een toilet.

deels is de muur aan het terras, deels direct tuin.

de muur staat schots en scheef, er zitten zoiezo drie verspringingen in door het verzakken en uitbouwen van de boerderij.

de hoge gevel is ongeveer 8 meter hoog tot in de nok.

deze gevel heeft een staldeur en twee ramen.

deze gevel is redelijk recht maar heeft een verspringing.

ok, de verspringingen blijven er dus in zitten, en het schots en scheve blijft ook daar er echter op enkele plekken iets aan gedaan moet worden om te egaliseren.

onder de muur waar die op de tuin aansluit moet een band van beton gemaakt worden, dit is beter voor de isolatie.

waar de huidige stuuklaag los dreigt te laten wordt de boel schoon gehakt en opnieuw gestuukt

de natuursstenen blokken rondom ramen en deuren worden gecopieerd in de stuuklaag in een andere kleur.

de gevel aansmering (stuuk) is fijn, dus zoals het nu is.

de kleur is helder wit, zoals het nu is.

het isolatie materiaal is tevens van onder tot boven een goede kwaliteit, dus niet onder en laag goed en daarna de gewone tempex, wat ik ook hier op de site heb zien staan.

de kosten voor dit alles zijn bijna 18000 euro, waarvan de belasting ruim 4000 betaald. (energie besparing en zo) dus uiteindelijk is het 14 duizend.

het werk wordt in een week gedaan, non stop.

het werk wordt in de eerste week van maart gedaan.

goed dit is dus de berekeing van een bedrijf.

er zijn andere bedrijven die het zelfde aanbieden maar voor minder tot veel minder, zelfs eentje onder de tien.

ga je goed kijken dan happert er nog al wat aan.

een bedrijf is al een jaar bezig ergens in de buurt, het andere bedrijf gebruikt gewoon tempex, en weer een ander spijkert de boel met slagpluggen in de muur.

kortom, je kunt d eprijs kiezen die je het beste aanstaat, en daarmee kies je dus ook de kwaliteit.

wij weten het nog niet, het is een hoop geld.

groet.

cees.

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#8 Geplaatst: 2006-11-14 13:46:56

Beste Cees,

Volgens mijn bouwkosten calculator vriendje kost in Nederland in nieuwbouw het aanbrengen van buitenisolatie met stuclaag afhankelijk van de isolatie dikte 50mm = € 85,- per m2 tot 80mm =  € 95,- per m2 bij een gemiddelde moeilijkheidsgraad.
Voor bestaande bouw zijn er eigenlijk geen normen.
Nu wordt dit in Nederland niet zo vaak gedaan, zijn inschatting is dat dit in een volwassen markt situatie zoals Frankrijk het wel 10% goedkoper kan.
Verder is dit in nieuwbouw waarbij de onderaannemer er van uit gaat dat de hoofdaannemer er al een steiger heeft staan.
En de gemiddelde moeilijkheidsgraad is in nieuwbouw niet zo hoog omdat er in het ontwerp rekening mee wordt gehouden.

In bestaande bouw situatie:
Al met al, die 10% goedkoper in Frankrijk gaat weer op aan een steiger en de hogere moeilijkheidsgraad van de bestaande bouw situatie.
Ook de kosten van het herstel van de ondergrond dienen ingecalculeerd te worden.
De extra de aandacht voor de terug te kopiëren gevelopeningen omsluitingen in een andere kleur kosten uiteraard extra geld. (wel doen hoor hier speelt geld geen rol vindt ik)
En eventuele omsluitingen c.q. beëindigingen met aluminium of kunststof profielen kosten ook nog extra.

Je geeft de isolatie dikte niet aan evenals het aantal m2 maar wellicht dat je met bovenstaande beter kan inschatten of een en ander in verhouding is.

Maar uit wat je omschrijft heb ik wel de indruk dat je een serieus bedrijf hebt geselecteerd, de betere kwaliteit isolatie overal, de aandacht voor de ondergrond en het bewaren van het oorspronkelijke uiterlijk dat staat mij wel aan.
Begrijp ik het goed dat dit bedrijf de platen weer geheel gaat lijmen tegen de muur i.p.v. slagpluggen?
Tja dat geld, je hebt daarna natuurlijk wel wat, koudebrug loze geïsoleerde gevel, nieuwe tocht en regendichte stuclaag, en een als nieuw maar toch oud uiterlijk van je huis.
Je huis stijgt daarmee aanzienlijk in waarde dat mag je van de prijs aftrekken.
Als je binnen zou isoleren zal de waarde stijging aanzienlijk minder zijn dat moet je je ook realiseren.

Rob van der Veer

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2006-11-14 14:03:25

stom dat ik dat nou wer vergeet,

rob, het aantal vierkante meters is ongeveer 83 m2

dus de prijs ligt op zo'n 220 euro's per meter.

de vraag is wat is moeilijkheidsgraad ?

inderdaad is het belangrijk wat je zegt, het uiterlijk, kleur en stuuk en zo.

ik zal eens gaan kijken of er nederlandse bedrijven zijn die eventueel geintereseerd zijn om hier te komen, wie weet.

't blijft een hoop geld.

cees. oh ja, de isolatie is 80 m/m

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#10 Geplaatst: 2006-11-14 14:09:56

Beste Cees,

Stom stom stom ik vergeet de btw die prijs die ik noemde was exclusief btw sorry.

Rob van der Veer