Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Oud worden in het buitenland

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2006-10-25 17:01:59

De Sociale Verzekeringsbank verspreidde het navolgende bericht. Een tikje vreemd, vind ik het wel.

Buitennederlanders leven langer
Nederlandse ouderen die in het buitenland wonen, leven gemiddeld anderhalf jaar langer dan ouderen die in Nederland blijven. Ook de hoogte van hun AOW speelt een rol: ouderen met een volledige AOW leven vier tot vijf jaar langer dan ouderen met een onvolledige AOW. Dat blijkt uit een onderzoek van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Wie in het buitenland woont en een volledige AOW krijgt, wordt gemiddeld, 83,3 jaar. In Nederland worden mensen gemiddeld 81,6 jaar oud. Uit het onderzoek blijkt verder dat een 65-plusser met een gekorte AOW vier tot vijf jaar korter leeft dan ouderen die honderd procent AOW krijgen. Om een volledige AOW-uitkering te krijgen moet de ontvanger van zijn 15e tot zijn 65e in Nederland hebben gewoond. Een jaar in het buitenland betekent twee procent minder AOW. Een verklaring voor de verschillen in levensjaren heeft de SVB niet. Volgens de SVB woont ongeveer negen procent van de ouderen in het buitenland. Canada, de Verenigde Staten, Australië, Frankrijk en Spanje zijn het populairst. De SVB denkt dat in 2015 vijftien procent van de Nederlandse ouderen in het buitenland woont.

Wim

avatar#3419
wim80
Berichten: 2
Reacties: 13

#1 Geplaatst: 2006-10-25 17:41:47

Beste Wim.

Ik heb dankzij de sateliet je bericht op de ned. tv gezien er werd behoorlijk aandacht aan besteed! Een totaal onbenullige reactie van mij is dat ik het item op tv een soort promotie vind om nog meer nederlanders in de verleiding van emigreren te brengen!

Anderzijds lijkt mij hun standpunt dat nederlanders met een gekorte AOW korter leven misschien terecht! Eerder weg met verlies van 2% wil  zeggen dat je nog wat gaat ondernemen tot je 65e misschien wel een gite, camping, nietwaar?

Ja dan zal je hard moeten werken, net zoveel stress moeten ondergaan als vroegere arbeidsplichtige in Nederland! En dan kan het wel een paar jaar schelen met vivre in la douce france! 

Maar met een volledige AOW en geen bedrijfsmatige activiteiten meer is het ook nog hard werken! Een petite rouge op z'n tijd, kippen voeren, duiven verzorgen, met de honden lange wandelingen maken, je groententuin doen, gras maaien en natuurlijk in de zomer je nederlandse (plotseling) vele vrienden en familie die even ( gem. drie dagen ) langskomen verzorgen en in de watten leggen. Want wij wonen toch maar lekker in frankrijk!

En geloof me met zo'n druk leven kan je honderd worden!

Groetjes van een tevreden buitennederlander

Wim80

avatar#3231
Gerrit (71)
Berichten: 1
Reacties: 41

#2 Geplaatst: 2006-10-26 14:49:44

Een bericht met een prettig vooruitzicht voor NL-ers die al in het buitenland wonen of van plan zijn dat te gaan doen.

Maar wees voorzichig met conclusies. Er bestaat dan misschien een correlatie tussen woonland en leeftijd van overlijden, maar dat wil niet zeggen dat er sprake is van een causaal verband. Het is dus niet zo dat je ouder wordt doordat je bent geemigreerd.

Misschien zijn buiten-NL-ers over het algemeen wel hoger opgeleid, kapitaalkrachtiger en leven ze (daardoor?) gezonder. Als dat zo is, dan is je sterftekans ook kleiner als je in NL was gebleven.

Verder is de relatie met gekorte AOW niet zo vreemd. Veel oudere arbeidsmigranten keren op latere leeftijd terug naar hun geboorteland. Zij zijn minder dan 40 jaar in NL geweest, zijn veelal laag opgeleid en hebben hard moeten werken.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-11-07 21:15:33

Gerrit,

Mee eens. Dit soort verhalen zijn in NL zeer gewild en worden qua inhoud afgestemd op het gewenste effect. Je hoeft dus niet eens op te passen zoals jij aanraadt, maar gewoon je schouders ophalen is al meer dan genoeg. Onziniige verhalen.

Wat overigens niet onzinnig was, was de introverte reactie van Bernard Heiting (50 jaar dirigent van o.m. het Concertgebouw Orkest), die voortkwam uit het feit dat hij als 78-jarige nog contractem met een looptijd van 3 jaar en meer afsluit bij grote orkesten. Het baderen van de dood kun je voelen, zonder bang ervoor te zijn, en zonder verwachting van een eeuwig leven in de hemel of lijden in het vagevuur.

Subliem moment.

Hans Pieters

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2006-11-17 17:06:49

Nooit gehoord van de 'Franse paradox" wat betreft levensverwachting?

Het blijkt dat Franse mannen een veel hoger risico hebben om voor hun 65-ste te overlijden (1,4 x) dan de andere europeanen. Eenmaal die grens gepasseerd, dan leven ze ineens veel langer dan de rest van Europa. De statistici snappen het nog niet helemaal. Survival of the fittest? Ik houd het op rode wijn en kaas en veel bewegen......