Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

De isolerende eigenschappen van isolatiematerialen.

Auteur Bericht

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#0 Geplaatst: 2006-10-26 10:33:31

Naar aanleiding van een vraag van Cees (les vieilles tantes) een bijdrage over isolerend vermogen van isolatiematerialen

Eerst even dit: toen het SI stelsel werd ingevoerd in 1960 vonden oudere onderwijzers het lastig en hadden er geen zin in.
Tegelijkertijd kwamen de eerste antiautoritaire hippies van de onderwijsinstellingen en die hadden een broertje dood aan elke structuur.
Het kan dan ook geen toeval wezen dat we op de dag van vandaag nog steeds niet met eenduidige aanduidingen zitten voor de diverse grootheden, ja iemand moet toch de schuld hebben nietwaar.
Een goed voorbeeld is de Lambda waarde, de warmtegeleidingcoëfficiënt λ.
In het SI stelsel zouden we de Kelvin [K] gebruiken in plaats van de °C en we zouden Joule/seconde [J/s] gebruiken in plaats van de Watt [W], Lambda λ werd dan ook uitgedrukt in J/m.s.K.
Kijk er niet van op als je her en der door producenten en leveranciers verschillende aanduidingen ziet voor de warmtegeleidingcoëfficiënt λ:
J/m.s.K   =   J/m.s.°C   =   W/m.K   =   W/m.°C
Ik conformeer (met lichte tegenzin) maar aan de laatste omdat ook niet techneuten hier meer vat op hebben.

Lambda  waarde, de warmtegeleidingcoëfficiënt λ [W/m.°C]
Hoe lager de Lambda λ hoe slechter het materiaal warmte geleidt, dus hoe beter het materiaal isoleert.

Lambda  waarde voor verschillende kunststofplaat isolatiematerialen met een lage drukvastheid, kunststofplaten met een hogere drukvastheid isoleren iets minder.
0,04 W/m.°C geëxpandeerd polystyreen of EPS isolatie (tempex, korrelige witte platen )
0,036 W/m.°C geëxtrudeerd polystyreen of PS isolatie (blauwe, groene, vol schuimplaten)
0,036 W/m.°C polyisocyanuraat of PIR
0.026 tot 0,036 W/m.°C polyurethaan of PUR isolatie (afhankelijk van het lucht/gas mengsel)
0.025 tot 0,03 W/m.°C phenol-formaldehyde of Resol (afhankelijk van het lucht/gas mengsel)
Waarbij opgemerkt: in EPS kan tussen de korrels water kan gaan zitten, wat de isolerende werking enigszins aantast, bijvoorkeur niet in direct contact met de grond gebruiken.
Denk niet, eureka ik moet Resol gebruiken dat isoleert het beste, want als je de prijs ziet ga je vanzelf twijfelen.
Een minder goed isolerend materiaal is eenvoudig te compenseren met een dikker materiaal keuze, dit is uiteindelijk veel goedkoper.
Een paar plaatjes Resol schuim is wel fantastisch spul op plekken waar je moeilijk de isolatiedikte kunt handhaven, negkanten van gevelopeningen, t.p.v. rolluikkasten enz.

Voor kunststofplaat hatende alternatieve bouwers: Lambda  waarde voor niet kunststofplaten met een lage drukvastheid, platen met een hogere drukvastheid isoleren snel veel minder:
0,09 tot 0,17 W/m.°C vlasvezelplaat
0,08 tot 0,12 W/m.°C strovezelplaat
0,08 tot 0,09 W/m.°C rietvezelplaat
0,06 W/m.°C schuimglasplaat.
0,041 tot 0,046 W/m.°C geëxpandeerde kurkplaat
0,04 tot 0,045 W/m.°C glaswol en steenwol platen
Waarbij opgemerkt: al deze platen m.u.v. schuimglasplaat kunnen grote hoeveelheden water opzuigen en verliezen dan eigenlijk hun isolerende werking.
Schuimglas is alleen in hoge drukvastheid te krijgen en is bovendien het meest stabiel, het beste bestand tegen rotten, schimmelvorming en ander verval, maar niet goedkoop.
Schuimglas en in zekere mate glaswol en steenwol zijn bestendig tegen hoge temperaturen.

Rob van der Veer

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#1 Geplaatst: 2006-10-26 17:52:54

Rob,

Goede uiteenzetting. Nog een aanvulling, je ziet vaak een R waarde (weerstand tegen warmtetransport) afgebeeld op de verpakking. R is één gedeeld door Lambda.

Dit

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#2 Geplaatst: 2006-10-27 09:38:54

aanvulling: geëxtrudeerd polystyreen of PS isolatie heet in Frankrijk (en daarbuiten neem ik aan) XPS

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2006-10-27 09:48:58

Dit, de R-waarde is toch afhankelijkv an de dikte van het materiaal dat je toepast? Ofwel, de R-waarde van 100 mm PSE zal ongeveer 2x zo hoog zijn als van 50 mm PSE? Terwijl ze allebei dezelfde Lambda hebben.

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#4 Geplaatst: 2006-10-31 10:04:16

Beste Dit en Jean-paul le chateau,

Voor warmteverlies berekeningen wordt de R waarde [m2.°C/W] gebruikt warmteweerstand voor een gehele muurconstructie.
Alle warmteweerstanden van de diverse onderdelen worden bij elkaar opgeteld, de pleisterlaag, de muur, de isolatie en de buitenafwerking en ook de lucht overgangsweerstanden binnen 0,17 m2.°C/W en buiten 0,04 m2.°C/W meegeteld zo ontstaat R-totaal en dat is eigenlijk een constructie-eigenschap.

Een R waarde opgeven voor een isolatiemateriaal zie je in de praktijk wel, maar is eigenlijk een verkeerd gebruik en onjuist om een isolatiemateriaal te beoordelen omdat je steeds de dikte in gedachte moet houden.

Dat is ook de reden waarom ik het niet over de R waarde heb gehad.

Verder loop je het risico dat men er de lucht overgangsweerstanden erbij heeft geteld om het mooier voor te stellen dan het is.

Theoretisch: 1m / Lambda = Warmteweerstand R in m2.°C/W
Dikte van het isolatiemateriaal in meters / Lambda in W/m.°C = Warteweerstand R in m2.°C/W

Er is ook nog de U waarde [W/ m2.°C] de warmtedoorgangscoëfficiënt
De U waarde is de omgekeerde R waarde dus 1 / R waarde.
Met deze waarde kan je veel eenvoudiger berekenen hoeveel warmte een bepaalde constructie verliest, per vierkante meter per graad Celsius gaat er zoveel Watt door de constructie.

Rob van der Veer

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2006-11-04 23:46:12

      Rob, prachtige en goed doortimmerde uiteenzetting! 


Een paar toevoegingen:

De dikke stenen muren van traditionele Franse huizen zijn qua isolatie niet zo slecht, want zij hebben bijna spouwmuurkarakter: buitenblad en binnenblad, en daartussen een vulling van leem, stro en steengruis. Binnen- en buitenblad moeten vanzelfsprekend vrij van fouten zijn, dus geen spleten of slechte voegen/pleisterlaag!

De dikke stenen muren van traditionele Franse huizen zijn qua isolatie niet zo slecht, want zij hebben bijna spouwmuurkarakter: buitenblad en binnenblad, en daartussen een vulling van leem, stro en steengruis. Binnen- en buitenblad moeten vanzelfsprekend vrij van fouten zijn, dus geen spleten of slechte voegen/pleisterlaag!


Omdat ik een hekel heb aan binnenisolatie (de mooie dikke warmte- en vochtregulerende steenmuren worden dan als het ware een stuk van het buitenklimaat) laat ik deze muren meestal zo als zij zijn (natuurlijk herstel ik al het voegwerk zorgvuldig).
 


Bij het isoleren van buitenmuren wordt vaak vergeten dat de relatieve invloed van andere omsluitingsvlakken daardoor desto belangrijker wordt. Goed geïsoleerde muren kunnen bij een huis zonder kelder ertoe leiden dat op de (stenen)vloer condensatie ontstaat.
 Vak valt met dak- of zolderisolatie meer te winnen, zowel qua warmteeconomie als qua comfort. 


En bij alle isolatiemaatregelen eraan denken:

             Isolatie moet steeds een totaalconcept zijn

Denk niet alleen aan de door Rob genoemde koudebruggen maar ook aan die vlakken die je juist niet isoleert/nog niet wilt isoleren! 

Christian von Klösterlein

[door edit-functie op 12-11-06 hersteld, was eerst als leeg bericht geplaatst]