Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Afstand fosse septic

Auteur Bericht

avatar#4006
Rika
Berichten: 3
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2006-11-01 14:17:25

Wij hebben een soort omgekeerde situatie. We hebben een bestaande fosse septic en gaan nu een bloque sanitair bouwen. (toilet- en douchehuisje)

Op de vergunning staat dat we minimaal 5 meter van de fosse septic moeten blijven. Onze vraag is echter, is er ook een maximum afstand?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2006-11-02 07:55:17

Rika,

maximum afstand is niet door voorschriften bepaald maar door praktische technische gegevens. Er moet voldoende verval zijn (cm afschot per meter horizontale leiding), anders zou een tussenpomp nodig zijn.

Christian von Klösterlein

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#2 Geplaatst: 2006-11-02 08:14:16

Daar ben ik niet zo zeker van, Christian. Naar mijn beste weten is de afstand tussen fosse en sanitair óók aan een maximum gebonden. Inlichtingen bij de gemeente te verkrijgen. In de Dordogne dient de aanleg te gebeuren onder contrôle van de gemeente; dus beter eerst even overleggen, denk ik.

Succes

René

avatar#3254
gerie
Berichten: 6
Reacties: 12

#3 Geplaatst: 2007-03-14 08:38:04

even een vraag voor Christain, weet U welke producten ik niet maag gebruiken in onze nieuwe fosses septic toutes deau b.v. voor het toilet, badkamer, vaatwasser en wasmachine, ik hoor zoveel dingen dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Ik weet wel( geloof ik dat er iedere week een zakje EPARCYL doormoet.

graag antwoord van u.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2007-03-14 09:24:01

Beste Gerie,


toevallig had ik mijn archiefstuk over de fosse septique weer onder handen. Gemakshalve copieer ik de voor jou relevante passagen:
 


Wat wel en wat niet in de fosse septique:

Chloor (bleekwater, javel) mag nooit in een fosse septique terechtkomen, want dat doodt de bacteriën. Spiritus en ammonia horen ook niet in een septic systeem; kleinere hoeveelheden kunnen soms zonder verstoring verwerkt worden, maar u kunt beter te voorzichtig dan te nonchalant zijn. Er zijn allerlei schoonmaak­middelen te koop die septictank-veilig zijn.

Normale was- en vaatwasmiddelen doen geen kwaad.


Praktische hints:

In een goed werkende fosse lossen ook WC-papier en resten uit het afwaswater op. Wél is het een goede gewoonte vet uit potten en pannen eerst met papier uit te vegen! Maar ook dan moet het vetfilter regelmatig geïnspecteerd en gereinigd worden, bijv. twee- of drie keer per jaar. Omdat het onvermijdelijk is dat ook stoffen in de fosse septique terecht komen waar de bacteriën geen raad mee weten dient de tank om de drie à vier jaar leeggezogen te worden. Dit wordt door gespecialiseerde bedrijven met tankzuigers gedaan. Deze bedrijven vindt u in de gouden gids (pages jaunes) onder de trefwoorden vidange of curage, soms ook onder fosses septiques. Het opnieuw opstarten van de fosse is geen probleem; een of twee zakjes Eparcyl door de WC spoelen


Eparcyl
regelmatig doseren niet nodig:

De bacteriën in de fosse van een bewoond huis doen jarenlang hun dienst en men heeft er geen omkijken naar, als er maar geregeld nieuw voedsel vanuit de WC komt. Maar de instandhouding van de bacteriëncultuur in de fosse kan kritiek zijn, als het huis niet regelmatig bewoond wordt (vakantiehuis) en de bacteriën dus niet regelmatig nieuw voedsel krijgen. Dan moet u aan het begin van het seizoen geregeld in de supermarkt een zakje bacteriën (activateur microbiologique genoemd, merknaam Éparcyl)) kopen en via de WC naar de fosse septique spoelen. Doet u dat niet dan loopt het water er net zo vies uit als het erin komt en het vloeiveld raakt verstopt. Vroeger gooide men ook een dode kip of rotte eieren als ‘activateur’ in de fosse.  

Voldoende geïnformeerd, Gerie? 
Christian von Klösterlein 

avatar#3254
gerie
Berichten: 6
Reacties: 12

#5 Geplaatst: 2007-03-14 20:41:30

Hallo Christian,

Bedankt voor je antwoord. Ik had verwacht dat ik alles kon gebruiken omdat wij een septic hebben met filter die uitvloeit. Het water is dan 70% schoon. Maar hier heb ik veel aan bedankt hoor en tot schrijfs.

gerie

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#6 Geplaatst: 2007-03-15 09:08:42

Beste Gerie,

Ik doe een poging om Christian aan te vullen in met wat vooral niet in een "Fosse toutes eaux" terecht moet komen.

Uit den boze zijn stoffen die het proces in de "Fosse toutes eaux" extreem verstoren zoals:
Grote hoeveelheid vetten ineens, frituurolie door de gootsteen (echt gebeurd bij een verhuurde woning), aardolieproducten (géén kwasten uitwassen in de gootsteen), fotochemicaliën, medicijnen, make-up middelen, bestrijdingsmiddelen, ontsmettingsmiddelen, gootsteenontstoppingsmiddelen, zure ontkalkingmiddelen (op basis van fosforzuur, zoutzuur en zwavelzuur), chloor, lysol, soda hoewel soda de minst schadelijke is en met mate gebruikt kan worden om de wc mee schoon te maken.
Het is raadzaam om speciaal voor "Fosse toutes eaux" geschikte wasmiddelen, afwasmiddelen, schoonmaakmiddelen en bad/douchemiddelen te gebruiken.
Bijvoorbeeld voor de was de door Wim genoemde wasnoten c.q. zeepnoten op basis van Saponine eventueel spaarzaam aangevuld, om vlekken te verwijderen, met een beetje Percarbonaat dat wordt omgezet in soda.
Bovenstaande begrijpen huurders en andere op bezoek zijnde gasten, uit 100% rioolstelsel landen, dit niet vanzelf, hang daarom goed zichtbaar op de wc een korte uitleg om ongelukken te voorkomen.
Omdat een compleet bedorven "Fosse toutes eaux" leeg laten halen voor jezelf en de buurt geen feest is.

Rob van der Veer

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#7 Geplaatst: 2007-03-15 11:57:50

Eigenlijk is het dus beter om eau menagere en eau vannes gescheiden te houden. Maar de huidige regelgeving schrijft nu juist voor dat alles naar de fosse toutes eau moet. Waarom is dat dan eigenlijk ?

Ik heb een parallel systeem met een fosse septique voor EV en een vet put voor EM. Het water uit de FS gaat dan ook nog via dezelfde vetput naar het vloeiveld. Dit mag dus eigenlijk niet. Maar waarom eigenljk niet ?

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#8 Geplaatst: 2007-03-15 12:08:30

Beste Ted,

Op de "Fosse toutes eaux" zijn behalve de wc tevens alle overige afvoeren aangesloten zoals douche/bad, wastafels, wasmachine en de gootsteen met uitzondering van hemelwater afvoeren, terrasputten en dergelijke.
Wel de gevolgen laten zich uiteraard raden.
Het fantastische natuurlijke proces (wat voorheen in de septic tank plaatsvond ) zal worden verstoord door vetten, zepen en alle andere rotzooi die door een afvoerroostertje gepropt kan worden.
Waarom dan toch deze onverstandige keuze was je vraag:
Het alternatief zou zijn een aparte tank voor douche/bad, wastafels, wasmachine enz. maar daarin is heel moeizaam een natuurlijk afbraakproces op gang te krijgen en te houden.
In de praktijk zou het betekenen dat we kunstmatig moeten gaan ingrijpen, bovendien een extra tank met extra regeling daar zit echt niemand op te wachten en de regelgeving heeft men dan ook hierna gericht.
Vandaar op hoop van zege, alles in één tank.
De bacteriën in de tank krijgen er een extra uitdaging bij zou je in positieve zin kunnen zeggen.
Of de bacteriën het nu lekker vinden of niet "ook zeep, vetten en overige afval eten of sterven" is het motto in de "Fosse toutes eaux".
Het gevolg is een trager en minder perfect werkend proces in de tank met meer residu.
Bovendien wordt er veel meer zand toegevoerd, van het wassen van groente bij de gootsteen, van je lijf bij het douchen en het wassen van kleren.
Ergo het residu neemt nu sneller in omvang toe en dient eens per 4 jaar te worden afgezogen in plaats van eens per 10 jaar bij een septic tank.
Boven in de tank neemt de koek ook heviger vormen aan door de vetten en bij intensief gebruik is jaarlijkse controle nodig.
Daarom is het raadzaam de WC rechtstreeks op de "Fosse toutes eaux" aan te sluiten en alle overige afvoeren eerst te verzamelen en dan via een buitenshuis geplaatste vetvanger naar de "Fosse toutes eaux" te voeren.

Rob van der Veer

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#9 Geplaatst: 2007-03-15 13:27:32

@ Rob

Ja en die vet/schuimkoek sluit de boel ook gasdicht af wat denk ik ook niet bevorderlijk is. Maar ik blijf me toch afvragen waarom je geacht wordt alles op een fosse toutes eaux aan te sluiten en het dus eigenlijk niet de bedoeling is dat je het beter/duurder aanpakt door meerdere putten te installeren.

En je laatste opmerking snap ik niet, want op die manier komen alle stoffen die niet bevordelijk zijn toch weer in de fosse toutes eaux terecht.

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#10 Geplaatst: 2007-03-15 14:39:43

Beste Ted,

Ik heb het maar over één tank.
De situatie van twee tanks ontstaat veelal als volgt.
Bij een ingrijpende verbouwing moet de eigenaar aan de nieuwe eisen voldoen op dit gebied.
Dan blijkt zijn septic tank is te klein gezien de nieuwe eisen dan wordt er een tweede tank geïnstalleerd een "Fosse toutes eaux".
Nu zou alles op deze ene "Fosse toutes eaux" tank mogen worden aangesloten, maar uit gemak wordt niet direct de wc maar de bestaande septic tank aangesloten op de "Fosse toutes eaux" tank.
Echter nogmaals mag je volstaan met een tank en daar alles op aansluiten.

Dan nog even over de gassen die in de tanks ontstaan.
Hoger dan de inlaatzijde (in ieder geval hoger dan de gevormde koek) behoort nog een beluchting / ontluchtingsaansluiting aan de tank te komen om methaan-, ammoniak- en waterstofsulfidegassen die in de tank ontstaan te kunnen afvoeren.
Aan de beluchting / ontgassingaansluiting dient een leiding te worden gemonteerd die licht omhooglopend terug naar de woning wordt gevoerd en vervolgens binnenshuis omhoog door het dak gevoerd de gassen kan afvoeren en de tank kan beluchten t.b.v. aëroob proces.
Deze leiding dient niet verward te worden met de ontspanningsleiding die vanachter elke wc en ander dood afvoereinde omhoog door het dak wordt gevoerd.
Deze ontspanningsleiding(en) dienen om onderdrukken in de afvoerleidingen, bij het wegspoelen van grote hoeveelheden water, te voorkomen en zorgen er voor dat het afvalwater sneller wegstroomt en er geen rare onsmakelijke gorgelende geluiden in de sifons kunnen ontstaan.
Zowel de beluchting / ontgassingleiding als de ontspanningsleidingen dienen niet te dicht bij balkons en dakramen uit te komen i.v.m. mogelijke stankoverlast.
Overigens deze beluchting / ontgassingaansluiting wordt in heel veel installaties vergeten c.q. achterwege gelaten.
Dat is niet verstandig want dan stopt het aëroob proces in de tank bij gebrek aan zuurstof.

Rob van der Veer

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2007-03-15 15:41:18

Rob en Ted,

de gemeenschappelijke verwerking van verschillende soorten afvalwater in één installatie is ook op grotere schaal gebruikelijk en voordelig.

Ik heb het in mijn industriële praktijk meer dan eenmaal meegemaakt dat gemeenten en chemische bedrijven één gemeenschappelijke afvalwaterzuivering geïnstalleerd en gerund hebben.

De chemische fabriek zou anders bacteriën bij moeten doseren, en de gemeenten zouden met een te groot voedselaanbod in hun fecaliën te kampen hebben.

Hetzelfde geldt voor eaux vannes en eaux menagères. Opzich vragen beide om een andere aanpak, maar ze vullen elkaar goed aan.

En waarom steeds dit gedram op het vetprobleem? Als er een vetvanger (bac dégraisseur) met voldoende volumen (=verblijftijd) is en regelmatig schoongemaakt wordt dan komt geen vet in de fosse septique.

Christian von Klösterlein

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#12 Geplaatst: 2007-03-15 15:58:47

Beste Christian,

Ik ben het met je eens dat er een goed werkend systeem te maken is met één tank.

De vetvanger wordt toch vaak niet aangelegd en dat is voor een klein huishouden ook niet echte een probleem.
Maar grote gezinnen en intensieve verhuur situaties (gites, campings) e.d. die niet regelmatig de vetvanger legen kunnen rekenen op een niet goed werkende of vastlopende "Fosse toutes eaux".

Ik weet het is geen leuk klusje het legen van een vetvanger:
Het vet en de smurrie van het water afscheppen in een plastic zak doen en over de heg gooien. hi hi (met het huisvuil meegeven bedoel ik natuurlijk).

Maar je voorkomt het vastgelopen van een "Fosse toutes eaux".

Rob van der Veer

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#13 Geplaatst: 2007-03-15 17:08:39

@Rob,

Het vet van de vetvangers bij grote horecagelegenheden en levensmiddelfabrieken wordt mechanisch afgeroomd en door handelaren opgehaald, die het als grondstof voor de fabricage van zeep, vernis en vetzuren verkopen.

Wordt het bij de déchetterie als klein chemisch afval of zoiets ingenomen? Ik weet het niet!

Maar wij zijn nu verweg van de oorspronkelijke vraagstelling 'afstand'.

Christian von Klösterlein