Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Restauratie terrasmuurtjes / tranches in Zuid Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#4085
Juliėtte Helmigh
Berichten: 6
Reacties: 20

#0 Geplaatst: 2006-11-05 20:20:07

Hallo,

Zoals al mijn buren, kamp ook ik met langzaam inzakkende terrasmuren, door de Fransen vaak 'tranches' genoemd. 

Ik ben wel hier en daar muurtjes opnieuw aan het opbouwen en voor het zicht ziet het er aardig uit, maar ik besef dat de kwaliteit nooit als vanouds zal worden.

Naar ik heb begrepen, is het opbouwen van de muren een specialisme dat langzaam dreigt te verdwijnen. Er is nog een klein aantal oudere, gepensioneerde Fransmannen dat de techniek beheerst, maar de meeste mensen lossen het op met cement, als het al opgelost wordt.

Ik heb al wat rondgesurfd op het internet, maar heb weinig kunnen vinden over de techniek die hierachter schuilt.

Mijn vraag is dan ook: Weet iemand waar ik informatie kan vinden over deze bouwtechniek? Hetzij op het internet, hetzij boeken...

Ik heb er veel belang bij dat mijn land goed onderhouden blijft, omdat ik mijn paarden wil laten grazen op de plateau's.

Op mijn weblog zijn wel foto's te vinden van mijn terrein: http://emigratie.blogse.nl

Bij voorbaat dank!

Juliëtte Helmigh

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2006-11-05 22:06:33

Beste Juliëtte,

geen boeken en geen websites, maar een beetje praktische ervaringen, opgedaan bij het herstellen van terrasmuurtjes op Ibiza. Moet ik even nog opschrijven wat ik toen van de spaanse valui afgekeken en op het terras-perceel van een vriend in de praktijk gebracht heb.

Christian v.K.

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#2 Geplaatst: 2006-11-05 22:33:24

Hallo Juliëtte

Doe meer met steen.

LA PASSERELLE VERS L'ARCHITECTURE DE PIERRE SÈCHE


http://www.pierreseche.com/

janv

waarom werkt bij mij de knop hyperlink invoegen/bewerken niet 

avatar#4085
Juliėtte Helmigh
Berichten: 6
Reacties: 20

#3 Geplaatst: 2006-11-06 23:02:16

Dag heren,

Dank voor de reacties.

@JanV: Ik ga eens rondneuzen op de site, op het eerste gezicht zag het er interessant uit.

@Christian: Graag! Je zou mij er een enorme dienst mee bewijzen. Dan wil ik bij deze de mogelijkheid gelijk aangrijpen om mijn waardering uit te spreken over jouw aandeel in dit forum. Ik vind je berichten interessant te lezen en ik denk dat veel mensen veel baat bij je tips hebben.

Groet,

Juliëtte

avatar#3862
marthy en martien
Berichten: 9
Reacties: 27

#4 Geplaatst: 2006-11-07 20:21:01

Julliëtte,

Allereerst wil ik mij aansluiten bij de loftuigingen op Christian. Dit forum en vooral zijn adviezen zijn heel waardevol voor ons. Alles wat voor ons interressant kan zijn print ik uit en doe ik in een ordner. Mijn man leest er graag in.

Bij leven en welzijn hopen wij over viereneenhalf jaar met de Vut te gaan en dan gaan we beginnen met de verbouwing van ons huis in Frankrijk. We hebben het huis al veertien jaar in ons bezit en al veel in en vooral rondom het huis gedaan, maar met het grote verbouwen wachten we nog even.

Dan de muurtjes. Nou, daar hebben wij er in onze streek genoeg van (midden Ardêche). En inderdaad, ze willen nog wel eens instorten, vooral na veel regenval.

Als je op de bovengenoemde site: www.pierreseche.com kijkt en dan  " murs de soutenement de terrasses" aanklikt, vervolgens in die lijst "La restauration des murs etc." van Michel Rouvière aanklikt dan zie je dat er een boekje bestaat over het restaureren van de muurtjes. Ik heb dit boekje ook en het is heel bruikbaar, met allerlei leuke tekeningetjes. Geloof dat ik het in een boekhandel gekocht heb, maar dat weet ik niet meer zeker. Even informeren via het telefoonnummer wat erbij staat.

Wij hebben in ons gehucht van 15 huizen een dorpsvereniging die van alles organiseert en ook in het dorp allerlei projecten doet. Zo hebben we jaren geleden een ingestorte dorpsmuur weer opgebouwd

onder leiding van iemand van een stichting tot het behoud van oude ambachten en/of oude muurtjes, dat weet ik niet meer precies. Kan het eventueel wel navragen.

Die muur staat er nu nog steeds stevig te staan is is droog gestapeld. Prachtig.

Daarna zijn vesrschillende mensen die in het dorp een huis hebben begonnen met muren op te knappen. Een oorspronkelijke bewoner kan het heel goed, zonder cement, zo mooi dat ik er telkens weer met bewondering naar sta te kijken.

Een paar jaar geleden heeft mijn man met behulp van mijn broer en een franse buurman ook een stuk muur opnieuw gestapeld. Twee meter hoog en drie meter lang!

Eerst begin jet om het gat uit te graven, alle stenen netjes sorteren op grootte zodat de wel vijf op zes verschillende hopen krijgt. Je begint met de achterwand, daar gaan grote stenen in die niet zo mooi van vorm hoeven te zijn.  Als je een stukje opgebouwd hebt begin je met de voorwand, ertussen een ruimte laten, daar gaan alle kleine stenen los in.  De voorste stenen moeten natuurlijk zo regelmatig mogelijk, met hier en daar een klein steentje ertussen om een gaatje te dichten. Wij gebruiken hier en daar wel wat cement, het liefst zo weinig mogelijk aan de voorkant.

Hou er wel rekening mee dat bij het gebruik van cement plastic pijpjes in de muur gezet moeten worden voor de afwatering. Vooral de bovenkant wordt wel vastgezet met cement.

Hoop dat je hier iets aan hebt en vindt het fijn om te horen dat er nog meer mensen zijn die het belangrijk vinden om deze mooie muren in stand te houden.

Succes ermee!

Marthy.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2006-11-07 20:35:42

Marthy,

Ze zoeken opvang voor die paarden uit Friesland. Ze hebben zelfs geld ingezameld om die dieren ergenms onder te brengen. NL kan het niet maken om ze te slachten als de foto's van de redding over de gehele wereld in de kranten zijn verschenen.

Ik denk dat die paarden na het koude bad best wel een permanente vakantie in Zuid Frankrijk zouden kunnen waarderen.

Idee??

Hans Pieters.

avatar#4085
Juliėtte Helmigh
Berichten: 6
Reacties: 20

#6 Geplaatst: 2006-11-07 22:31:44

Hallo Hans Pieters,

Even, als paardenmens, in reactie op jouw bericht...

Op zich heel lief om je zo te ontfermen en mee te denken over die arme paarden.

Als je mij naar een idee zou vragen: Het geld gebruiken voor afrasteringsmateriaal zodat de lappen ongebruikte grond klaar gemaakt kunnen worden om er uberhaupt paarden op te kunnen zetten. Maar dan moet er wel iemand permanent (dus élke dag) aanwezig zijn om garant te staan voor de gezondheid van het dier. En die in de gelegenheid is om het paard de basale (medische) zorg te bieden.

Een tweede idee: De paarden (tegen kostprijs) verkopen aan hippische organisaties waarbij ze af en toe eens een toerist moeten vermaken en verder hun buikje rond kunnen eten. Overigens is paarden houden in Polen stukken goedkoper dan in (Zuid) Frankrijk.

Maar het lijkt mij geen realistisch idee, om verschillende redenen. Paarden houden is vele male duurder dan de aanschaf ervan (schat zo'n factor 10 per jaar van de aanschafprijs). Vorige week heb ik mijn paarden geexporteerd naar Frankrijk (Bourgogne) en de kosten van het exportcertificaat: 100 euro voor de 2 paarden. (De vraag is overigens of de slachtpaarden wel een exportcertificaat krijgen, al is de gezondheid van slachtpaarden meestal uitmuntend, ze zijn gewoon 'total-loss' door de torenhoge veterinaire kosten).

Dan is het grootste probleem dat de mensen met land hebben: de afrastering, dat is duur.

Wij Nederlanders houden veel van dieren, of het nu een kudde paarden van 180 stuks is of een doodgewone Domino-mus. In Frankrijk staat men heel anders tegenover dieren en wordt zelfs de fokkerij van (ik meen) Bourgondische trekpaarden bevorderd, voor de slacht.

Ik denk dat de mensen over de hele wereld veel problemen hebben met dierenleed, maar minder tot niet aan de slacht. Op vegetariers na natuurlijk.

Het idee vind ik overigens wel heel mooi, het is goed om na te denken over de mogelijkheden die wij hebben om de wereld mooier te maken, hoe cliché dan ook.

Zelf heb ik ook zo'n 1,5 jaar terug een heel zielig paardje gered door haar te kopen als vriendje voor mijn eerste paard voor in Frankrijk. Helaas is zij overleden aan vergiftiging door Jakobskruiskruid bij de vorige eigenaar, ik was dus eigenlijk te laat.

Om terug te komen op de paarden uit Friesland, mooi idee, maar het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat het haalbaar en realistisch is, alle faktoren overwegend.

Hartelijke groet,

Een mede-paardenliefhebber.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2006-11-13 07:24:03

Beste Juliëtte,

hier het verhaal over herstel van terrasmuren dat je nog van mij tegoed had.

Steunmuren van terrassen - Les murs de soutènement des terrasses
Opgeschreven naar aanleiding van ervaringen met Federico bij het herstellen van terrassen op Ibiza, aangevuld met informatie uit teksten van Christian Lassure in: http://www.pierreseche.com/construction_murettes.htm

Overal waar men in heuvelachtig terrein vlakke grond voor landbouw of weidegrond nodig heeft worden terrassen aangelegd. Steunmuren, die steeds de hoogtelijnen (isohypsen) van het terrein volgen maken het mogelijk smallere of bredere stroken vlakke grond te realiseren.
Steunmuren van terrassen kunnen als droge muren (murs sèches) of als gemetselde (minder vaak gebetoneerde) muren uitgevoerd worden. Gemetselde muren moeten een afwatering hebben, bij droge muren kan deze ook noodzakelijk zijn.
Voor het onderhouden en herstellen van droge steunmuren is het nodig de techniek ervan te kennen.

De meest karakteristieke kenmerken van steunmuren zijn hun helling en de hoogt/dikte verhouding.

1. Helling
Steunmuren van terrassen zijn steeds tegen de helling geneigd. Een neiging van 1 : 10 tot 1,5 : 10 is gebruikelijk. Dat betekent: de muur wijkt per 1m hoogte om 10 tot 15cm terug. Frans: le fruit du mur. Er blijken ook grondsoorten resp. technieken van muur optrekken te bestaan die om een sterkere helling van de muren vragen, maar ik ben deze nog niet tegengekomen.

2. Hoogte
Steunmuren zijn zelden hoger dan 1,5 à 2m. Zij zijn dikker dan vrijstaande muren en hebben vaak een dwarsdoorsnede in trapeziumvorm (beneden dikker dan boven).

De opbouw van een gestapelde steunmuur:

3. Fundering
Veel droge terrasmuren hebben geen fundering. Maar het is een misvatting dat een fundering geheel overbodig is. Hoe slapper de ondergrond hoe belangrijker de fundering. Op rotsachtige ondergrond is helemaal geen fundering nodig, op normaal dragende grond een fundering die tweemaal de muurdikte breed is, bij slappe grond 2,5-3maal de muurdikte. Normaal bestaat deze fundering uit stenen met de nodige afmetingen; waar deze niet ter beschikking staan kan men ook een zool van (gewapend) beton maken.

4. Het stapelen van de muur
Bij het begin van de muur moet men al de uiteindelijke hoogte weten, want de muur moet aan de voet een dikte hebben die ongeveer met 30-50% van de muurhoogte overeenkomt. Bij 1m muurhoogte dus 30-50cm. De stenen dienen zorgvuldig gekozen te worden. Het is goede praktijk alle beschikbare stenen op dikte te sorteren en dan per laag van de muur met één dikte te werken. Men komt meestal uit op vier, vijf of zes hopen met de verschillende diktes, en een hoop met de ’ongeschikte’ stenen (maar ook die worden gebruikt! Zie 5.).
Alle stenen worden aan de voorkant gelijk gelegd, bijvoorbeeld langs een touw of een lat; door de verschillen in afmeting wordt de muur niet overal even dik. De voegen van de stenen dienen naar achter over te hellen, zij staan ongeveer haaks op de voorkant van de muur. Het mag als bekend verondersteld worden dat de stenen enigszins in baksteenverband gelegd moeten worden, dus nooit voeg boven voeg. Dit maakt het bij onregelmatige stenen vaak noodzakelijk op een bepaalde plaats meerdere stenen te proberen. De stenen moeten absoluut vast en ‘wiebelvrij’ liggen. Dit wordt door kleine steentjes bereikt, die op strategische plaatsen in de voeg gelegd worden. Zie 11.
Wat hierboven beschreven is betreft een eenlagige muur. Hogere en dus dikkere muren worden in twee of meer lagen gestapeld. De twee ‘bladen’ van de muur dienen om de drie of vier lagen door grote stenen verboden te worden die door de hele muur gaan. Verder dient men erop te letten dat de muur boven iets dunner wordt, vaak is de muur boven maar half zo dik als aan zijn voet; dit komt de stabiliteit ten goede. Zie 11.

5. Achter de muur
Vóór men met de muur begonnen is heeft men het terrein erachter afgegraven en het talud door opgelegde planken of op een vergelijkbare manier gestabiliseerd. Deze afgraving gebeurd onder ongeveer 45o, de opening aan de bovenkant is dus ongeveer gelijk aan de muurhoogte. Natuurlijk is de hellingshoek en de manier van stabiliseren afhankelijk van het type bodem resp. zijn eigen stabiliteit.
Naar mate de muur vordert wordt deze afgraving opgevuld. Hiervoor gebruikt men de stenen die door hun vorm niet geschikt zijn voor de stapelmuur. Direct achter de muur plaatst men de grotere brokken, verder achter, tegen de aarde aan, de kleinere. De resterende spleet wordt met aarde opgevuld. Zie 11.

6. De muurkroon (le couronnement, l’arase)
Bovenop de muur worden grotere stenen van gelijke dikte gelegd. De bovenkant van deze kroonstenen dient plat of zelfs op afschot naar de dalkant te liggen. Zie 11. Soms ziet men als siermotief afwisselend brede en smalle stenen in een kroon, of er worden stenen met een afwijkende kleur gebruikt.
De kroon kan het best met cementmortel vastgezet worden.

7. Afwatering
Niet alleen in regenrijke gebieden moet ervoor gezorgd worden dat water, dat achter de muur terecht komt, weg kan lopen. Anders komt de stabiliteit van de muur in het geding! De muur is immers geen stuwdam, maar al het water dat door het terras opgevangen wordt komt door de helling van de ondergrond bij de muur terecht. Bij een jonge muur gebeurd de afwatering probleemloos door de voegen – deze zijn immers niet met mortel gevuld. Maar het water neemt ook aarde mee waardoor de voegen van de steunmuur langzaam dichtslibben. De muur is dus toch een stuwmuur geworden.
Voor de afwatering worden in het onderste gedeelte van de muur (op 15-20% van de totale hoogte) afwateringsbuizen geplaatst, vroeger van aardewerk, maar nu meestal van PVC. De gebruikelijke diameter is 50mm, de onderlinge afstand 1-1,5m. Dit water kan door een goot voor de muur afgevoerd worden, bijvoorbeeld naar een cisterne.
Ik heb ook gezien dat achter een muur worteldoek of géotextile verwerkt wordt om het indringen van aarde te voorkomen, net zoals bij drainages.

8. De eindstukken
De uiteinden van steunmuren ‘verlopen’ vaak in het terrein, zo niet dan moeten de uiteinden vakgerecht afgewerkt worden. De eindstukken lopen dan om de hoek en deze hoeken worden met wisselend geplaatste grotere stenen gestabiliseerd, netzo als de hoeken van een huis.

9. Instorten van muren, herstel
Muren storten meestal door een of meerdere van de volgende oorzaken in:
- De muur is verzakt omdat de fundering te zwak was
- er waren geen afwateringen voorzien of deze zijn verstopt geraakt
- er is met zware voertuigen op het terras gereden
- er was een uitzonderlijk zware regenval.
Onverwijld herstel van een bres in een terrasmuur kan de schade beperken. Maar vaak is het nodig een gedeelte van de muur ‘tot het gezonde materiaal’ af te breken. Hier moet men zeker niet denken ‘nu heb ik genoeg weggehaald, het zou wel goed gaan’, ik zou liever te veel dan te weinig weghalen en nieuw opzetten.

10. Ten slotte nog dit:
In alle streken van Frankrijk, Italië en Spanje bestaan plaatselijke verschillen in de bouwtechniek van steunmuren, en er worden ook in iedere streek andere benamingen voor de muren en terrassen resp. hun onderdelen gebruikt, zie de afhandelingen in http://www.pierreseche.com
 

11. Afbeelding
Omdat een afbeelding meer zegt dan duizend woorden heb ik een dwarsdoorsnede door een steunmuur geplaatst op:
images/2254756/full/
(op de afbeelding klikken voor een vergroting) 

Groeten

Christian von Klösterlein

avatar#3923
Ellen H
Berichten: 0
Reacties: 25

#8 Geplaatst: 2006-11-13 10:15:20

Namens Juliëtte, dánk je wel voor het bericht. Momenteel is zij ter plaatse maar heeft nog geen 'frans' internet. Ik zal deze infor en de info achter de linken naar Juliëtte doorsturen. De bedoeling is dat zij tijdens dit verblijf met de terrassen aan de slag gaat.

Nogmaals dánk

Ellen (moeder van)

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#9 Geplaatst: 2006-11-13 10:29:19

Er bestaat ook nog www.maisonpierreseche.com

Dit is de site van een leuk museumpje in Daglan. (Daglan ligt in de Dordogne, Perigord Noir)Ook hier is veel kennis aanwezig over deze techniek van bouwen. Gaat niet zo zeer over terrasmuurtjes, meer over cabanes, maar wel erg interessant.

Kees

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#10 Geplaatst: 2006-11-14 10:09:42

Beste Juliëtte,

Christian heeft weer een uitstekende uitleg gegeven.
Toch nog even een aanvulling t.a.v. de fundering.
In gebieden waar het in de winter behoorlijk vriest is funderen essentieel.
En wel funderen tot onder de grens dat de vorst de grond in kan dringen ter plaatse.
Doe je dat niet dan zal de grond onder je muur opvriezen en scheurvorming in je muur is het gevolg.
Vorst is veelal de hoofdreden dat tuinmuurtjes langzaam maar zeker het loodje leggen


Rob van der Veer

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2006-11-14 21:17:41

Rob,

natuurlijk heb je gelijk met het opvriezen. Ik dacht nog te veel aan mijn muurtjes op Ibiza!

Christian von Klösterlein